COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 216
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 360
Майка ми и баба ми днеска ме питаха какво да правят. С първа доза АЗ са и нямат против да получат втора доза АЗ. Казах им да дочакат втора доза Пфайзер. Нямам съмнения за безопасността на двете опции. Имам сериозни подозрения, че комбинацията на ваксини ще доведе до по-висока ефективност. Да, ще разберем след време, но така предполагам.

Освен това силно ме съмнява втора доза Пфайзер да намали ефективността на първа доза АЗ, което би бил другият хипотетичен негатив (освен безопасността) в ситуацията.

# 12 361
Mat Hancock, британският здравен министър, току-що направи обръщение в британския парламент, относно Ковид ситуацията в страната.

Важни моменти:

1. Понастоящем има 557 случая на южноафриканския вариант (от декември до днес) в страната, преди всичко в Лондон, но също и в Бирмингам. 2/3 от случаите са свързани с международно пътуване.Южноафриканският щам не се смята за по-заразен от варианта Кент, но определено се счита за по-резистентен към ваксини.

2. Във Великобритания ще има ваксини-бустери през есента. Идеята била да ги поставят едновременно с ваксините против грип, защото това е “очевидно логистично е по-лесно”. (Да бе, веднага си слагам триста ваксини тази година…ха-ха-ха. Аз тази имунна система да не съм я намерила на улицата!).

3. (Борис) Джонсън отложи пътуването до Индия. Индия е поставена в “червения списък”, изискващ карантина при завръщане. Незнайно защо, изискването за карантина влиза в сила този петък (!!!) в 4 следобяд. В момента има 103 случая на индийския вариант. В края на миналата седмица са били 77.

4. Очаква се ново изследване, "пълно с данни " за ефикасността на вторите дози ваксини (Хенкок не спомена кои конкретно ваксини; предполагам има предвид Астрата и Файзер, че и Модерна, за която ще има данни след около месец).

5. Всички ограничения падат (дай боже!) след 21 юни.

# 12 362
Соул, точка 5 ми се струва все така мираж.

# 12 363
  • София
Майка ми и баба ми днеска ме питаха какво да правят. С първа доза АЗ са и нямат против да получат втора доза АЗ. Казах им да дочакат втора доза Пфайзер. Нямам съмнения за безопасността на двете опции. Имам сериозни подозрения, че комбинацията на ваксини ще доведе до по-висока ефективност. Да, ще разберем след време, но така предполагам.

Освен това силно ме съмнява втора доза Пфайзер да намали ефективността на първа доза АЗ, което би бил другият хипотетичен негатив (освен безопасността) в ситуацията.

Не е ли рисково да чакат още 84 дни за Пфайзер? Това са почти 3 месеца, а за три месеца на нашите главанаци кой знае каква друга идея ще им щукне.
Откъде ги измислиха тези 84 дни всъщност?

# 12 364
На мен не ми стана ясно какво става ако избереш за втора доза Pfizer. Много ясно си спомням, че миналата седмица по TV Кантарджиев каза, че за да ти дадат сертификат трябва два пъти да се набодеш с Пфайзер след първа AZ. Сега го представят, че само една Pfizer ще е достатъчна за сертификат, но не го казват ясно и може би някои хора ще се подведат. Чисто документално няма как да ти го издадт с една аз и с една файзер, защото реално няма завършена имунизация с нито една ваксина. Значи 6 месеца трябва да чакаш за втора доза ако заболееш след първа, а в случая в рамките на 4 месеца три  имунизации.

# 12 365
Една доза АЗ и една доза Пфайзер ще водят до сертификат. Мисля, че и в Германия е така.

За дните...не ме притеснява. Тяхната втора доза АЗ е 70 дни след първата по картонче. Две седмици повече не виждам как ще променят нещо.

# 12 366
Две седмици не са малко, ако в това време се разболееш. Чакаш втора доза след 6 месеца, съответно и сертификат тогава.

# 12 367
разликата в срока 70-84 дни не е значителна, ако предположим, че и доста хора, които ще изберат да си сложат втора доза АЗ, също ще предпочетат 12 седмици, вместо определените в България 10.. пък може дотогава да са се натрупали данни и в двете посоки, които са важни за подобен избор... поне едни мишлета верно да бяха изтествали за ефикасност

чисто логистично обаче как ще се случи това у нас, ще бъде загадка до последния момент, нали се изисква планиране, а в случай се намесва и само предположение кой какво ще избере от тези 240000 човека, как ще осигурят толкова дози Пфайзър налични едновременно с тези за първа доза, и то на толкова много места?

