COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 020
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 515
  • Mediterraneo
Ясно, благодаря. Както всички мерки, типично български.

# 1 516
То пък все едно е имало мерки след миналогодишните по това време.
Едни ученици спират и заведения от време на време.

# 1 517
  • София
Северна Македония регистрира руската ваксина "Спутник V" - https://news.bg/int-politics/severna-makedoniya-registrira-ruska … na-sputnik-v.html
Няма да се налага да им даваме назаем вече Grinning

# 1 518
Аз смятам, че мартенските "мерки" бяха най-голямата недомислица досега.

Да, така е наистина.
Ако не бяхме взели мартенските мерки още в самото начало на пандемията щяхме да имаме много повече заразени и починали и нямаше да се ширят мнения, че ни пази БЦЖ или ракията.
Нямаше да минават толкова лесно и мнения за носене на маски в задния джоб, за пълно разпускане и подобни.
Ако не бяхме взели мерките през март щяхме да имаме по-голям респект от вируса.

# 1 519
То да бяха по 6 на маса.
На втори март посетих и аз заведение. Председателя на общ. ни съвет воглаве с още 13 човека на централна маса.
Иначе, приятно впечатление ми направиха няколко семейства, явно роднини. Седнали маса срещу маса- на едната възрастните, на другата младите с децата, празнуваха си хората, на отделни маси, по 5- 6 човека.

# 1 520
Артемис, мерките си бяха ок. Виж, начина по който бяха комуникирани и обяснени беше пълен провал.
На вас все ви бърка в очите забраната за парковете, не ако беше обяснено както трябва защо е тази забрана, ако забраната не беше за ХОДЕНЕ в парка, а за събиране на хора в парка, щеше да е различно.
Тъпа комуникация, типично по български, правете го, без обяснения защо.
Но тогава не знаехме толкова, колкото сега. Тогава не знаехме, че вирусът на открито не се разпространява толкова много. И мярката "задължителна маска навън" е грешно комуникирана.
Въобще проблем ни е комуникацията и спазването, а не мерките.

# 1 521
За смъртността също са познали математиците - видно е от надсмъртността.

# 1 522
Скрит текст:
Дани, за съжаление, бяха точни.
Особено в частта за смъртността. Лъчезар Томов попринцип се въздържа от преки прогнози, но много често споменава, че са на едно и също мнение математиците, относно прогнози, сметки и изчисления.

Всяка епидемия/пандемия съчетава в себе си и много неща: вирусология, биология, математика, статистика, икономика, дори и психология, а на последно място политика.

Всичките механизми за контрол се подчиняват на трите основни:
Здравеопазване, математика/статистика и политика.

Вирусолозите изследват вируса и дават данни за разпространение, заразяемост, смъртност. Тези данни логично се използват от математици, за да се направят прогнози, да се състави план за действие.
Този план се използва от правителствата, за да се прецени нуждата от мерки и какви точно да бъдат.

Всичко това, на теория, може да спре напълно разпространението на вируса. За съжаление, в случая с тази пандемия, се намесиха още психологическата реакция на хората, манипулативното техники и използването на фалшиви и полу-истински факти. Интернет позволи това да се разрастне и да навреди на цялостната стратегия.

Ноември ще ни се види рай. Това е лично моята прогноза. На пълен лаик.
Миналата година имаме процент излишна смъртност във горе-долу допустими(в сравнение с другите държави) проценти. Но дължим това само на една вълна, която беше на края на годината. Ако не бяха мартенските мерки, процента щеше да е доста по-висок.
Скрит текст:
Смятам, че тази години, ако продължава по този начин, ще завърши със поне 25% излишна смъртност, може и повече.
И пак ще сме далеч от "стадният имунитет", ако не се забързаме с ваксините.

За UK от началото на пандемията до сега /7.03.2020г. до 5.03.2021г./ излишната смъртност се изразява:

Общ брой - 122 348

За този период починалите от ковид до 28дни след +ПСР тест са 124 419

Дори само с тези два показателя се вижда, че излишната смъртност е по-малка от починалите с доказан ковид.

Иначе починалите след +ПСР и тези, в чийто смъртен акт е вписан "ковид", но не са тествани/в началото имаше проблем с тестването/ са 140 062, което е доста над излишната смъртност.

# 1 523
  • Пловдив

Аз смятам, че мартенските "мерки" бяха най-голямата недомислица досега.

Това, което за вас е недомислица, спаси човешки животи. И в условия на глобална пандемия трябва да сме готови да приемем и непопулярни мерки. А не да се вайкаме, че не можем да идем на кафе, олеле. Да се събират по домашни купони, понеже "тва е измислен вирус" и "сега се живей" и после да заразяват уязвими хора, това е недомислица.

# 1 524
  • Варна
То да бяха по 6 на маса.
На втори март посетих и аз заведение. Председателя на общ. ни съвет воглаве с още 13 човека на централна маса.
Иначе, приятно впечатление ми направиха няколко семейства, явно роднини. Седнали маса срещу маса- на едната възрастните, на другата младите с децата, празнуваха си хората, на отделни маси, по 5- 6 човека.
Струва ми се че ти беше привърженик на мерките, не ми се връща да търся постове. Всъщност не ми се струва, а съм сигурна.
И на втори март на заведение!?
Причината не ме интересува.

