COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 854
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 055
Мисля, че тепърва ще се правят експерименти като аденовирусна + иРНК, два вида аденовирусни и прочее. А да не забравяме, че чакаме и протеинови/ антигенни ваксини.
Иначе обяснението защо не можем да внесем "Спутник" - защото България не може на своя глава да одобрява препарати като ваксините. Затова ще чакаме ЕМА.
Каква е логиката обаче да приемеш една аденовирусна ваксина за опасна и затова да си чакаш друга - не разбирам...

Ами след като само ние в цяла Европа сме приели такъв закон, който ни го забранява, то законът не е Десетте Божи заповеди, както е известно, у нас закони се променят през ден. Защо не променят и този?
Логика може и да няма, но след като има хора, които биха сложили само определена ваксина, според мен е по-добре тези хора да бъдат ваксинирани с това, с което са съгласни, отколкото да не са ваксинирани въобще. Нали сме съгласни, че всички, които чакат РНК, са в правото си да искат такава? Е защо тогава сме против, че други хора искат друга?

# 8 056
За мен учените по света трябва да се съсредоточат върху изясняване на проблема защо някои хора прекарват безсимптомно, а други въобще не се заразяват от Ковид и така да се опита да се създаде лекарство/ваксина на база на това, което се установи. Явно някои организми имат вродена защита срещу вируса, нека се използва това. То предполагам че вече се прави де, но засега има само неизяснени моменти и догадки.

# 8 057
  • на пъпа на Златията
Мисля, че тепърва ще се правят експерименти като аденовирусна + иРНК, два вида аденовирусни и прочее. А да не забравяме, че чакаме и протеинови/ антигенни ваксини.
Иначе обяснението защо не можем да внесем "Спутник" - защото България не може на своя глава да одобрява препарати като ваксините. Затова ще чакаме ЕМА.
Каква е логиката обаче да приемеш една аденовирусна ваксина за опасна и затова да си чакаш друга - не разбирам...

Ами след като само ние в цяла Европа сме приели такъв закон, който ни го забранява, то законът не е Десетте Божи заповеди, както е известно, у нас закони се променят през ден. Защо не променят и този?
Логика може и да няма, но след като има хора, които биха сложили само определена ваксина, според мен е по-добре тези хора да бъдат ваксинирани с това, с което са съгласни, отколкото да не са ваксинирани въобще. Нали сме съгласни, че всички, които чакат РНК, са в правото си да искат такава? Е защо тогава сме против, че други хора искат друга?
Ами ей къде е Сърбия.Отиваш и се ваксинираш..
Има ли информация какво е състоянието на  човек  след ваксинация със Спутник.

# 8 058
"Вероятно е възможно, ако първата поставена доза ваксина е от АстраЗенека, втората да е от друга ваксина, създадена по същата технология, но още няма медицинско решение за това" - https://offnews.bg/zdrave/vazmozhno-e-vtorata-doza-da-e-ot-druga … a-vid-748882.html

Аз по принцип нямам проблеми втората доза да е някоя друга, например Джонсън? Според мен така ще се повиши ефективността, казвала съм го и друг път. Мен ме притеснява т.н. имунитет към вектора повече, отколкото хипотетични тромбози, иначе бих отишла за втора доза още сега.
Джонсън още не е сложена на милиони хора по света, освен това съдейки по клиничните проучвания крие много по-голям риск от Астра Зенека. Не бих си я сложила докато не я видя приложена на 20-30 милиона. Рнк също не бих си сложила на този етап.

# 8 059
Това е 7 дневният индекс  на новозаразените на 100 000 човека население. България не е включена в първата графика, но според днешни данни сме на трето място, между Франция и Швеция. Някой по- назад писа, че Швеция е на първо място, което не е вярно. Полша е много зле, не знам Дания и Португалия как се справиха толкова добре.

# 8 060
  • Варна
............

От днес са възобновени „зелените коридори“ за ваксинация в Бургас. Имунизация може да получи всеки желаещ, дори без предварително записване, информираха от Регионалната здравна инспекция.

Ваксинацията ще се извършва с препарата на „AstraZeneca“. Ще продължи докато не се изчерпят количествата.

А дали ще се изчерпят изобщо количествата  на Астра Зенека. По спомен през април ще идва сериозно количество Астра Зенека, което за мен е под въпрос дали ще се оползотвори.

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 13:38 от Danny_J

# 8 061
  • София

А дали ще се изчерпят изобщо количествата  на Астра Зенека. По спомен през април ще идва сериозно количество, което за мен е под въпрос дали ще се оползотвори
Разбира се, че ще се оползотвори. Желаещите ваксинация са в пъти повече от ваксините засега. Много хора в началото имаха претенции за ваксина, сега вече се ваксинират и те с каквото има. Малко човек да се огледа в другите страни, поне всички имаме 1-2 двама роднини или познати в друга държава, и му става ясно, че тук, заради хаоса на плана за ваксинация, всеки може да се ваксинира. Това е невиждан почти никъде лукс за младите. Предстои лято, потенциални пътувания, на всички писна да се страхуват и ще се ваксинират повечето. В това няма съмнение, според мен.

