COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 309 390
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 460

Било постигнато съгласие в ЕС за около 1.2 милиона дози допълнително за България на Пфайзер.
Явно до няколко седмици ще дръпнем рЕзко с имунизацията.
Акцията на Курц и Борисов се оказа успешна.
Така като гледам за следващите 3 месеца ще ни се паднат по над 20 хиляди ваксини на ден от чаканите.

# 8 461
Друга версия ако има някой, ще се радвам да я представи.
Комплексно е. Първо е недоверието. Не положиха никакви усилия, за да инфомират населението.
Не направиха кампания сред личните лекари, към които се допитват голяма част от хората, не им осигуриха нито ваксини, нито логистика. Те са основно звено, според скромните ми наблюдения, особено сред по-възрастното население.
Дори в тази тема се подиграваха, че някъде обучавали медици как се ваксинира, не само как се ваксинира, трябваше да им спуснат и официална, подновяваща се своевременно  информация относно ваксините, да има брошури, дори такива, каквито се търкалят във всеки кабинет за какво ли не, също лекарите да получават своевременно единна информация, уеднаквена, а не на един не му се реди на опашки за ваксини и разкандърдисва пациентите, друг прочел нещо си, трети не го прочел и според това едни говорят едно, други - друго. Не обвинявам ЛЛ, а тези над тях, които трябваше да правят план и да го спускат надолу.
Някъде в Европа ваксинират с определа ваксина едни групи, с друга - други, тук -зелени коридори,  за който не го е страх,  а не според това коя е най-подходящата ваксина.
Непрозрачност, глупостите, които дрънкат по телевизията, отявлени лъжи, екстра сме,  има места в болниците, всичко е под контрол, хората не са малоумни, дори и тези, които стриктно се придържат към мерките и спазват някаква изолация, тя е физическа, по телефоните се говори, хората си споделят кой умрял докато чака за прием, друг - чакал цял ден СП, да не говорим, че имаме контакти и с лекари, сестри, роднини, приятели, а и по-възрастното поколение още помни Чернобил и "всичко е наред".
А и все пак не сме войници, да ни подават кратки команди и да очакват безпрекословно изпълнение. Изкуството да управляваш, тая работа не е за всеки.
И разбира се - дефицитната стока - някои ваксини са с връзки. Има още много, натрупват се, не е едно, познавам хора, които искаха да се ваксинират и вече са разколебани.
Когато отношението на здравните власти и управляващите епидемията не изглежда сериозно, няма как да се очаква сериозно отношение от хората.

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 01:10 от нова

# 8 462
В Малта ваксинацията върви впечатляващо добре. Имат пари, знаят как да харчат добре, не са задръстени като германците относно правилата и се получават нещата.

# 8 463
Аз така и не разбрах коя е тази така жадувана маркова ваксина, Пфайзер ли?

# 8 464
  • София
Честно да ви кажа, много ми се иска на международно ниво политиците и производителите да имат  за цел до края на лятото да се ваксинират толкова много хора, че да може да се приключи с пандемията. За по-малко от година успяха да изучат вируса и да измислят няколко ваксини. Сега остава да ваксинират необходимото количество хора, за да започне пандемията да затихва, особено ако е вярно, че ваксинираните са по-малки заразители.

# 8 465
Добре, като е доброволно ваксинирането, как другите държави са ваксинирали 80 % от най-възрастните, а ние тук сме на 5 %?
Много фактори. На първо място е хубава информационна кампания, която ясно обяснява действие на ваксините, начин на прилагане. В нея са включени джипитата, клиниките, всички. Няма там да ти обяснява някакви джипи във фейсбук, че щяла да страни от ваксинираните си познати. Най-малкото, защото това ще значи проблеми със органите, заради разпространението на фалшива информация.
На второ място е доверието във властта, във лекарите. Също така ниското доверие на нещата, които се четат в социалните мрежи. Ние по този показател (доверие на писаното във фейсбук) сме на първо място.
След това идва организацията. Лекарите търсят възрастните, не обратното. Създават се специални ваксинационни центрове, където да отидат в определен ден и час.
И най-вече, те нямат безкрайна трета фаза, в която сякаш попада всеки.
Там възрастните са или на първо, или на второ място след медицинският персонал.

# 8 466
  • София
Знам, че ще ме изтрият, ама да си кажа. Мантрата, че възрастните хора са ни важни и трябва да пазим родителите си, бабите си и т.н., рецитирани почти със сълзи в очите издиша. Видно и от таблицата.
Мантрата пък, че всеки един живот, на всеки един български гражданин също.
Щото нали отчитаме по едни 100-150 броя ежедневно. Та последно кое е важно и приоритет.
Възрастните хора, човешките животи или 🤷‍♂️
Аха, сетих се. Психиката. Особено на тези, които споменаха в темата, че в следващите 2 седмици и в парк няма да стъпят. Ама се "обосновават" непрекъснато, че решенията, които се взимат са адекватни.
Аз пък ще отида в парка, и на разходка също. И ще се "бутам" на избори. Но пък смятам, че да ни "отпуснат ластика" в момент на пик не е разумно решение.
Експерт до експерта, к`во да правиш.

