COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 692
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 120
Когато пуснаха първите зелени коридори, все още нямаше никаква притеснителна информация за АЗ. Напротив- голяма част от хората я предпочитаха и чакаха, защото е по изпитана технология. Първите отзиви, които наплашиха част от колебаещите се, бяха за високи температури, треска, болки в мускулите и т.н до няколко дни след ваксиниране. На 12 март по обяд я спряха временно в България. Спомням си го много добре, защото се бях записала през портала за ваксинация на 12 март сутринта с АЗ, тъй като планираната от работното ми място, се бавеше. Но на 8 март стана ясно, че ще ни ваксинират точно на 12 и и отказах заявката през портала. Иначе щях да съм ваксинирана с АЗ часове преди да я спрат временно

# 12 121
Бояна, мисля, че бъркаш първото отваряне на зелените коридори с това, след ги като пуснаха отново. При първото по коридорите ваксинираха САМО с АЗ. Поне десетина познати хукнаха още първия ден, две от първите на опашката ги е бол лично Мутафчийски. С АЗ. В Пирогов също са слагали само АЗ. По същото време наистина са слагали и РНК ваксини, но в отделна опашка за хора по списъци, нямаща нищо общо с коридорите. Ако има някой  ваксиниран с друга, е било случайно и единични случаи(и едва ли без някое познанство). Чак вече към края на март, когато пуснаха наново коридорите, пуснаха и РНК за простосмъртните.

Кашата с фазите при нас се получи типично по нашенски. РНК ваксините станаха "модерни", след като масата видя, че те се получават с връзки. Това беше и основната грешка на "управляващите кризата", с което създадоха недоверие към АЗ още преди да започнат публикациите за проблеми с нея по света. Защото не стига, че определиха фази обратно на считаното за най-ефикасно навсякъде другаде, но и включиха в загадъчната трета фаза, обявена като "работещи в жизнеобезпечаващи отрасли" всякакви работещи хоум офис, ПР и прочие инфлуенсърки.

# 12 122
  • София
Модерна и файзер преди първите коридори станаха символ на връзкарите и на по-добрите ваксини, а АЗ на някаква проста ваксина. Затова хората от списъците искаха да чакат за файзер и отказваха астра.

# 12 123
Виждам, че сте влезли в ретроспекция за зелените коридори. Личният ми спомен:
Обявиха 3-4 телефонни номера за записване за ваксинация в Пирогов на датите 19, 20, 21. 02. Линиите даваха перманентно заето или свободно и не се осъществяваше връзка.
На 20-ти сутринта познат лекар от ВМА ми позвъня по телефона и каза, че и във ВМА ваксинират, без записване. Каза, че ваксината е АЗ. Потеглих и попълних декларация за информирано съгласие за АЗ. Когато седнах за поставяне на ваксина, лекарят ме попита каква ваксина предпочитам. Каза, че в началото на деня са разполагали и с трите вида, но Пфайзер е свършила. Генерал Мутафчийски присъстваше и позволяваше да бъде сниман. Антеа обяви, че й е поставена последната доза Модерна. Таис, която беше с нагласа за иРНК ваксина, беше получила АЗ. Очевидно е имало малки наличности иРНК ваксини, които до обяд са свършили.
В Пирогов през тези дни ваксинираха само с АЗ.
Във ВМА след изчерпването на иРНК ваксините започнаха съставяне на списъци с желаещи да се ваксинират с конкретни ваксини. Не знам дали са викани записаните в този списък.
На 21.02. се откриха зелени коридори и в Първа градска б-ца, Втора градска б-ца и "Св. Анна". Поставяната ваксина е била АЗ.
Излизаха инцидентни постове за ваксинирани с иРНК ваксини извън София. Мои близки пътуваха до Перник и се ваксинираха с Пфайзер.

# 12 124
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Аз явно познавам друг тип хора. Малко по- информирани.
От самото начало си искаха РНК и спокойно са се ваксинирали в зелени коридори с рнк.

Преди изборите ги спряха заради комисиите.
Преди това си имаше

Да, Шарлот. Това е истината

# 12 125
  • София
Колеги, да престанете с безумния спам: имаше малко файзер и модерна, но съвпадна по-големите доставки на астра Зенека - първите големи доставки от по над 50, дори към 100 хиляди и логично после продължи с астрата.

Близо 60 души са се ваксинирали до обяд днес, съобщи за Радио Варна д-р Дочка Михайлова - директор на Регионалната здравна инспекция във Варна.[/spoiler] Първоначално са били поставяни според желанието на гражданите ваксините на „Пфайзер”, след изчерпването на дозите от тази ваксина, в момента ваксинирането е с ваксината на „Астра Зенека”.
Благодаря за линковете. Набързо един и от темата.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1272933.msg42362563#msg42362563

И наистина предлагам да закриваме въпроса.

Чужденци могат да се ваксинират в зелените коридори, ако са постоянно пребиваващи у нас.

# 12 126
За какво е дискусията и ретроспекцията, нали е важно да има защита.
Да няма хора в болниците и да се спре разпространението.
По важно е да се сложат колкото се може повече ваксини, отколкото да стоят в хладилници.
Смъртността от реакции към ваксини е в пъти по-малко, отколкото от Ковид. 

# 12 127
Когато пуснаха първите зелени коридори, все още нямаше никаква притеснителна информация за АЗ.
Обаче не я даваха на хора под 65 години в западните странни и си признавам, че аз също дадох тази информация на баба ми и баща ми. Не можех да си мълча, на мен ми се струваше важно. После така объркаха цялата стратегия, че съжалих, но тогава не можех да не кажа. Те са единствените двама от най-близките ми в семейството в България, които не са го изкарали.

