COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 892
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 115
  • Vildbjerg,DK
PURE не съм виждала такъв тип клетки да се използват за хр.стоки тук, но може и да има ( аз съм в малко градче ). Иначе с такива клетки по магазините получаваме и изпращаме пратки. Иначе по-големите магазини въведоха и багажник пазаруването- поръчваш, минаваш с колата и поставят торбата в багажника. Други пък пуснаха апове, минаваш , сканираш с телефона каквото слагаш в количката, накрая плащаш с апа пак и директно си излизаш без да се редиш някъде на опашка. Всички гледаха да улесняват пазаруването до голяма степен.

# 8 116
Скрит текст:
Не разбрах защо спират Астра за по-млади хора?
Защо по-възрастните не са рискови за тромбози? Thinking

За момента не е изяснена цялата етиология на случаите, но изглежда, че тромбозите засягат основно хора под 60г и то жени. В Германия от 21 случая, 19 бяха сред жени и само 2 сред мъже. Последното, което знам, е, че подозират евентуална връзка с противозачатъчни (но това все още е чиста спекула).

Няма нищо странно  - Германия изначално даде разрешение за използване на ваксината на АЗ за хора под 65г, защото според тях данните за ефективността на ваксината над тази възраст не са достатъчни.

Та много ясно, че нямат наблюдение в/у ваксинирани с АЗ над 65г. Това обаче не дава никакво основание да се правят изводи, че тромбози има само при млади - те просто не са ваксинирали възрастни......

Изобщо всичките "заключения" са..... научни....

Много са си научни заключенията. Специално този вид тромбоза се среща предимно при жени на 30-40 год. възраст, също така влияние имат хормонални фактори. Така че е абсолютно логично в Германия да има случаи, а във Великобритания не(поне все още не). Също така е и логично да я спрат за хора под 60г. Да не мислите, че хвърлят боб учените като взимат решения?

Е как стигнаха до извода, че тромбозите евентуално свързани с ваксината на АЗ са предимно при жени на 30-40г.?

По пътя на логиката - когато ваксинираш само мед. персонал под 65г., като преобладаващите са от женски пол, то е съвсем логично да имаш случаи предимно от женски пол и в определена възраст.
Това научно изобщо няма как да го съотнесеш към цялото население.

# 8 117
PURE не съм виждала такъв тип клетки да се използват за хр.стоки тук, но може и да има ( аз съм в малко градче ). Иначе с такива клетки по магазините получаваме и изпращаме пратки. Иначе по-големите магазини въведоха и багажник пазаруването- поръчваш, минаваш с колата и поставят торбата в багажника. Други пък пуснаха апове, минаваш , сканираш с телефона каквото слагаш в количката, накрая плащаш с апа пак и директно си излизаш без да се редиш някъде на опашка. Всички гледаха да улесняват пазаруването до голяма степен.

Да, и тук има такива клетки във всеки хранителен магазин за пратки от сайтове. Тук в Швеция няма пощенски клонове или офиси на куриерски фирми, пратките ги получаваш или изпращаш в най-близкото квартално хранително магазинче, където едната каса обслужва и пощенски пратки или най-близкото магазинче за цигари и лотарийни билети, но това си е отпреди пандемията. Сега в кварталното магазинче има два различни шкафа с клетки на входа, на две куриерски фирми, които оставят пратките в клетките и пак с код си ги взимаш.

# 8 118
Няма как да си наложа сама карантина и да не излизам дори в парка особено че сме с малко дете над една година ...и цял ден в две стаи ...става лудница ...дори ако режима позволява и е слънчево излизаме два пъти

# 8 119
The_Third,
Нещо не си разбрал.
Никой, нищо не ни подарява, а се отчита провала с доставките на ваксините и така няколко страни от ЕС , включително и България са най-потърпевши от неизпълнението на договорите.
Това което се прави сега в момента е  да се поправи тази несправедливост и страните ощетени от това, да им се изтеглят доставките от третото към второто тримесечие. Нито една ваксина не ни подаряват, като краен резултат пак ще сме с доставени около 4 милиона дози от пфайзер.
Това е което се прави.

# 8 120
  • Vildbjerg,DK

Да, и тук има такива клетки във всеки хранителен магазин за пратки от сайтове. Тук в Швеция няма пощенски клонове или офиси на куриерски фирми, пратките ги получаваш или изпращаш в най-близкото квартално хранително магазинче, където едната каса обслужва и пощенски пратки или най-близкото магазинче за цигари и лотарийни билети, но това си е отпреди пандемията. Сега в кварталното магазинче има два различни шкафа с клетки на входа, на две куриерски фирми, които оставят пратките в клетките и пак с код си ги взимаш.

Единствено не ми харесва, че вече не искат да се легитимираш и подписваш, като получаваш пратка, ако не е в клетка, ами директно от касите на бензиностанция например. Айде подпис както и да е, ама поне идентефикация да искат...могат да погледнат само без физически да пипат картата.

