COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 724
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 260
  • вкъщи
Моя близка цялото семейство са болни въпреки,че са ваксинирани с две дози Пфайзер и то още от февруари втора доза. На всичкото отгоре са заразили и други членове на семейството, с които са имали контакт. В това число и 92 годишната си баба. Толкова за мита , че ваксинирани не предават вируса. Освен това някои не карат вируса леко. Предстои ми втора доза другата седмица, обаче никак не ми е спокойно.

# 10 261
  • София
Ами добре. Не разбрах, но моят познат - няма. Може би защото минаха повечко месеци. Боледува есента. Февруари се оказа без антитела.

# 10 262
Кой е готов да се обзаложи с мен, че вече си имаме български вариант, даже бих го нарекла щам, който избягва ваксините?
Колко време ще отнеме да го открият?

Обосновавам се:
Не малко случаи, в които ваксинирани с две дози се разболяват.
Знам за семейството, в което голямото дете /студент по медицина/е ваксинирано с втора доза Пфайзер в края на януари. Разболя се наскоро и е развило двойна пневмония. Майката и бащата - също лекари и ваксинирани не са се разболели. Но пък другите две деца в семейството са се разболели. Така че, не е наш щам, който заобикаля ваксините. Според мен точно в този случай вероятно студента е ваксиниран с ваксина, която не е била правилно съхранявана и съответно не е развил добра защита.

# 10 263
Допускате ли, че РНК ваксините може да са съхранявани неправилно и затова да са били неефективни, дори при хора с две дози?

# 10 264
Мда, то точно затова май си трябва тестове след ваксините. Един има много, друг няма, трети на границата...същото и с преболедувалите. Но поне ваксинираните да се знае получило ли се е нещо, щото май не всички ще изградим защита ми се струва, без значение от ваксината. Даже за АЗ четох много добри резултати, други пък още нищо не образуват, същото и с другите две, дори след двете дози.
За децата, аз разбрах спора, но не знам защо се протестира толкова, трябва да се крие или да ни се вижда незначително...1 дете да пострада от Ковид пак е много, особено, ако е вашето. И не е толкова дори важно дали са починали и колко деца са, ами какво става с техния организъм след заразяването. Защото и безсимптомно каране при децата не е успокояващо, а родителите не знаят или някои не обръщат внимание нали са казали -децата карат леко, рядко ги хваща, нямат проблеми. Но в другите страни не е така и ...бе хайде да не спорим, всеки да си решава как да си гледа и пази детето. Но не е това което у нас се говори, вижда се в другите страни какво става, нашите деца са и по незащитени, и по-малко се ограничават, не спазват мерки и т.н., защото...не е опасно. Пък после , като заразят съученик дето са се пазили цялото семейство или прекарали и ...ми то случва се, ама не било много това при децата. Да, ама за  чуждото дете. Направо се изумявам и тук, за ФБ даже не влизам вече, че вдигам кръвно.

# 10 265
  • София
Допускате ли, че РНК ваксините може да са съхранявани неправилно и затова да са били неефективни, дори при хора с две дози?
Възможна причина е. Или защото няма ваксина, която да има 100% ефикасност.

# 10 266
Мак, напълно го допускам това за ваксините, както и неправилно сложени си мисля, че има. Като гледам как на различни места ги боцкат...мен първата много горе ми я сложиха, почти на рамото, ама то щото сама съм си виновна. На други пред и след мен се огледах много по-надолу, по телевизия, клипове, снимки същата разлика виждам и съм се чудела. Това е и една от причините да искам тест да правя.
Друго за тези ваксини не бих си сложила при ЛЛ такава никога. Каква и да е ваксина бих висяла пред някоя от болниците. Лично мнение, без да агитирам или нещо да съм чула и видяла. Просто тези ваксини ...ми особено Пфайзер да ме извиняват. Първо на минус 70, после може и друга температура, пък трета, пък..Аз да съм си сигурна , че си има правилния хладилник, че...то не се задържат тези ваксини, ама си е друго според мен. По тази логика пих висяла пред ВМА, Пирогов и може би Александровска, ама там не знам хладилниците какви са. Може и да е смешно, но ..Фани така си мисли и си го казвам. Та..ако се записвате и не ви е далече, неудобно и т.н. избирайте тези места за ваксина според мен поне. В Пирогов дават и сертификат след втората веднага, пари не искат за него , още един плюс.

