COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 298
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 175
Цитат
Е откъде ще намерят персонал за радунци?

Точно това казвам - въпрос на дългосрочна здравна политика е. Изпуснати са десетилетия.
И нямам предвид, че е трябвало точно тази белодробна болница да стане Ковид-болница - просто един от примерите за престъпно безхаберие по отношение на сгради, строени за здравни грижи.

# 14 176
Къде да има Ковид центрове, в Айтос или в Карлово?
В София на практика имаше и има в Токуда, в Пирогов и може би и в други болници.

Ще има кабинет.
Изолиран.
Не в общите части.

Тя и Пловдивската Белодробна е на същия хал като тази в Радунци.
http://www.desant.net/show-news/26937

# 14 177
Не че ще стигне до нас - това би трябвало да е "класическа" ваксина:

https://www.dnevnik.bg/evropa/2021/05/05/4206077_evropeiski_prav … /?ref=home_layer2

А тази ваксина ЕМА с какви аргументи я отхвърли, ако някой знае?

# 14 178
  • Bristol

https://www.dnevnik.bg/evropa/2021/05/05/4206077_evropeiski_prav … /?ref=home_layer2

На EMA не й се занимава, според мен. Опариха се с АЗ, в крайна сметка никой не ги слуша какво твърдяха, всяка страна сама си реши и те са решили да не си усложняват живота с други ваксини.

# 14 179
Скрит текст:

На EMA не й се занимава, според мен. Опариха се с АЗ, в крайна сметка никой не ги слуша какво твърдяха, всяка страна сама си реши и те са решили да не си усложняват живота с други ваксини.
[/quote]

Може и така да е. Но някак дават лоши сигнали за останалите разработчици на ваксини. И не ме напуска чувството, че искат да наложат само Пфайзер в ЕС, и да не допуснат конкуренция. Ако не греша, засега тя е и най-скъпата ваксина. Все пак дългосрочните последици от РНК-ваксините са неизвестни.

# 14 180
Не мисля, че ЕС специално иска да наложи Файзър. Израел, Сингапур ваксинират само с иРНК, САЩ предимно с иРНК. Далеч не само ЕС дава предпочитание на тези ваксини..

# 14 181
Не мисля, че ЕС специално иска да наложи Файзър. Израел, Сингапур ваксинират само с иРНК, САЩ предимно с иРНК. Далеч не само ЕС дава предпочитание на тези ваксини..

Да, де, но за добро или лошо, аз живея в държава от ЕС и нямам кой знае какъв избор.

# 14 182
  • София
Може и да иска да наложи Пфайзер, откак във Франция решиха да я произвеждат. Така или иначе, първоначално много се залагаше на френската Санофи, която не се получи и сега лобито им са издействали нещо, сигурна съм. Това не е в теория на конспирацията, но няма да се лъжем, че от тези неща се печелят пари и АЗ доста пострада, заради Брекзит.

# 14 183
  • София
Не можем да пренебрегнем обаче факта, че с "евтината" и "по-скапана" AstraZeneca ваксинацията щеше да напредне по-бързо и следователно да се окажем по-близо до имунен вал. За мен не бяхме (и още не сме) в състояние да проявяваме капризи и претенции, а трябва(ше) да се опитваме да се измъкнем по възможно най-бърз начин от най-лошия етап на пандемията.
Знам, че в САЩ и в немалко западноевропейски държави разчитат почти само на иРНК ваксините и че това е бъдещето на ваксинацията не само срещу коронавируса, но България не е САЩ и Западна Европа и съм убедена, че можеше да спасим животи с по-усилена ваксинация с каквото има.
Нека да се дава предпочитание на еди-коя си ваксина, ама ако може, да е след като сме махнали маски и ограничения, че сиктир вече.

# 14 184
Когато се тестват при еднакви условия, се вижда, че Астра Зенека по нищо не отстъпва на РНК ваксините. Иначе една малка корекция - ЕМА не са отхвърлили ваксината, а Европейската Комисия, която е съвсем друг орган.

Ето и последното проучване от Южна Корея:

Една доза от ваксината на Файзер е 89.7% ефективна.

Една доза от ваксината на Астра Зенека е 86.0% ефективна.

При хора над 60 години.

Анализът обхваща повече от 3,5 милиона души в Южна Корея от 26 февруари и включва 521,133 души, които са получили Астра Зенека или Файзер.

Имало е общо 1,237 ковид инфекции, само 29 от тях са сред ваксинираните.

"Това показва, че и двете ваксини осигуряват висока защита срещу болестта след първата доза. (Хората) трябва да получат пълна ваксинация съгласно препоръчания график, тъй като степента на защита ще се повиши още след втората доза"

https://www.reuters.com/world/asia-pacific/skorea-says-astrazene … -shot-2021-05-05/

