COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 724
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 785
  • София
Другите около този, който смята че всичко е измама, имат много добри възможности да се пазят.
Който иска ДО, има възможност да подаде заявление за ДО.

# 1 786
Нидерландия удължава всички мерки до края на март. Ама те не ги разбират нещата.
Как не са се сетили, че вирусът няма да изчезне и да зарежат тия мерки.

# 1 787
Много е хубаво това за личната отговорност, но ако ставаше дума за някое друго заболяване. Тогава съм 100% "ЗА". Казваш само веднъж "Не пипай там!" и след това всеки си поема риска. Но за заболяване, което се предава от човек на човек, тогава човекът, който поема риска, не винаги е човекът, който поема последствията от риска. Като например занзибарците, които са направили избор и са поели риск, но последствията ще са за всички останали. Така че тези мантри как ще можем да се измъкнем от пандемията с "лична отговорност" в случая не важат, да не говорим, че има един куп мерки, който не са по силите на нито един отделен човек като тестване/проследяване/карантина, контрол по границите и т.н.

# 1 788
  • София
Само да кажа, че Adventurer добре беше обяснил, че това с Манаус и "масовото резаразяване" се оказва доста изкривено като новина с цел да звучи по-гръмко.
Освен това за момента няма вариант на вируса, който напълно да прескача ваксините и да причинява летален край, което, съгласете се, е най-важно, за да не ги гледаме днешните статистики. Да си ваксиниран, да се заразиш и да не стигаш до болница е ужасно важно, но някак се пренебрегва в момента.
Иначе някой помни ли тия дни колко ваксини получихме? И аз смятам, че без коридори ваксинацията ще се точи ужасно бавно. Вече с няколко души говорим за ваксините последните дни, любопитно им е как са ме чипирали, работи ли добре чипът, кирилизиран ли е, ей такива неща. И повечето споделят, че са вече не в един, ами в няколко списъка + регистрация в електронната система. Е, според мен това е предпоставка за пълен хаос. Ще ги извикат по някой списък, те ще са ваксинирани вече по час от системата, тепърва от списъка ще трябва да се търсят други...

# 1 789
Каква лична отговорност в метрото? Час пик

# 1 790
А вие какво предлагате? И най-вече - докога?
Аз предлагам до септември да бъдат ваксинирани всички над 18г. възраст с две дози. Предлагам също до май-юни да бъдат налагани различни мерки и комбинации от такива, за да се ограничава максимално разпространението на вируса. За съжаление, понеже има една голяма група от обществото, която не признава ни мерки, ни вирус трябва да се намери начин същите тези хора да бъдат принудени да спазват правила, щото явно през първите им 7 години никой не ги е научил.
Понеже вие виждате ситуацията избирателно, не можете да си направите правилните изводи. А те са, че мерките работят. И са ключови в разпространението на вируса, защото той няма крила, а се разпространява основно от безотговорни хора, които дори не си правят труда да сложат парцал на устата, когато проявят симптоми, а най-безцеремонно заразяват хората около тях.
Та, аз предлагам в максимално кратки срокове да започнем да живеем нормално.
А вие пак не разбрах, какво предлагате? Какво да се направи, когато болните задръстят болниците, и почнат да умират хора по стълбите? Какво да се направи, когато болни започнат да умират по къщите си, защото са чакали линейка цял ден? И понеже този филм го гледАхме, не е ли редно да не чакаме да почне да се случва това, и да затегнем положението малко по-рано? А не е ли най-добре всички да си налегнем парцалите, да бъдем изключително стриктни в носенето на маски и при най-малки симптоми да ограничим контактите си с околните, или поне да бъдат такива, че да не ги заразим?

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 11:37 от mmm75

# 1 791
Скрит текст:
Значи затова не е изчезнал вирусът у нас, защото досега не сме били в локдаун.

Аз смятам, че пазенето от вируса трябва да стане лична отговорност. Смятам, че пострадалите сектори трябва да могат да работят. Смятам, че децата трябва да могат да се върнат в училище.
Лична отговорност? В България? Една година мина-видя се личната отговорност.
И аз това искам -всички да се върнат на работа, да не се работи от вкъщи, децата да се върнат на училище и стария живот да си продължи все едно нищо не е било, и да разчитаме само на "личната отговорност".
Но докога така? Колко ще изкараме? Кой ще плати "цената"?

# 1 792
  • Пловдив
Другите около този, който смята че всичко е измама, имат много добри възможности да се пазят.

Не, възможностите им са ограничени, защото около тях има много невярващи. И не може да се избегне общуването с такива хора, защото сме общество.

# 1 793
Ако имаше лична отговорност, нямаше да има закони и морал.
В момента съм контактна на няколко болни "отговорни". И ме е яд. А да, и те хукнаха веднага по доктори, не си седят тихо и кротко.
За градския транспорт за мен е престъпление спрямо заетите лица. За съжаление без избор.

# 1 794
Много добра и подробна статия от проф. Александрова:

Имунен отговор при ваксините срещу COVID-19 - сравнение между 11 одобрени ваксини

https://media.framar.bg/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0 … 0%B8%D0%BD%D0%B8?

