COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 420
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 600
В Словения преминалите през ковид, ще получават само по една доза, а тези заразени между първа и втора игла, ще имат право на ваксина, чак след 6 месеца.

# 12 601
Скрит текст:
UK
Изглежда, че първите дози ваксини имат драматичен ефект върху инфекциите на Covid.
Аз съм предпазлива, чакам 4 седмици от отварянето, за да се види накъде върви. 2 седмици да се заразиш и инкубационен период, 1 седмица да се развият симптоми и 1 да се влошиш. Ако средата и края на май бройката продължава да спада, тогава ще съм по-уверена, че ваксините работят
😊

Майка ми и тя е решила да се ваксинира в България, до сега изчакваше. Записала се е, казали са, че ще е с Модерна уж. Аз знам, че е подобна на Пфайзер, но да питам, често срещани странични ефекти като неразположение след ваксината има ли при нея? Надявам се, да е по-щадяща от АЗ. Писах тогава мен как ме повали за два дни Астрата 🤪 Сега с втората Астра, мисля четвъртък или петък да се ваксинирам, за да не ми отиде уикенда пак 😂
[/quote]

Листовката на Файзер:   
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

Листовката на Модерна:
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/01/09/listo … stika-moderna.pdf

# 12 602
UK
Изглежда, че първите дози ваксини имат драматичен ефект върху инфекциите на Covid.
Аз съм предпазлива, чакам 4 седмици от отварянето, за да се види накъде върви. 2 седмици да се заразиш и инкубационен период, 1 седмица да се развият симптоми и 1 да се влошиш. Ако средата и края на май бройката продължава да спада, тогава ще съм по-уверена, че ваксините работят 😊

Майка ми и тя е решила да се ваксинира в България, до сега изчакваше. Записала се е, казали са, че ще е с Модерна уж. Аз знам, че е подобна на Пфайзер, но да питам, често срещани странични ефекти като неразположение след ваксината има ли при нея? Надявам се, да е по-щадяща от АЗ. Писах тогава мен как ме повали за два дни Астрата 🤪 Сега с втората Астра, мисля четвъртък или петък да се ваксинирам, за да не ми отиде уикенда пак 😂

Тогава и правителството ще е по-уверено и ще ни пусне/дай боже/ на международни ваканции.

Аз пък нямах никакъв страничен ефект от АЗ, но пък съм и по-старичка.

# 12 603
Зависи от човека какви реакции ще направи. От моите лични наблюдения - по-младите понасят по-тежко която и да е ваксина. С брат ми имахме абсолютно идентични реакции - той е ваксинират с Модерна, аз -с АЗ. И двамата бяхме с температура, втрисане и болки в ръката. Баща ни и леля ни почти не си усетиха ваксините (АЗ).

# 12 604
Моята майка имаше температура три дни след Модерна, първия - над 38.5, сърцебиене (със сърдечно заболяване е) и рязко спадане на кръвно - паднала е при ставане. Но пък баща ми е имал само вечерта след ваксината температура 37.2 и никакви други оплаквания, така че е съвсем индивидуално.

# 12 605
  • София
Зависи от човека какви реакции ще направи. От моите лични наблюдения - по-младите понасят по-тежко която и да е ваксина. С брат ми имахме абсолютно идентични реакции - той е ваксинират с Модерна, аз -с АЗ. И двамата бяхме с температура, втрисане и болки в ръката. Баща ни и леля ни почти не си усетиха ваксините (АЗ).
Аз не съм съвсем млада, на 44 съм, но около мен учители, лекари, журналисти и артисти по-млади от мен от РНК ваксините нямаха нищо освен болка в рамото.

# 12 606
За АЗ се говори, че младите я понасят малко по-тежко. За РНК не знам да има такива данни.

# 12 607
  • Bristol
Almodina, благодаря. Питах само като неразположение, отпадналост температура как е. За Пфайзер и АЗ имам вече достатъчно наблюдения и знам, че АЗ неразположеният са по-чести от Пфайзер, но Модерна е нова ваксина във Великобритания и нямам наблюдения.

Ladybird и аз на това се надявах, че не съм на 20, 30 години, няма да казвам 50 😂 Масово около мен от Пфайзер са ок и след втора доза. АЗ повечето са ок, лека отпадналост и главоболие, но има и достатъчно много с втрисания и високи температури, независимо от възрастта, но повечето жени 😂 Това са лични наблюдения, не официални статистики. Аз се шегувам, че тази ваксина е сексист, не харесва жените 🤪

# 12 608
Merry майка ми е на 78г, с Пфайзер - няма никакви странични ефекти и след двете дози. Аз съм на 50 с два плюса Laughing

# 12 609
Това, че младите понасят ваксината по-тежко си е съвсем официално. Както и че Астра Зенека втора доза се понася по-леко.