# 12 128
  • София
Когато пуснаха първите зелени коридори, все още нямаше никаква притеснителна информация за АЗ.
Обаче не я даваха на хора под 65 години в западните странни и си признавам, че аз също дадох тази информация на баба ми и баща ми. Не можех да си мълча, на мен ми се струваше важно. После така объркаха цялата стратегия, че съжалих, но тогава не можех да не кажа. Те са единствените двама от най-близките ми в семейството в България, които не са го изкарали.
Казваше тук ЛилиМ, че няма проблем за хората над 65, просто проучването не е и за тях, затова не препоръчват. Сега се оказа, че за тях тя е най-добрата.
Информационната кампания беше и е трагична, а хаосът с отваряне и затваряне на коридори, едни и после други ваксини, един план, после неотменен, но допълнен от липсата на план. И мен лично ме ядосва, че постоянно биваха винени хората, а сега и сами се винят едни други. Има хора натоварени с отговорността да контролират кризата и да се справят с нея. Останалите хора си имат друга работа и нито са длъжни да имат интереси в областта на медицината, нито да са напълно безстрашни и всезнаещи, за да компенсират всички липси на управлението. И в други страни допускат грешки, разбира се, но резултатите показват, че ние имаме най-висока смъртност, не просто процентно от тестовете, и най-нисък процент имунизирани и с две дози, и с една. Пък, който ще да е виновен или да прехвърля вината на друг, важното е, че от тук трябва да се изплува.

Виждам, че и Кунчев бие отбой за отхлабване на мерките. Да го пита човек къде беше и той като решиха тези неща при 5000 дневно заразени.

# 12 129
Цитат
За миналата година са 5-6 седмици с такава смъртност:
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/Deaths_ … 016-2021_W13.xlsx
Свръхсмъртността за цялата минала година спрямо 2019 е 16 652.

Като това всъщност е още по-неприятно.
Само за 5-6 седмици с подобни данни за миналата година сме постигнали 16652 надсмъртност.
Значи, ако много повече от 5-6 седмици имаме подобно развитие за тази година, а ние вече започнахме да имаме, ше надхвърлим с много.

В случая изобщо не говорим за брой боледували, безсимптомни, починали и здрави, който ни трябва, за да определим процента смъртност на болестта у нас.
По брой починали на милион нашата страна е на седмо място в света.
И някак на този фон личното ни мнение колко много безсимптомни имаме (сякаш другите страни нямат) няма да намали броя на починалите. Нито може да докаже как с напълно липсващите ни мерки в момента сме световен куриоз за добро справяне в кризата. Защото не само не сме по-различни от останалите страни, освен с пълната си свобода сега, ами сме си доста зле.
За мен мерките не трябваше да се разхлабват в този момент, в който тъкмо започнаха да падат случаите, заради затворените училища и заведения,  макар че момента го изискваше. В останалите страни им трябваха месеци, за да постигнат баланс. При нас още не е дошъл и когато влезем в следващата вълна, ще започнем директно от сегашното състояние на препълнени болници.

# 12 130
  • София
Вчера писахте за вероятността на Пфайзер да лекува и рак. Не знам тази  статия пускана ли е, може да ви е интересно

"Технологията, която стои зад разработката на РНК ваксината на Pfizer/BioNTech, ще бъде използвана и за лечението на рак. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес Йозлем Тюреджи, съоснователят на BioNTech и един от създателите на ваксината срещу коронавируса."

https://bg-voice.com/%D1%80%D0%BD%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81 … chobox=1618632846
Фани, това не е новина. Още в началото, когато започна разработването на ваксини, от Файзер казаха, че ще използват за основа разработка, по която се работи от 10 години, подготвяна като ваксина срещу рак.

# 12 131
  • София
Ако има нещо оптимистично, то е, че в началото на май месец броят на хората с по две дози трябва да скочи сериозно, защото тогава трябва да минат хора като мен от "коридорите" + хора като колегите ми, които дочакаха митичния Pfizer.

# 12 132
Ако има нещо оптимистично, то е, че в началото на май месец броят на хората с по две дози трябва да скочи сериозно, защото тогава трябва да минат хора като мен от "коридорите" + хора като колегите ми, които дочакаха митичния Pfizer.
И аз мисля, че с навлизането в лятото (края на юни) с пандемията ще се приключи. Едно поради по-високите температури и слънцегреенето, друго - поради напредването с ваксинациите и все по-голям брой хора с антитела, което сериозно ще намали разпространението на вируса. Ще видим следващите 10 дни как ще се развива картината в България, и ако спаднем под 30 К активни случаи, значи нещото се развива по добрия начин.

# 12 133
от Файзер казаха, че ще използват за основа разработка, по която се работи от 10 години, подготвяна като ваксина срещу рак.

Не Файзър, а Бионтех, и не ваксина срещу рак, а индивидуални терапии. С Файзър разработват mRNA технологии за лечение на грип и редки заболявания. Със Санофи си сътрудничат в част от mRNA технологиите в борбата с рака.

https://biontech.de/de/how-we-translate/mrna-therapeutics

# 12 134
  • Пловдив
Лили, относно комбинирането на Астра Зенека с Янсен - поговори със специалист първо. Защото еднодозова ваксина плюс една доза от двудозова става като ваксина и половина грубо казано. Да не стане много, мисля, че е добре лекар да се изкаже.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 15:34 от marzeliva

Общи условия

Активация на акаунт