COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 721
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 015
  • София
Фокус групите за антитела са добра идея и според мен не е трудно постижимо, но месеци наред дори не чух такова нещо да се обмисля.
Преди година оформиха такива и ги тестваха веднъж. Повече не се чу нищо по въпроса.

# 12 016
Фокус групите за антитела са добра идея и според мен не е трудно постижимо, но месеци наред дори не чух такова нещо да се обмисля.
Преди година оформиха такива и ги тестваха веднъж. Повече не се чу нищо по въпроса.
Помня, но това беше съвсем в началото на пандемията, нещата са се променили оттогава със сигурност, все пак мина почти почти година. Аз не съм чула и месеци наред някои да попита здравните власти за подобно тестване.

# 12 017
Ето чакаме отваряне на дискотеки, а лекар от Токуда каза, нямат спад на интензивните легла. Водещата ентусиазирано попита дали при тях в болницата забелязват някакъв спад, овладяли ли сме третата вълна - човека каза, че нямало видим спад в
броя на интензивните. Каза, че при заболяването вече се забелязва влошаване в третата част от неговото протичане - след 10-14 ден, тогава имало влошаване на състоянието и разгаряне на цитокиновата буря. 5 до 7 ден е инкубационния период, след това е белодробната форма, а след нея вече идва така наречената цитокинова буря.   При определени пациенти се стигало до смърт, след негативният тест хората имали симптоми 3-5 седмици след това и трябвало да продължат да се лекуват в болница в други отделения. Хора оставали в реанимация  даже 2-3 месеца. Той изрази опасения за местата в болницата, при описаната от него ситуация. Спомена и за изключително тежките усложнения след ковид. Трябвало лекарите, които виждат какво става в тези ковид отделения да са в така наречения щаб.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 09:09 от daisy12

# 12 018
Сам реши като човек от рискова група да се ваксинира и го направи още при първа възможност. Аз уважавам самостоятелните решения, каквито и да са те. Омръзнало ми е обаче от разни хора, искащи локдаун, но отказващи ваксини. Тях ги режа директно, много ме дразнят.
Всъщност едното не изключва другото - ваксинирането не прекратява затварянето.
"Схемата" е следната /по Р.Аргирова/ - ваксиниране, продължаваме да се пазим като неваксинирани, определени места /напр. дискотеки/ да са затворени.
За сега не е доказано, че ваксините предпазват от заразяване, респективно това отваря възможност, вируса да се разпространява и мутира. Логично е да бъде в по малка степен, но не достатъчно за да считаме, че проблема е решен. Определено смъртност и хоспитализация ще намалеят, което всъщност е основната цел към момента, но това не е края на пандемията.

ПП След ваксиниране, колкото повече се "вглежда/услушва" човек, толкова повече странични ефекти констатира. Wink

# 12 019
  • София
Добре, че тя сега излезе да ги обясни някои неща. Вярно парламентът се напълни с медийни лекари.

# 12 020
  • София
Скрит текст:
Сам реши като човек от рискова група да се ваксинира и го направи още при първа възможност. Аз уважавам самостоятелните решения, каквито и да са те. Омръзнало ми е обаче от разни хора, искащи локдаун, но отказващи ваксини. Тях ги режа директно, много ме дразнят.
Всъщност едното не изключва другото - ваксинирането не прекратява затварянето.
"Схемата" е следната /по Р.Аргирова/ - ваксиниране, продължаваме да се пазим като неваксинирани, определени места /напр. дискотеки/ да са затворени.
За сега не е доказано, че ваксините предпазват от заразяване, респективно това отваря възможност, вируса да се разпространява и мутира. Логично е да бъде в по малка степен, но не достатъчно за да считаме, че проблема е решен. Определено смъртност и хоспитализация ще намалеят, което всъщност е основната цел към момента, но това не е края на пандемията.[/spoiler]

ПП След ваксиниране, колкото повече се "вглежда/услушва" човек, толкова повече странични ефекти констатира. Wink
В какъв смисъл, Нана? И защо?

# 12 021
  • София
Ние със 100 000 наистина ваксинирани сме далеч от разсъжденията как да спазват мерките. Иначе е ясно, че ваксинираните се заразяват рядко и ако заразяват някого е още по-рядко, дори да не е никога. Хубаво е да има по-сериозни мерки, да се достигне съществен и реален спад на заразените и тогава масова ваксинация, та да се свършва тая мъка. Така направиха в ОК и на други места, иначе и ваксинацията се опропастява, защото хората преди и между дозите не могат да се опазят. Дано лятото да се свърши тази работа, заащото още една такава зима и не знам какво ще става с нас, особено с децата, но и не само.

# 12 022
  • При семейството си
Цитат
Умирания в България, спред НСИ, по седмици;
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W13.png

И това какво означава?
Имаме ли повишена смъртност видимо, дори сравнявайки 2020 с 2021, а трябва да сравняваме с годините отпреди ковид?
Но дори тук се вижда разликата -
11 седмица- 2075 през 2020, 3310 през 2021- 1235 повече от нормалните около 2000
12 седмица- 2044 през 2020, 3596 през 2021- 1552 повече
13 седмица- 2082 през 2020, 3929 през 2021- 1847 повече
Независимо как се интепретира процента смъртност от вируса, от единствените (защото данните от НСИ са точни, за разлика от брой преминали през заболяването, който е невъзможно да се изчисли точно, т.к. имаме неизследвани, безсимптомни, неясно от какво починали и т.н. ) сигурни данни се вижда, че има почти двойно увеличена смъртност.

За миналата година са 5-6 седмици с такава смъртност:
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/Deaths_ … 016-2021_W13.xlsx
Свръхсмъртността за цялата минала година спрямо 2019 е 16 652.

# 12 023
Fenris,  пише ли в статията след първа или втора доза са случаите?

Не. Един професор в Осло участва в експертна група с колеги във Великобритания и те са му дали данните. Не се казва в статията след коя доза, само регистрираните случаи и че има толкова регистрирани умрели в първата група случаи. Може би повече данни ще излязат по-късно.

ЛилиМ, норвежците не започнаха да забелязват случаи след като Дания регистрираха. Просто тогава се случиха едновременно първите случаи и стига вече с тия инсинуации за мои подмятания. Когато цитирам някой, не значи, че аз подмятам нещо, а че цитирам чужди подмятания. Ако не можеш да разбереш разликата между ''аз мисля, че'' и ''докторът, който лекува пациентите, мисли че'', то по-добре изобщо не ми коментирай постовете.

PURE, аз питам за Швеция спрямо другите северни държави след като Швеция играеше соло спрямо тях.
И като сравняваш брой умрели, сравняваш ли спрямо населението? Швеция колко умрели има спрямо Великобритания като сравниш броя население? Не разбирам защо омаловажаваш ситуацията при вас след като дори вашия министър-председател каза, че стратегията ви се е провалила и Швеция не е точно за пример. Преди много време пуснах линк с официална сравнителна статистика между северните държави относно икономически последствия за страните през 2020 след коронавируса. Швеция изобщо не беше излязла по-добре икономически, а беше на второ място по икономически загуби сред северните страни. По спомен Исландия беше на първо, но там заради туристите.

# 12 024

В какъв смисъл, Нана? И защо?
Когато човек има нагласа и очаква странична реакция и най - малкото нещо му се струва такова. Т 370, не е температура. Болка, която е по лека, от удар в шкаф, също.
Самото очакване, прави човека нервен, води до напрежение ......
Понеже изчетох доста описания, повечето са психосоматични за мен т.е. сами си ги предизвикваме.

# 12 025
Днес пристигат 38 хиляди дози Модерна, а утре последната редовна поръчка от 62 хиляди на пфайзер.
От 26 вече започват да пристига огромни количества и тогава ще се отпуши ваксинацията.
Ако си произвеждахме ваксините, можеше да е по различно, но когато разчитаме и искаме само качествени такива, масовата ваксинация за тези дето не са връзкари, започва когато предлагането изпревари търсенето.
Просто нещо.
Хубавата новина е , че и с нови управляващи и без, графикът за доставки на ваксините е ясен.
Май месец средно дневно по 50 хиляди ваксини пфайзер за българите
Юни месец средно дневно по 52 хиляди ваксини пфайзер
Дори и Мангъров да стане премиер, желаещите и чакащи за ваксина ще имат възможност да си я сложат, без да разчитат да се доберат до ваксинация по втория начин.

# 12 026
[
Скрит текст:
quote author=antea link=topic=1308546.msg42699097#msg42699097 date=1618678263]
за клетъчния имунитет, онзи ден Лабораторията по клинична имунология към болница Иван Рилски публикува това по повод тяхната верификация на подобен тест