Другото в което съм сигурна, е че не си само ти от ?привържениците? на мерките, посетили вече заведение.

Последна редакция: нд, 07 мар 2021, 14:43 от Danny_J

# 1 525
  • на пъпа на Златията
Точно една година от установяване на първите заразени в България.
Кратка хронология.
https://nova.bg/news/view/2021/03/07/318299/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D … 1%81%D0%B8%D1%8F/
Довечера по разширено .

Много добра си  беше работата на НОЩ. Спасиха  хиляди живота.
Как да комуникираш  като отсреща  имаш само хора които задават въпроси и изобщо не чуват какво им се отговаря .
Как да комуникираш  с хора които си имат  едни цели и само търсят повод всяка информация , състояние да използват за техните си цели .
Същото е сега . Връщат се от работа в   Зап. Европа и не спазват никакви мерки . То си личи и по регионите.
Безсмъртници по граници , безсмъртници по  училища , заведения , кафенета , улици , ..
За сега поне има болници да ги приемат . Те си получават заслуженото , но и много невинни си отиват .

# 1 526
В България засега разкриха нещо само в Александровска доколкото знам и всичко се запълни моментално.

Само в една болница е просто отбиване на номера.
Близка е 2-3 месеца след ковид с продължаващи проблеми, записа се през февруари за юни.

# 1 527
То да бяха по 6 на маса.
Струва ми се че ти беше привърженик на мерките, не ми се връща да търся постове.
И на втори март на заведение!?
Причината не ме интересува.

Кмета, попа и даскала - класика.

В София по заведенията са ОК нещата - дистанция, маски и няма много навалица.

# 1 528
Нотарис, ти явно в друга София от моята живееш.
Къде в заведения видя хора с маски и на какво разстояние са дори да не пиша.
Аз също ходя и гледам, че дори и влизам, та..нищо такова ОК не виждам.
Понеже ползвам и градски транспорт съм вече ужасена и то не от безсмъртните (а те все повече стават) , ами от смъртните заболи нос и гледащи безучастно. Не вярвам в друга държава и един да се качи без маска , без значение ученик или възрастен и да си мълчат и возят спокойно. За парковете и градинките няма да отварям дума. На групи големи майки и бащи с кафета в ръка, един до друг разговарящи и дори не си гледат децата, приказката да си върви.

За училищата
"Само ден след като в четвъртък учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се върнаха в присъствено обучение, в столичното 137–о СУ “Ангел Кънчев” цяла паралелка зрелостници бе принудена да остане под 10-дневна изолация до следващата неделя. Така те ще изпуснат почти целия двуседмичен период до 17-и март, в който имат възможност да се обучават присъствено в училище.

Причина за това е, че майката и бащата на една зрелостничка са били със симптоми на коронавирус, но най-вероятно не са си направили тест, тъй като тя не е била поставена под карантина. В първия присъствен ден ученичката отива на училище без да проявява симптоми. Следобед обаче вдига температура. Направен й е антигенен тест от страна на личния лекар, който установява, че е болна.

Директорът на училището принудително изпраща целия клас отново към онлайн уроците.

"Важно е да има отговорност у родителите и ако детето им е контактно или има симптоми, да остане вкъщи. Сега не учителите, а децата разнасят заразата", коментира директорът на 137-о Владимир Миков. В противен случай всички мерки в училище – маски, мерене на температура, разделяне на потоците от отделни входове, не биха имали смисъл.

Миков даде пример с друго дете от училището, за което в петък станало ясно, че е болно от COVID-19. Родители му не са го пуснали на училище в четвъртък и така неговата паралелка няма да бъде карантинира и ще може да продължи да учи присъствено.

"Всички родители трябва да подходят отговорно, и 1 % безотговорни е достатъчен, за да заразиш всички", коментира още Миков. Той призова и учениците да бъдат отговорни, тъй като след часовете те често се срещат без маски в парковете и така също има опасност да се разпространи заразата.

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2021/03/07/ryst-na-zarazenite-uc … eQvzQm-ftkjc4s00g

# 1 529
Цитат
Скрит текст:
Е, нищо ново. Както е в модела!
100 % съвпадение.
Болни в болница:
- прогноза - 5012
- реално - 5009
Лошо ..., лошо!
Съжалявам!
Като че ли аз съм виновен с този модел !!!
Май мене гледа този вирус 🙁
Ако върви така, ето какво чака България - по 1000 на седмица или за 20 дни още 3000 болни в болница и минаваме прага от 8000, което ще срути здравната система както през декември!
дата ----- модел --- реални данни
 01.03.2021 4662 4744
02.03.2021 4743 4777
03.03.2021 5012 5009
04.03.2021 5245
05.03.2021 5384 5307
06.03.2021 5536
07.03.2021 5643 5629
08.03.2021 5825
09.03.2021 5997
10.03.2021 6299
11.03.2021 6589