COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 088
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 630
Скрит текст:
Скрит текст:
Това, че младите понасят ваксината по-тежко си е съвсем официално. Както и че Астра Зенека втора доза се понася по-леко.

Ваксината Pfizer / BioNTech е оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 44 000 участници. Най-честите нежелани реакции в проучванията са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, миалгия (мускулни болки), втрисане, артралгия (болки в ставите) и треска; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. Тези реакции обикновено са с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции се съобщават по-рядко при възрастни хора (над 55 години), отколкото при по-млади хора.

Ваксината на Оксфордския университет / AstraZeneca беше оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 23 000 участници. Най-често съобщаваните нежелани реакции в тези проучвания са чувствителност на мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, миалгия, неразположение, пирексия (треска), втрисане, артралгия и гадене; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. По-голямата част от нежеланите реакции са с лека до умерена тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко, отколкото след първата доза. Нежеланите реакции обикновено са по-леки и се съобщават по-рядко при възрастни хора (65 години и повече), отколкото при по-млади хора.

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19- … ow-card-reporting
Аз все повече се замислям дали ваксините не са малко предозирани за младите хора и дали не трябва да се разделят дозите - да оставят сегашните за хората 65+ но за по-младите да ги намалят. Някои учени дори спекулират, че въпросното предозиране може да е свързано и с редките реакции, които също се наблюдават по-често сред младите.

Лили, ти беше постнала изказване на института "Гамалея" по повод тромбозите - тяхната ваксина е с по-малка доза, освен и другите различия.
Любопитно е дали АстраЗенека и Окфорд са продължили проучвания в посока намаляване на дозата. Нали по погрешка бяха сложили половин доза в клиничните изпитвания и после след втората пълна доза, отчитат, че тези участници имат по-висока защита от ваксината.
Спутника са по-малко спрямо Пф. и Модерна, но са двойно на АЗ и Джонсън.

Особено Модерна ми се струва твърде много, но бях чела в една сравнителна статия, че само тази доза (при М.) е предизвикала желания клетъчен имунен отговор.
[/quote]

Да, заблудила съм се - Спутника са по-малко спрямо иРНК ваксините, а не спрямо Астрата.

Бибит, не съм адвокат на руснаците, но западняците последните 30 години много изопачават и подменят фактите  за Русия.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 14:26 от Анонимен

# 12 631
Pehoko,
Скрит текст:
факт. Първо ги пих три месеца от високи към намаляващи дози, после трябваше да продължа в съвсем ниски, но ги спрях на своя глава и така се влоших, че не ми се коментира. Затова втория път, като ми казаха 6месеца, ако не искам рецидиви, чинно си послушах лекарят. Нямах промени имунитета, от нищо не съм боледувала в този период. Но все пак и доста се пазех де.

Чудя се дали ще е възможно ако си сложил първа доза АЗ в зелените коридори, да си сложиш втората доза при ЛЛ.

# 12 632
  • Буркина Фасо
Скрит текст:
И аз го чух частично какво каза Путин. Гледах и коментар на техния шеф на Роспотребнадзор. Личи си, че са приели единна политика, от която не се отклоняват - ваксини, лечение, рехабилитация.
Скрит текст:
Руснаците си произвеждат три вида ваксини, имат и някои лекарства, които доказано действат в посока минимизиране на вредата от вируса за организма, имат единни препоръки за лечение, които редовно актуализират  - издават се от тяхното Министерство на здравеопазването.
Европа само губи от това, че не сътрудничи с тях за овладяване на епидемията.
по-скоро ЕС губи. някои европейски страни вече се ориентираха към Спутника

# 12 633
Pehoko,
Скрит текст:
факт. Първо ги пих три месеца от високи към намаляващи дози, после трябваше да продължа в съвсем ниски, но ги спрях на своя глава и така се влоших, че не ми се коментира. Затова втория път, като ми казаха 6месеца, ако не искам рецидиви, чинно си послушах лекарят. Нямах промени имунитета, от нищо не съм боледувала в този период. Но все пак и доста се пазех де.

Чудя се дали ще е възможно ако си сложил първа доза АЗ в зелените коридори, да си сложиш втората доза при ЛЛ.
Мисля , че след последните препоръка всеки е сводобен да прави каквоти си иска - да слага, да не слага, да избира друга ваксина,  да ходи да се консултира с ЛЛ, или пък сам да преценява.
Важното е , каза, Радостина Александрова, да отиваме с позитивен дух на ваксина Yum

# 12 634
На третия ден съм от поставяне на първа доза Пфайзер - единствено мястото на убождането ме боля вечерта и имах зачервяване. Мъжът ми пък усещаше умора два дни...
След втора доза колко време се изчаква за тест за антитела?

