COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 649
  • 22 610
  •   3
Отговори
# 10 305
Няма оправия. Сякаш мангъровците са навсякъде. Вчера в рейса близо до мен две възрастни жени говореха - разбира се, че трябвало да се отворят ресторанти, молове и всичко. Болни били само хората в болниците. Трябвало да спре тази паника и страх. До кога сме щели да ходим маскирани.  Аз седя и си мисля - а колко хора неуспяват да стигнат и до болница. Сякаш заразени хора не обикалят насам-натам. Точно същия този  ден моя позната ми се жалваше колко трудно е успяла да вкара майка си в болница, а в същото време, тя самата след 10 дни вкъщи и лечение, все още не се чувства добре.  Явно тези хора живеят в някакъв друг свят. Като ги слушах и хем ми беше смешно, хем тъжно.

# 10 306
В Исландия реално може да се ваксинира цялото възрастно население с ваксината на АЗ и пак да нямате нито един случай на въпросната рядка тромбоцитопения.

А може и да има. Дори и да не се ваксинират всички с АЗ. 1 на 300000 хиляди като статистика, примерно, не гарантира, че дори и в доста по-малка група, това няма да се случи. Не работят така нещата. При положение, че има алтернативни ваксини, а и АЗ не е основният доставчик, на който се разчита в Исландия, а и групата на 50 годишните още има да чака да ѝ дойде реда, нищо не коства, и е хуманен подход, желанието рискът съвсем да се минимизира. Виж, за страни, където се разчита основно на АЗ опредлено е по-голям проблем подобно преразпределение.

С този пример исках да покажа колко е рядко въпросното усложнение. Иначе да, вие рискът не сте го елиминирали, защото случаи има от всички възрастови групи и полове, но да речем, че сте го минимизирали още повече. Въпреки че вие сте в позиция изцяло да откажете АЗ и да чакате други ваксини без кой знае какви последствия, защото нямате ковид, тоест това е още един елемент от уравнението.
В България също много хора чакат и не искат АЗ, въпреки че не могат да си го позволят, особено от рисковите групи, защото хем от другите ваксини има по-малко, хем разпространението на вируса е много голямо и така се излагат на много по-голям риск. Всеки си мисли, че щом една година е успял да се опази, сигурно ще се опази още няколко месеца, въпреки че хората, които пълнят болниците всеки ден, те също се разболяват чак сега, след една година.

# 10 307
Лошо, рорик, щом за теб училището е "хвърляне". За мен е образование.
Тя пише за мъничките деца. И аз съм съгласна с нея. Това цял ден затворени..не е точно образование за мен поне. И няма сравнение с това в другите страни. Къде има деца до 18ч в училище да ми каже някой. Има до 16-17ч и то със специално разрешение от някъде си...пишеш молби, разглеждат, чак тогава ти разрешават и то , ако има условие, защото за самото дете е вредно, ама вредно да стои толкова време в училище. И училищата не са като нашите с база, възможности, условия.
Да, най-зле е за тези ученици в горните класове. Те имат матури, кандидатстване, труден материал. Не стоят по цял ден , като малките затворени, имат часове само в една смяна, могат да се пазят повече и да се изисква от тях за мерки. Това 7 и 12 клас не ги виждам тези деца и техните родители, притеснението е голямо. И точно те бяха затворени, защото...всички знаем защо. А там дето е по-голямата опасност с малките и целодневно бяха почти непрекъснато. Не го разбирам това, трябваше да е обратното, ама пък финансово ...
То и другата година ще е така май, за съжаление, както и следващите. Редно е да се направи нещо полезно и за децата, семействата, че и за всички. Не може до безкрайност да е това, но..така го виждам.

ПП. Djaky , табличката обърни внимание, че е предимно и само детските градини работят. Но и там май има ограничения и са само за работещи родители в определени сфери. За училищата...ами само 1-2 страни и там са с тестове децата, с вентилация в сградите, с маски в часовете май. Както и да е, аз се отказвам. Не става само там работи, ама там е друго, там не е като у нас. Затова и ние вместо да сме като там, ама с техните условия и мерки да искаме, ние само гледаме за там , че работи. То там ще ходят и по почивки и ще си щракат скоро с пръсти, ама там.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 09:50 от Анонимен

# 10 308
Какво е това мислене, на майки, че други майки, си "хвърлят" децата, я на градина, я на училище, за да си починат.
Кога някой ще погледне на училището, като място за образование.
Самите учители, включително и тук в темата, казат че има разлика присъствено и дистанционно.
Как в другите държави със зъби и нокти се борят да върнат децата в клас приоритетно, преди да отворят бизнеса.
2 пъти седмично тестове и какви ли не мерки.
Защото другите държави са схванали, че образованието е най-важно, то е основата на една просперираща нация и икономика. Само в БГ училището в главите на майките е приравнено до забавачница.

Иначе като дойде време за Гърция, всички ще са накуп на границата и ще спазват правила и ще правят тестове и ваксини.

# 10 309
Естествено че за децата е по-добре да ходят на училище. Големият проблем всъщност са родителите и управляващите, които не осигуриха безопасна среда за децата и оттам и за останалите хора, защото почти нищо друго не свързва така толкова много хора, както училището.

Вместо това приказки от 1001 нощ, децата не се заразявали, училището не било опасно, не било фактор, няма нужда да взимаме никакви мерки (не ни се дават $$$). После като опре ножа до кокала за по-лесно се спира цялото образование и то месеци наред.

Не би трябвало спорът да е трябва или не децата да ходят на училище, а как училището да стане безопасна среда.

# 10 310
  • София
Естествено че за децата е по-добре да ходят на училище. Големият проблем всъщност са родителите и управляващите, които не осигуриха безопасна среда за децата и оттам и за останалите хора, защото почти нищо друго не свързва така толкова много хора, както училището.

Вместо това приказки от 1001 нощ, децата не се заразявали, училището не било опасно, не било фактор, няма нужда да взимаме никакви мерки (не ни се дават $$$). После като опре ножа до кокала за по-лесно се спира цялото образование и то месеци наред.

Не би трябвало спорът да е трябва или не децата да ходят на училище, а как училището да стане безопасна среда.
Именно. Затова казвам да не залитаме в крайности и обиди, в безсмислени спорове. Има вече практики, някои са успешни, можем да ги полваме, вместо да казваме, че не може или да се делим на мангъристи и други. Една година по-късно това е излишно.

# 10 311
При толкова високи нива над 700 на 100 000 никъде няма присъствено (дори със задължителните строги мерки). Моите, естествено, от утре минават на дистанционно с декларация, но проблемът е, че отново ще тръгнем нагоре, от много високи нива и вместо да му видим края, започваме отначало. Така ми писна от грешките им, а като ги потретват, просто нямам сили дори да се ядосвам вече.
Точно така! Хем тестове няма, хем маски не носят в болшинството училища, хем цифрите на разпространението са недопустимо високи.....истинско безумие е ПО при тези условия .

# 10 312
  • София
При толкова високи нива над 700 на 100 000 никъде няма присъствено (дори със задължителните строги мерки). Моите, естествено, от утре минават на дистанционно с декларация, но проблемът е, че отново ще тръгнем нагоре, от много високи нива и вместо да му видим края, започваме отначало. Така ми писна от грешките им, а като ги потретват, просто нямам сили дори да се ядосвам вече.
Точно така! Хем тестове няма, хем маски не носят в болшинството училища, хем цифрите на разпространението са недопустимо високи.....истинско безумие е ПО при тези условия .
Ама ще го има точно при тези условия и това само ще докаже на половината, че е невъзможно. А то не е. Просто не се прави така. Има други начини, приложени вече, доказани. Няма нужда да измисляме топлата вода или да доказваме, че тук нищо не работи. Не е така.

# 10 313
Само че, фанфанито, ако в магазина хората са ваксинирани, разпространението ще бъде по-малко, нали?
Тук си права. Ама това не виждам кога ще стане у нас.
Не е въпросът да спираме децата, а да направим средата им безопасна. Нещо не се разбираме.

# 10 314
Естествено, че за децата е по-добре да учат присъствено.
И тук е ролята на родителите.
Не да пищят, че децата не можели да носят маски, а да ги обучат да ги носят правилно и навсякъде.
Да са съгласни да се тестват регулярно, за да не ходят заразени деца в училище.
Да ги научат на хигиенни навици.
Може да стане, но няма желание, искат да е както преди.
Е, не е възможно така.

# 10 315
  • в страната на чудесата
Ваксини има в момента, хората не искат. Искат обаче децата да не ходят на училище. Не го разбирам.

Лоска, Вие сте ваксинирана, нали?

# 10 316
  • София
Ами да са се ваксинирали. Поне в България има повече възможности за това. Ако не са, проблемът си е техен.

# 10 317
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
По различни причини на децата може да им се наложи да бъдат в неприсъствена форма на обучение - за мен такъв беше четвърти клас, бяхме в Либия, и Бенгази, където беше най-близкото българско училище беше на 100 километра от нашия град. Една година не ми се е отразила пагубно, или поне така си мисля.
Масово отношението в училищата в България е все едно почти нищо не се случва, то отразява и настроенията на голяма част от родителите, всъщност.
Общата картинка е като на една разплетена кошница, на която не можеш да ѝ намериш края на нишката, за да я доразплетеш или оправиш. Индивидуализмът ни се проявява по най-нелепия начин...
От месеци съм на мнение, че всеки давещ се у нас няма друга надежда, освен сам да се дърпа за косата нагоре... а в най-лошия случай - ако има късмет да попадне навреме в ръцете на най-пострадалите в тая ситуация - редовите лекари, които щат не щат са свръхприсъствено от повече от година вече.

# 10 318
  • на пъпа на Златията
Тя, Рорик, е експерт в много сфери, вчера питаше защо не се научим сами да лекуваме ковида, а ходим по болници. Днес децата подхвана.
Аз пък смятам, рорик, че всички, които не спират да ходят по хотели, къщи за гости, екскурзии, задължително да представят ПСР. И възрасните да са длъжни да спазват коридора за пазаруване. И да знаеш, че независимо какво тръбят т. н. медии, в Зап. Европа затварят училища и детски градини като крайна мярка.

Джаки , преди 15 г . баща ми получи инсулт. Пътеката е 5 дни .
При  изписване на вратата у нас  получи втори и изпадна в кома . Никой не ни предложи да го върнем в  болницата.
Сигурно защото трябваше да го запишат  в същия ден  пак на пътека , а кой щеше да им плати??
Дойде ЛЛ и му включи система  и каза да наблюдаваме да  се изтече  лекарството . След  5 дни кома си отиде . Като докарвахме личната от друго село да го  следи .
Е?
До тук било писано.
В последните години  лечението е да го стабилизират и да ти го върнат .
Ако си имаш дни ще прескочиш.
Какво ще прави мед. сестра повече в болницата?? Лечението е назначено от лекаря .

Сега  си пиеш хапченцата в болницата.

Да не  дава Господ да влизам в болница.
Бъдете здрави .

# 10 319
Ами да са се ваксинирали. Поне в България има повече възможности за това. Ако не са, проблемът си е техен.
Ми не е така. Аз съм ваксинирана вече, но пак се чувствам незащитена.
Ти си ваксинирана и си мислиш, че мъките ти са свършили.
Не, според мен ще свършат, когато повечето , болшинството хора се ваксинират и такива са в магазина, както пишеш. Ако само аз и ти сме ваксинирани и другите с маски под брадата или как да е , болни са отишли, да не мислиш, че сме защитени? Не сме, според мен.

Общи условия

Активация на акаунт