COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 298
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 390
прочетох дискусияята под туита на д-р Топол, която пусна Лили

дано не вървят нещата да изучим в детайли и какво е миоперикардит, както стана със синусовите тромбози... в рамките на шегата, ако засегнатите се окажат повече мъже, поне ще настъпи жанрово разнообразие, както и още няколко вида комбинации за първа, втора и тн. дози

# 12 391
  • София
Антеа, пак в кръга на шегата, но би било голяма ирония. Толкова време се залита по "уеднаквяване" на половете (нямам предвид за равенство, липса на дискриминация и т.н.), а сега да се окаже, че ваксините си имат "претенции" за пол Joy  Pure още преди месец беше споделила, че в шведски форум мъжете се притеснили, че АЗ ще им слагат само на тях Joy

# 12 392
ами от данните кое кога се проявява, накрая ще излезе, че най.безопасният вариант е да се слага първа доза РНК, и втора доза АЗ, по възможност с интервал максимум 2 дни (за да не е минал минималният за възникване на страничния ефект), а в най-идеалния случай и ваксинополучателят да е транссексуален джендър, за да се объркат ваксините съвсем какво да (не) му причинят Simple Smile

# 12 393
Дано не последва истерия като тази с тромбозите.
Ако има нещо е хубаво да се знае, защото така ще се сведат рисковете до минимум, това е лечимо.

# 12 394
  • Немция
Една доза АЗ и една доза Пфайзер ще водят до сертификат. Мисля, че и в Германия е така.

За дните...не ме притеснява. Тяхната втора доза АЗ е 70 дни след първата по картонче. Две седмици повече не виждам как ще променят нещо.
В Германия втората доза на АстраЗенека вече се изтегля максимално до 12 седмици.
Имам информация от хора, които трябваше първо в края на  април да ги ваксинират. Изтеглиха ги после на 12 май и сега последно днес са си направили окончателно час за втората доза АЗ на 19 май- пълни 12 седмици.

Не знам как се процедира в България в момента, но втората доза на Пфайзърската ваксина в Германия почват да я плануват 6 седмици след първата.

# 12 395
В България Пфайзер слагат на точно 21 дни. Максимум да отложат с някой друг ден заради празници. Поне при мен и баща ми е така, а сме ваксинирани на различни места.

# 12 396
Това с цел повече хора да се ваксинират с една доза ли? Иначе няма причина за забавянето на втората на Фейзер, за АЗ има, свързана с ефективността.

# 12 397
Това с цел повече хора да се ваксинират с една доза ли? Иначе няма причина за забавянето на втората на Фейзер, за АЗ има, свързана с ефективността.
Май е за това. Явно само в Бг пазят във фризерите втората доза на веднъж ваксинираните с РНК и спазват препоръките на фирмите производители на ваксините. Западняците са изпаднали в някаква истерия как да се оправят (не че ние се оправяме, но при нас няма проблем да има задръстени болници и рекорден брой починали, при това сме почти без мерки и държавата плаща много малко пари). На запад почти всичко е затворено, плащат се милиарди и се блъскат като котка в чувал как да озаптят пандемията. Въпреки че с това, което правят, може и само да навредят.

# 12 398
Не знам как се процедира в България в момента, но втората доза на Пфайзърската ваксина в Германия почват да я плануват 6 седмици след първата.

В Швеция преди три седмици казаха, че втората доза на РНК ваксините ще я слагат след 6-та седмица, за да може повече хора по-бързо да получат първа доза.

Испания днес обявиха, че са решили да слагат втората доза на РНК ваксините след два месеца, пак по същата причина.

И двете компании са обявили в проучванията си кога най-рано да се сложи втората доза, а не че трябва да се приложи втората доза точно тогава.

# 12 399
В БГ започнаха да слагат Пф точно на 21 дни и да пазят втори дози, защото в началото доставките бяха ограничени и трудно предвидими. Тоест, ако бяха слагали всичко пристигнало, нямаше да има гаранция, че след 6 седмици ще си получиш втората доза (поради липса на наличност). Освен това в началото ваксинираха лекари и други хора на първа линия, за които беше важно да имат имунитет максимално бързо.

