COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 618
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 260
  • на пъпа на Златията
Интересно ми е какво предлагат К&К, Мутафчийски и так дале за да се спре нарастването на новозаразени, или тяхната функция е само да правят прогнози?

Работата на К§К , Мутафчийски е да те предупредят .Предупреждават и училищата . .  И те го правят и си вършат работата.
А всеки си избира как да  живее и работи и учи  , дали  ресторантьор ще избере да обслужва  само тези които се пазят  в къщикоито са в пъти повече и ще предпочетат него ,  или другия  като в Чехия  ще поднася " сладки ваксини" и после  ще се моли като просяк за ваксини и  ще разпраща  по болнични легла в други държави . и си  мисли че  така  ще му върви бизнеса??
Дали  ще спазва  условията в училищата и ще учи присъствено, защото има и  такива ,  , дали през седмица  ще е в карантина , заради един ученик .

# 1 261
  • Бургас
Браво на директорката,дето взела детето на Пешева в друга група!!!Няма що!
Безхаберие на n-та степен.Кой е тоя дето изчисли точно колко дни е заразен човек преди симптоми??И като има закон,че се карантинира групата,класа и тн,значи се карантинира!Точка!
Ама тука по български си движим,затова и вече почва на всички които мислят с главата си,яко да им писва!

А ти, преди да се възмущаваш, прочете ли, че детото на Пешева си е било вкъщи и не е било контактно?
Мда,прочетох.Май само един ден-петък не било на градина.Не ми се рови за глупости.Въпроса е ПРИНЦИПЕН!
Мога ли и аз,да уредя детето си в друг клас,понеже класа му е в карантина,но то не е контактно,понеже по това време беше освободено и една седмица беше на СПА?!?

Явно все пак не сте прочела, но е важно да изразите възмущение.
Детето не е имало кантакт 5 дни преди групата да излезе под карантина. Мисля, че се карантинират контактни до 48 часа преди положителен тест. Като ще си говорим за принципи и закони поне да сме точни.

# 1 262
Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобрява употребата на лекарството Bamlanivimab при лечението на covid-19. В изявление в петък EMA пише, че нейният Научен комитет по лекарствените продукти (CHMP) подкрепя националните решения за използване на лекарството при спешни случаи.

Преди това Швеция одобри лекарството, което миналия месец получи така наречения спешен лиценз от Шведската агенцията за медицински продукти.

Лекарството е разработено от американската компания Eli Lilly.

Bamlanivimab е разработен специално за лечение на covid-19.

Антивирусното лекарство, което се състои от изкуствени антитела, трябва да се дава на тези, които са изложени на риск от сериозно заболяване.

Лекарството се счита за важно при евентуална трета вълна по време на пандемията на короната и докато тече вакиснацията.

Антивирусното лекарство Bamlanivimab срещу covid-19 вече се използва в Швеция.

Bamlanivimab е моноклонално антитяло към протеина на шипа на вируса sars-cov-2, което предотвратява заразяването на клетките от вируса, както Life Science Sweden съобщава по-рано . На 18 февруари, в Швеция лекарството получи лиценз за извънредни ситуации за лечение на covid-19 при възрастни и деца над 12-годишна възраст и които имат висок риск от тежък covid-19. Например може да има хора с отслабена имунна система поради болест.

Лекарството се дава под формата на инфузия.

- Гордеем се, че доставихме първите дози Bamlanivimab в Швеция в рамките на три дни, след като получихме запитване, казва Санди Коулман, представител на производителя Eli Lilly в Швеция, в съобщение за пресата.

Лиценз за извънредни ситуации може да бъде издаден за лекарства, които все още не са одобрени за продажба в Швеция, когато нуждата се счита за голяма.

https://www.lifesciencesweden.se/article/view/779901/forsta_pati … vimab_mot_covid19

# 1 263
Интересно ми е какво предлагат К&К, Мутафчийски и так дале за да се спре нарастването на новозаразени, или тяхната функция е само да правят прогнози?
Те най-вероятно предлагат, но друг взима решението (разпорежда). Аз уважавам Мутафчийски за решението му да остане лекар.  Има голяма популярност и ако е искал, щеше да бъде в някоя кандидат депутатска листа на първо място, както други доктори, които ходеха от студио на студио, само и само да станат популярни и да бъдат избрани за депутати. Който не си тежи на мястото, си търси друго поприще. Мутафчийски, каза, че е известен там, където е искал и се скри в работата си.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 17:59 от maya_alex

# 1 264
  • София
Никакви мерки не предлага Кунчев, според него просто трябва да изчакаме да премине пикът.
Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Особено важно е да се подчерае, че кръчми не се пипат - там опасността от заразяване е ... нищо особено, както навсякъде. Защо ли ги затварят в други страни?
"Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза той.
По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

от ТУК
Ключовата дума в тези последните твърдения е "ако". Ако е така - добре, ама надали.
За съзнанието пък, на което трябвало било да разчитаме за спазване на мерките, въобще не ми се коментира. Подобни доводи са израз на пълно безсилие да се поеме контрол над нещата и отказ от отговорност за решенията, които се вземат.
Значи просто чакаме да изтече мътната вода, после ще се преброим колко сме останали и ще навлезем в "светлия период" на народно благоденствие.
Това ли е "българският модел"?

