COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 426
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 365
В Англия също голямата част от учителите не са ваксинирани, защото професията не е "приоритетна". Приоритет са здравните и социалните работници, както и хората по възраст. Така че учителите под 50г. не са ваксинирани.
Тук в Ирландия също, но за разлика от България в училищата има и се спазват мерки.

А на нашите им осигуриха ваксини, но те не искат!?

Нито мерки искат да спазват в училище.
Може да се учи присъствено, но се иска воля и строга дисциплина. Както от родители, ученици, така и от учители.
А думата дисциплина е архаизъм у нас, отдавна.

Имането на "само АЗ"не означава "няма ваксини". Няма ваксини означава да отидеш  и да ти кажат "нямаме никакви ваксини". АЗ е ваксина и не е нямане.

Да, така е.
Аз, като исках да се ваксинирам, не придирях каква е ваксината, сложих си АЗ.

# 10 366
Да бяха направили в София един от стадионите ваксинален център и хората от цялата страна да отиват там да се ваксинират, че да е по-удобно на "управляващите" епидемията....

# 10 367
  • София
А, тогава щяха да са недоволни защо е този стадион, а не онзи.

# 10 368
Бе и аз не придирям, и се ваксинирах с АЗ, но признайте в момента ако трябваше да се ваксинирате, и сте в рисковата група дали щяхте да посегнете към нея. Моите познати само ме съжаляват, че съм от "прецаканите", аз за ден-два също се притесних като я спряха, после пък всяка седмица като трябваше да се чака ново становище на ЕМА, изтеклата информация от високопоставен служител /голяма тъпотия в ПР насока/. И сега новото двайсет "с повишено внимание". Така прехвърлят риска ама изцяло върху нещастния пациент, щото той не е осведомил ваксиниращия за еди какво си....Тоест аз ще си довърша ваксинацията, но ако трябва пак да избирам, не бих се спряла на този вид ваксини въобще. И не е глезотия, а гаф на производителите, както и на регулаторите. Тоест те бяха тези, които дават противоречива и няколко пъти взаимноизключваща се информация, като добавим и различните политики по отношение на ваксината в различните държави....ето ти залежали дози АЗ по складовете. Както щат да я прекръстват, все си е ваксината с проблемите....

# 10 369
И моя позната отиде в друг град да се ваксинира. Те хората ходят в друга държава на ваксинационен туризъм - в Сърбия например ходят от Албания, Италия, Македония и останалите наоколо, може и от България да има, вие проблем изкарахте, че трябва да пътуват до София (евентуално). Виждате, че сме оставени да се оправяме сами кой както може.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 14:04 от Lemy

# 10 370
От всичко, което съм прочела, стигнах до извода, че всяка ваксина си има нежелани ефекти, както и всяко лекарство.
Затова ще настоявам втората доза да ми е АЗ.
Нямам желание за кръстосано ваксиниране.

# 10 371
Удължиха ли епидемичната обстановка до 30 май или е само предложение? Според мен, до септември трябва да е, не знам месец за месец ли ще се решава и кой ще го решава.

# 10 372
  • София
Е, с общи усилия и активен черен PR ваксината на АЗ беше публично дескридитирана, така че на ваксинираните с нея да се гледа едва ли не като на обречени, а желаещите тепърва да се ваксинират с АЗ са едва ли не идиоти или тотално заблудени. И няма как да е иначе, след всички глупости, които сътвориха създателите й.
Специално у нас негативните настроения към ваксините срещу COVID-19 си ги имаше предварително, а случаите с опасните реакции към АЗ в отделни случаи, някъде тук и там по света, само наляха вода в мелницата на скептиците и отклониха вниманието на хората от жертвите на коронивируса тук у нас, включително все по-млади хора без придружаващи заболявания - ежедневно има такива, и то не малко. Но нашенецът не го е страх да не се случи с него например нещо като това 28-годишна жена без заболявания е починала от COVID-19, но е разтревожен от тромбите на някой ваксиниран на другия край на света и се радва колко предвидливо е отказал ваксиниране с "опасната ваксина" АстраЗенека, пък и всякаква друга - за всеки случй.
Желязна логика, няма що!.

# 10 373
Джаки, това със спазването се случва в частните училища, където родителите плащат.
Там много бързо и лесно ги свалят на земята, стига да имат подкрепата на началниците.
Докато в масовото училище не е така. Там са хората с претенции, които влизат да бият учителите, които си мислят, че децата им са неоправдани, заради ниски оценки и т.н.
Там, за да се случат нещата трябва баш началниците(правителството) да кажат "Като не ви харесва, си дръжте детето вкъщи".
А никой в управлението на тази държава, нито стари, нито нови имат топки да го свършат.

