Ще ви кажа за 2 изпитани рецепти и са много хубави.
Печи гмечи.
Продуктите за един компотен буркан:
5 с.л.оцет
1 аспирин/стрит/
3 с.л.олио
1равна ч.л.сол
1равна ч.л.захар
2-3 дафинови листа
6-7 зърна ч.пипер
2-3 скилидки чесън
магданоз
Буркана е върху слабо загрят котлон,като са сложени всички продукти , чушките се поопукват и още топли се слагат в буркана и се гмечат.Затваря се и се завива с одеяло за една нощ с капачките надолу.
Царска
4кг.камби
2кг.моркови
2кг.цветно зеле
Камбите се режат на парчета,цветното зеле на розички и морковите на кръгчета.Поръсва се с 1/2кг.захар,1ч.ч.сол и се оставя за една нощ.На другия ден отцедения зеленчук се реди в буркани.А със сока и 1 1/4 л.оцет се приготвя саламура,която ври 4-5 мин. След като изстине напълно се изсипва върху зеленчука в буркана.Единия вариант е да се сложи един стрит аспирин и дане се изварява а другия е бърканите само да заврат.