COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 688
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 290
  • В заешката дупка
В Исландия реално може да се ваксинира цялото възрастно население с ваксината на АЗ и пак да нямате нито един случай на въпросната рядка тромбоцитопения.

А може и да има. Дори и да не се ваксинират всички с АЗ. 1 случай на 300000 като статистика, примерно, не гарантира, че дори и в доста по-малка група, това няма да се случи. Не работят така нещата. При положение, че има алтернативни ваксини, а и АЗ не е основният доставчик, на който се разчита в Исландия, а и групата на 50 годишните още има да чака да ѝ дойде реда, нищо не коства, и е хуманен подход, желанието рискът съвсем да се минимизира. Виж, за страни, където се разчита основно на АЗ опредлено е по-голям проблем подобно преразпределение.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 13:07 от ЧеКа

# 10 291
Лелеее...не знаех, че и майката на Лора е с Ковид  Ужасна трагедия.
Дейзи, изобщо не е рядкост доктори да са против ваксинирането.
Може ли ориентир къде да намеря постът? Досега търсих, нищо не открих.

# 10 292
10.04. - 1352 новозаразени (PCR 868, БТА 484), 371 531 общо
- 14,83% от 9 118 проби (PCR 6763, БТА 2355), 12,83% само от PCR, ❗20,55% само от БТА
- 71 381 активни случаи,  56 092 карантинирани
- 23 новозаразени медици, 55 новозаразени деца
- ❗10 365 хоспитализирани (+94), поне 137 новохоспитализирани, ❗801 интубирани (-11)
- 43 починали, 14 351 общо
- 930 освободени от карантина и "излекувани", 285 799 общо
- 2 490 с Комирнати, 228 с АЗ и 948 с Модерна поставени дози, 112 978 с две дози, 571 062 общо
.
Благоевград  45
Бургас  127
Варна  174
Велико Търново  26
Видин  1
Враца  34
Габрово   0
Добрич  41
Кърджали  14
Кюстендил  37
Ловеч  18
Монтана   3
Пазарджик  31
Перник  54
Плевен  33
Пловдив   126
Разград  14
Русе  23
Силистра   10
Сливен  38
Смолян  17
София  55
София (столица)  314
Стара Загора  27
Търговище   28
Хасково  30
Шумен  5
Ямбол  27

# 10 293
https://www.google.com/amp/s/news.bg/disasters/izrael-vaksinata- … r.html%3famp=true            
Ваксинатаа на "Пфайзер" не пазела от щама от ЮАР.                                               "Ваксината на "Пфайзер" не е сигурна защита срещу южноафриканския вариант на коронавируса.  За това предупреждава "Ройтерс".

Агенцията се позова на изследване на Университета в Тел Авив и на една от здравните каси.

Проучването е обхванало около 400 души, които са дали положителен тест за COVID-19. Това е станало две седмици или повече дни, след като са получили една или две дози от ваксината, и още толкова неваксинирани, но заразени. Южноафриканският вариант се среща при 1% от всички изследвани, но сред ваксинираните с две дози той е разпространен осем пъти повече, отколкото сред групата без ваксина.Това предполага, че американският препарат не е толкова ефективен срещу тази мутация и в известна степен тя може да премине през защитата, която той дава.

Все пак трябва да се има в предвид, че изследването е извършено сред малка група хора, тъй като вариантът от Южна Африка е слабо разпространен в Израел.
Предупреждение за опасния характер на щама дойде и от германски учени, които продължават да изследват южноафриканския щам."

