Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да помогна на бездомна жена инвалид да се пенсионира?

 • 860
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте,
от няколко дни забелязах възрастна бездомна жена, в инвалидна количка на спирка на градския транспорт в София. Жената стои денонощно там. Завита е в одеяла и юргани. Доколкото разбрах при нея идва дъщеря й, която също била бездомна и спяла някъде наблизо.

Въпросите ми към Вас са следните, в случай че имате информация и сте запознати със системата:

1. Как се вали лична карта/личен документ на бездомник? - Какъв е реда и кои са точните служби, в които трябва да се ходи?

2. Жената няма пенсия, а изглежда възрастна. Как може бездомник да получи пенсия? - Какво е необходимо като документи? Какви са институциите и какъв е реда?  Може ли с пълномощно, при условие, че става въпрос за инвалид? Какви са вариантите за инвалидна пенсия, ако не може по възраст?

Изключително ще Ви бъда благодарна за изказаните мнения. Това ще ми спести много време и ходене по различни институции.

С най-добри пожелания за здраве и благополучие!

# 1
 • Мнения: 6 474
Редактирам:
Ето полезен линк към подобен казус преди няколко години. Първо се минава през МВР, за да се издаде временен документ за самоличност, с който жената да бъде настанена някъде.
https://bntnews.bg/bg/a/kak-da-pomognem-na-bezdomnik-v-studa
Здравейте.
За лична карта искат адресна регистрация. Тя се прави / вади от общината.
Разбирам и адмирирам желанието Ви да помогнете, но първото е двете с дъщеря й или поне възрастната жена да бъдат настанени някъде. Социалните служби би трябвало да могат да помогнат, също е за вадене на документите. След като има лична карта и е инвалид трябва да се подадат документи в ТЕЛК за отпускане на инвалидна пенсия. Но ще й трябва е л.л, който да даде направление и епикризи от специалист, изследвания...
За пенсия по възраст ще трябва да се провери какъв стаж има и да подадете документи в НОИ. Това ще е най-трудната част. Над определена възраст има и социална пенсия за тези, които нямат право на такава за изслужено време и старост.
1. Обърнете се към социалните, за да бъде настанена някъде и да има адрес дори и временен/ настоящ.
2. Лична карта
3. Избор на ЛЛ и насочване към ТЕЛК

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 18:55 от Mama Ru

# 2
 • Мнения: 190
Тук има информация за подобен случай на бездомни без лични документи, дано да помогне. В РПУ се изважда временен документ, който служи вместо лична карта. Може да бъде настанена в кризисен център. И след това както пише Мама Ру - социални, личен лекар, нои.

https://bntnews.bg/bg/a/kak-da-pomognem-na-bezdomnik-v-studa

# 3
 • Мнения: 1 645
И ако няма здравни осигуровки, трябва да се внесат със задна дата и тогава ЛЛ може да даде направление за специалист,епикриза и ТЕЛК.

# 4
 • Мнения: 190
Пенсионерите нали не плащат здравни застраховки?

# 5
 • Мнения: 1 645
Пенсионерите не плащат,ама жената не била пенсионерка доколкото разбрах.

# 6
 • Мнения: 190
Да, но може първо да й пуснат социална пенсия за старост, за да й се възстановят правата и защото за телка се чака дълго. (доколкото съм чувала).

# 7
 • Мнения: 1 645
За възстановяване на правата трябва да платиш пет години назад.И да и пуснат пенсия,правата и ще се възстановят след пет години.

# 8
 • Мнения: 190
Леле-Мале. Значи само социална пенсия може да получава. А защо ли не е получавала досега...

# 9
 • Мнения: 6 474
Вероятно, защото няма нужната възраст 🤔. Или пък някой трябва да я придружи и да й помогне по институциите. За социална пенсия трябва да е над 70 години (по спомен).
На мен ми е леко странно, че няма инвалидна пенсия. Тя би трябвало да й е отпусната още като се е инвалидизира. Вероятно, след това е останала без работа и от там пътят до улицата е къс. Разбира се има и други варианти. От колко време е на улицата? Пише, че и дъщеря й е бездомна. С дъщерята пък какво се е случило?

# 10
 • Мнения: 82
Условията за пенсия по старост е лицето, да има навършени 68г. До тогава социалните ще й дават месечни помощти но са много малки около 70 лв.
Може да се отнесе след като придобие лични документи до НЗОК с молба за адмистия или разсрочено плащане на дължимите осигуровки, след това ТЕЛК .

Общи условия

Активация на акаунт