друго ми направи впечатление от днешните решения - за рискови се смятали и хора с анамнеза за тромбоцитопения, което не знам дали в другите страни го гледат като критерий? тромбоцитопении обаче има и леки, и средни, и тежки, та коя е рисковата според нашите експертни съвети?

# 12 368
Аз пък ще се радвам, ако има желаещи да си слагат АЗ плюс пфайзер и след това да си правят тестове за наутрализиращи тела.
Ще помогнат и на следващите.
Днес руснаците са се изхвърлили, че в реални условия спутник е надминал очакванията и имал над 97% ефективност.
Та знае ли човек, може експериментиралите да подобрят рекорда на руснаците.
Колкото повече информация се събира толкова по-добре. Хубаво е като има доброволци за експериментите.

# 12 369
От този сайт https://coronavirus.bg/bg/statistika се вижда, че се слагат трите ваксини. Дали АЗ е втора доза, не може да се каже, но явно има хора, които нямат проблем.
Ваксинирането обаче е много слабо - 1200 човека за деня.

# 12 370
От този сайт https://coronavirus.bg/bg/statistika се вижда, че се слагат трите ваксини. Дали АЗ е втора доза, не може да се каже, но явно има хора, които нямат проблем.
Ваксинирането обаче е много слабо - 1200 човека за деня.
Винаги е така в неделя. В делнични дни слагат 12-13 хиляди ваксини на ден.

# 12 371
Д-р Аспарух Илиев:

Великобритания, Израел и САЩ доказват, че с бързо ваксиниране, без особено мотаене животът се връща към нормалното. Индия ваксинира също с висока скорост, стотици милиони, за изненада с ваксина по лиценз на... АстраЗенека/Оксфорд. Колкото по-бързо се ваксинираме и не умуваме, толкова по-бързо ще премине тази трудна фаза. Продължавам да стоя на позицията, че ваксината на АстраЗенека, както и тази на Джонсън трябва да се прилагат без ограничения единствено с внимателно мониториране за много тежко главоболие. Няма данни безкрайно редките тромбози от Астра и Джонсън да настъпват при хора с повишен риск от класически тромбози, дори да сте с наднормено тегло, диабет, история на тромбози и пр., няма по-голям риск за вас. Вероятният механизъм при ваксиналните усложнения е различен и няма връзка с общия риск от тромбози.
На въпрос на близък приятел дали втора ваксина с Файзър ще работи при Астра, отговорих - вероятно, с 99% вероятност. Но при този панически страх от 0.0003% усложнения, вече не знам как да интерпретирам процентите.

https://www.facebook.com/asparouh.iliev

# 12 372
  • София
На мен лично ми писна много от тази "игра на ваксини" и подозирам смътно, че редките медицински случаи на усложнения след ваксиниране усърдно се раздуват и използват за цели, далечни от здравеопазването. Малко ни беше този вирус, дето побърка света, та сега и това ... аман!
С една доза АЗ съм и смятам да си сложа втората на датата - 10 седмици след първата, та съм доволна, че ще имам тази възможност. На  експериментиращите с коктейл от ваксини желая успех!

# 12 373
И аз като теб, NumLock.
Чакам 22.05, дано няма нови решения дотогава.
АЗ и да се приключи тази драма.
Пък догодина пак.

# 12 374
Писал съм много за "смесването" на ваксини още когато това звучеше само като някаква далечна екзотика... и затова само ще кажа, че от най-близките ми имам майка, дядо (с тронбоцитопения) и леля по една или друга причина с Астра Зенека, които вече съм инструктирал да си сложат Файзър и още един куп приятели, които аз съм убеждавал да се ваксинират с каквото има, защото бяха рискови и много вероятно също ще ме послушат.

Също съм писал и че, идеята за тази комбинация си я мислех още от преди историята с тромбозите, които не ме притесняват особено, въпреки че трудно щеше да ми се получи като реализация, но сега е добре дошло. Причината е, че Астра Зенека създава добър клетъчен имунитет, но не особено висок титър на неутрализиращи антитела, за което играе роля и липсата на стабилизация на спайк протеина и така стигаме и до неособената и ефективност срещу новите варианти. При комбинацията с Файзър очаквам именно хуморалния аспект на имунитета да се "ъпгрейдне", което е и най-силната страна на иРНК ваксините водеща и до тяхната много висока ефикасност.

Относно 84-те дни (12 седмици), на близките и познатите ми още от началото съм казал да не си слагат ваксината преди 12-тата седмица, това също сме си говорили много пъти, така че и тук нищо не се променя.

Толкова от мен по този въпрос, това са си мои решения, някой да не си помисли, че давам съвети или ме интересува какво правят другите.

Общи условия

Активация на акаунт