Бояна, винаги съм била За присъствени обучение. Не оспорвам думите ти по никакъв начин, но нещо в коментарите ти ми направи впечатление.
Можело децата с коморбидност и в риск да останат на ДО. А представяш ли си какъв психологически удар ще е това за тях? Всички "здрави" на училище, а те отделени, заключени далече от очите?
Разбирам логиката ви, ясно е, че за всички деца е удар и не е ок, твърдо съм за ПО. Но ако е ПО да е с мерки, така че всички да са там, а не да са изолирани като прокажени.
За частните училища съм съгласна. Имам даже пример - класа на мое познато дете , който излезе в карантина не при заразено дете, а при болен родител. Решение на училището беше десет дни децата да не ходят, въпреки че само бащата на детето беше заразен. Мерките в училището се спазват по-добре, детето, което познавам в частното училище, така и не се зарази. Нямам много наблюдения за много други частни училища, но сякаш там е добре, че решенията са на конкретното училище и мерките се спазват по-добре. Сега се сещам и за още едно дете в частно училище - 5 клас и родителите нямат проблем да го пращат присъствено, доволни са от взетите мерки.  Но има и друго - децата и класовете са по-малко от държавните училища.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 14:10 от daisy12

# 10 374
Удължиха ли епидемичната обстановка до 30 май или е само предложение? Според мен, до септември трябва да е, не знам месец за месец ли ще се решава и кой ще го решава.
Какво точно ще се промени? Аз лично не виждам разлика със или без епидемична обстановка. Не е заяждане, само констатирам.

# 10 375
Значи може в частните, но държавните да я карат през просото.
Ами не трябва да е така.

# 10 376
  • София
1. Аз съм в София. Но, ако исках да се ваксинирам, но ваксини има само във Варна, щях да запаля колата още от предишната вечер и да застана пред болницата в зеления коридор, да изчакам и да се ваксинирам

2. Учебната година вече е свършила - все е тая дали ще ги пускат присъствено или ще завършат ДО. И да отидат на училище няма да успеят са наваксат пропуснатия материал - прекалено много е. Но искрено се надявам следващите министри на образованието и здравеопазването да не са мангъровци, и от септември в училище са влизат само деца на ваксинирани родители. Те и без това доста хора ще се ваксинират покрай почивките в Гърция

3. Аз се чудя  какво ще става след Великден. Кой ще гласува удължаването на епидемичната обстановка /или както там се наричаше/, кой ще решава, какво ще реши, какво ще се случи. Това много ме притеснява

# 10 377
  • В заешката дупка
В България също много хора чакат и не искат АЗ, въпреки че не могат да си го позволят, особено от рисковите групи, защото хем от другите ваксини има по-малко, хем разпространението на вируса е много голямо и така се излагат на много по-голям риск. Всеки си мисли, че щом една година е успял да се опази, сигурно ще се опази още няколко месеца, въпреки че хората, които пълнят болниците всеки ден, те също се разболяват чак сега, след една година.
В България буквално всичко в управлението на тази еподемия е с главата надолу. Като почнеш от контрола на разпространението, минеш през неадекватната организация на ваксинационния процес и (липсата на) приоритизация, малкото доставени дози, заради отхвърляне на полагащото се, та до хаотичната и неадекватна комуникационна стратегия.

На този етап, това че има хора, които не искат да се ваксинират с АЗ, е последният фактор, който бих нарочила като причина в България хората да са изложени на много по-голям риск от заразяване. На този етап, защото наличните дози на АЗ (на другите доставчици пък съвсем) са ужасно малко. Има страх от АЗ, има отказ АЗ и изчакване за друга ваксина, ясно. Ама чак в 90-95% от наслението да е....

Ако нещо не върви с ваксинацията в момента, факторите са точно в неадеквтаността на управляващите кризата. Те може и да нямат адекватна стратегия за нейното управление, но имат изключително последователна стратегия да бягат от отговорност, обвинявайки хората (или доставчици, ЕК и т.н.) за положениего, в което сме. Като почнеш от това, че видиш ли народът виновен за разпространението, защото не спазва мерки, да то това, че не ще да се ваксинира.

Иначе, да, трябва да се работи в посока адекватна информационна стратегия по отношение на ваксините, за да може да се намали страха и притесненията на хората. В това спор няма.

# 10 378
  • Немция
Не разбирам защо се натяква, че хората са виновни, че не са се втурнали от всички краища на страната към София за ваксиниране?

А ако няма ваксини в един момент в зелените коридори, какво правят?
Човек ще си помисли, че България е залята от ваксини и е само един каприз, че не си се ваксинирал.

Майка ми е възрастна жена, живее сама, децата са в чужбина. Вариантът да палне колата към столицата, за да се боцне, не върви.

# 10 379
Аз пък се чудя защо след като е толкова нежелана ваксината на АЗ от ЕС, то ЕС продължава да си я трупа на склад, а пък Австралия още си чака дозите.....

Общи условия

Активация на акаунт