COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 145
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 530
  • София
От наблюденията ми през последните седмици по-тежките реакции са след първата на Астра и след втората на Модерна и Пфайзер. Както и по-възрастните по-рядко имат тежки реакции. Разбира се, не при всички хора е така.
Пак призовавам всички ваксинирани с някакви реакции да пиша в н Агенцията по лекарства. Така ще има много по-ясна картина за страничните реакции на всяка една от ваксините. А не да казват от 1 000 000 ваксинирани има 5 слаби реакции. И това само, защото 5 човека са подали сигнал

# 7 531
Кога са се запасявали с противоалергични?
Ако си с алергии, не е желателно изобщо да се ваксинираш.
А реакции като треска, главоболие, отпадналост, болка в ръката, са стандартни.
За всички ваксини са допустими.

# 7 532
  • София
Ваксинирам се срещу грип и нямам такива "стандартни" реакции

# 7 533
Лейка, беше оповестено, че ЛЛ ще получават по 10 лв., така че би следвало да са си лично за тях. Не знам къде виждаш хейт. Имаше, естествено, недоволство за спекулативната цена от 15 лв. за сертификата. Абсолютно очаквано е да влиза в заплащането за ваксината и да е безплатен за хората. Съжалявам, че ще го кажа, но особено напоследък се усеща едно високомерие и постоянно иронизиране в постовете ти. Да, тук пишем лаици, понякога сигурно звучим смехотворно за специалисти,но и в чужди форуми не е по-различно. Само че там лекари, съвсем добронамерено обясняват отново и отново с възможно най-прости думи. И точно така се постига информираност и доверие. А също се избягва и политизиране, защото кризата е мединска и обясненията за мерките и ваксините също са медицински и е нормално да идват от лекари и учени.

# 7 534
  • в страната на чудесата
Е Дева, нали тогава се обсъждаха умрелите от анафилактичен шок след рнк ваксина. Много бързо забравяте...

# 7 535
Дева, не е точно така с алергиите. Мм има и се ваксинира след консултация, разбира се.
Ваксинирахме се и срещу грип, защото много ни тормози последните години, нямахме реакции никакви.
10 лева не бяха ли само за личните лекари? Няма лошо.
15 лева са наглост. Нека има цена услугата, далеч е от 15 лв обаче.

# 7 536
  • София

И защо да не е желателно? Освен ако не си с алергия към ваксини... Имам сто алергии, две автоимунни, слагам си ваксини. Тия сега не са ми първите и не съм само аз.
Учудвам се и на толкова чести реакции след Пфайзер и Модерна, дали не е от вирус. Пак казвам, не ми е представителна извадката, но в нея има персонала на цели две училища и никой няма реакция освен лека мускулна болка при движение. От рисковите възрастни също. Не разбирам много, но ми е странно това масово реагиране точно на тези ваксини. А и за АЗ също ми се струва повече от нормалното, а и доста често тук чета "Имах температура около 37,5, но не съм си я мерил/а". Не отричам, че има реакции, но малко на психоза ми бие ситуацията повече, отколкото на друго.

# 7 537

Пак призовавам всички ваксинирани с някакви реакции да пиша в н Агенцията по лекарства. Така ще има много по-ясна картина за страничните реакции на всяка една от ваксините.
Всичките ми колеги, които се ваксинираха (до един с Астра Зенека) имаха странични реакции и се чувстваха много зле. Здравите останаха на крака, но хронично болните бяха на легло. Нито един от тях не е подал сигнал за състоянието си.
Все си мисля, че тези ваксини не са изчистени и след година или две ще са по- безопасни.

# 7 538
Лаурентин, плащанията са към лечебното заведение. Докторите от болниците едва ли получават 10 лв. Освен това т.нар. Зелени коридори се осигуряват от допълнителни, най-често незаплатени часове.
Този хейт е покъртителен и ще се замисля дали докторята не са прави да отсвирват ситуацията...
Ами за теб може да е покъртително, но виж за Нидерландия и Аризона е нормално.
Свекърва ми беше лекар  За огромно съжаление почина. Спомените ми за нея са като за един от най- отдадените на пациентите си лекар. Така я помнят в цялата област, в която живея. И парите никога не са били цел за нея.   
В моята професия също ми се налага да давам съвети дори и на лекари. И представи си го правя без пари. Хората са различни, ти може да искаш пари и за листче, друг да не иска. Шарен свят.