# 10 294
  • на пъпа на Златията
Мда, то точно затова май си трябва тестове след ваксините. Един има много, друг няма, трети на границата...същото и с преболедувалите. Но поне ваксинираните да се знае получило ли се е нещо, щото май не всички ще изградим защита ми се струва, без значение от ваксината. Даже за АЗ четох много добри резултати, други пък още нищо не образуват, същото и с другите две, дори след двете дози.
За децата, аз разбрах спора, но не знам защо се протестира толкова, трябва да се крие или да ни се вижда незначително...1 дете да пострада от Ковид пак е много, особено, ако е вашето. И не е толкова дори важно дали са починали и колко деца са, ами какво става с техния организъм след заразяването. Защото и безсимптомно каране при децата не е успокояващо, а родителите не знаят или някои не обръщат внимание нали са казали -децата карат леко, рядко ги хваща, нямат проблеми. Но в другите страни не е така и ...бе хайде да не спорим, всеки да си решава как да си гледа и пази детето. Но не е това което у нас се говори, вижда се в другите страни какво става, нашите деца са и по незащитени, и по-малко се ограничават, не спазват мерки и т.н., защото...не е опасно. Пък после , като заразят съученик дето са се пазили цялото семейство или прекарали и ...ми то случва се, ама не било много това при децата. Да, ама за  чуждото дете. Направо се изумявам и тук, за ФБ даже не влизам вече, че вдигам кръвно.

Не зная защо забравяме толкова бързо .
Напред  във Варна  изпищя лекарка и каза че има 10 деца  в болница . После се оказа че детските отделения са пълни . Щабът затвори училищата . Ама тук мамите изпищяха  че децата им трябва да ходят на училище. Още в началото на темата предупредих че е важно да се пазят децата , ама  ме баннаха  за някоя друга седмица .
Е , сега , това е положението . Не че не е важно че умират възрастни ,  но е по важно че децата ще бъдат засегнати.
 . Ох и няма да напиша повече , щото все има "страхливи"

# 10 295
При стоплящото се време  и да затворят децата и възрастните, всички са навън, един върху друг. Вижте снимки от Витошка и морските алеи. На главната в Пловдив, игла не може да хвърлиш. Кафетата работят на 100%, разстояние няма.
Какви точно са ни мерките?
И как се пазят хора, които не искат да се пазят?
А после всички реват: - Как да вляза в болница?

# 10 296
  • София
Рорик, има ДО по желание, дори без рисков в семейството. Не разбирам защо трябва да бъде за всички цяла година. Не протестирам срещу ДО, когато се затягат мерките, но за месец, например. Заведенията, улиците се пръскат по шевовете, но част от децата пак са на ДО. Ми това не е нормално и може да продължи безкрайно. Не биваше да се отваря всичко по време на пик, напротив, да бяха затворили сериозно за месец, а сега какво – който се класира да отиде на училище за една-две седмици сега и после пак вкъщи. Абсолютно несериозно е, а на фона на това и ще се плашим, че има деца в болница. Има, има и от други неща. Ковид продължава да не е тежък за децата, макар, за съжаление, да има изключения. Не искам да подхващам грипа, ама и от грип, и от хиляда други неща деца винаги са лежали в болница. Процентно при Ковид не е дори колкото при грип, камо ли повече.

И все пак, дано да одобрят ваксина и за деца, за да се върнат поне те към нещо по-нормално като живот, вместо да учат от вкъщи още една година, както най-вероятно ще стане у нас.

# 10 297
При толкова високи нива над 700 на 100 000 никъде няма присъствено (дори със задължителните строги мерки). Моите, естествено, от утре минават на дистанционно с декларация, но проблемът е, че отново ще тръгнем нагоре, от много високи нива и вместо да му видим края, започваме отначало. Така ми писна от грешките им, а като ги потретват, просто нямам сили дори да се ядосвам вече.

# 10 298
Тя, Рорик, е експерт в много сфери, вчера питаше защо не се научим сами да лекуваме ковида, а ходим по болници. Днес децата подхвана.
Аз пък смятам, рорик, че всички, които не спират да ходят по хотели, къщи за гости, екскурзии, задължително да представят ПСР. И възрасните да са длъжни да спазват коридора за пазаруване. И да знаеш, че независимо какво тръбят т. н. медии, в Зап. Европа затварят училища и детски градини като крайна мярка.