# 10 267
Фани, никоя ваксина не гарантира 100 % предпазване.
Както и много хора не изграждат антитела нито след ваксина, нито след боледуване.
Но това няма как да го знаеш предварително, така че ваксината е добре да се сложи.

Миленака, искам по-късна дата, то по-рано не е желателно.
Но на мен не ми пише дата на картончето, дали изобщо ще имам потвърждение, ще видим.

# 10 268
  • В заешката дупка
В Исландия ваксината на АЗ няма да се прилага на жени под 55г възраст, както и в някои дртуги случаи. Подробности в част от статия по-долу. Медицинските термини са както електронния преводач предлага. Нямам идея колко адекватно е на български, но пък на доста места в скоби термините ги има на английски - така е и в оригиналната статия.

Цитат
В Исландия жените на възраст под 55 години ще получат различна ваксина от тази на AstraZeneca.
По мнение на експерти по проблеми с коагулацията, епидемиологът Þórólfur Guðnason е решил, че жените на възраст под 55 години ще получат различна ваксина от AstraZeneca.

Епидемиологът потърси мнението на експерти от Landspítali [универистетската болница] относно групи, които трябва да бъдат ваксинирани с иРНК ваксини (например Moderna).

На лица от следните групи ще бъде предложена друга ваксина:

* Жени под 55 години (поради повишен първичен/базисен риск [т.е. не свързан конкретно с ваксината, а принципно по-висок риск - бел.моя] от церебрална тромбоза при млади жени в сравнение с мъжете)
* Лица с предишна анамнеза за венозна тромбоза без известни рискови фактори (спонтанна венозна тромбоза), независимо дали са на антикоагуланти или не
* Лица с повишен риск от венозна тромбоза, напр. следните пациенти:  
Скрит текст:
1.) с миелопролиферативен синдром (англ: myeloproli­ferati­ve syndrome):

- хронична миелоидна левкемия (англ: chronic myeloid leuka­em­ia; chronic neutrophilic leuka­em­ia; myeloproli­ferati­ve disea­se, un­specified; chronic eos­in­ophilic leuka­em­ia)

- първичен еритроцитен кръвоизлив (англ: polycythaem­ia vera)

- есенциална тромбоцитемия (англ: essential throm­bocythaem­ia)

- първична миелофиброза (англ: primary myelofi­bros­is) - вкл.  пациенти с JAK2 мутации

2.) с PNH (англ: primary noct­urnal haemoglobin­uria - нощен хемоглобинов кръвоизлив)

3.) с lup­us anticoagul­ant/ antip­hospholipid syndrome т.е.  пациенти с автоантитела, които повишават риска от венозна тромбоза

4.) За лечение на леналидомид - заболяване на костния мозък
Меморандум от специалистите на Landspítali
Меморандумът се позовава на информация от Европейската агенция по лекарствата (EMA) от по-рано тази седмица, която заяви, че са съобщени 87 случая на необичайни кръвни съсиреци, тъй като броят на тромбоцитите също е намален (тромбоцитопения).  На английски тези редки случаи се наричат cerebral sin­us/ vein throm­bos­is (CVT) и splanchic throm­bos­is (ST) и са се появили при пациенти 4-16 дни след получаване на ваксината AstraZeneca.

87 случая от 25 милиона ваксинации
Случаите са, както беше посочено по-рано, много малко, тъй като има 87 случая от 25-те милиона лица, получили тази ваксина, т.е.  почти 1 на всеки 300 000 ваксинирани и 18 смъртни случая са свързани с този страничен ефект, т.е.  приблизително  1 на 1 400 000 ваксинирани лица.  Страничният ефект се счита за реален, но се класифицира като “изключително рядък”.

