COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 004
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 985
  • София
О, има случаи разбира се, но са драстично по-малко. На мен това ми върши идеална работа. Имаш ли две дози (ваксина плюс ваксина, ковид плюс ваксина), според мен може да си доста спокоен. Освен ако не държиш да се вайкаш.

# 14 986
Да, ама и на ваксинираните, както и на преболедувалите падат антителата..
Моята логика е , че за 4-5 месеца, колкото държи се предполага защитата да бяха обхванати максимален брой хора и предимно рисковите напълно. Така после щеше да се диша спокойно -живее и работи. Затова и в Израел така ударно боцкаха. Продължи ли повече време уговорка за ваксина и т.н. става безсмислено май. Че то на първите боцнати вече ще мине защитата, ако е 6 месеца. Тази  на преболедувалите есента също. Иначе да..уморително е.

# 14 987
  • София
Да, ама и на ваксинираните, както и на преболедувалите падат антителата..
Скрит текст:
Моята логика е , че за 4-5 месеца, колкото държи се предполага защитата да бяха обхванати максимален брой хора и предимно рисковите напълно. Така после щеше да се диша спокойно -живее и работи. Затова и в Израел така ударно боцкаха. Продължи ли повече време уговорка за ваксина и т.н. става безсмислено май. Че то на първите боцнати вече ще мине защитата, ако е 6 месеца. Тази  на преболедувалите есента също. Иначе да..уморително е.
Така е. Затова се ваксинираш пак, когато това е необходимо. Междувременно или си живееш спокойно, или си тровиш нервите и се вайкаш. Според желанието.

# 14 988
Нормално е хората да се притесняват за шест случая от нещо, което расте експоненциално. То всичко започва така, с един-два случая. И точно тогава трябва силно да го удариш и да го пресечеш в зародиш, а не да се успокояваш колко малко са случаите. Иначе тях не ги мислете, високотехнологична държава, разумни, дисциплинирани, сигурна съм, че ще се оправят. Вижте ние къде сме:

Ранното мнение на Кацаров било, че нямало такава пандемия, всичко това било политически проект. Но той еволюирал в мнението си и накрая започнал да вижда реалните данни.

Хубаво е, че е еволюирал, но какъв човек трябва да си изобщо да си помислиш такова нещо, да чакаш пожара да се разпространи, хора да започнат да ти умират в ръцете, да те засегне лично може би и чак тогава да повярваш. Явно в България не е проблем и здравен министър да станеш след това.

# 14 989
Всеки организъм реагира по различен начин, както с вируса така и с ваксините.
На едни имунния отговор е по силен и имат по дълга защита от други.
Аз лично няма да си правя тестове за антитела, защото така или иначе, след втората доза няма да си слагам трета до края на годината.
Когато излезат бустерите и ако се появят нови опасни варианти ще го мисля и вероятно ако си направя тест за антитела той ще е в началото на следващата година, когато ще стои избора дали да се слага трета доза.
Дотогава ще има и повече научни данни как се държат ваксините, засега се знае, че 6 месеца след ваксинацията нещата са ОК.

# 14 990
Ранното мнение на Кацаров било, че нямало такава пандемия, всичко това било политически проект. Но той еволюирал в мнението си и накрая започнал да вижда реалните данни.

Хубаво е, че е еволюирал, но какъв човек трябва да си изобщо да си помислиш такова нещо, да чакаш пожара да се разпространи, хора да започнат да ти умират в ръцете, да те засегне лично може би и чак тогава да повярваш. Явно в България не е проблем и здравен министър да станеш след това.
Всичко е възможно в нашата държава. Като гледам как април месец Кацаров е споделял мненията на Първанова и проф. Кожухарова и се чудя до колко е еволюирал. Или може би мисли, че тяхното мнение е най-достоверно и миродавно. Но има и нещо друго някои отричат вируса напук на властта, само и само да са контра, въпреки че не го мислят. Но нали трябва да са контра и да опонират.