# 10 299
Бояна, то възрастните няма да се ваксинират у нас, ти си мислиш за ваксина при децата. Това няма да стане никога , поне според мен. При нас нещата ще продължат дълго, трудно и за съжаление тежко за много семейства.
За заведенията. Никой не ни кара да влизаме, а където са отворени можеш да избираш дали да седнеш, че и не седиш по цял ден с часове там и всеки ден. Сравнение няма просто с една стая с по 23-30 деца на чинове един до друг, говорещи си, прегръщайки се, изобщо..ясно е. Че то за 1 ден за минути при гласуване какво се чудехме и пазехме, видяхме и коридорите как са, условията, ами всеки ден да е това с часове там с децата. Не е опасно донякъде, ама в другите страни с мерки, тестове, условия. При нас за съжаление е всичко замазано и всичко се приема, защото ни удобно. А трябваше и учители и родители да изискват, да настояват, да следят дори за мерки да има , за да се ходи повече време на училище. ДО не е вариант, временно решение е, но ..дотам. Учителите не реагираха и мълчаха, като гледаха статистиката за починалите им колеги. Едни защото ги е страх да реагират, други били го изкарали или невярващи и те във вируса. Родителите пък не изискваха, защото им е така удобно и това най-вече си признавам ме подразни. Е как ще е отворено до безкрай нещо, което е опасно и е задължително, ежедневно. Нали после се пръска наред в обществото, не остава затворено в тази общност и плъзва по къщите, по транспорта, в магазините. Това не се разбра у нас, а родителите почнаха и претенции да имат-без маски, че се задушавали, без тестове-опасно било и се травмирали, болни на училище -това алергии били или обикновени настинки, прозорци затворени-било студено и ще настинат. И всички пострадаха -и тези дето са за мерки и защита, и тези против, а най-вече децата. Е какво стана, едно нищо. И стига с този грип, че вече...това не е грип, това е зараза, която влачиш с месеци, а понякога цял живот си увреден и то сериозно. Не може да са пълни болниците, места да няма и да сме добре и спокойни. А как да стане, еми с дисциплина, с отговорност, с разбиране. Няма такава у нас, няма и да има се е видяло . Всички ще платим обаче цената, това е тъжното.
За мен ваксината е някаква светлинка, ама не е панацея, не ни решава проблеми, не ни спасява. Нищо не е свършило , а вече си мисля и че никога няма да свърши, ама аз съм си явно песимист, дано да греша. Това, което виждам навън, няма как да ни предпази, да работим и живеем, както преди. Нито колегата или клиент, посетител ще те пази, нито детето ти ще пази другите, нито съседа ти ще се съобразява. Все по-зле става и с тези тестове домашни. Няма вече никакво обхващане и контрол. Всичко е навън и всеки се мота -половината за мен са болни и заразни и няма как да се опазиш-не може да не пазаруваш, да не ползваш ГТ (поне аз), да не влизаш в учреждения, да спреш да работиш изобщо. Трябват и пари да живееш и плащаш сметки, трябва и да се яде. И всички сме навързани, а веригата ни е калпава. И няма как да стане друго с това разбиране, отношение и ..бе направо сме си зле отвсякъде, ама сами си го правим.
Djaky, да , в Зап. Европа така правят, но там дали е като у нас. Какви са мерките в училища и детски градини. Нали четеш тук хората живеещи там, познати имаш, не е да не знаеш и разбираш. Сравнение не може да има никакво. Тук така е удобно, защото само се иска да са на училище децата, но не се изисква нищо за безопасност.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 09:33 от Анонимен

# 10 300
  • София
При толкова високи нива над 700 на 100 000 никъде няма присъствено (дори със задължителните строги мерки). Моите, естествено, от утре минават на дистанционно с декларация, но проблемът е, че отново ще тръгнем нагоре, от много високи нива и вместо да му видим края, започваме отначало. Така ми писна от грешките им, а като ги потретват, просто нямам сили дори да се ядосвам вече.
Да, така е, няма при такива нива присъствено. Проблемът е, че при нас никога няма особено за някои класове. Не казвам, че сега е моментът да има, а че този момент не идва и явно няма да дойде. Само се радвам, че след този клас сина ми няма матури, но някои имат, изобщо не знам с това как ще се оправят, за липсата на структура и отражението върху псиихо-социалното развитие, да не говорим.

