COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 783
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 135
Не искам да ви прекъсвам оптимистичните мечти за скорошен край на епидемията, но...

Делът на децата сред позитивните тестове устойчиво расте след 5.04.2021. Спад при тях вече няма. Със закъснение 7-14 дни ще ги последват и възрастовите групи на техните родители

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10159097139934204

Мързелива, споко, няма да стане много. Те и сега препоръчват 1 АЗ + 2 РНК, едната доза от които е излишна.

# 12 136
Вчера писахте за вероятността на Пфайзер да лекува и рак. Не знам тази  статия пускана ли е, може да ви е интересно

"Технологията, която стои зад разработката на РНК ваксината на Pfizer/BioNTech, ще бъде използвана и за лечението на рак. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес Йозлем Тюреджи, съоснователят на BioNTech и един от създателите на ваксината срещу коронавируса."

https://bg-voice.com/%D1%80%D0%BD%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81 … chobox=1618632846
Фани, това не е новина. Още в началото, когато започна разработването на ваксини, от Файзер казаха, че ще използват за основа разработка, по която се работи от 10 години, подготвяна като ваксина срещу рак.

Така е, помня. Но в статията пише, че тепърва ще се доразработи и да е срещу рак, а май и сега дава нещо положително на хора с това заболяване и лекува. Пише, че в екипа има от хора от 60 държави участващи.

Всъщост  доста дълго са разработвали ваксина за рак и го модифицират за ковид, което пък означава (поне аз така разбирам) , че ваксината Пфайзер, който си я сложи ще може да бъде защитен донякъде и от рак (или пак глупости пиша не знам) , поне се май наблюдава  такива хора да имат подобрение с болестта.

"През последните две десетилетия двамата работят по технология, свързана с действието на имунната система – да разпознава и да атакува туморните клетки. В началото на коронавирусната пандемия те решават да използват точно тази технология за разработка на ваксина. "
[/quote]

# 12 137
Не искам да ви прекъсвам оптимистичните мечти за скорошен край на епидемията, но...

Делът на децата сред позитивните тестове устойчиво расте след 5.04.2021. Спад при тях вече няма. Със закъснение 7-14 дни ще ги последват и възрастовите групи на техните родители

https://www.facebook.com/ltomov/posts/10159097139934204

Мързелива, споко, няма да стане много. Те и сега препоръчват 1 АЗ + 2 РНК, едната доза от които е излишна.

Професор Аргирова също прогнозира пик около Великден. Казва, че има лъжливо понижаване в момента, каквото и да означава това. ( предполагам, де)
Та хич не е оптимистично положението, друг е въпросът, че го изкарваха такова умишлено.

# 12 138
Лили, относно комбинирането на Астра Зенека с Янсен - поговори със специлист първо. Защото еднодозова ваксина плюс една доза от двудозова става като ваксина и половина грубо казано. Да не стане много, мисля, че е добре лекар да се изкаже.
Тази сутрит академик Петрунов говори за това по НТВ. По добре след първа доза да се изчака определено време, след което са се направи изцяло нова ваксинация с друга ваксина, при условие, че не искат да си поставят втора доза с ваксината, с която са започнали.

# 12 139
а каза ли академикът какъв е рискът през това определено време (колко?) на недоваксинираните хора да се заразят?

# 12 140
  • София
Аз не се наемам да прогнозирам край на пандемията, но по всякакви сметки би трябвало да посрещнем юни месец с немалко хора с две дози. Или една - ако всичко е наред с Janssen. Плюс, че чакаме доста иРНК ваксини тепърва. Прибавям към това и преболедувалите и, моля ви, не ме разбирайте погрешно в тази насока. Не казвам, че "всички сме го прекарали" или че сме сбъднали на мосю М. мечтите, но аз дълбоко вярвам, че преминалите през вируса са доста над посочените в портала 305 хил. Вижте какво пишем всички ние през страница - хора със симптоми и без тест или семейство, от което се тества само единият, и т.н. Или хора, които изведнъж се оказаха с антитела - писала съм за Областна администрация - Стара Загора, където преминават задължителни периодични тестове за антитела и където изведнъж лъснаха немалко преболедували, повечето без никакъв тест и диагноза. Не можем да вадим тези българи от сметките или да се сърдим на щаба, че ги прибавя към своите сметки.
Дали това ще е достатъчно да обърнем хода на пандемията? Може би, не знам. Смятам, че ако напреднем с ваксинацията, няма да изкараме нова подобна криза през зима 2021/ 2022 г. Много важна роля ще играе обаче овладяването на огнищата тип шивашки цехове, птицеферми и т.н., както и карантиниране на пристигащите от определени рискови държави. Ако тези условия се изпълняват, не виждам защо да не живеем един далеч по-спокоен и приятен живот.
Но, пак казвам, аз не искам да звуча излишно екзалтирана, че, видиш ли, краят е близо.

# 12 141
Е вече казаха 2 месеца да се чака, което е и интервала между двете дози така или иначе.

# 12 142
Има ли такива графики, след отваряне на ресторантите и моловете?

# 12 143
  • София
Има ли такива графики, след отваряне на ресторантите и моловете?
Моловете отвориха в петък, още е рано. Опасявам се, че с тези данни училищата няма да останат отворени дълго, особено при липсата на мерки в класните стаи.

# 12 144
а каза ли академикът какъв е рискът през това определено време (колко?) на недоваксинираните хора да се заразят?
Нищо не каза за това, но той държи интервала, между двете дози на ваксината да не се допуска заразяване. Ако все пак се случи т.е. има доказано заразяване с КВ, да не се слага втора доза.

# 12 145
Да и хората, които се заразиха между двете дози, които не са чак толква малко как ще си получат сертификатите?

Иначе съм съгласна, че ако имаш 1 доза ваксина и след това си преболедувал, вече втората бустърна доза вероятно става излишна.

# 12 146
  • София
Здравейте,а знаете ли дали е/ще е възможно ваксинирането и на чужденци?Без ЛЧН защото са от европейския съюз?

Ако е съгласен да е с Астра Зенека - да, в зелените коридори.

Как да? Ваксинират само български граждани и такива с документ за постоянно пребиваване.

# 12 147
  • София
Чужденците от ЕС имат ЛНЧ, ако работят на трудов договор в България или имат документ да постоянно пребиваване.

# 12 148
Някой, който има наблюдения от случващото се във Великобритания, ако може да сподели дали е така. Дочух от жена живееща във Великобритания, че хората от първа линия и тези над 70 години вече са ваксинирани със втора доза. Имало обаче една особеност, при тях нямало особен "напън", а действал страхът на хората, създаден от медиите, пред това да мислят и да се информират и от други източници( не само от BBC). Не стоял така стои обаче въпроса с втората група, която тепърва е включена във списъка за ваксинация. А, именно хората от 40 години до 70 годишни. Още от сега  се съобщавло за масов отказ от ваксинация.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 18:14 от daisy12

# 12 149
  • Пловдив
Има ли яснота бустърите кога ще се появят?

Общи условия

Активация на акаунт