# 1 265
Няма да наложат мерки преди да стане популярно. А няма да стане популярно преди голяма част от хората или лично да го усетят на свой гръб или чрез познати. Естествено тогава вече ще е прекалено късно, но на кого му пука.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 13:22 от LillyM

# 1 266
Тази сутрин Кунчев каза, че те само предлагат мерки, но не ги налагат.

# 1 267
  • на пъпа на Златията
Браво на директорката,дето взела детето на Пешева в друга група!!!Няма що!
Безхаберие на n-та степен.Кой е тоя дето изчисли точно колко дни е заразен човек преди симптоми??И като има закон,че се карантинира групата,класа и тн,значи се карантинира!Точка!
Ама тука по български си движим,затова и вече почва на всички които мислят с главата си,яко да им писва!

А ти, преди да се възмущаваш, прочете ли, че детото на Пешева си е било вкъщи и не е било контактно?
Мда,прочетох.Май само един ден-петък не било на градина.Не ми се рови за глупости.Въпроса е ПРИНЦИПЕН!
Мога ли и аз,да уредя детето си в друг клас,понеже класа му е в карантина,но то не е контактно,понеже по това време беше освободено и една седмица беше на СПА?!?

Явно все пак не сте прочела, но е важно да изразите възмущение.
Детето не е имало кантакт 5 дни преди групата да излезе под карантина. Мисля, че се карантинират контактни до 48 часа преди положителен тест. Като ще си говорим за принципи и закони поне да сме точни.

Аз попитах в някаква тема колко е латентния период  на вируса и ми отговориха че е 14 дни. Т. е можеш да си го носиш и разнасяш 14 дни . Та не зная за какви 48 часа или 5 дни ,  става въпрос.Вашето желание  мисля че беше  детето ви  да учи присъствено  обосновявайки се на тези 5 дни. 
И пак забравяте че дори ваксиниран , преболедувал ,  не е защитен ,  от боледуване ,  от карантина поне за сега .

# 1 268
  • София
Аз не разбрах какво се очаква от Кунчев - да си пререже вените публично ли, какво? Нито той взима решенията, нито Кантарджиев, нито Мутафчийски. И тримата са го повтаряли нееднократно - щабът има консултативна функция и никаква друга. На мнение съм, че в крайно деликатната обстановка в страната Кунчев даже пази завидно самообладание. Или предпочитате да летят оставки? И да се ориентираме по това дали Мутафчийски е на брифинга (падам!). И без това след изборите като нищо оставаме без щаб...
Друго ми направи впечатление - думите на Кунчев за хремата. Това е теория, която неведнъж е изказвана от европейски специалисти - че вирусът може да мутира по-скоро към хрема със силни симптоми, нещо, което би било добре, защото а) няма да слиза към дробовете и б) силните симптоми ще "самокарантинират" хората. Нека не забравяме, че Кунчев цяла книга има за ТОРС, едва ли я е писал на пет ракии като дойде певицата.

П.П.: Даро е супер симпатяга, готви разкошно и всичко от неговото заведение е супер вкусно, съветвам ви да го подкрепите Simple Smile

# 1 269
  • София
Никакви мерки не предлага Кунчев, според него просто трябва да изчакаме да премине пикът.
Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Точно на 8 юни миналата година Кунчев заявява при Любенов, че при дневна база от 8 (осем) заразени на ден България приключи с вируса, ако не до края на годината, до поне до есента. Само 2 седмици по-късно започва нарастване на случаите, което е определено като клъстърно. В края на юли записваме рекорд от 330 души на ден и в октомврийската вълна влизаме с умно разпространен вирус. Интересно, Кунчев се очертава по-лош пророк и от Пеле (известен с абсолютно неточните си, погрешни прогнози), особено при тези нови мутации, които принудиха ЮАР да се позатвори насред (тяхното астрономическо) лято......

# 1 270
Коментар на Лъчезар Томов вероятно във връзка с 2-те седмици на Кунчев:

Не две седмици, два месеца и утрояване на рекорда по надвишена смъртност от миналата година - това предстои, ако не се вземат мерки от държавата и самите хора.

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10159004227029204

# 1 271
Цялото домакинство от 7 човека е болно при нас. Родителите ми са в болница.
Когато ходих да си правя теста имаше опашка пред лабораторията. Днешното число не ме изненадва грам.

# 1 272
В регистъра за ваксиниране активните дати вече са между 13 и 27 март. Някъде има ли информация защо е така и какво се случва с хората, записали се на 11 и 12 март? Техните часове преместени ли са? Хората информирани ли са чрез смс или имейл?

# 1 273
  • София
В регистъра за ваксиниране активните дати вече са между 13 и 27 март. Някъде има ли информация защо е така и какво се случва с хората, записали се на 11 и 12 март? Техните часове преместени ли са? Хората информирани ли са чрез смс или имейл?

11 и 12 март са фул макс, последно четох за над 45 хил. регистрирани. Не са им преместени часовете, просто са запълнени. Аз съм с първа доза от АстраЗенека (приятно изненадана съм, че е отбелязано в системата) и не знам как се информират записалите се, но би трябвало да е чрез SMS...

# 1 274
Аз взех последния свободен час за 12, всичко вече беше заето.
За нашето ДКЦ.
А от тогава минаха 2 дни, как очаквате да не са заети двата дни?

Общи условия

Активация на акаунт