COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 461
  • 22 610
  •   2
Отговори
# 10 350
В Англия също голямата част от учителите не са ваксинирани, защото професията не е "приоритетна". Приоритет са здравните и социалните работници, както и хората по възраст. Така че учителите под 50г. не са ваксинирани.
Тук в Ирландия също, но за разлика от България в училищата има и се спазват мерки.
И преди съм писала: в някои се спазват. Още от слизането от колите децата слагат маски, охраната не би ги пуснала иначе. И в час са така, и през междучасията. И ръце дезинфекцират. От училището си зависи.

# 10 351
При широко разпространение на заразата сред обществото каквито и строги мерки да има в училищата - ефекта ще е незначителен.

# 10 352
  • София
При широко разпространение на заразата сред обществото каквито и строги мерки да има в училищата - ефекта ще е незначителен.
Факт. Затова в скандалите между крайностите аз съм за строг контрол на епидемията, за да може да има и присъствено обучение с мерки. Иначе ластик... И болниците преливат, и децата се ошашавиха, и вместо да имаме всичко, нямаме приоритети и губи и бизнеса, и здравето, и образованието, а и психиката на всички.

# 10 353
Джаки, това със спазването се случва в частните училища, където родителите плащат.
Там много бързо и лесно ги свалят на земята, стига да имат подкрепата на началниците.
Докато в масовото училище не е така. Там са хората с претенции, които влизат да бият учителите, които си мислят, че децата им са неоправдани, заради ниски оценки и т.н.
Там, за да се случат нещата трябва баш началниците(правителството) да кажат "Като не ви харесва, си дръжте детето вкъщи".
А никой в управлението на тази държава, нито стари, нито нови имат топки да го свършат.

Бояна, винаги съм била За присъствени обучение. Не оспорвам думите ти по никакъв начин, но нещо в коментарите ти ми направи впечатление.
Можело децата с коморбидност и в риск да останат на ДО. А представяш ли си какъв психологически удар ще е това за тях? Всички "здрави" на училище, а те отделени, заключени далече от очите?
Разбирам логиката ви, ясно е, че за всички деца е удар и не е ок, твърдо съм за ПО. Но ако е ПО да е с мерки, така че всички да са там, а не да са изолирани като прокажени.

# 10 354
Е, като отворят нощните клубове, пиано баровете и дискотеките, ще видим какъв ще е ефектът. Не разбирам защо само училищата и ДГ са трън в очите. Истината е, че дори, когато есента минаха на ДО, учителки масово пътуваха по екскурзии, къщи за гости, хотели. На работа мн. ги е страх, но иначе - не. Сега и ваксини не искат. Какво искат всъщност? Интересно как ограмотиха първокласниците... Ако изобщо ги ограмотиха.
Неко, никакви частни училища не визирам, най-обикновено начално училище. Просто трябва да са стриктни директор и учители, децата попиват. Да видиш как и резервни маски си носят. Хиляди оправдания за нещо елементарно.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 12:38 от Djaky

# 10 355
Лъчезар Томов не е съгласен с това, че през май ще достигнем стаден имунитет. Освен ако в България не живеят до 4 милиона души.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159082356974204&id=648704203

# 10 356
Може да оставят АЗ по-дълго в склада, защото се съхранява по-лесно от другите.

Иначе на мен силно ми прави впечатление разделението между хората - млади срещу стари, ученици срещу учители, с маски срещу без, ваксинирани срещу неваксинирани - и съвсем сериозно започвам да си мисля, че сме в някакъв вид военно положение. Може би не е лошо да спрем да се морализираме и етикетизираме другите.

Ако ситуацията продължи с години.. Обществото, което подраства днес, ще издържа системата утре. И като гледам полекичка какъв мързел и какво удобство се поражда масово, започвам да се притеснявам сериозно. Учителите, предполагам, че ще очакват все пак някакви пенсии, та да се замислят какво поколение и как обучават. Не е само проблем на родителите, нищо че така изглежда.

# 10 357
  • София

Бояна, винаги съм била За присъствени обучение. Не оспорвам думите ти по никакъв начин, но нещо в коментарите ти ми направи впечатление.
Можело децата с коморбидност и в риск да останат на ДО. А представяш ли си какъв психологически удар ще е това за тях? Всички "здрави" на училище, а те отделени, заключени далече от очите?
Разбирам логиката ви, ясно е, че за всички деца е удар и не е ок, твърдо съм за ПО. Но ако е ПО да е с мерки, така че всички да са там, а не да са изолирани като прокажени.
Абсолютно и до болка си го представям. Детето ми беше болнаво, не е ходило на детска градина, в началните класове отсъстваше много, това се отразява зле. Но трябваше ли да искам и другите деца да не ходят и да отсъстват? Та наистина разбирам. Просто чисто обществено трябва да гледаме как да минимизираме щетите. Затова и не говоря тук за своето дете, има си други места човек да се оплаче. Просто не е хубаво като цяло. Иначе моето собствено на ДО поне за първа година няма отсъствия, та би трябвало най-много да ме устройва.