Цитат
Информация за клетъчен имунитет срещу Sars-Cov-2. За да осмислите добре нещата, бих посъветвал да се запознаете с постовете във Facebook Лаборатория по Клинична имунология от 02.03.21 и 07.04.21. Иначе това, което мога да ви кажа на този етап : Изследвахме 96 лица, разделени в следните групи: 1. ваксинирани, 2. преболедували (по-голямата част есента и малка част миналата пролет), 3. преболедували и ваксинирани, 4. ваксинирани с първа доза и разболели се, 5. никога не срещали вируса. Това, което можем да съобщим на този етап. В група 5 – липсва клетъчен имунен отговор във абсолютно всички случаи. При групите 1, 2, 3, 4 в по- голямата част от случаите се наблюдава такъв. Най-силен е при групи 3 и 4, после идва 1 и после 2. Въпреки това между тези групи няма статистическа разлика по отношение на силата на имунния отговор (измерена чрез секреция на интерферон гама). Във всички групи (без 5) има лица, които не показват наличие на клетъчен имунитет. Част от тези лица работят в Ковид отделения или контактуват с пациенти, тоест непрекъснато се срещат с вируса. Няма случаи на разболели се. Изводът който се налага накратко: Ако установим наличие на клетъчен имунитет това означава, наличие на защита. Ако не го установим - това не означава нищо. Ако сте прочели постовете от 02.03 и 07.04. – знаете защо. Кръвта не е мястото на клетките на имунната памет. Използваният от нас метод в част от случаите (когато е отрицателен) не може да даде категоричен отговор на въпроса „ Защитен ли съм?“. Когато е положителен отговорът е „да“. Сигурно това не ви звучи добре, но такива са резултатите. Позволявам си да считам, че те ще са такива и при всички други тестове на всички лаборатории в случай, че те се интерпретират коректно.
[/quote]

Антеа, благодаря за тази информация!
Както и за разказа ти за реакциите на д-р Симидчиев.

# 12 027
ЛилиМ, норвежците не започнаха да забелязват случаи след като Дания регистрираха. Просто тогава се случиха едновременно първите случаи и стига вече с тия инсинуации за мои подмятания. Когато цитирам някой, не значи, че аз подмятам нещо, а че цитирам чужди подмятания. Ако не можеш да разбереш разликата между "аз мисля, че" и "докторът, който лекува пациентите, мисли че" то по-добре изобщо не ми коментирай постовете.

Проблемът е точно, че досега не си дала нито един цитат, нито линк към каквото и да било. Единствено твои преразкази, затова ги наричам твои подмятания, защото са такива и защото дълбоко се съмнявам, че според норвежките лекари целият останал свят крие случаи, само те единствени в света казват истината и разследват. Затова са моите забележки. Много е вероятно да са казали, че може да не са съобщени, да не са забелязани или да не са свързани и ти да си го интерпретирала по друг начин, че нещо се крие, каквито бяха и твоите коментари.

А твърдението ти, че случаите са се случили едновременно в един и същи ден, не знам дали разбираш колко е невероятно това?

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 09:32 от LillyM

# 12 028
Цитат
Това по какъв начин променя казаното от мен?
През 1918 г населението на България е било много по-малко, което прави смъртността тогава много по-висока.
Така че, да, смъртността от ковид е по-ниска, отколкото се изчислява в момента.
В смисъл - двойно увеличена в сравнение с нормалната седмична смъртност нищо не е?
На същата бройка население до преди година сме имали два пъти по-малко починали седмично. По всякакви причини. Само това заболяване причинява също толкова смъртни случаи, колкото всички останали причини - болести, нещастни случаи, катастрофи - заедно.
Я да пробвам да пиша на български.

Има болни от ковид, невлезли в никаква статистика (например безсимптомните като мен). Ако тези болни влязат в статистиката, това ще понижи смъртността. И стигам до това, което написах по-рано: "Нямам никакви съмнения, че смъртността е по-ниска, отколкото се води в момента."

Мисля, че няма основане да включваме безсиптомните носители на вируса в статистиката - те не са развили симптоми, не са се разболяли - защо ги включваме в статистиката?
И колкото и да не е точна статистиката ни - това са потвърдените данни, върху които стъпваме. И от тези данни следва да се изчислява смъртност и другите показатели.
Иначе до безкрай ще си твърдим различни неща - без да са подкрепени от достоверни данни.

Допълвам - трябва абсолютно цялото население да се тества в даден момент, за се видят бройките на безсиптмомните носители и тогава би било резонно да се включат в статистиката - за да се правят някакви сравними заключения.

# 12 029
Днес пристигат 38 хиляди дози Модерна, а утре последната редовна поръчка от 62 хиляди на пфайзер.
От 26 вече започват да пристига огромни количества и тогава ще се отпуши ваксинацията.
Ако си произвеждахме ваксините, можеше да е по различно, но когато разчитаме и искаме само качествени такива, масовата ваксинация за тези дето не са връзкари, започва когато предлагането изпревари търсенето.
Просто нещо.
Хубавата новина е , че и с нови управляващи и без, графикът за доставки на ваксините е ясен.
Май месец средно дневно по 50 хиляди ваксини пфайзер за българите
Юни месец средно дневно по 52 хиляди ваксини пфайзер
Те така пристигат уж от началото на годината и все нещо става и не пристигат точно така...
Графиците са едно, реалността постоянно се променя - я забавили доставки, преразпределили...

Общи условия

Активация на акаунт