# 7 539
  • София
Ако хората подават информация към Агенцията по лекарствата фирмите ще знаят върху какво да работят за по-добри ваксини в бъдеще Б. А както се вижда всички ще се ваксинирам през година-две

# 7 540

И защо да не е желателно? Освен ако не си с алергия към ваксини... Имам сто алергии, две автоимунни, слагам си ваксини. Тия сега не са ми първите и не съм само аз.
Учудвам се и на толкова чести реакции след Пфайзер и Модерна, дали не е от вирус. Пак казвам, не ми е представителна извадката, но в нея има персонала на цели две училища и никой няма реакция освен лека мускулна болка при движение. От рисковите възрастни също. Не разбирам много, но ми е странно това масово реагиране точно на тези ваксини. А и за АЗ също ми се струва повече от нормалното, а и доста често тук чета "Имах температура около 37,5, но не съм си я мерил/а". Не отричам, че има реакции, но малко на психоза ми бие ситуацията повече, отколкото на друго.
От двамата ми познати (медицински лица, не връзкари), ваксинирани с две дози РНК, за които знам реакциите - и при двамата е при втората доза. Мъж 55+ - два дни с висока температура  други "екстри" (Модерна), жена на 39 - също с висока температура поне за ден (Пфайзер).
Възрастни роднини във Флорида, отдавна пенсионери - не съм питала за проблеми, но може би щяха да споделят. Модерна.

# 7 541
  • на пистата

Пак призовавам всички ваксинирани с някакви реакции да пиша в н Агенцията по лекарства. Така ще има много по-ясна картина за страничните реакции на всяка една от ваксините.
Всичките ми колеги, които се ваксинираха (до един с Астра Зенека) имаха странични реакции и се чувстваха много зле. Здравите останаха на крака, но хронично болните бяха на легло. Нито един от тях не е подал сигнал за състоянието си.
Все си мисля, че тези ваксини не са изчистени и след година или две ще са по- безопасни.
А уж се подписва декларация да се уведоми при нежелани реакции.

# 7 542
  • на пъпа на Златията
Не съм сигурна, че си спомням добре, но за реакции като вдигане на висока температура, треска, главоболие и т.н не почна ли да се говори, когато пуснаха зелените коридори за АЗ? Преди това се съобщаваха само алергични реакции, а част от медиците бяха ваксинирани с две дози Pfizer.  Очевидно за тях е била нормална и очаквана реакция от ваксина, но не трябваше ли да тече някаква информационна кампания какво предстои след поставяне на ваксините? Хората се запасяваха с противоалергични, а не с парацетамол.
Голяма част от българите нямат опит и с противогрипни ваксини.
Има ли някакви проучвания, които да потвърждават твърдението, че втората доза на РНК ваксина дава същите реакции като първата на АЗ, а втора на АЗ е като първа на РНК? И на какво се дължи различната реакция при двете дози?
Може и да сте го обсъждали....

Още в началото  по коментари където се прави повече   РНК  ваксини  хората  казваха а и и тук във форума писаха за това .
Аз и по това реших че АЗ  е по  приемлива за мен .

# 7 543
Ако хората подават информация към Агенцията по лекарствата фирмите ще знаят върху какво да работят за по-добри ваксини в бъдеще Б. А както се вижда всички ще се ваксинирам през година-две

Но всички съобщават за реакции, описани в листовката...

# 7 544
  • в страната на чудесата
Лаурентин, в частния си живот всички правим различни неща за пари или без пари. От вече 12 месеца много от нас работят без пари с ковид пациенти. Не получават 10 лв и са решили, че ще помогнат за без пари на нуждаещи се и изплашени хора. Но те разбира се не могат да се мерят с починалата ти свекърва, а са в кюпа на искащите 15 лв.
Когато някой подарява труда си, това трябва да се знае. Защото не е длъжен да го прави. Цената е такава, каквато я определя пазара.
Джипитата са юридически лица, лечебни заведения.
Вие не цитирате доктор Пешо, а слагате хиляди под общ знаменател...
Аз съм работила в не една държава (в Европа), не мисля, че нещата за нас като пациенти е БГ са толкова зле като се отчитат разликите в политиките.

ТафТаф, тук има непрекъснат хейт срещу съсловието. Когато пишех с желание да помогна, хейт и доклад към мен също. Съжалявам ако съм оставила впечатление друго, но хората в общия случай нямат желание и нужда да чуят нещо различно от потвърждение на собствената им теза.
Светът е широк и форумите с мили думи са общодостъпни. Всеки може да се образова ако желае.
Аз тук не пиша е институционална роля и съответно информираността и доверието в нея не са ми цел. Даже не ме касаят.
Освен това кризата отдавна не е медицинска. Освен ако под медицинска не разбираме различни неща.
Също така ще те помоля да не влизаш в лични нападки. Особено непровокирани към теб. Ако имаш претенция към финансирането мога да ти пратя указанията към кого да се обърнеш.

Общи условия

Активация на акаунт