МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 16

• 61 071
  • 771
  •   1
Отговори
# 450
Здравей!

И аз наскоро бях питала в една друга тема, защото и на мен не ми е ясно как при едни пише норма 4, при други 14,но така и не разбрах. Не знам дали не е свързано с метода на изследване. Ние сме правили няколко СГ във времето - в Щерев и в Надежда и на двете нормата е 14%. При нас нормалните бяха 9, сега последно са 10, диагнозата е тератозооспермия.

Здравейте, отново. Днес получихме СГ и направихме коментар с Кацаров, 9 месеца след операцията на варикоцеле нещата са много по-добре. СГ е направена в  СБАЛАГРМ София, морфологията е по Крюгер, но към стойността препоръчана от СЗО, т.е. 14%, а не 4 като минимум (9% са нормалните при нас). Тератоспермалният индекс е 1.45 при норма всичко по-малко или равно на 1.6. Нима вече 14% се смята за нормата?

# 451
Бъбълс, ММ прави СГ в Надежда. Гледа я репродуктивен. Границата/референтната стойност на неговата СГ в 4%. Неговата морфология е 4 и диагнозата е нормозооспермия

# 452
Успях да намеря информация относно въпроса, който повдигнах. Странно е референтната стойност да е толкова различна при различните лаборатории. Идва от критериите на СЗО за % нормална морфология:
1st Edition (1980) 80.5%

2nd Edition (1987) 50%

3rd Edition (1992) 30%

4th Edition (1999) 14%

5th Edition (2010) 4%.
Различните проучвания през годините дават конфликтни резултати, заради което се е променила границата. Над 4% в момента се смята за нормален резултат.

# 453
Момичета, дайте идея за добавки за мъже освен Профертил с тези съставки:

L-карнитин - 440 mg;
L-аргинин - 250 mg;
Коензим Q10 - 15 mg;
Витамин Е - 120 mg;
Цинк - 40 mg;
Фолиева киселина - 800 mcg;
Глутатион - 80 mg;
Селен - 60 mcg.

# 454
Ортомол фертил плюс. За мен е най-добрата добавка и имаше огромен ефект при мъжа ми, макар и главното за подобрението му да беше спирането на пушенето на вейп.

# 455
Мили хора, намерих темата докато се опитвах да разгадая Спермограмата на моята половинка.
Накратко, първи опит през Ноември, забременях, но се оказа извънматочна. Спасиха тръбата, направихме лапаро и започнах да се изследвам. При мен казаха, че е вродено срастване на тръбата към коремна стена и да дебнем другата. Леко завишен TSH и изписаха Л-Тироксин 25 мг.
Тъкмо минаха моите изследвания и Май месец мъжът ми се разболя от Ковид- беше с двустранна пневмония, 10 дни поне температура над 38, болница 10 дни след това, венозни и орални кортикостероиди и 3 седмици антибиотик.
Посъветваха ме да направим спермограма за всеки случай, може би трябваше да изчакаме повече време, защото той много се притесни от резултатите. Като цяло и май не сме спазили всички изискания. Пи една една две бири и редбул 2 дни преди изследване, мехура му не е бил празен при даването на материал. Смятате ли, че трябва да отидем на лекар или можем да опитаме няколко месеца с добавики и да направим повторна спермограма. Ще му обесня, че е важно да не пие алкохол/бира/ редбул...

# 456
Трябва да минат поне 3 месеца след преболедуване за да е реална, тъй като се актуализира сперматогенезата на около 3 месеца. Според мен изчакайте още 1 или 2 месеца и направете тогава повторна. Има левкоцити е в материала, което май не е много добре или още не му се е изчистил организма от вируса и лекарствата или има няква инфекция. Като повторите спермограмата пуснете и микробиология за всеки случай, чак след това може да взимате мерки дали за добавки, дали за консултация с доктор.

# 457
Трябва да минат поне 3 месеца след преболедуване за да е реална, тъй като се актуализира сперматогенезата на около 3 месеца. Според мен изчакайте още 1 или 2 месеца и направете тогава повторна. Има левкоцити е в материала, което май не е много добре или още не му се е изчистил организма от вируса и лекарствата или има няква инфекция. Като повторите спермограмата пуснете и микробиология за всеки случай, чак след това може да взимате мерки дали за добавки, дали за консултация с доктор.

Благодаря много. И аз му казах, че според мен трябва повече време, но той спори как мъж на 32 години, който не пуши и не пие не може да не се е оправил досега. Искахме и да подновим опитите за дете. Четох за левкоцитите в страница за репродуктивни проблеми, че от 3-5 клетки било в норма...Не знам дали мога да вярвам.
Ще повторим след месец-два и ще пуснем и микробиология. Не предположихме да има нещо, защото моите изследвания преди месец бяха чисти.
Стана ми много мъчно за него...Беше много притеснен за изследването и му се събра много след боледуването. Не знам дали да подновим опитите. Надявам се моята гинеколожка да може да ни насочи.

# 458
Mira89910, цитирам Къцаров: "може една бира" Grinning. Боледувал е доста дълго и е приемал доста медикаменти. Тялото е насочило цялата си сила в оздравяването, не в репродуктивните способности, така че наистина повторете СГ 3 месеца след преболедуването.

# 459
Здравейте, да попитам някой вземал ли е билки от билкаря Миланов ( Симеоново ). Интересувам се за някакви мнения? Кацаров е насочил мъжа ми и към него.

# 460
Да, по препоръка на Кацаров и ние ходихме при него. Писала съм в предните теми. Искаше ни и двамата на преглед с изследванията ни. Даде ни билки и на двамата. Билките на месец за мен бяха 50лв, за половинката 90лв.

Пихме ги 4-5 месеца. Още не съм бременна. Аз имах високо LH и не помогнаха. За ЩЖ също не дадоха ефект. При ММ повиши се SDI, но морфологията падна. Кое е оказало ефект дали билките или добавката, която назначи Кацаров не знам.

# 461
Момичета, някоя има ли представа как протича калолечението при мъжете и дали има ефект при стерилитет?

# 462
Здравейте , може ли един въпрос към двойките, които са с мъжки фактор и ходят в надежда ?
При един и същ ли специалист ходите или съответно дамата е при репродуктивен, а мъжът при андролог?
Благодсря !

# 463
Здравейте,
в началото мъжа ходи при андролог за коментар на спермограмите, след това основните коментари са при репродуктивния. И въпреки че е мъжки фактора пак повече обръщат внимание на жената 😀
Здравейте , може ли един въпрос към двойките, които са с мъжки фактор и ходят в надежда ?
При един и същ ли специалист ходите или съответно дамата е при репродуктивен, а мъжът при андролог?
Благодсря !

# 464
  • София
Stefy23, ние сме с мъжки фактор също, но едва ли ще съм ти от полза, защото реално само мен лекуват. Моят приятел е с диагноза, която налага използването на донор, и само в началото беше при андролог, докато се установи, че всъщност какъв е проблемът. После занесохме всички документи при репродуктивния и той прецени какво и как и основно с мен се занимава. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт