Най-доброто отопление според нашия дом

• 46 483
  • 647
  •   1
Отговори
# 150
  • Пловдив
Ако ,не живеете в къщата и я ползвате само летните уикенди със слънчевите панели ще имате проблем.Те искат консумация на топла вода всеки ден.Или ще сложите един голям буферен съд,преоразмерен за тях,което на този етап ми се струва нелогично като инвестиция.
Ако ви харесва идеята за пелети,си прекарайте тръби за радиатори,щом сте на етап ремонт.Трябва да знаете,че слънчогледовите са по-ниско калорични и крайната цена излиза почти еднаква  с по-качествените пелети,при които има по-малко хамалогия и чистене.
  Свекърва ми има пелетна камина,без водна риза.Отоплява 2 стаи и коридор(общо около 50м2) в къща без изолация,южно изложение и височина 250см.
Разходът  на месец е средно 300кг широколистни пелети.Купувала ги е на евтините цени от 400лв/тон .Или месечно плаща около 120 лв.При сегашните цени,от поне 600лв/тон ,излиза около 180 лв на месец.
Ние сме в същия район с  нова, много добре  изолирана къща.Отопляме 200м2 със височина 280-340 см с един канален климатик и сметката за отопление е 70лв за декември.
Помислете първо за изолиране на тавана.Най-големите загуби са от там.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 20:04 от nelina_london

# 151
Може ли съвет колко изолация под подовото и колко замазка над него е оптимално, за да мога да предвидя с колко ще се вдигне нивото на пода? Архитектът ни каза горе долу 10 см или 3(фибран)+2(тръби)+3(замазка)+2(за плочки)

Щом сте решили да слагате подово би трябвало освен архитектурна част да имате и ОВК част. Според мен е редно да обсъдите тези въпроси заедно с архитеката и ОВК проектанта.  ОВК проектанта би трябвало да ви ориентира колко трябва да е височината и като цяло да обсъдите каква ще е височината на помещението.
Но като цяло ако слагате замазка над подовото тя трябва да е поне 5-6см. Саморазливната може да е 3см, но тя е над два пъти по-скъпа от замазката.

За тавана може да се сложи таванно охлаждане, но няма много специалисти в тази област.
Има и таванни конвектори.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 09:23 от nellytan1

# 152
  • София
Ако ,не живеете в къщата и я ползвате само летните уикенди със слънчевите панели ще имате проблем.Те искат консумация на топла вода всеки ден.Или ще сложите един голям буферен съд,преоразмерен за тях,което на този етап ми се струва нелогично като инвестиция.
Ако ви харесва идеята за пелети,си прекарайте тръби за радиатори,щом сте на етап ремонт.
За лятото най-вероятно като е готова ще си живеем там, но ще го имам предвид това за панелите.
За тръбите, ще трябва да проверя каква инвестиция ще са, защото има риск да се откажем и да останем на климатици, но пък ако сега не ги сложим няма кога.

# 153
  • Велики Преслав
Тръбите са евтини. Скъпа е подложката.
Ако имате възможност да наплавите подово, направете го.  Пък охлаждатето, може и по други начини.

# 154
  • София
Тръбите са евтини. Скъпа е подложката.
Ако имате възможност да наплавите подово, направете го.  Пък охлаждатето, може и по други начини.
Мъжът ми категорично не иска подово, поради негови си причини, така че ще е с радиатори.
Мерси за информацията. В тази случай ще ги заложим сега докато всичко е разбито.

# 155
Според вас какъв вид отопление да избера за хол 19 кв.м ?то ще се пуска само когато  ми дойдат гости,няма да е често.

# 156
  • Велики Преслав
Според вас какъв вид отопление да избера за хол 19 кв.м ?то ще се пуска само когато  ми дойдат гости,няма да е често.
Да купите климатик за ползване от дъжд на вятър, не си струва
 Конвектор, маслен радиатор или инфрачервен панел

# 157
Най-обикновена печка с реотан, евентуално с вентилатор тип духалка, компактно и бързо загряващо.

# 158
Kакво мислите за газова печка

# 159
Аз съм с термопомпа, соларен бойлер и солари за ток на покрива с акумулатори (5 киловата общо). Отоплявам 96 квадрата напълно саниран апартамент тухла запад-изток. С миялни, перални, сушилни и дивотии над 100 лева не плащам месечно в най студените и без слънце месеци.

# 160
С каква термопомпа сте?

# 161
  • Пловдив
Аз съм с термопомпа, соларен бойлер и солари за ток на покрива с акумулатори (5 киловата общо). Отоплявам 96 квадрата напълно саниран апартамент тухла запад-изток. С миялни, перални, сушилни и дивотии над 100 лева не плащам месечно в най студените и без слънце месеци.
Бихте ли споделили каква е цената на соларната система с акумулаторите?

# 162
  • Велики Преслав
С каква термопомпа сте?
Как го задавате този въпрос?
Защото те не се избират само по марка.
Има марки които имат модели които понякога само те пасват.

# 163
За колко време се избива такава инвестиция?

# 164
Георги Дяков, каква е стойността на инвестицията ?  От колко време ги ползвате ?

Общи условия

Активация на акаунт