COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 391
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 745
Дания с това космическо тестване, локдауни, карантини и затворени граници. А тя не само не го направи, но има три/четири пъти по-висока смъртност от Норвегия и Финландия, които са тествали далеч по-скромно.

В Дания реално затворени граници не е имало. А карантината е само на хартия, не като в Тайван или Нова Зеландия (където те държат принудително поне 2 седмици в карантинен хотел).

Още малко манипулация ще приложиш ли? Или пак ще изместваме темата от "локдауните не работят, вижте швеция" към "защо европейците не постигат същите резултати като азиатците", когато ни се посочи как адекватното сравнение спрямо швеция ясно показва, че швеция е провал.

# 11 746

Всъщност никой още не знае какво се случва след втора ваксина... Времето ще покаже...

Но всички знаят какво се случва без никаква ваксина.
Няма база за сравнение изобщо.
Самият акт на ваксинация е акт на отговорност, към собственото здраве на първо място, после към околните и към здравните ресурси.
Другото е безотговорност.

# 11 747
Гледах репортаж за отварянето на моловете. Заканили са се, че ако пак ги затворят щели да предприемат протестни действия. Хора посетили мола казаха, че много им липсвали магазините, а друг сподели, че повече му липсвали дискотеките. Чакаме скоро и дискотеките да отварят и всичко ще е цветя и рози.

# 11 748
АЗ, за съжаление, беше много компрометирана. Към неяснотите за страничните ефекти се добавя и несигурността какво ще последва, ако си с първа доза от нея. Фактите са, че в момента има много желаещи, които чакат РНК ваксини. Беше създадено очакването за избор, информацията в момента е за много скорошно изобилие от тези ваксини. Така че реалността е тази - почти никой в момента не иска да се ваксинира с АЗ и ако държим по-бързо да се придвижим към стаден имунитет, ще трябва да се съобразим с това. Не сме изключение, в повечето европейски страни настроенията са същите. Дискредитирането на ваксината дойде най-вече отвън, а не от нашите управници  и е утопия да се очаква масово и бързо връщане на доверието в нея.

# 11 749
  • София
95% не желаят да се ваксинират с АЗ, не че не желаят изцяло.
А пък други няма, така че ....
Дори това не смятам, че е варно, но ако приемем, че е така това е плод единствено и само на трагичната информационна кампания, не мога да я нарека страгетия,

Абсолютно! Аз писах още в началото, това е престъпление, да не се комуникира адекватно в такива времена и с такива проблеми. В Англия ваксинираха две Българии народ с АЗ, тук няма един да застане и да каже, че всичко е наред.

# 11 750
Може ли някой да ми обясни това изречение, което вече втори, трети път го срещам:
„Южно африканска“ – смесени данни. Изследване на Pfizer обхващащо 800 човека в Южна Африка – нито един разболял се. Данни от Израел-  от 400 „пробива“  „южно африканската“ мутация се среща 8 пъти по-често, отколкото в неваксинираната популация.
От подчертаното едва ли не излиза, че ЮАР-ската мутация ще засяга по-често ваксинираните, което малко ми звучи абсурдно?

Тези, които са писали този текст няма да могат да ти отговорят, но все пак да ти кажа, това беше едно друго много некачествено изследване, което също се превърна в журналистическа сензация в стил "Израел: Ваксината на "Пфайзер" не пазела от щама от ЮАР", която беше постната тук не знам колко пъти.

Иначе става въпрос за препринт с много забележки (не е необичайно за препринт), който дори не е за ефективността на ваксината, а за заразяванията (пробивите) след втората доза. За варианта от ЮАР конкретно обаче има много малко данни в него и по-точно 8 заразени след втората доза и 1 заразен в контролна група, от където идва и това съотношение. Естествено от такава малка извадка никакви заключения не могат да се правят, освен че е индикация за това, че при ЮАР варианта вероятно ще има повече пробиви, което не е особено изненада, като се има предвид, че той понижава ефективността на ваксините по принцип, но колко повече ще са пробивите това точно проучване не може да каже.

Краткo резюме от авторите, които не твърдят, че ваксината не пази, а напротив смятат я за ефективна и даже размишляват, че евентуaлната намалената ефективност може да се случва само в малък интервал от време, защото след 14-тия ден след втората доза нямат заразявания, а и ЮАР вариантът не се разпространява ефективно в Израел...

За последен пък го казвам и повече няма да коментирам каквито и да е медийни сензации в този форум. Този тип некачествени и набързо написани препринти с много малки извадки, които обикновено сериозно се редактират от към категорични и прибързани заключения в процеса за рецензиране (peer-review) са полезни само на хората, които се занимават с тези неща професионално, за да получат индикация накъде да насочат усилията си в бъдещите проучвания. За съжаление обаче непрекъснато се използват от медиите са създаване на евтини сензации, поради което се и надявам скоро да се върнем към ограничения достъп до научни публикации.