# 12 635
2 - 3 седмици. Аз бих изчакала поне 3 седмици след втора доза.

# 12 636
  • София
2 - 3 седмици. Аз бих изчакала поне 3 седмици след втора доза.
На мен ми каза лекаря 2 седмици, но за изследванията за автоимунните. Случи се, че се забавих и тествах след 4, но обикновени антитела, просто от любопитство. Имам, хубавото е, че няма никакво отражение върху другите ми неща, което всъщност изследвах.

# 12 637
вободно през цялото време. Браво на шведите.
Шведите с тези леко смешни 23 човека на км2 е редно да се сравняват със сходни страни, в Германия например са с над десет пъти повече хора на км2. Тоест където е един в Швеция, са десет в Германия. Тяхната допълнителна обща смъртност въпреки разликата в гъстотата на населението (нали знаем всички вирус как се предава), а и съседните страни, които горяха безпощадно (Полша, Чехия), също е 6%, значи и те са се справили добре, нали?

Да гледаме Финландия, Норвегия и Дания, като ще говорим за тези страни, е много по-разумно и логично. С минусова смъртност, 0% и +1%.

На мен малко ми омръзна да сравняваме плодове и зеленчуци. Видяхме я в Австрия шведската стратегия през ноември, когато не искаха да затварят на 6.000 случая дневно - мерси много. Повече от половината починали за цяла година починаха тогава. Мога да пусна и картинка, ако помага да асимилиране на написаното.

ПП Да поясня и тук, защото явно има някакви недоразумения с идеята за локдаун в Австрия. Въведеният локдаун беше на 17.11. и то до 06.12. и после от 23.12. Изпуснаха положението точно тогава, така че ние видяхме как е и без локдаун. Починалите в Австрия до 31.10. бяха 1.082, но до края на декември станаха 6.149. Общо починали от януари миналата година до днес са 9.997. Мисля, че няма нужда да смятам нагледно разликата.

Последна редакция: ср, 21 апр 2021, 16:51 от Анонимен

# 12 638
Актуализирана информация за тромбозите след ваксинация с АЗ в Германия. До средата на април са докладвани 59 случая, от които 45 са жени на възраст между 20 и 79 години. 12 от мъжете са на възраст между 20 и 59 години и двама във възрастова граница 60-70.

https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-coronavirus-mittwo … traZeneca-Impfung

# 12 639
Пуснах си днес тест за антитела:

Някой по в час с теста на Roche да каже добре ли е или не?

# 12 640
Цитат
Актуализирана информация за тромбозите след ваксинация с АЗ в Германия. До средата на април са докладвани 59 случая, от които 45 са жени на възраст между 20 и 79 години. 12 от мъжете са на възраст между 20 и 59 години и двама във възрастова граница 60-70.

https://www.tagesschau.de/newsticker/liveblog-coronavirus-mittwo … traZeneca-Impfung

Зле съм със смятането, но то ще излезе, че в Германия тези случааи са страшно много като процент от ваксинираните с Астра - с Гугъл транслейт - това са случаите само 13 февруари до 31 март. Не намирам да казват колко е общият брой ваксинирани с Астра за същия период:

"В Германия до средата на април са съобщени 59 случая на тромбоза на синусите и мозъчните вени след ваксинация с корона ваксина от AstraZeneca. Институтът на Пол Ерлих (PEI) докладва на началната си страница. Засегнатите са били ваксинирани между 13 февруари и 31 март. Дванадесет души са починали, шест мъже и шест жени.Според PEI, много редки случаи на тези мозъчни тромбози досега са докладвани само след първата доза ваксинация. Симптомите са започнали в 57 от 59 случая в рамките на 29 дни след ваксинацията; в два случая институтът не е разполагал с информация за това.45 от 59 съобщения за мозъчна тромбоза се отнасят до жени на възраст между 20 и 79 години. От 43 жени, за които е известен интервалът от време между ваксинацията и появата на симптомите, 38 са били на възраст между 22 и 59 години, останалите пет жени са били на възраст поне 60 години. Дванадесет от засегнатите 14 мъже са били на възраст 20 до 59 години, другите двама са били между 60 и 70. Поради случаите на такива кръвни съсиреци, ваксината AstraZeneca в Германия обикновено се използва само при хора на възраст 60 и повече години"

# 12 641

Ейх, тази Астра, бе 🤓👌

# 12 642

Браво! Супер е!

# 12 643
Супер са, Пехоко. И то след първа доза. В коя лаборатория пусна теста?

# 12 644
В Кандиларов, там винаги е слабо посещението, не чаках въобще. Пуснах си и ПКК + антитела за лаймска болест както ме упъти лекарят преди месеци.

Общи условия

Активация на акаунт