# 14 991
Скрит текст:
На мен ми звучи съвсем логично. Веднъж си се ваксинирал с ваксина, след това си се "ваксинирал" с ковид, реално трета ваксина в скоро време не ти трябва.
Така звучи, но е ли така в действителност? Вече има проучвания доказващи, че имунитетът след ваксина е по-стабилен от този след преболедуване. Има случаи на хора  с повторно заразяване, дори такива, изкарали го по-тежко, а и починали. И въпросът е, ако аз съм решила, че искам да си поставя втората доза защо ме спират? На какво научно обосновано твърдение почива това - искаш, ама няма? И ако аз и други, като мен ни ваксинираха повторно с АЗ защо не ваксинират повторно и тези с Пфайзер? Не гоним ли максимлно ваксинирани с втора доза? И къде пише, че прекаралите го трябва да изчакат - то, всъщност пише, но защо не е обосновано никъде.

То пък защото такива случаи с пълна имунизация няма...Гаранция - Франция...
Има, но реалността показва, че са по-малко, че смъртността е по ниска, което трябва все пак да говори, че има и полза.

# 14 992
Данни от едно от проучванията за смесването на ваксини.

Все още не казват нищо за ефективността, но съобщават, че е имало повече от обичайните странични реакции - треска, температура, мускулни болки.

"Това е наистина интригуващо откритие, а не нещо, което непременно очаквахме", каза проф. Матю Снейп от Оксфордската група за ваксини.

В оксфордското проучване участват 830 човека над 50 години. Резултатите се очакват през юни.

Ето и графики за страничните реакции след втора доза.

Треска:

Скрит текст:

Умора:

Скрит текст:

Главоболие:

Скрит текст:

https://www.bbc.com/news/health-57075503?

# 14 993
Страничните ефекти зачестяват след смесване на дози от ваксините AstraZeneca и Pfizer Covid, показва проучване.
Проучването Com-Cov стартира през февруари, за да се види дали различен удар за втората доза може да даде по-дълготраен имунитет, по-добра защита срещу нови варианти или просто да позволи на клиниките да сменят ваксини, ако доставките бъдат прекъснати.
Проучването, ръководено от Оксфордския университет, е набрало 830 доброволци на възраст над 50 години.
Един на всеки 10 доброволци, получили два удара на AstraZeneca с интервал от четири седмици, съобщава за треска - но ако са получили един удар от AstraZeneca и един Pfizer, в произволен ред, делът ще се увеличи до около 34%

Умора

Главоболие

https://www.bbc.co.uk/news/health-57075503

# 14 994
  • При семейството си
Нормално е хората да се притесняват за шест случая от нещо, което расте експоненциално. То всичко започва така, с един-два случая. И точно тогава трябва силно да го удариш и да го пресечеш в зародиш, а не да се успокояваш колко малко са случаите. Иначе тях не ги мислете, високотехнологична държава, разумни, дисциплинирани, сигурна съм, че ще се оправят.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/taiwan/
25 new cases in Taiwan
Пикът им (20.03.2020 г.) е от 27 случая, та явно не е като 6 да са ги притеснили.

# 14 995
Борис Джонсън каза на депутатите, че през пролетта на 2022 г. ще се проведе независимо публично разследване за справяне с пандемията.
Разследването ще постави "действията на държавата под микроскоп", добави той и ще вземе доказателства под клетва.

Г-н Джонсън призна, че много опечалени семейства биха искали разследването да започне по-рано, но каза, че поради заплахата от нови варианти и евентуален зимен прилив на инфекции, пролетта следващата година ще бъде "правилният момент".

Г-н Джонсън каза на депутатите, че разследването ще бъде установено на "законоустановена основа" - където свидетелите могат да бъдат принудени законно да присъстват, да дават показания и да предоставят съответни материали под клетва.

Ключовите въпроси ще включват готовността и защо преди миналата година здравните ръководители само са "играли на война" със сериозна епидемия от грип.

Защо доставките на ЛПС бяха толкова неадекватни и защо в началото доставките бяха толкова опорочени?

Защо тестването и проследяването отпаднаха поради липса на капацитет в ранните етапи на пандемията?

