COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 216
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 655
България нали пробва "най-либералните мерки". Резултатите мисля, че са ясни.

В България резултатите са такива, защото здравната ни система е пред колапс от години. Как се пази нещо, което вече се е сринало?!

Не мисля, че е така.
Пюър е писала, че при тях никога не са имали толкова хоспитализирани, нито толкова в интензивно.
При нашите бройки, плюс други фактори, е ясно, че трудно се обгрижват.

# 11 656
Ехе, ако песимистичният сценарий е постигане на колективен имунитет август, хич не ми е песимистично. Аз си го представях до другото лято да нямаме колективен имунитет..

# 11 657
  • София
Говорих преди малко с един колега, на 50+ е, не знам дали има някакви заболявания. Каза, че 3 месеца е бил с пневмвония, от които една седмица  в болница с диагноза Ковид пневмония и продължава да не вярва, че е боледувал от това... Заради пътеката било. Щом болни има, които не вярват, какво остава за здравите.

# 11 658
  • София
Кантарджиев - много полезен този път!
Говорим си вече за БГ вариант, макар и под внимание, и без данни - засега - да не му влияят ваксините. Т.е. - влия се. Открит е в област в северна България, в 2 жени, заразени с британската мутация, но с данни за изменения в спайк протеина.

До края на м. Юни - 3,5 милиона Файзер, 800 хиляди Модерна, 0,5 млн Джонсън, ок. 1 млн Астра зенека - Богдан Кирилов.

# 11 659
След много неуспешни опити да се запиша в портала за ваксинация днес се обадих на личната и се записах там. Не знам ще хвана ли скоро ред, защото не съм от групите с приоритет, но пък може да ми излезе късмета и да запълня някое празно място при отворен флакон.

# 11 660
Чили вижда нарастване на Covid въпреки успеха на ваксинацията

Броят на ежедневните случаи достигна нов рекорд на 9 април, надхвърляйки 9000 за първи път от началото на пандемията и значително по-висок от предишния пик от малко под 7000 случая в средата на юни.

Критиците обвиниха правителството на Piñera, че се е хванало в триумфализъм във връзка с въвеждането на ваксината и че е отпуснало твърде бързо ограниченията за коронавирус.

Границите на Чили бяха отворени, включително за международни туристи .
Чилийците също получиха специални разрешителни за почивка да пътуват по-свободно из страната по време на летните ваканции в южното полукълбо, след като някои експерти заявиха, че това е важно за психичното здраве на хората.
Ресторанти, магазини и ваканционни курорти бяха отворени, за да стартират разклатената икономика.

И макар че разпространението на ваксинацията наистина беше бързо, то започна едва в края на декември, като първите на опашка бяха здравни работници от първа линия, тези над 90 години и учители.

Така че по-голямата част от чилийците още не бяха ваксинирани, когато се срещнаха с роднини и приятели за летните си почивки през януари и февруари.

Има и объркване относно това как действа ваксината, която по-голямата част от страната е получила, добавя проф. Буено. Повече от 93% от дозите, прилагани в Чили досега, са CoronaVac, произведени от базираната в Пекин биофармацевтична компания Sinovac.

Данните за ефикасността на ваксината CoronaVac са различни. Бразилските проучвания предполагат процент на ефикасност от около 50,4%, но резултатите от изпитвания в късен етап в Индонезия и Турция предполагат много по-висок процент - между 65% и 83%.

Изследване, публикувано от Университета на Чили миналата седмица (на испански), разглежда нивото на защита на ваксината, предлагана след първата и втората доза.

Предполага се, че CoronaVac е 56,5% ефективен в защитата на хората срещу инфекция две седмици след като са получили втората си доза, но цифрата е само 3% в периода между първата и втората доза.

Това може да даде ключова улика защо случаите все още могат да се увеличават в Чили, където над 7,6 милиона души са получили първа доза, но броят на тези, които са получили и първата, и втората доза, е много по-малък.

На пресконференция, представяща констатациите, ректорът на Университета на Чили, Енио Вивалди, стигна дотам, че заяви, че първата доза CoronaVac сама по себе си не е имала "никакъв релевантен ефект".
Втората доза е ключова
https://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-56731801

# 11 661
Мин.Ангелов буквално цитира моя коментар от снощи, относно НОЩ.
Че това е била структура, създадена от досегашния кабинет на ББ, редно е следващият да си създаде по негови критерии.

Някакъв нов, нашенски вариант спомена Кантарджиев, 2 жени в Северна България, с 2 различни аминокиселини.

sea.sea, и аз имам такива колеги/познати, хем го изкараха, хем твърдят, че то било пневмония, вирусът, даже точен термин, китаеца, не бил опасен?!

# 11 662
  • sofia
Отговора за АЗ се отлага за понеделник.

# 11 663
В понеделник ще има брифинг за поставилите си първа доза АЗ.

# 11 664
Нормално, че сме фокусирани върху това, което се случва в Европа и САЩ.
Но вижте интересни данни за Латинска Америка:
https://www.as-coa.org/articles/timeline-tracking-latin-americas … d-clinical-trials

Между другото, темата, лично за мен е много полезна - заради линковете и споделянето на личен опит. И благодарение на публикации на участниците, ми е помогнала да намеря информация.

И нека момичетата и момчетата, които живеят в други държави, продължат да споделят какво се случва при тях.
Нищо, че може да не ни харесва, да не сме съгласни и т.н.

Жалко, че не се появява дамата, която живее в Индия. Ако чете, случайно, нека се "върне", моля.
Понеже ме вълнува най-вече въпроса с ваксините - в Индия към момента са ваксинирани над 90 млн. души с АстраЗенека и Covishield - пак АстраЗенека, но произведена в Индия.
Доколкото разбрах, СЗО чака данни и от Индия за случаите на редките тромбози. Но те имат да обработват огромно количество информация и едва ли ще стане толкова бързо.

# 11 665
Отговора за АЗ се отлага за понеделник.
В понеделник ще има пресконференция, за да кажат какво ще се прави с АЗ.

# 11 666
Да, говорят и за Португалия и Бразилия.
Няма общоевропейско решение за АЗ, въпреки настояванията на Ангелов.
Брифингът продължава само по България он еър.

# 11 667
Ужасни са журналистите.
2 пъти, след ясното обяснение, защо е закрит НОЩ, те пак същото питат?!

# 11 668
Като имаше организация за учителите, какъв процент от тях поискаха да се ваксинират?

Именно.

За АЗ изобщо не съм учудена, че ще отлагат до последния момент. Чакат някой отнякъде нещо да им каже.

# 11 669
Като имаше организация за учителите, какъв процент от тях поискаха да се ваксинират?
По казаното от министъра на образованието - 20%. Тези дни беше по сутрешните блокове.

Общи условия

Активация на акаунт