# 1 795
  • на пъпа на Златията
Значи затова не е изчезнал вирусът у нас, защото досега не сме били в локдаун.

Аз смятам, че пазенето от вируса трябва да стане лична отговорност. Смятам, че пострадалите сектори трябва да могат да работят. Смятам, че децата трябва да могат да се върнат в училище.

Лична отговорност има само в гората , да се пазиш от вълците . Когато живееш в общество има обща отоворност .
Ей , не се свършиха   безсмъртниците.Не са виновни децата. Виновни са родителите. 
Това направо си е болест .

# 1 796
Личната отговорност не е нещо, на което да се разчита. То и за това има закони и правила и органи, които да следят спазват ли се. Прост пример - отиваме с дъщеря ми, която съм спряла от парти с приятели (и с право, на следващия ден беше позитивна, а сигурно и други деца от партито са били, все пак са в един клас) до магазина, а отпред 20тина нейни връстници се веселят. Е, ако аз мога да си спирам и ограничавам детето и то да проявява завидно разбиране за 16те си години - защо други не могат? И колко точно ще издържи това дете да ме слуша, гледайки такива, като тях, на всичкото отгоре се разбиля, въпреки пазенето. Със сестра и същото. И двете имат съученици, които не носят маски в час, нямало вирус и т.н чути от родителите глупости. Защо никой нищо не прави да ги изгони от час? Защо вече да не може моето дете да се върне на училище с другите преболедували? Изобщо, докато за повечето правилата не важат - няма да се подобри ситуацията. В моя офис никой не носи маска. Не са длъжни да ходят - но, ходят, без маски, обядват си заедно. Млади са, още мислят, че са безсмъртни.

Пълен локдаун не знам как си го представяте - нямаме пари. Кой ще плаща на останалите без работа?

# 1 797
  • София

Не, възможностите им са ограничени, защото хората, смятатащи, че всичко е измама, са много. То ако бяха малко, нямаше да е проблем. Но не са.
Ограничени бяха, когато нямаше качествени маски, но вече има такива. Слагаш хубава маска плюс очила/шлем и си защитен в огромна степен. Даже вкъщи може да стоиш с маска почти непрекъснато.

# 1 798
Само да кажа, че Adventurer добре беше обяснил, че това с Манаус и "масовото резаразяване" се оказва доста изкривено като новина с цел да звучи по-гръмко.
Освен това за момента няма вариант на вируса, който напълно да прескача ваксините и да причинява летален край, което, съгласете се, е най-важно, за да не ги гледаме днешните статистики. Да си ваксиниран, да се заразиш и да не стигаш до болница е ужасно важно, но някак се пренебрегва в момента.
Иначе някой помни ли тия дни колко ваксини получихме? И аз смятам, че без коридори ваксинацията ще се точи ужасно бавно. Вече с няколко души говорим за ваксините последните дни, любопитно им е как са ме чипирали, работи ли добре чипът, кирилизиран ли е, ей такива неща. И повечето споделят, че са вече не в един, ами в няколко списъка + регистрация в електронната система. Е, според мен това е предпоставка за пълен хаос. Ще ги извикат по някой списък, те ще са ваксинирани вече по час от системата, тепърва от списъка ще трябва да се търсят други...

Съншайн, това с Манаус наистина е доста преекспонирано медийно. Но е факт, че вирусът мутира сред заразените, няма как иначе. Тоест, колкото повече хора се заразят, толкова повече мутации ще се появят. И неминуемо е да се появят и такива, които ще прескачат имунитета, независимо дали той е от ваксина или преболедуване. Ако не се предприемат мерки да се натисне епидемията до степен да се забави този процес, влизаме в един безкраен цикъл от нови варианти на вируса, за които трябват нови варианти ваксини. И така до безкрай. Единственият ни шанс е да се опитаме да "надбягаме" вируса. Затова са всички ограничения, не от садизма на управляващите по цял свят, които искат да ни лишат от жизненонеобходимите ни кръчми и фитнеси.

Зелените коридори ще ги отворят. Надявам се, след като купът математици около вземащите решения за това сметнат колко ваксини има в наличност в момента и да го обявят предварително, а не народът да се бута по опашките и след като ваксините свършат.

# 1 799
  • Варна
Областта в която живея в Германия е с площ 4 пъти по-малка от област Варна и два пъти по-малко население. В област Варна досега има към 18 500 случая, тук към 9 000 и седем дневният индекс на 100 000 човека се покачва. Преди две седмици беше 64 днес е 113. Тук люти мерки, включително и вечерен час имаше, всичко затворено, но резултатът е, че има равен брой заразени с Варна спрямо населението. Вярно е, че е два пъти по- гъсто населено, но при забрана да се срещаш с повече от един човек, вече три месеца, а преди това беше с двама, не би трябвало това да има значение. В Германия има райони с индекс над 300 при същите мерки.
Някой ако може да ми обясни защо така се получава с локдаун или без него.
Може тестването да оказва влияние, при вас може да се тества повече, но надали само това  е причината. Аз съм от града който сравняваш, тук наистина беше много разпусната работата, дори и като бяха затворени молове, фитнес и, ресторанти, ученици, танцови зали т. н,  хората не бяха в посочените обекти а по улиците  и площадите и на раздумка в хипермаркетите и където намерят.

Общи условия

Активация на акаунт