# 8 121
The_Third,
Нещо не си разбрал.
Никой, нищо не ни подарява, а се отчита провала с доставките на ваксините и така няколко страни от ЕС , включително и България са най-потърпевши от неизпълнението на договорите.
Това което се прави сега в момента е  да се поправи тази несправедливост и страните ощетени от това, да им се изтеглят доставките от третото към второто тримесечие. Нито една ваксина не ни подаряват, като краен резултат пак ще сме с доставени около 4 милиона дози от пфайзер.
Това е което се прави.
Знам, че не ни ги подаряват. Потърпевши сме, защото не си взехме квотата.

# 8 122
The_Third,
Нещо не си разбрал.
Скрит текст:
Това е което се прави.
Знам, че не ни ги подаряват. Потърпевши сме, защото не си взехме квотата.

Както сполучливо е формулирано в "Свободна Европа" - "Ваксините: как България поиска точно това, от което сама се е отказала". Съвсем точно описва положението.

# 8 123
А знаеш ли колко ни е квотата...
Над 30 милиона дози ваксини , за населени от 6-7 милиона.
Договорите са сключвани от ЕК, условията по тях също.
От сключените договори , до момента само 4 имат одобрение от ЕМА.
Но ако след 3 месеца примерно одобрят някой друг, дори и да нямаме желаещи вече за ваксини тук, ще трябва да си вземем поръчаното да го платим и да го подаряваме по света.
Ваксините имат по 6-7 месеца срок на годност и то при специфични условия.
Не може да си ги пазим за другата година.

# 8 124
От сключените договори , до момента само 3 имат одобрение от ЕМА.

Точно така, и както също сполучливо го обясни хърватският премиер "Целта на разпределението на 10-те милиона ваксинни дози на Pfizer/BioNTech е да компенсира страните, които са поръчали предимно AstraZeneca и по-малко от другите производители".

България е сбъркала, като е заложила на най-куците коне от общите договорености, но все пак ни дават възможност за компенсация. Все е нещо.

ПП Не сме уникални, при квотното разпределение всички се изправят пред едни и същи проблеми. За мен беше учудваща цифрата, която каза К. Ангелов. 600 милиона лева, ако поръчаме пълните си квоти /а някои ваксини може да бъдат одобрени и догодина/. 600 милиона спрямо всички разходи и загуби, свързани с ковид-кризата ми се вижда точно като едно нищо. Надявам се грешно да съм разбрала.

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 18:15 от Vapor

# 8 125
От сключените договори , до момента само 4 имат одобрение от ЕМА.
Но ако след 3 месеца примерно одобрят някой друг, дори и да нямаме желаещи вече за ваксини тук, ще трябва да си вземем поръчаното да го платим и да го подаряваме по света.
Ваксините имат по 6-7 месеца срок на годност и то при специфични условия.
Не може да си ги пазим за другата година.
Така е, ама грешката е наша, защото другите страни са си взели каквото им се полага, ние сме се опитали да спестим, а после мрънкаме. Не е несправедливост, че не получаваш непоръчаното. Сега от ЕС оправят наши грешки и това е унизително.

# 8 126

Вече сме с 3000 човека отгоре..

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 18:18 от bobby_me

# 8 127
Цитат
Така е, ама грешката е наша, защото другите страни са си взели каквото им се полага,ние сме се опитали да спестим, а после мрънкаме.
Моля?Кои сме ние?!Парвителството начело с баш бабаита е взело това решение.Аз не съм от тях и от въпросните ''ние''.Само,че такива като мен си патим от тези ''ние''.Тези ''ние'' спестяват,а останалите ние,се оправям както можем.Днешното безумно решение да се отвори всичко в пик на заразата,пак ли ние го взимаме?И някакъв си се надявал,това да е последният пик.Мен неговите надежди не ме интересуват.За някои хора,неговите надежди и решения,ще бъдат фатални.Ако имаше твърдо затваряне на абсолютно всичко,а не ластици,сега нямаше някои да повтарят,че затварянето не помага.В Австралия как помогна?!И стояха затворени повече от 4месеца!При 13 случая,пак затвориха.От 3 седмици нямат нови заразени.Първото нещо,което там забраняват е събирането на хора от различни домакинства.Не се ходи по гости и т.н.От Борисовите ластици,затова и заразата расте и икономиката се срива.Честито!

# 8 128
Тук докато бяха затворени магазините, можеше да поръчаш онлайн през сайта и после да си го вземеш в рамките на два часа или съответно да го получиш с доставка. Удобно беше, защото не всичко се намираше в магазините за хранителни стоки.
Да но двете евтини вериги с китайски джунджурии (Джъмбо и Пепко) никога не са имали онлайн магазин.
А Практикерът (строителен хипермаркет) има онлайн магазин, януари поръчах нещо дребно като обем около 50 лв. и ми до докараха до нас с тяхно бусче за 5 лв. Преди седмица поръчах от същото място няколко малки неща пак за около 50 лв. Не само че не ми ги доставиха, но и поръчката е изчезнала от профила ми!
Така че определено много от тях не са способни на такъв тип продажба. Е, магазините за бяла и черна техника могат и да се справят, защото там почти всичко по-обемисто и до сега се е доставяло безплатно с техен транспорт до адрес. Но това е само в рамките на града, в който се намират.

# 8 129
Факт е, че на много места в Европа АЗ няма да се слага на хора под 55-60г. възраст докато не се изясни нейната безопасност.

Общи условия

Активация на акаунт