# 10 358
Израел: Южноафриканският вариант може да премине през защитата на "Пфайзер"

Южноафриканският вариант на коронавируса може да премине през защитата, която осигурява ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех". Това показва проучване, направено в Израел, съобщава Ройтерс. Проучването на Университета в Тел Авив и най-големия доставчик на здравни услуги в страната, е обхванало около 400 души, които са дали положителен тест за Covid-19, 14 или повече дни, след като са получили една или две дози от ваксината, и още толкова неваксинирани, но заразени с коронавируса.

Южноафриканският вариант се среща при 1% от всички изследвани, но сред ваксинираните с две дози той е разпространен осем пъти повече, отколкото сред групата без ваксина. Това предполага, че американско-германският препарат не е толкова ефективен срещу тази мутация и в известна степен тя може да премине през защитата, която той дава.

Учените обаче предупреждават, че изследването е извършено сред малка група хора, тъй като вариантът от Южна Африка е слабо разпространен в Израел.

https://bnr.bg/post/101451584/izrael-ujnoafrikanskiat-variant-da … itata-na-pfaizer?

# 10 359
  • Отвъд алеята зад шкафа
При толкова високи нива над 700 на 100 000 никъде няма присъствено (дори със задължителните строги мерки). Моите, естествено, от утре минават на дистанционно с декларация, но проблемът е, че отново ще тръгнем нагоре, от много високи нива и вместо да му видим края, започваме отначало. Така ми писна от грешките им, а като ги потретват, просто нямам сили дори да се ядосвам вече.
Точно така! Хем тестове няма, хем маски не носят в болшинството училища, хем цифрите на разпространението са недопустимо високи.....истинско безумие е ПО при тези условия .

А защо болните са 700 на 100 000? Не заради учениците всеки случай.

# 10 360
Не знам дали сте го споделяли напред, Франция отлага  дозите на Пфайзер вместо на четири седмици на шест, с цел по-бърза ваксинация.

На мен вече всичко ми се върти като един глобален експеринент, отчаяно не знаят какво да направят управляващите по света. Първо беше  социалната дистанция и ентусиазирано я прегърнахме, сега ваксините с надежда, въпреки че все по-често изкачат примери на заразяване и тежко протичане на ваксинирани.
Разнопосочните мнения кои групи за коя ваксина са подходящи, пък психясване за странични ефекти.
До тук пак сме на камък, нито сме защитени, нито има гаранция, че ваксинирани не сме разпространители или болни. Гаранцията за шест месеца предпазване е никому неизвестна,  сертификатите една хартийка, която е само информативна, че са ни били ваксина, но като няма гаранция, че сме предпазени, пак  ще си пътуваме с PCR и карантина.

Не вярвам вече, че има излизане докато, не мине още доста време и измислят ефикасно лекарство или ваксина, която да си слагаме без страх.

# 10 361
  • София
Ами май все още залежава. Разпределението и организацията може би куцат. Също и това, че за много от хората АЗ е равно на "няма ваксини". На доста места го срещам като коментар "Как да се ваксинирам като няма ваксини? Имаше само АЗ. Тръгнах си.".
Това и аз го чувам. Ами тяхно право е. Имали са възможност да се предпазят в голяма степен, избрали са да не го правят, не ми пречат стига да не лишават детето ми от нормално образование или да се опитват да затварят мен.

# 10 362
  • София
Имането на "само АЗ" не означава "няма ваксини". Няма ваксини означава да отидеш  и да ти кажат "нямаме никакви ваксини". АЗ е ваксина и не е нямане.

# 10 363
  • Немция
За Спутник V също има съмнения, че не защитава от южноафриканската мутация.

https://kurier.at/wissen/gesundheit/suedafrika-variante-koennte- … tkommen/401341932

Така че нищо чудно масово ваксините да не са ефективни при някои от новите мутации. Тепърва ще се разбере.
И за актуалната бразилска мутация P. 1 има такива съмнения.

# 10 364
  • София
Анди, това е ясно. Ама за съжаление аз не мога да ида днес да се ваксинирам още сто пъти заради тези, който не искат. Joy Отидох в първия възможен момент, когато отвориха зелените коридори с АЗ и организирах тези от семейството, които подлежат на ваксиниране + още 1-2 познати. Хваля се наляво-надясно, че съм ваксинирана също Joy Повече от това не знам какво да направя.

Общи условия

Активация на акаунт