# 14 185
[
Скрит текст:
quote author=Sunshine_Reggea link=topic=1308546.msg42791154#msg42791154 date=1620232916]
Не можем да пренебрегнем обаче факта, че с "евтината" и "по-скапана" AstraZeneca ваксинацията щеше да напредне по-бързо и следователно да се окажем по-близо до имунен вал. За мен не бяхме (и още не сме) в състояние да проявяваме капризи и претенции, а трябва(ше) да се опитваме да се измъкнем по възможно най-бърз начин от най-лошия етап на пандемията.
Знам, че в САЩ и в немалко западноевропейски държави разчитат почти само на иРНК ваксините и че това е бъдещето на ваксинацията не само срещу коронавируса, но България не е САЩ и Западна Европа и съм убедена, че можеше да спасим животи с по-усилена ваксинация с каквото има.
Нека да се дава предпочитание на еди-коя си ваксина, ама ако може, да е след като сме махнали маски и ограничения, че сиктир вече.
[/quote]
Аз вече се ваксинирах, както и близките ми. Имам предвид хора, които си имат своите основания и биха се ваксинирали с различна от РНК-ваксина, и не защото им променя генома:smiley: И точно идеята е да се обхванат повече хора с ваксинирането.
А това повтаряне, че бъдещето е само на РНК-ваксините -  опитът ми досега подсказва, че човек не може да знае какво ще е бъдещето. Производителите, разбира се, че ще направят всичко възможно това да е бъдещето. Някои технологии от близкото минало, които се смятаха за "върхът" и "това е бъдещето" вече не се използват.
Скрит текст:
Бъдещето са предсказали някои автори, пишещи научна фантастика.

ЧеКа,
Това се казва масово ваксиниране!
Хайде, много антитела да си образуваш!:yum:

Ако нямам зрителни халюцинации, преди малко видях пост на loska с мнение на д-р Аспарух Илиев - сравнява резултата от мерките в Германия, Гърция и България - постът изчезна. loska  си го е премахнала, или пак се трият данни, които не се харесват някому?

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 20:42 от Анонимен

# 14 186
Много се коментира, че със или без спазването на карантинните мерки е "все тая", та какво било по-доброто в Германия или Гърция в сравнение с България например. Само уточнявам, че поведението на немските власти и политици може да бъде критикувано много и има много политики, които изостават от азиатските шампиони. Но нека да видим цифрите, да не сме голословни.

Германия - население 82 милиона, болни с Ковид от началото на епидемията 3 457 000 души или 4.2%, смъртност 1 005 души на милион жители или 2.44% от регистрираните болни.

България - население 6.9 милиона, регистрирани болни с Ковид от началото на епидемията 406 000 души или 5.9 % (вероятно подценено поради самодиагностициране), смъртност 2 406 души на милион жители или 4.1% от регистрираните болни (вероятно надценено, но поради официалното недиагностициране на Ковид е по-правилно да се следи превишената смъртност. С нея смъртността на милион жители почти се УДВОЯВА!!!! - 4 348).

Гърция - население 10.72 милиона, болни с Ковид от началото на епидемията 352 000 души или 3%, смъртност 1 037 души на милион жители или 2.44% от регистрираните болни.

Очевидно е, че мерките имат за цел да намалят разболяването и да поддържат здравната система работеща. Данните не говорят за успех на българския модел.
Едно мнение на д- р Аспарух Илиев

# 14 187
Къде да има Ковид центрове, в Айтос или в Карлово?
В София на практика имаше и има в Токуда, в Пирогов и може би и в други болници.
В малките градове трябва да има поне един на населено място - в градската болница или поликлиника. Съответно там всеки със съмнения да може да се тества или, ако е положителен, да му се направят други изследвания, без да е нужно преди това да минава през ЛЛ. Така щеше да има доста по-добро проследяване. И ако дойде някой много зле, директно да го приемат в болница.

Това не се случи, защото точно лекарите саботираха тази идея. Министърът издаваше заповед, че тази и тази болница ще бъде за ковид, и всичкият персонал организирано подаваше оставка.
Не коментирам причините за оставките, а само защо не бе възможно да се направят ковид центрове - все някой трябваше да работи в тях.

"Отделението по пулмология в столичната Втора градска болница ще бъде превърнато в инфекциозно за настаняване на пациенти с коронавирус .... Именно заради това и сутринта 85 медици от болницата - лекари и медсестри, обявиха, че подават оставки."

Медиците от общинската болница във Велинград подадоха колективна оставка....Според него болницата, която е малка и построена през 1953 г., не отговаря на санитарно - хигиенните условия за бъде лекувани пациенти с коронавирус. .... От здравната инспекция в Пазарджик заявиха, че болницата сама е поискала да лекува болни с COVID-19 и становището на лекарите сега ги учудва.

Масова оставка на медици в болницата в Дулово. Всички медицински сестри и санитари напускат отделението за лечение на болни от коронавирус.

С колективна оставка заплашват лекари и медицински сестри от Белодробна болница в София - заради кризата с коронавируса. 6 медицински сестри са попълнили заявления за напускане и ще ги депозират още днес. Причината - работят без защитни облекла, а от дни отделението им е преструктурирано и приема пациенти, които чакат резултати за коронавирус...

Медиците в болницата в Карлово подадоха оставки заради решение на областния кризисен щаб да бъде разкрит нов приемен дежурен кабинет за Covid-19 в лечебното
заведение.

# 14 188
  • Пловдив
В коя лаборатория в Пловдив бихте препоръчали изследване на антитела? Или няма значение?

# 14 189
Tsve ty, аз имам предвид центрове за доболнична помощ. Такива в крайна сметка бяха създадени в големите градове, но много късно и не беше регламентирано как да бъдат посещавани. Помня протестите на болниците и донякъде ги разбирам, защото в началото в Ковид отделенията бяха изпратени да работят хора със съвсем иррелевантни специалности.

Общи условия

Активация на акаунт