COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 229
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 610
  • София
Защо не векторна? Как се аргументира лекарят? Откъде има тази информация в повече, която CDC, Роберт Кох и МЗ  в България не разполагат?!
От кои източници я е почерпил, моля разпитайте го, ако не ви е казал.

# 14 611
Цитат на: Tigar_123 [spoiler
Скрит текст:
link=topic=1308546.msg42809194#msg42809194 date=1620561625]
"Микробиолог от БАН: Нашата ваксина ще има ефект срещу всички варианти на вируса

Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса", обясни д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен.

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта в ефира на "Здравей, България" микробиологът.

"Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване", обясни д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института."

Това е интересно, но би трябвало държавата ни да  финансира този проект, а не да се чакат пари от Франция ?
[/spoiler]
[/spoiler]
Отдавна нашата разработка трябваше да получи приоритетно финансиране. А не да повтаряме като папагали каквото ни сведе ЕК. Интересно защо различни фармацевтични компании продържават разработките на Ковид-ваксини - те не знаят ли, че бъдещето е на РНК-ваксните? Файзер - за ЕС, Модерна за САЩ и някои други богати държави, които могат да си ги позволят. И няма нужда от други ваксини и други препарати - ще се плаща само за най-скъпите.

Скрит текст:
Ето коя е пептидната ваксина, която вече се използва - Епиваккорона, но пак е руска, а това е голям проблем!

# 14 612
  • София
Богдан Кирилов е по Нова, ще говори за ваксините.

# 14 613
Вие сериозно ли говорите за нашата ваксина, дето е на етап под нулата Simple Smile
Може би ще позволите на децата и родителите ви да я тестват, все пак трябва да има едно 20 хиляди доброволци на етап 3 преди да се стигне до одобрението на ваксината.
Като знам какво се случи с ваксина поставяна на милиони британци и как беше сатанизирана в България , защото има сериозни странични ефекти при един на няколко стотин хиляди ...

Между другото ЕК прекратява доставките на АЗ за ЕС от юли, който се боцнал, боцнал
https://www.24chasa.bg/novini/article/9777994

# 14 614
Поне преди две седмици ЕК взе решение да не подновява договора с АЗ. Който се боцне, боцне, другото от склада отива в коша. Сигурно и затова в Германия искат да съкратят периода между двете дози от 12 седмици на 4.

# 14 615
Софт, само се обсъждаше, а днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон го е обявил.
В коша няма да отиде нищо, защото извън ЕС има милиарди хора, дето ще се израдват ако им я предложат.
Още повече, че е десетина пъти по евтина и достъпна от иРНК, което е голям плюс за по-бедните страни.
ЕС е предплатила 336 милиона евро за нея, а до края на юни ще получи само около100 милиона при договорени 300.
АЗ има годност около половин година, така че спокойно може да се боде до есента без проблем, ако има желаещи.

# 14 616
То и без това желаещи за първа доза почти няма, така че наличното ще отиде за втора доза.
В нашето семейство поне повече няма да го мислим.

# 14 617
  • София
Кирилов даде обяснение за това защо делегираме на ЕМА да одобрява ваксините, вместо да решаваме на своя глава. Той заяви, че в България има специалисти, но не достатъчно на брой, а в ЕМА са събрани много и успяват да вземат решенията за одобрение далеч по-бързо. Демек, разчитаме на Брюксел, че са по-бързи, поне по негови думи, което за мен лично звучи напълно логично.
Иначе очакваме много иРНК ваксини и тепърва ще кандардисваме хората да се ваксинират. През юни се очакват и данни за ваксинацията на деца от 12 до 18 години с Pfizer.

# 14 618
Швеция още от утрешната седмица отсвирва АЗ. Каквото дошло от АЗ до днес - това е. През седмица 19, която започва утре и следващата седмица 20 няма доставки.

Janssen също е отказана от Швеция и нито една доза не е дошла до момента.

Оставаме само с Moderna и Pfizer/BioNTech.

В таблицата се вижда, че няма да има доставки от АЗ през седмица 19 и седмица 20.

# 14 619
Цитат на: 0001 [spoiler
link=topic=1308546.msg42809587#msg42809587 date=1620567645]
Вие сериозно ли говорите за нашата ваксина, дето е на етап под нулата Simple Smile
Може би ще позволите на децата и родителите ви да я тестват, все пак трябва да има едно 20 хиляди доброволци на етап 3 преди да се стигне до одобрението на ваксината.
Като знам какво се случи с ваксина поставяна на милиони британци и как беше сатанизирана в България , защото има сериозни странични ефекти при един на няколко стотин хиляди ...

Между другото ЕК прекратява доставките на АЗ за ЕС от юли, който се боцнал, боцнал
https://www.24chasa.bg/novini/article/9777994
[/spoiler]

0001, а вие сериозно ли мислите, че с нагласата - българските учени за нищо не стават - се развиват родни специалисти, капацитет, експертиза и т.н. И защо има български имена, които успешно работят в чужбина - в Зап. Европа и САЩ например. Не си ли давате сметка, че точно подобна загуба на знание и експертиза ни прави прекалено зависими от чужбина? Или това е целта - да няма наши специалисти.

# 14 620
  • Там,където се събуждам щастлива.
Всеки български талант се развива в чужбина, защото има подходящи условия/климат  и база. Не съм убедена, че у нас е така.
Това по повод за българската ваксина.

# 14 621
Може ако искате да субсидираме и програма за полети до Марс.
Бъдете сигурни , че франсетата, отдавна щяха да са я финансирали , ако имаше и малка вероятност да излезе като сполучлив краен продукт.
И без това Франция след провала на Санофи е в доста незавидна позиция.
Пак ви питам откъде ще намерите доброволци за тестването на ваксината.
В момента имаме проблем да намерим желаещи за налични ваксини с над 90% ефективност, не го забравяйте.

# 14 622
Всеки български талант се развива в чужбина, защото има подходящи условия/климат  и база. Не съм убедена, че у нас е така.
Това по повод за българската ваксина.

Е, точно това питам - защо ние не искаме да създаваме условия да се развиват български специалисти. И омаловажаването на труда им допринася ли за създаването на условия?

Не, не искам да субсидираме полети до Марс. Става дума за ваксина - нещо, което ще предотврати заболявания, смърт и т.н. Имам предвид здравеопазването - там винаги си заслужва една държава да инвестира и субсидира - положителните резултати се виждат от всички.

# 14 623
В момента по Btv дават какво става в Индия...

# 14 624
Защо не векторна? Как се аргументира лекарят? Откъде има тази информация в повече, която CDC, Роберт Кох и МЗ  в България не разполагат?!
От кои източници я е почерпил, моля разпитайте го, ако не ви е казал.

Няма как да го разпитам, тъй като се свързах по телефон и разговорът продължи 1 минута, само с "да" и "не". Човекът няма време надълго и нашироко да се обяснява. Специално за моето заболяване докторът е от топ специалистите в бг и реших да му се доверя, каква информация, откъде точно има не мога да знам. Иначе всеки може да си пита специалист конкретно за неговото си заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт