COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 066
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 485
  • в страната на чудесата
Не знам , Елпис, ще погледна, не съм чувала да не се препоръчват. Но всички с астма/хобб/някои находки, са с инх КС... ще пиша после.

# 10 486
  • София
Лейка, май не, че официално не се препоръчват, Просто нали бил излязъл някой (не помня име, но като че ли лекар), който обяснявал, че инхалациите можели да смъкнат вирусът по-бързо към дробове. И редовно в темата за срещата с Ковид се появява някой да пита може ли инхалации и никой не смее да отговори друго, освен каквото е чул от въпросният лекар.  Но действително и почти никой не е споделял, че са му "изписани инхалации". От друга страна, по мои лични наблюдения и без Ковид по-често се изписват на деца. Може би защото предполага наличието на небулизатор, а не всички се предполага да имат.

# 10 487
  • София
Струва ми се, че Лейка и Елпис говорят за различни инхалатори. Лейка май говори за т.нар. помпички, а Елпис за инхалаторите, които се използват с физиологичен разтвор и антибиотици.

# 10 488
Скрит текст:
Скрит текст:
Продължавам да се чудя на оптимизма, че само да се стопли времето и да отворим прозорците, и вирусът ще избяга. То надеждата е хубаво нещо, но не и безоснователната. Трябва да ни е достатъчен примерът с Бразилия какво става на топло време без мерки. Нали всички тук са учили присъствено? Ми хайде да си спомним къде е Бразилия. Предимно около екватора със съответния климат. Там зима в смисъл на температури няма. В прословутия Манауш минималните температури през зимата са над 20 градуса. Помогна ли им?

Без мерки, докато не се открие лекарство, няма оправяне. Поне докато преобладаващата част от населението не узрее да приеме, че трябва да се ваксинира. И после да се надяваме, че поредният вариант на вируса няма да прескочи ваксините.

То хубаво се радваме на намаляващите бройки заразени в статистиката. Но всички са съгласни, че тези бройки са малка част от фактически заразените. На какво се базира убеждението, че всички заразени, невлизащи в статистиката, ще го изкарат леко и няма да се нуждаят от болнично лечение? И въобще, на фона на препълнените болници, където не приемат хора дори със сериозни дихателни проблеми, и изписват леко закрепените със съвет към роднините да си набавят кислородни апарати за в къщи, оптимизмът ми се вижда доста преждевременен.

Сравненията с миналото лято, което започна с по 30-40 случая дневно, са безпредметни. Сега тръгваме от 100 пъти по-високи стойности(и то само официалните) плюс нов значително по-заразен вариант на вируса.

Аз ще дам обратни аргументи. Че колко мерки имаше през лятото, ми точно николко. Имаше ли тежка вълна, да препълни болниците и прочие, да няма къде да се лекуват хората, че да им казват за болница сте, ама няма места. Не, имаше леко краткотрайно и бавно покачване на вируса през лятото защото махнахме маските на закрито. Като ги върнахме, вируса започна да слиза. Аз никога не съм твърдял че само с отворени прозорци може да се пребори вируса. Твърдя че силата на отворените прозорци, на пролетно-лятната обстановка, е голяма. Да кажем равна на мерки като затворени заведения, затворени у-ща в периода есен/зима. Ако не беше така, и отворените прозорци не бяха голяма сила, това което ни се случи Ноември, Декември, и сега, трябваше да ни се случи още през Август, Септември. Защо през лятото е възможно да се свива вируса само с маски на закрито, а през есента и зимата, не са достатъчни. Кое е различно. Пролетно-лятната обстановка. Защото липсва силата на отворените прозорци. Държавата на отворените прозорци, където виждаш отворени прозорци навсякъде, блокове, кооперации къщи, автомобили, о-вени сгради, офиси, ГТ, влакове, рейсове, отворени прозорци навсякъде. За Бразилия, ЮАР съм си казал мнението защо там не проработиха. Важно е тука да работят.

Цитат
Продължавам да се чудя на оптимизма, че само да се стопли времето и да отворим прозорците, и вирусът ще избяга.
Точно това очаквам, и в буквален и в преносен смисъл. Вируса да избягва навън в държавата на отворените прозорци, навсякъде, вкъщи, в у-ще, офиса, колата, рейса, влака, и т.н. да е много по трудно да се достига инфекциозна доза, защото заради непрекъснато отворените прозорци вируса изтича навън.

Първо, мнението ти за Бразилия е доста на ниво юношески приключенски роман. Но да вземем твоя пример с нищетата, защо мислиш, че нещо, което не работи във фавелите на Рио, ще работи във Факултето или Столипиново?
Хубаво би било да си прав, но няма как да стане. Мислиш ли, че ако беше толкова лесно, никой освен теб в целия свят нямаше да се сети и да нареди навсякъде да отворим прозорците?

Второ - не сравнявай покачване от база 30 случая клъстерно разпространение с покачване на база минимум 3000 случая дифузно и с по-заразен вариант на вируса.
Остави ти тая работа, от какви позиции влизаме. Че сега е много разпространен, а тогава не е бил. Дали вируса ще расте или слиза, няма никакво значение колко са случаите, (освен ако стаден имунитет не се задейства) а каква е комбинацията от фактори които улесняват или затрудняват разпространението и кои натежават. Какви мерки има в даденият момент, държава на затворени или отворени прозорци сме в даденият момент. (лято или зима сме) Те определят дали ще върви нагоре или надолу. Ако силата на отворените прозирци е голяма, тя ще работи и при 3 000 и при 300 и при 30 случая, просто слизането ще е от от 3 000 на 1 000 да речем вместо от 300 на 100. Сега да, по заразен вирус имаме, ама не сме го видели как се държи в държавата на отворените прозорци. И да е по ниска инфекциозната доза, а тя е, ако не е достатъчно ниска, че казано на прост език да няма значение отворени или затворени са прозорците, и едно вирусче да погълнеш си готов, няма да работят отворените прозорци. Съмнявам се че е такава ситуацията. Британският вариант изглежда много страшен из Европа, ама никъде из Европа не сме го видяли колко е страшен като се затопли трайно и навлезем в обстановката на непрекъснато отворените прозорци.

# 10 489
  • в страната на чудесата
Ами не знам садлейди, не съм чула подобно нещо. Не съм и забелязала някой да се е влошил от пулмикорт, нито от комбинираните...Аз лично давам при някои ситуации и не съм видяла по-тежко протичане при тези хора. Това, ест, нищо не означава. От поне два месеца се обсъжда в моята група. Утре ще питам и пулмолозите...

# 10 490
Лейка, ще е полезно да споделиш.
За това, че не се препоръчват инхалациите /Не конкретно за такива с Кс/, някой от докторите го каза преди доста време по тв. Улеснявали пътя на вируса към дробовете.

# 10 491
Тесла, ти направо ме уби с оптимизма за отворените прозорци.

# 10 492
Ако ваксината на АЗ разболяваше хората, то тука трябваше да се препъваме в болни

# 10 493
  • София
Ами не знам какво ги е заразило, тук бях попитала - позитивират ли ПСР тест прясно ваксинираните /срещах някъде такава информация/, но въпросът ми беше изтрит. Ако позитивират - заразяват ли. Има ли яснота по тези въпроси?

# 10 494
Лейди, тя не само разболява, ами ги уморява. Rolling Eyes
Жалко за починалите, но не е от ваксината, а от КОВИД.

Ами не знам какво ги е заразило, тук бях попитала - позитивират ли ПСР тест прясно ваксинираните /срещах някъде такава информация/, но въпросът ми беше изтрит. Ако позитивират - заразяват ли. Има ли яснота по тези въпроси?

Не и на двата въпроса.
Ваксината не е с жив вирус, даже и с убит не е. А само фрагменти.

# 10 495
  • в страната на чудесата
Ще питам и ще пиша. Иначе не намирам нищо такова. Ама и не съм търсила сериозно де.

# 10 496
Има. При ваксинираните, ще позитивира пср, ако са заразени с вируса. Ваксината не заразява. Пср няма как да е положителен, защото си се ваксинирал. Знам ли как е, ако изпиеш ваксината. Малко хумор.

# 10 497
Умира ваксиниран възрастен член, но неваксинираният син на единия от починалите също се налага да се лекува в болница.

Около мен доста хора, особено колеги, го изкараха през последните 3 седмици. Аз с първа доза АЗ не се заразих, въпреки че седмица след ваксината вече бях в контакт с тях. Само двама колеги (от около 10) го изкараха леко, единият от тях - ваксиниран седмица преди това.

Сирос, или ако я шмръкнеш.

# 10 498
  • София
Знаете ли, че сега се замислих, че на мен когато се ваксинирах никой не ми е казал изрично кога да очаквам защита и т.н. Мъжът ми разбра от мен след като се ваксинира и беше потресен, че още няма защита Joy Вероятно повечето хора си мислят, че ваксината "хваща" веднага.  А това е проблем. Голям при това. И ще става още по-голям, защото подобни истории само отказват още хора от ваксина. Явно пак информационната ни кампания никаква я няма.

Лейка, и аз ще съм благодарна ако наистина намериш повече информация. Дано не се налага, де, да ми потрябва. Но ми беше любопитно още в началото за тези инхалации. Кой знае каква логика не намирам да не може, но пък щом лекар го е казал си струва да се провери.

# 10 499

С периферна кръв - може би. С назален секрет, едва ли.
С какво да заразяват? Те нямат вируса в себе си..

Общи условия

Активация на акаунт