Във Великобритания се смята, че по-високата честота на тези случаи при жените не е реална, а се дължи на повече жени, получаващи този вид ваксина (те са по-голямата част от здравните специалисти).  "Известно е обаче, че в нормална година по-скоро жените получават венозна тромбоза в мозъчните вени, в сравнение с мъжете", се казва в бележка от експерти по проблеми със съсирването на кръвта, изпратена до епидемиолога.
 .........................……….......................................................................................
 Поради съобщения за възможни редки странични ефекти на ваксината AstraZeneca, много страни, като Исландия, ограничиха употребата й до определени възрастови групи.  В Обединеното кралство сега се използва за хора на 30 и повече години и на 65 и повече години в Швеция, за да назовем само няколко.

Вчера френските власти съобщиха, че половин милион хора на възраст под 55 години вече са получили първата доза от ваксината AstraZeneca.  Вместо това на тази група ще се предлага Pfizer-BioNTech или Moderna, когато хората получат втората си ваксинация.
Линк на исландски: https://www.mbl.is/frettir/innlent/2021/04/10/midad_vid_55_ara/

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 00:10 от ЧеКа

# 10 269
  • София
Дева, според мен като наближат 10-те седмици, трябва да им се обадиш.

# 10 270
  • Другата България
Моя близка цялото семейство са болни въпреки,че са ваксинирани с две дози Пфайзер и то още от февруари втора доза. На всичкото отгоре са заразили и други членове на семейството, с които са имали контакт. В това число и 92 годишната си баба. Толкова за мита , че ваксинирани не предават вируса. Освен това някои не карат вируса леко. Предстои ми втора доза другата седмица, обаче никак не ми е спокойно.
Е, откакто почина жена след две дози Файзер се надявам и другия "мит" да е разбит - че не предпазват и от тежко протичане и смърт.
Аз също вече имам няколко познати, боледуващи след втора доза Файзер.
Основно медицински лица.
Различна е тежестта на протичане, само един засега е в по-тежко състояние.
Факт е, че е по-леко протичането при повечето, но тази категоричност, с която се твърди противоположното е съвсем грешна.

# 10 271
Признавам, че ми е много криво откакто разбрах, че ваксинирани с две дози се разболяват тежко. Независимо с коя ваксина. Очаквах съвсем различно нещо аз от ваксините....

# 10 272
Aз се учудвам, че още има
 медицински персонал отказващ ваксини. Тези дни разбрах за два такива случая. Едната жена е лекарка в Спешна помощ  и още не е ваксинирана, тя преболедува есента. Обясни, че чакала  Спутник и щяла да се ваксинира, но препоръчва на други хора Пфайзер . А друга лекарка ми сподели, че нейни колежки са ваксинирани, но тя нямало да го направи. Каза "нека си се ваксинират, тяхна си работа". Май и тя си пада малко мангъровка.

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 20:56 от daisy12

# 10 273
  • София
Шансът от тежко протичане с ваксина намалява много, но не изчезва напълно. При никоя от ваксините не е имало подобен намек дори.

# 10 274
Дева, знам бре, нали затова са ми терзанията сега. Щрака ли нещо след пустата ваксина или е празен ход. Много скъпи тези тестове у нас. Това 40 и повече лева хич не ми е по вкуса и джоба, ама.. Пък тези за Тклетъчен имунитет съвсем. Това какво толкова е , че е толкова скъпо и заслужава ли се такъв тест не знам, бях изумена от цената. При всички случаи дори след ваксина и втора доза, пак човек не може да бъде сигурен си мисля и спокоен. Трябва да се види какво става и дали има нещо изградено. Всъщност за тези Тклетки, дето били най-важни и можело май и без антитела да те защитават (ми така си го обясних , ама нали не разбирам) та може и да не се показва на неутрализиращите антитела и да си на 0, ама Тклетки някакви да ти работят. В смисъл това ли е природно защитен да си, да си от малкото хора дето вирус няма да те хване, не знам как да го напиша. Има казват и признават такива хора, организмът им не се поддава на вируса, но как се разбира.

Общи условия

Активация на акаунт