Ваксината Pfizer / BioNTech е оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 44 000 участници. Най-честите нежелани реакции в проучванията са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, миалгия (мускулни болки), втрисане, артралгия (болки в ставите) и треска; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. Тези реакции обикновено са с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции се съобщават по-рядко при възрастни хора (над 55 години), отколкото при по-млади хора.
Ваксината на Оксфордския университет / AstraZeneca беше оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 23 000 участници. Най-често съобщаваните нежелани реакции в тези проучвания са чувствителност на мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, миалгия, неразположение, пирексия (треска), втрисане, артралгия и гадене; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. По-голямата част от нежеланите реакции са с лека до умерена тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко, отколкото след първата доза. Нежеланите реакции обикновено са по-леки и се съобщават по-рядко при възрастни хора (65 години и повече), отколкото при по-млади хора.
https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19- … ow-card-reporting
Лили, ти беше постнала изказване на института "Гамалея" по повод тромбозите - тяхната ваксина е с по-малка доза, освен и другите различия.
Любопитно е дали АстраЗенека и Окфорд са продължили проучвания в посока намаляване на дозата. Нали по погрешка бяха сложили половин доза в клиничните изпитвания и после след втората пълна доза, отчитат, че тези участници имат по-висока защита от ваксината.
Особено Модерна ми се струва твърде много, но бях чела в една сравнителна статия, че само тази доза (при М.) е предизвикала желания клетъчен имунен отговор.
[/quote]
Да, заблудила съм се - Спутника са по-малко спрямо иРНК ваксините, а не спрямо Астрата.
Бибит, не съм адвокат на руснаците, но западняците последните 30 години много изопачават и подменят фактите за Русия.