Сега като започнат да получават по 300-400К дози всеки понеделник, според мен ще спрат да пазят дози. Ще си гледаме сами картончетата и ще ходим да си искаме втора доза около определена дата.

# 12 400
  • При семейството си
После защо се развиват, разпространяват всякакви конспиративни теории. Ваксинираме се от 4-5 месеца и нон стоп нещо се променя...в експеримента.

# 12 401
  • Немция
Отговорили са вече за Пфайзърската ваксина, че се удължи интервала между ваксинациите, така че повече хора да могат да бъдат ваксинирани в кратки срокове с наличните дози и да са ефективно защитени срещу инфекция и тежко боледуване на ковид от една доза.

В Германия съобщиха за забързване на темпото с ваксинациите. Произвеждат се по-големи количества и "дават газ" с приоритетните групи.

# 12 402
За това им се кефя на англичаните - има план, има график - действа се. Още от самото начало решиха да поставят ваксините с еднакъв период м/у дозите - 12 седмици.

Тука пък се забавя ваксинацията, защото Индия спря износа и не се доставиха 10млн от АЗ.

# 12 403
Една доза АЗ и една доза Пфайзер ще водят до сертификат. Мисля, че и в Германия е така.

За дните...не ме притеснява. Тяхната втора доза АЗ е 70 дни след първата по картонче. Две седмици повече не виждам как ще променят нещо.
В Германия втората доза на АстраЗенека вече се изтегля максимално до 12 седмици.
Имам информация от хора, които трябваше първо в края на  април да ги ваксинират. Изтеглиха ги после на 12 май и сега последно днес са си направили окончателно час за втората доза АЗ на 19 май- пълни 12 седмици.

Тук в Ирландия също обмислят да удължат времето между първа и втора доза на Модерна и Файзер от 4 на 6 или 8 седмици точно за да бъдат ваксинирани повече хора дори и с една доза преди вдигане на локдауна. За ваксинираните с първа доза на АЗ под 60г като мен удължават времето между дозите от 12 на 16 седмици.

# 12 404
UK
Здрави млади хора, които са прекарали Covid-19, са помолени да се включат в доброволно изпитание, което умишлено ще ги изложи на пандемичния вирус.

Експертите зад изследването, започвайки този месец, искат да видят как имунната система се справя за втори път.

Крайната цел е да се проектират по-добри лечения и ваксини.

До 64 души на възраст между 18 и 30 години ще прекарат 17 дни в карантинно отделение в болница и ще направят множество тестове, включително сканиране на белите дробове.

Те ще бъдат повторно изложени на вируса, оригиналния щам от Ухан, Китай, в „безопасна и контролирана среда“, докато медицинският екип следи за тяхното здраве.

Първата фаза на това проучване, финансирано от Wellcome Trust, ще има за цел да установи най-ниската доза вирус, която може да се задържи и да започне да се размножава, но да доведе до малко или никакви симптоми.

След това тази доза ще се използва за заразяване на участниците във втората фаза на изследването, която се очаква да започне през лятото.

Доброволците, които развият симптоми, ще получат лечение с антитела, за да им помогнат да се справят с инфекцията.

Те ще бъдат изписани само когато вече не са заразни.

Главният изследовател проф. Хелън Макшейн от университета в Оксфорд каза: „Предизвикателните изследвания ни казват неща, които други проучвания не могат, тъй като за разлика от естествената инфекция те са строго контролирани.

„Когато реинфекцираме тези участници, ще знаем как точно е реагирала имунната им система на първата инфекция на Covid, кога точно се появява втората инфекция и колко точно вирус са получили.

"Освен че ще подобри нашето основно разбиране, това може да ни помогне да проектираме тестове, които могат точно да предскажат дали хората са защитени."

Проф. Лорънс Йънг от Университета Уорик каза: „Изследванията на човешките предизвикателства имат дълга история на способността да генерират важна информация за инфекциите при строго контролирани условия, както и да позволяват точната оценка на ефикасността на ваксинацията.

"Те значително ще подобрят нашето разбиране за динамиката на вирусна инфекция и имунния отговор, както и ще предоставят ценна информация в помощ на текущия дизайн на ваксините и разработването на антивирусни терапии."
https://www.bbc.co.uk/news/health-56799112

Общи условия

Активация на акаунт