COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 750
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 850
По-голям стимул от самия вирус няма. Това важи дори за тези, които желят да се ваксинират. Аз самата нееднократно съм казвала, че съм без претенции точно, защото се намираме в екстремна обстановка, иначе можеше и аз да чакам и да се ослушвам.
Но както вече казах не изключвам ако критична маса се ваксинират, тогава да се обърне общественото мнение, много хора като видят, че другите правят нещо и са ОК, тогава и те се престрашават.

# 11 851
Sadlady,  моят пример е обратен на твоя. Ни един пример нямам като твоите.  За съжаление. Близка, учител, изгуби съпруга си. Млад човек. Не иска да чуе за ваксина. Това е един от много примери.
Все пак, дано с Бояна сте прави, иначе и аз ще поглеждам към куфарите.

# 11 852
По-голям стимул от самия вирус няма. Това важи дори за тези, които желят да се ваксинират. Аз самата нееднократно съм казвала, че съм без претенции точно, защото се намираме в екстремна обстановка, иначе можеше и аз да чакам и да се ослушвам.
Но както вече казах не изключвам ако критична маса се ваксинират, тогава да се обърне общественото мнение, много хора като видят, че другите правят нещо и са ОК, тогава и те се престрашават.
Трябва да има стимули да се ваксинират хората. Израел показа как. Защо да търсим да открием топлата вода? Та те (Израел) този месец окончателно приключват с вируса и минават към свободния, не свободняшкия, живот, както преди? Какъв по-голям стимул?

# 11 853
Няма да вадя просташкия аргумент, че съм социолог, но в българи има в много други страни и се ваксинират като им дойде редът. Първо. И второ, дори сърбите се ваксинират, ако ще сравняваме с близки по народопсихология народи. И спирам да ви убеждавам. Който иска да кисне в отчаянието на ситуация без изход има това право. За мен нещата ще се обърнат при налични ваксини и добра организация, включително информационно. Пък ако вие излезете прави просто ще се преместя, защото нямам желание да изкарам живота си в локдауни и истерии.
А, не си съвсем права. Сестра ми, зет ми и племенничката (всички чистокръвни българи, живеещи зад океана) дори и не си помислят да се ваксинират. Сестра ми (на рискови вече години, с белодробни проблеми) казва, че единственият начи да я накарат да се ваксинира е, ако няколко години подред не я пуснат да лети до България. Става дума за интелигентни и непрекъснато четящи висшисти, племенничката е студентка, но предполагам, че родителите са я настроили така. Всички се пазят много, но не искат да се ваксинират. До сега не са се сблъскали челно с вируса и се надявам да не стане.
Добавям - много голям процент от близките ми в Бг вече са ваксинирани, почти всички с АЗ, някои не изчакаха служебното ваксиниране с РНК ваксини. Някои други още ближат раните от вируса и остават много малко, които не искат да се ваксинират. Но все пак сме във вече рискова възраст и може би това оказва влияние.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 23:43 от Недоволна

# 11 854
Обаче това със стимулите повдига един интересен въпрос, който още не е дошъл на дневен ред, но ще дойде сигурно в един момент и за който предупреждава Георги Маринов.

Ако сега, когато виждат с очите си епидемията и последствията от нея е трудно да ги мотивираш, представете си че успеем да поставим вируса под контрол, вече не го виждаме, живеем си нормално, но трябва превантивно да се ваксинираме масово срещу нови варианти на вируса, как ще стане това...

# 11 855
Когато и ако критична маса се ваксинират, тези като мен, които не възнамеряват (засега) да го правят, няма да има защо да го правят.

Мда, много хора май мислят, като теб.
Не знам къде четох -тук или на друго място за Израел. Отворили всичко, кафенета, ресторанти и....отиват да седнат (май наши там) и ги питат дали са ваксинирани, ако не са ...да не сядат до другите. Ми и аз така ще искам значи, ако ходя някъде-на почивка в хотела, в ресторанта, на басейна, в магазина... Все пак съм направила нужното и съм поела риска , нека другите да се съобразяват с това и да не ме притесняват щом е до избор. Техен избор е да не се ваксинират, но да са по-надалече и със себеподобни тогава. Ми..не може едните да поемат всичко- и обидите, и риска. Първо бяхме диванени, после пещерняци да сме ставали, сега да ми се мотаят щото са безсмъртни и да ми пръскат вируси не ги искам. Пък нека съм всякаква.

# 11 856
Е нали за това е целият шум с тези "зелени паспорти"? В Израел нали така ги насилиха - искаш в ресторант, ок, дай си паспорта.