# 8 467
Според последното проучване от щатите на 4 хиляди ваксинирани на първа линия.
Ваксинираните с Модерна и Пфайзер не заразяват.

https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/imuniziranite-s-pfaj … i-prouchvane.html

# 8 468
Добре, като е доброволно ваксинирането, как другите държави са ваксинирали 80 % от най-възрастните, а ние тук сме на 5 %?

Мога да кажа субективното ми мнение и то за щата Ню Йорк, защото знаете, че тук от щат до щат има "Балкан разлика". Член съм на една група за разходки, в която се събираме жени от 20+ до 80+ годишни. Когато говорим за ваксинация, единствените въпроси, които объждаме са коя от нас кога и как се е ваксинирала. Досега не съм чула някоя жена да е заявила, че няма да се ваксинира или да е изказала съмнение относно ефикасността или безопасността на ваксините. Да, тук няма АЗ, а само Файзер, Модерна, Джонсън и Джонсън. Апропо - кметът на Детройт се беше обявил срещу ваксината на Джонсън и Джонсън, поради по-ниската нейна ефективност, но скоро публично си смени позицията и каза, че ще приеме ваксината за неговия район. От друга страна пък в моя квартал има хора, които биха искали именно тази ваксина заради това, че е еднодозова.

Според мен хората тук имат доверие на CDC и медицинските институции като цяло. Източноевропейците са склонни да следват "нетрадиционни методи за лечение", екстрасенси и т.н. И този процес не е отсега, а още от времето на комунизма. Хората, които ги практикуваха бяха "уж" преследвани, но се знаеше, че те се ползват със закрилата и ухажването на управленския елит, който без да се крие ходеше "да се лекува при тях" и отричаше традиционната медицина, когато "се провали".

В този смисъл населението гук следва препоръките на консенсусната медицина, нещо, което според мен в България отсъства. В нашата родина се дава трибуна на всяко предихание. Т.нар. медицинска журналистика отсъства. Например освен Мария Чернева, аз не се сещам за друг журналист, който да се занимава с този тип журналистика. Самите въпроси се задават некомпетентно от некомпетентни журналисти и съответно резултатът го виждаме.

# 8 469
Във Великобритания не чувам реклами хората да се ваксинират. Минава по някоя друга във фейса докъде е стигнало вакснирането, но до там. По радиото (английска тв не гледам) върви реклама от много време за hands, face, space. Може и да има някъде, но честно казано не ме е "връхлетяла". GP не ваксинират. Има си ваксинационни центрове. Това е.
Разликата е, че тук възрастното население всяка година се ваксинира против грип, безплатно над определена възраст. Вървеше реклама за ваксина против грип есента. Два пъти звъняха да ме питат дали ще ваксинираме дъщеря ни, която е на училище. Мисля, че и две писма получих. За Ковид не е имало подобна "агитация" до момента.

# 8 470
България ще получи точно 1 151 000 ваксини от общо 10 милиона допълнителни до юни.
https://btvnovinite.bg/svetut/stranite-ot-es-ne-se-sporazumjaha- … =Related_Articles
Сега трябва да се мисли за оптимизация на ваксинирането с личните лекари , електронния регистър и ваксинационните центрове.
Ако не ни забавят редовните ваксини ще получим около 4 милиона ваксини до юни.
Тоест ще имаме дози  да ваксинираме по около 40 хиляди на ден

# 8 471
Д-р Аспарух Илиев обеща и го направи.

# 8 472
Аз имам доверие на хората и лекарите... извън България. Ако беше епидемия само тук в Бг, без информация от това какво се случва като клинични изпитания по света,  информация, че се поставят ваксини на милиони хора по света, едва ли щях да се съглася да се ваксинирам.
Просто защото моята родина направи предостатъчно с годините, да изгуби моето доверие и в политиците, и в лекарите. И не само.

# 8 473
Аз си чакам немарковата втора доза и се радвам, че имах вече сложена една, когато ковид мина и през моето семейство. Сигурна съм, че леката кашлица щеше да е пневмония, ако не бях ваксинирана. Най- хубавата ваксина е сложената, рискове има винаги. Дано сме избрали по-малките.

# 8 474
Аз си чакам немарковата втора доза и се радвам, че имах вече сложена една, когато ковид мина и през моето семейство. Сигурна съм, че леката кашлица щеше да е пневмония, ако не бях ваксинирана. Най- хубавата ваксина е сложената, рискове има винаги. Дано сме избрали по-малките.

Разбира се, че най-добрата ваксина е сложената. Аз също не съжалявам, че се ваксинирах с Астра още в първите дни на зелените коридори и не изчаках Модерна или Пфайзер, които ни предложиха служебно, но почти месец по-късно (т.н. група 3). Сега, по-време на високата вълна, се чувствам по-спокойна и защитена, за разлика от колеги, които чакаха Модерна, но междувременно влязоха в болница с пневмония. Знам още, че съм направила това, което трябва за общественото здраве и не съм изпреварила никого с тази малко харесвана ваксина.

Общи условия

Активация на акаунт