COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 733
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 075
НОВО: Всички в Англия ще могат да получат безплатен, бърз тест за COVID два пъти седмично от петък - Sky

https://twitter.com/BNODesk/status/1378849501830610946

Междувременно в Израел: Продължава да смазва кривата въпреки почти напълно отворената икономика

От пика на средата на януари:

96% по-малко случаи
 90% по-малко нови ежедневно критично болни
 85% по-малко смъртни случаи

Ежедневните случаи (средно на седмица), сега са 327, не са били толкова ниски от юни 2020 г.

https://twitter.com/segal_eran/status/1378786655679692802

# 9 076
Здравейте!
Не намирам отделна тема за ваксините, затова питам тук. Предварително се извинявам, ако въпросът е формулиран неясно, трябва да взема решение бързо и ми е доста хаотична мисълта в момента.
Имам възможност да се ваксинирам днес с Пфайзер. Срещали ли сте изследвания/ статии относно тази ваксина и прилагането й при желязодефицитна анемия. За късмет боря и инфекция в момента и последици от силен кръвоизлив. С хематолога ми нямам възможност да се консултирам сега.

# 9 077
Според мен се консултирайте с лекар за това.

# 9 078
Консултирайте се с лекар, ама доколкото съм чувала не се слага ваксина, когато имате някаква активна инфекция.

# 9 079
И аз да се отчета от изборния ден. При нас поне голямата част от хората стояха на опашка отвън, като спазваха дистанция - не винаги оптимална, но все пак я имаше. По тази опашка минаваш бързо, за около 10 минути. Вътре нямаше чак толкова много хора и пак можеше при добро желание да се спазва дистанция, на пода имаше стрелки и разграфени места, на които да изчакваш. В коридорите на училището всички прозорци бяха отворени отгоре. Естествено, имаше от тези, които се набутват да прочетат нещо точно до теб. Тъй като гледах да мина бързо, не видях има ли отворени прозорци в самата стая, но като цяло нямаше струпвания там. Минах общо за около 15 минути и накрая се излиза от друг вход. Стори ми се доста по-безопасно от магазин например, хем минах по време, когато имаше повече хора, отколкото някога през годините съм виждала на избори. Конкретно такива места едва ли ще доведат до епидемичен взрив, но не съм толкова сигурна за там, където са се събирали тълпи и са ставали безредици.

# 9 080
Като гледам чакащите да предадат чувалите, колко ли хора ще се заразят си мисля. Страшна тъпотия и некадърност.

# 9 081
  • София
Като гледам чакащите да предадат чувалите, колко ли хора ще се заразят си мисля. Страшна тъпотия и некадърност.
Ти гледай претъпканите заведения. Поне от изборите има нужда наистина.

# 9 082
Няма как да се заразят - ваксинирани са,а който не е си е негов проблем да е отстъпил мястото си да друг.Ама и парите не са малко и никой не дава кокала.

# 9 083
Да те са си там по своя воля, както и тези в заведенията.
Не ми се вярва всички участващи в броенето да са с ваксини.
Нужда сигурно има, надежда за нещо смислено не виждам.
За чужбина смятам, че доста хора са използвали гласуването като повод за разходка там, където е забранено излизането.

# 9 084
Ангелов и компания слънце ще ви се видят, а НОЩ ще бъде разформирован в първия възможен момент. Корона, чао...
НОЩ-ниците трябва да бъдат разпуснати час по-скоро. Резултатите от “успеха” им са видими: хем пълни болници, хем изобилие от бедни, отчаяни и безработни.

# 9 085
Не знам каква промяна ви се привижда.
В момента сме в патова ситуация.
Управляващите няма да предприемат нови мерки, защото са в оставка реално , а от новите в парламента дето горяха маски не очаквам и наполовина от мерките които са сега.
В следващия месец, два ще се прехвърлят мандати за съставяне на правителство, които едва ли ще са успешни, а в това време пандемията ще се разгаря.
Още тази вечер според мен ще отчетем нови 230 починали от вируса, след 203 миналия понеделник.
Допълнителните ваксини ще дойдат към края на месеца, а дотогава с АЗ ще бутаме и с малко ваксинирани.

# 9 086
Здравейте!
Не намирам отделна тема за ваксините, затова питам тук. Предварително се извинявам, ако въпросът е формулиран неясно, трябва да взема решение бързо и ми е доста хаотична мисълта в момента.
Имам възможност да се ваксинирам днес с Пфайзер. Срещали ли сте изследвания/ статии относно тази ваксина и прилагането й при желязодефицитна анемия. За късмет боря и инфекция в момента и последици от силен кръвоизлив. С хематолога ми нямам възможност да се консултирам сега.

Само мога да ти кажа какво съм видял по този въпрос като информация, без естествено да давам съвети по медицински въпроси, а ти, разбира се, ще си се консултираш с лекар по въпроса.

На сайтът на Европейската асоциация по хематология (EHA) има следнaта препоръка:
https://ehaweb.org/covid-19/eha-statement-on-covid-19-vaccines/r … tologic-diseases/

"Data on the COVID-19 vaccine in the context of chronic iron deficiency is still scarce. However, it is advisable to correct the iron deficiency before administration of the COVID-19 vaccine"

"Данните за ваксините срещу КОВИД-19 в контекста на хроничния дефицит на желязо все още са недостатъчни. Препоръчва се обаче да се коригира дефицита на желязо преди поставянето на ваксина за КОВИД-19."

Normal Iron and Hemoglobin Levels Are Needed for Optimizing the Response to COVID-19 Vaccination
https://bioiron.org/news/iron-stories/normal-iron-hemoglobin-lev … -vaccination.aspx

В горната статия е направен опит за обяснение на мотивите зад въпросната препоръка, а именно връзката между нивата на желязо и функцията на лимфоцитите по време на ваксиниране или инфекция, както и оскъдни данни от ранните проучвания на ваксините. Също така и едно изследване с различни ваксини при бебета в Кения, според което ниските нива на желязо по време на ваксинация водят до по-слаб имунeн отговор. Вече при по специфични случаи, при които има и хронична инфекция неща стават съвсем неопределени на този етап...

Ironing Out Vaccine Efficacy
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666634021000337

Iron Deficiency Anemia at Time of Vaccination...
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7369313/

# 9 087
Ангелов и компания слънце ще ви се видят, а НОЩ ще бъде разформирован в първия възможен момент. Корона, чао...

По-лошо от това, което е в момента няма как да стане. В смисъл стратегията в момента от почти една година насам е масово заразяване и въвеждане на някакви мерки в последния момент колкото да не колабира съвсем здравната система, не е като стратегията в момента да е някаква реална стратегия за справяне с ковид, която да е в риск да бъде премахната.

# 9 088
Чорбанов влиза със сигурност в  НС.

Имате ли информация дали български служители в посолствата ни в чужбина са ваксинирани? Ако да, с каква ваксина?

Лили, как да няма?

# 9 089

Е какво може да стане? Ще пуснат ковид масово сред населението ли? Ами че то това се случва и в момента, в случай, че не се го забелязали. Почти от 1 година насам това е единствената стратегия. А независимо кой какво говори (Спомнете си и ББ, Ангелов и т.н. колко пъти казваха, че няма да въвеждат мерки) ако нещата съвсем се влошат със здравната система, просто ще ти се наложи да се съобразиш с реалността, когато си на власт.

Общи условия

Активация на акаунт