# 11 751
Между другото, някой попадал ли е на информация до какви заключения стигнаха по повод починалата жена от Пловдив - след ваксиниране?

А за тоталитарната държава - ами да, бих искала да живея в Австралия или Канада, например, защото по Вашите критерии, те са тоталитарни държави. Който не иска да живее в "тоталитарни" държави, да си плаща здравните услуги, моля.
Сега, очаквам отговорът да е, ама Австралия е остров..

# 11 752
Между другото, някой попадал ли е на информация до какви заключения стигнаха по повод починалата жена от Пловдив - след ваксиниране?

Тя нямаше тромбоза.
Казаха, че няма връзка с ваксината.
Имала си е тежки проблеми със ССС.
Нямам линк подръка.

# 11 753
Скрит текст:

Тя нямаше тромбоза.
Казаха, че няма връзка с ваксината.
Имала си е тежки проблеми със ССС.
Нямам линк подръка.

Благодаря, DeVa.
Не ми трябва линк.

# 11 754
Ето линк, от мин.Ангелов.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9623333

# 11 755
След ваксина реакциите са си като едно разболяване. Доста хора споделят висока температура, втрисане, болки в мускули, главоболие. Това продължава няколко дни в повечето случаи.

Това категорично не се потвърждава по моите (и не само моите наблюднения), нито от хората във форума, които споделяха страничните ефекти. Около мен има само 1 случай на продължило няколко дни неразположение след първа доза Модерна от човек, който изкара нелеко вируса през есента (т.е. ваксината се е явила буустър в случая). Всички останали са или без реакции, или с такива, които започват 8-10-12 часа по-късно и бързо отшумяват с един Нурофен. Единични случаи съм чела дори след АЗ да не минат реакциите още на същия ден. Не знам след втората доза АЗ по разбираеми причини, но ме съмнява да е различно.

# 11 756
# 11 757
  • София
Може ли някой да ми обясни това изречение, което вече втори, трети път го срещам:
„Южно африканска“ – смесени данни. Изследване на Pfizer обхващащо 800 човека в Южна Африка – нито един разболял се. Данни от Израел-  от 400 „пробива“  „южно африканската“ мутация се среща 8 пъти по-често, отколкото в неваксинираната популация.
От подчертаното едва ли не излиза, че ЮАР-ската мутация ще засяга по-често ваксинираните, което малко ми звучи абсурдно?

Тези, които са писали този текст няма да могат да ти отговорят, но все пак да ти кажа, това беше едно друго много некачествено изследване, което също се превърна в журналистическа сензация в стил "Израел: Ваксината на "Пфайзер" не пазела от щама от ЮАР", която беше постната тук не знам колко пъти.

Иначе става въпрос за препринт с много забележки (не е необичайно за препринт), който дори не е за ефективността на ваксината, а за заразяванията (пробивите) след втората доза. За варианта от ЮАР конкретно обаче има много малко данни в него и по-точно 8 заразени след втората доза и 1 заразен в контролна група, от където идва и това съотношение. Естествено от такава малка извадка никакви заключения не могат да се правят, освен че е индикация за това, че при ЮАР варианта вероятно ще има повече пробиви, което не е особено изненада, като се има предвид, че той понижава ефективността на ваксините по принцип, но колко повече ще са пробивите това точно проучване не може да каже.

Много благодаря за разяснението! Както винаги - обективен, точен и кристално ясен!
 И бих добавил - коментирай по-често.

# 11 758
Това категорично не се потвърждава по моите (и не само моите наблюднения), нито от хората във форума, които споделяха страничните ефекти. Около мен има само 1 случай на продължило няколко дни неразположение след първа доза Модерна от човек, който изкара нелеко вируса през есента (т.е. ваксината се е явила буустър в случая). Всички останали са или без реакции, или с такива, които започват 8-10-12 часа по-късно и бързо отшумяват с един Нурофен. Единични случаи съм чела дори след АЗ да не минат реакциите още на същия ден. Не знам след втората доза АЗ по разбираеми причини, но ме съмнява да е различно.
При мен бе точно както описано e - 3-4 дни неразположение с невъзможност за работа. Пояснявам - в сряда се ваксинирах, понеделник следващата седмица все още не бях напълно в кондиция, ваксина - AZ.

# 11 759
Служителите на Европейската комисия ще се ваксинират само с ФАЙЗЕР.

Чиста работа.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9713387

Общи условия

Активация на акаунт