# 10 301
  • на пъпа на Златията
Рорик, има ДО по желание, дори без рисков в семейството. Не разбирам защо трябва да бъде за всички цяла година. Не протестирам срещу ДО, когато се затягат мерките, но за месец, например. Заведенията, улиците се пръскат по шевовете, но част от децата пак са на ДО. Ми това не е нормално и може да продължи безкрайно. Не биваше да се отваря всичко по време на пик, напротив, да бяха затворили сериозно за месец, а сега какво – който се класира да отиде на училище за една-две седмици сега и после пак вкъщи. Абсолютно несериозно е, а на фона на това и ще се плашим, че има деца в болница. Има, има и от други неща. Ковид продължава да не е тежък за децата, макар, за съжаление, да има изключения. Не искам да подхващам грипа, ама и от грип, и от хиляда други неща деца винаги са лежали в болница. Процентно при Ковид не е дори колкото при грип, камо ли повече.

И все пак, дано да одобрят ваксина и за деца, за да се върнат поне те към нещо по-нормално като живот, вместо да учат от вкъщи още една година, както най-вероятно ще стане у нас.

Бояна , не мога да те разбера.Обществото е от отделни индивиди , да .
Установи се  че на 50 процента от майките им е по важно да  хвърлят децата си в училище , защото не могат да се оправят с тях или им по важен дохода в семейството . Съвсем нормално е. Но не се замислят за здравето на децата си .  Смятат децата си за "безсмъртни"? Едно болно дете  вещае мизерия в семейството . А всички деца боледуват .
Не разбираш че това няма да трае 1,2,3 години.
Това ще трае поне 25 години . И ще окаже влияние поне на 3 поколения .

# 10 302
  • София

Бояна , не мога да те разбера.Обществото е от отделни индивиди , да .
Установи се  че на 50 процента от майките им е по важно да  хвърлят децата си в училище , защото не могат да се оправят с тях или им по важен дохода в семейството . Съвсем нормално е. Но не се замислят за здравето на децата си .  Смятат децата си за "безсмъртни"? Едно болно дете  вещае мизерия в семейството . А всички деца боледуват .
Не разбираш че това няма да трае 1,2,3 години.
Това ще трае поне 25 години . И ще окаже влияние поне на 3 поколения .
Виж, може и да има майки, които искат нещо да хвърлят. Моето дете е на 13, изобщо няма нужда да му бая и не говоря за него, нито за моето време. Социолог съм, но не е нужно да съм, за да знам, че 1 година ДО е пагубно за развитието на децата. За всяко по различен начин. И децата с коморбидност и притеснения за здравето могат да са на ДО, да изберат по-малкото зло за тях, но за обществото тази година, с тенденция да не е само една, е пагубна. не е нужно да залитаме в крайности, безсмъртности и обвинения. Просто това не е хубаво и се знае. Хубаво е да има мерки, да дават резултат, децата да са на училище повече време и то със сериозни мерки. Естествено, че не по време на пик, и естествено, че не без маски и тестове. Но е хубаво да се организира възможно присъствено, а не само да се крещи, че не може. Може, не през цялото време, но много повече от сега.

# 10 303

Към м. декември 2020 г.

# 10 304
Мда, на училище ги хвърляме, на ДГ ги хвърляме, изобщо голямо хвърляне.

Признавам си, много искам да хвърля щерката на училище, на спорт и на школите, за които съм изсипала една торба пари, а получава посредствено онлайн нещо, но уви - мога да я хвърля само на мол, ресторант, а съвсем скоро и на дискотека.

Ходила е 6 дни на училище и месец на спорт от началото на ноември до сега.

Общи условия

Активация на акаунт