Ваксината Pfizer / BioNTech е оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 44 000 участници. Най-честите нежелани реакции в проучванията са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, миалгия (мускулни болки), втрисане, артралгия (болки в ставите) и треска; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. Тези реакции обикновено са с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции се съобщават по-рядко при възрастни хора (над 55 години), отколкото при по-млади хора.

Ваксината на Оксфордския университет / AstraZeneca беше оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 23 000 участници. Най-често съобщаваните нежелани реакции в тези проучвания са чувствителност на мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, миалгия, неразположение, пирексия (треска), втрисане, артралгия и гадене; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. По-голямата част от нежеланите реакции са с лека до умерена тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко, отколкото след първата доза. Нежеланите реакции обикновено са по-леки и се съобщават по-рядко при възрастни хора (65 години и повече), отколкото при по-млади хора.

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19- … ow-card-reporting

Аз все повече се замислям дали ваксините не са малко предозирани за младите хора и дали не трябва да се разделят дозите - да оставят сегашните за хората 65+ но за по-младите да ги намалят. Някои учени дори спекулират, че въпросното предозиране може да е свързано и с редките реакции, които също се наблюдават по-често сред младите.

# 12 610
Скрит текст:
Almodina, благодаря. Питах само като неразположение, отпадналост температура как е. За Пфайзер и АЗ имам вече достатъчно наблюдения и знам, че АЗ неразположеният са по-чести от Пфайзер, но Модерна е нова ваксина във Великобритания и нямам наблюдения.

Ladybird и аз на това се надявах, че не съм на 20, 30 години, няма да казвам 50 😂 Масово около мен от Пфайзер са ок и след втора доза. АЗ повечето са ок, лека отпадналост и главоболие, но има и достатъчно много с втрисания и високи температури, независимо от възрастта, но повечето жени 😂 Това са лични наблюдения, не официални статистики. Аз се шегувам, че тази ваксина е сексист, не харесва жените 🤪

Наистина е индивидуално и не зависи от възрастта. Аз също съм на 50 г. - "понесох" доста бурно Астрата - треска, ужасно главоболие, болки по цялото тяло, но на следващия ден мина. Следващият ден се чувствах по-уморена. Близък, който е на 60 г. - мъж - също е имал много силна треска, висока температура, болки по цялото тяло - вечерта и през нощта след Астрата.
Майка ми, която е на 84 г. след Астрата също е имала лека температура и леко втрисане - за кратко.

# 12 611
Руският президент Владимир Путин казва, че страната трябва да достигне до "колективен имунитет" към коронавируса до есента, като същевременно призовава обществеността да се ваксинира.

В годишното си обръщение към държавата днес Путин казва, че „решението на този проблем се крие в нашите и във вашите ръце - в ръцете на всички граждани“.

„Нашите учени направиха истински пробив“, казва той и добавя: „За пореден път се обръщам към всички руски граждани с призива: ваксинирайте се - това е единственият начин да се отървем от тази смъртоносна болест“.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56826976

# 12 612
Баща ми 70+ също имаше реакция - втрисане и температура вечерта + следващия ден след Астра Зенека, така че от тази гледна точка да индивидуално е и това че си в тази или онази група не е гаранция как ще реагираш. Но като честота, при младите реакциите са по-често срещани.

# 12 613
3 човека познавам с Модерна - жена на 35г. с бурна тридневна реакция след първа доза (още няма втора), свекърва ми - с еднодневна реакция след втора доза и баба ми на 90г. - без реакция след първа доза, още няма втора.

# 12 614
  • Bristol
Ladybird, точно и моята е 70+, но беше на изчакване до сега, както и много други в България. При нея притеснението е, че преди две години мина химио и лъче терапия за рак и много се пази и до ден днешен. Избягва, където има повече хора. По Коледа на улицата деца се втурнали да я сурвакат и тя и те били без маски и усетила дъхът им, докато нареждат и се беше притеснила. То е повече на психологично ниво при нея, но е редно хората да са малко по-съобразителни и да не въртят очи, като искаш да поддържате дистанция 2 м и не желаеш да се ръкуваш, за прегръщане въобще няма да споменавам.
Аз даже се чудя, един ден, като отпаднат мерките, ще ми трябва време да свикна с намалена дистанция и прегръдките 😂

LillyM, официалните данни за Астра и Пфайзер съвпадат с личните ми наблюдения 😁 Но както са написали, за Модерна нямаме данни 🤪

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 17:47 от Merry

Общи условия

Активация на акаунт