# 11 857
  • София
Все по-често чувам около мен за работодатели, които обработват служителите си ЗА ваксинация. Е, още не са започнали да задължават и изискват, но...
Управителите на фирмата, в която работя, миналия февруари/март бяха много смели. Не им се вярваше, че хаосът може да стигне до тук. С масовото затваряне и карантиниране на фирми, нещата се промениха. Болни хора не се допускат на работните места, за да не изгорим. Те бяха и едни от първите, които се ваксинираха. Към момента, имаме около 20% ваксинирани служители. Говорят с хората, подпитват, опитват се засега да е с добро.
Свекърва ми е ваксинирана с първа доза на АЗ на 25.02. Около първите новини за тромбозите жената започна да получава паник-атаки. Съвсем истински и не на шега. Много бях притеснена за нея и дори я посъветвах да не слага втора доза. Положението наистина беше притеснително, докато не изкара 4 часа в автомобил, с двама заразени, чиито тестове се оказаха положителни след по-малко от 48 часа, а тя не се зарази (около 18 март). Сега ми се обажда, за да ме пита, колко по-рано може да си сложи втората игла, докато не са я забранили...
Но има хора, които наистина се страхуват и не мисля, че те трябва да бъдат принуждавани или увещавани.

# 11 858
UK
Бременните жени могат да получат ваксина Covid, когато се достигне тяхната възрастова група, казват съветниците.

Те казват, че ваксините Pfizer и Moderna са за предпочитане, тъй като данните от САЩ при 90 000 бременни жени не са породили никакви опасения за безопасността.

Понастоящем липсват данни за ваксината AstraZeneca по време на бременност, тъй като бременните жени не са били включени в опити.

Досега само жени с основно здравословно състояние или тези, чийто риск от излагане на вируса беше висок, отговаряха на условията за ваксинация.
https://www.bbc.co.uk/news/health-56778146

# 11 859
  • Другата България
Някои хора след преболедуване имат повече ИНА от такива с поставена ваксина.
Добре е малко да се мерят приказките.

# 11 860
Скрит текст:
Когато и ако критична маса се ваксинират, тези като мен, които не възнамеряват (засега) да го правят, няма да има защо да го правят.

Мда, много хора май мислят, като теб.
Не знам къде четох -тук или на друго място за Израел. Отворили всичко, кафенета, ресторанти и....отиват да седнат (май наши там) и ги питат дали са ваксинирани, ако не са ...да не сядат до другите. Ми и аз така ще искам значи, ако ходя някъде-на почивка в хотела, в ресторанта, на басейна, в магазина... Все пак съм направила нужното и съм поела риска , нека другите да се съобразяват с това и да не ме притесняват щом е до избор. Техен избор е да не се ваксинират, но да са по-надалече и със себеподобни тогава. Ми..не може едните да поемат всичко- и обидите, и риска. Първо бяхме диванени, после пещерняци да сме ставали, сега да ми се мотаят щото са безсмъртни и да ми пръскат вируси не ги искам. Пък нека съм всякаква.
Уоу!!! По възможност около теб да не се мотаят деца, неваксинирани, недиванни, изобщо хора, защото....хайде да не коментирам.
Точно. С една дума казано - безотговорни.
Не включвам обаче хора прекарали скоро и с висок процент антитела, които явно не е добре да се ваксинират сега, както и хора с хронични и сериозни заболявания (затова и останалите трябва да се ваксинират, да пазят и тези, които може би трябва да "прескочат" ваксината за определен период)

# 11 861
Новата статистика:
2126 положителни от 15638 теста,
9195 в болница.
801 в интензивно (за съжаление част от намалените бройки сигурно са в долния ред)
121 починали (отново прекалено много)
13755 ваксинирани

# 11 862
  • В заешката дупка
Ако сега, когато виждат с очите си епидемията и последствията от нея е трудно да ги мотивираш, представете си че успеем да поставим вируса под контрол, вече не го виждаме, живеем си нормално, но трябва превантивно да се ваксинираме масово срещу нови варианти на вируса, как ще стане това...

Наистина ли в България масово виждат с очите си последствията от епидмията? Че то не беше справяме се най-добре, Европа ни хвали, легла има, всичко е под контрол. Колко хора следят как стремглаво се изкачваме по всевъзможни черни класации, примерно?

Ваксинационната стратегия и информационната кампания около нея е само продължение на цялата неадекватна комуникационна стратегия още от самото начало на кризата.

В Исландия вирусът е под контрол, живеем почти нормално вътре в страната, но ей го на - народът се ваксинира. Че аз повече хвалби колко чудно се справяме и как нещата вървят добре чувам от управляващите в България, отколото за положението в Исландия от тукашните управляващи. Тук непрекъснато ни облъчват колко крехък е успехът и как ваксините са единствената ни надежда за дългосрочно справяне с кризата.

Ако водещата мотивация беше рискът и страхът от заразяване, никой нямаше да се ваксинира в Исландия. Та не е там ключът от палатката, опредлено.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 01:44 от ЧеКа

# 11 863
В България поначало няма ваксинационна култура.
Много малко хора се ваксинират против грип. За щастие има работодатели, с дългогодишни традиции в това отношение, да организират безплатни ваксини за служителите си. Не да ги задължават, а да ги улесняват, с грижа за здравето.

# 11 864
  • София
Новата статистика:
2126 положителни от 15638 теста,
9195 в болница.
801 в интензивно (за съжаление част от намалените бройки сигурно са в долния ред)
121 починали (отново прекалено много)
13755 ваксинирани
Преди да отворят дискотеките (идната седмица, на закрито, в тоя студ) трябва под хиляда паднат бройките, а то...

Общи условия

Активация на акаунт