# 8 062
Според вирусулога Дростен вариантите, открити в Южна Африка и Бразилия, все още са в диапазона от един процент или по-ниски в Германия. Те изобщо не се размножиха. И двете разновидности могат да преодолеят имунната система. Техният дял е толкова нисък, защото в Германия няма популационен имунитет, обясни вирусологът. Тези варианти се появяват само ако вече имаме имунитет в популацията. В противен случай те няма да се възползват от техните мутации.

https://www.n-tv.de/panorama/Drosten-Es-bleibt-nur-noch-der-Holz … icle22462018.html

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 13:43 от fiesta77

# 8 063
  • Където морето целува небето...
Добре де, вчера в Бургас са сложени 20 дози Файзер и 11 дози Модерна. За цялата община.Къде отиват пристигащите дози и как да запиша ММ за Файзер? Уви, не е във фазите.
Във Враца и Разград по 270 дози Файзер. Има ли някъде информация как се разпределят изобщо новопристигащите ваксини?

# 8 064
Това е 7 дневният индекс  на новозаразените на 100 000 човека население. България не е включена в първата графика, но според днешни данни сме на трето място, между Франция и Швеция. Някой по- назад писа, че Швеция е на първо място, което не е вярно. Полша е много зле, не знам Дания и Португалия как се справиха толкова добре.

Aз написах, че Швеция е на челните места в Западна Европа по нови случаи за последните 14 дни (ти даваш статистика за последните 7 дни), и е на челните места от доста време насам. Тук не сме падали под 3500-4000 случаи дневно от 15 януари (през декември бяха двойно повече, пикът на втората вълна тук беше точно на Коледа), дори в последно време има покачване на случаите и сме може би с 5000 случаи дневно. Не знам дали оказва влияние това, че тук тестовете са безплатни. Не ти трябва личен лекар, направление и пари за тест - от теб се искат  два клика в приложението и да се замъкнеш до най-близкото до твоя дом място за тестване.

Но по смъртност Швеция е на другия полюс - дори от 1 февруари има подсмъртност в общата смъртност, т.е. не крие трупове, дори напротив - престарава се в броенето и затова 2020 година завърши с по-малко излишни смъртни случаи, отколкото беше регистрирала в смъртната статистика за covid-19. Отделно тук 75% от смъртните случаи са от хосписите и домашните грижи, които вече са ваксинирани с две дози и логично от 1 февруари смъртността осезаемо намаля.

14- дневен индекс  на новозаразените на 100 000 човека население
Germany - 194.83
Sweden - 597.10
Bulgaria - 620.23
France - 562.05

14- дневен индекс на починалите на 1 000 000 човека население
Germany - 33.43
Sweden - 13.75
Bulgaria - 202.12
France - 55.04

По-ниска смъртност за последния 14-дневен период от Швеция имат Дания - 3.61, Норвегия - 3.17, Финландия - 6.15, Кипър - 11.26 , Исландия и Лихтенщайн - 0.00, всички останали са над Швеция.

втората таблица в линка
https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Последна редакция: ср, 31 мар 2021, 14:14 от Анонимен

# 8 065
Хубаво е написала Кателиева, но кой ще се съобрази с нея?

Не разбрах защо спират Астра за по-млади хора?
Защо по-възрастните не са рискови за тромбози? Thinking

Касиопея, тук си е Врабчо, с нова самоличност, Jasmin tea.

# 8 066
Хубаво е написала Кателиева, но кой ще се съобрази с нея?

Касиопея, тук си е Врабчо, с нова самоличност, Jasmin tea.

Под прикритие значи Stuck Out Tongue Winking Eye. Важното е, че е добре

АЗ е спряна за по-млади, защото случаите на тромбози след ваксините са на млади хора под ..... /не помня колко години казаха по телевизията/

Добре де, вчера в Бургас са сложени 20 дози Файзер и 11 дози Модерна. За цялата община.Къде отиват пристигащите дози и как да запиша ММ за Файзер? Уви, не е във фазите.
Във Враца и Разград по 270 дози Файзер. Има ли някъде информация как се разпределят изобщо новопристигащите ваксини?

Никъде нищо не се казва. Минават с номера, че се пазят за приоритетните групи.

Как да запиша ММ за Файзер? - с връзки. И изобщо не се шегувам!

# 8 067
Вируса има някои интересни характеристики, ето, това с ваксината пак показва възрастови предпочитания- не на 100%,но има. Дано някой ден да има повече яснота. Доста особености има.

# 8 068
В Австралия си я харесват АЗ и няма да я спират. Изследвания се цитират, говори се с данни, факти, личен пример се дава. Така се изгражда доверие, имат 11 случая...А ние врим и кипим.
Толкова ли нямаме учени, умни и влиятелни хора, които да седнат, да изкарат данни, да напишат материали, да ограмотят малко този народ и доверие да се вдъхне с ваксините ?!?
Някои ушат по кутия цигари на ден и вечер се наливат с ракия, щото там няма тромби, нали ...офф

https://www.theguardian.com/society/2021/mar/31/why-australia-re … ut-rollout-on-ice

# 8 069

За момента не е изяснена цялата етиология на случаите, но изглежда, че тромбозите засягат основно хора под 60г и то жени. В Германия от 21 случая, 19 бяха сред жени и само 2 сред мъже. Последното, което знам, е, че подозират евентуална връзка с противозачатъчни (но това все още е чиста спекула).

Общи условия

Активация на акаунт