Ще бъде извършен строг контрол върху решението за пълното блокиране едва на 23 март миналата година, когато ужасните предупреждения за потенциално претоварване на NHS бяха дошли повече от седмица по-рано.

Най-големият въпрос вероятно ще бъде защо Обединеното кралство е имало един от най-високите нива на смъртност в Ковид спрямо населението на която и да е голяма икономика.
https://www.bbc.co.uk/news/uk-57088314

# 14 996
И тези проучвания за смесването на ваксините са направени само при 830 човека и то над 50 години, където по принцип се очаква, че реакциите не са толкова бурни , като при по-младите.
Не виждам как при толкова малко тествани , може да се получат данни за по сериозни странични ефекти, при положение, че при две дози АЗ , се говори за около един на 100 хиляди.
В момента се знае, че при първа доза АЗ са по сериозните нежелани реакции и се знае, че същото е и при вторите иРНК
Тоест със смесването се постига и при двете дози да ги получите бонус Wink

# 14 997
Всички над 18 ще са получили поне една доза ваксина до края на юли (пожелателна цел).

Аз следя графиките на васкинация (our world in data) и гледам как северните страни, където отказаха от АЗ и/или Янсен, се забавят. Преди общо взето всички вървяха почти едновременно. И Норвегия, и Швеция, и Дания, и Финландия. Само ние в Исландия нещо се делим. Чак ми е чудно.

При нас АЗ засега се препоръчва да не се прилага само за жени под 55г, като за ваксинираните вече с една доза се дава право на избор, АЗ или друга. Янсен получи зелена светли, без никакви ограничения,  и вече се ваксинира с нея. Та очакванията за ваксинация поне с една доза на всички желаещи (над 16г) при нас са за края на юни.

Да, първоначалните изчисления в Норвегия бяха, че без АЗ се забавя ваксинацията с 2 и половина месеца. Но Норвегия договори много допълнителни дози Пфайзер неотдавна и според новите изчисления забавянето е кажи-речи компенсирано и най-първоначалните планове всички над 18 да са получили поне една доза до края на юли са постижими. Най-масово ще се ваксинира втората половина на юни и целия юли, когато ще получат много големи количества ваксини. Просто норвежците поръчаха повече Пфайзър дози да компенсират за АЗ. А Янсен ще е пожелателна, но неясно колко дози ще се поръчат от нея.

# 14 998
Скрит текст:
Скрит текст:
На мен ми звучи съвсем логично. Веднъж си се ваксинирал с ваксина, след това си се "ваксинирал" с ковид, реално трета ваксина в скоро време не ти трябва.
Така звучи, но е ли така в действителност? Вече има проучвания доказващи, че имунитетът след ваксина е по-стабилен от този след преболедуване. Има случаи на хора  с повторно заразяване, дори такива, изкарали го по-тежко, а и починали. И въпросът е, ако аз съм решила, че искам да си поставя втората доза защо ме спират? На какво научно обосновано твърдение почива това - искаш, ама няма? И ако аз и други, като мен ни ваксинираха повторно с АЗ защо не ваксинират повторно и тези с Пфайзер? Не гоним ли максимлно ваксинирани с втора доза? И къде пише, че прекаралите го трябва да изчакат - то, всъщност пише, но защо не е обосновано никъде.

То пък защото такива случаи с пълна имунизация няма...Гаранция - Франция...
Има, но реалността показва, че са по-малко, че смъртността е по ниска, което трябва все пак да говори, че има и полза.

По-малко от какво? Последното проучване, което четох наскоро по въпроса, показваше, че само двама от преболедувалите са се заразили пак в сравнение с 100 и нещо от контролната група. Може и да греша, разбира се...

# 14 999
От сряда всеки под 50 години може да запази час за приемане на неизползваните ваксини АЗ, въпреки, че във Франция тя не е одобрена за лица под 55 години.

Френското министерство на здравеопазването заяви, че AstraZeneca може да бъде предложена на възраст под 55 години, тъй като алтернативата е да я хвърли в кошчето за отпадъци.
https://www.bbc.co.uk/news/av/57095105

Общи условия

Активация на акаунт