COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 312 913
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 115
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Тези, които се самолекуват по съвети от форума, няма да ги мисля. Поели са си сами тази отговорност.

Неко е права. Флуорохинолоните от второ и трето поколение, които вече се дават, като Левоксата,  са толкова вредни антибиотици, че не знам и това благодарение на човешката глупост, да се пие антибиотик за най- леко неразположение.

# 14 116
  • София
И тук трябва да споменем, че Ковид не е най-лекото неразположение. Един ден може да си добре, след няколко часа да си на прага на Св. Петър.
Едно е да се плюят антибиотиците, вземани за настинка, друго е да се обяснява по време на пандемията с все още непознат напълно вирус как видиш ли те ще ни направят мутанти

# 14 117
  • Под сянката на разлистените кактуси
За мен проблема е в липсата на единен протокол за лечение. На протоколите се крепи американското здравеопазване. За каквато и болест да отидеш, в каквато и болница, лечението е едно и също, и то е базирано на препоръки от съответния орган. Аз съм онкологична сестра, нашите протоколи са от NCCN (National Comprehensive Cancer Network ), мрежа от центрове за лечение на рак, които са издали съвместни препоръки за най-добро лечение на различни видове рак, базирано на клинични изпитания и опит. Здравната осигуровка покрива лечение, базирано на тези препоръки, Т.е. твоят лекар не може да предпише каквото му се струва подходящо лечение, ако не е в протокола, защото застраховката няма да му плати. Крайно време е за единен протокол за лечение на КОВИД в България, защото явно предписване на лечение по лична преценка на лекуващия не помага

# 14 118
И тук трябва да споменем, че Ковид не е най-лекото неразположение. Един ден може да си добре, след няколко часа да си на прага на Св. Петър.
Едно е да се плюят антибиотиците, вземани за настинка, друго е да се обяснява по време на пандемията с все още непознат напълно вирус как видиш ли те ще ни направят мутанти
И как точно антибиотика лекува вирусната инфекция? Или да го пием на принципа страх лозе пази ?!? А за антибиотик при настинка пък хептен не искам да отварям дума. Хванете и прочете колко живота буквално, включително и на родилки е спасило миенето на ръцете в миналото, откриването на дезинфектантите и откриването на антибиотиците. Бактериите обаче, отвръщат на удара и скоро може ковида да ни се стори детска игра.

# 14 119
  • София
Крайно време е за единен протокол за лечение на КОВИД в България, защото явно предписване на лечение по лична преценка на лекуващия не помага
Тук за другите неща спазват ли се протоколи? Защото не съм убедена, че имаме такива навици, та и да има протокол и да няма е все едно, в този смисъл.

Междувременно, докато маса народ се вълнуват има ли работещи лаборатории изобщо по празниците, данните показват, че отново победихме пандемията. Интересна страна сме.

# 14 120
  • София
Може и да има протокол, но ако ЛЛ не го спази е негово решение. Проблемът е първо при диагностиката при ЛЛ, защото първо на тях се обаждат хората. Ако те са в час, а и вече понатрупаха опит, шансовете на пациента са доста по-добри да се оправи с домашно лечение. И извън пандемията само като чуя лекар-хомеопат, и или го моля да прескочи частта с хомеопатията, или търся друг лекар.

# 14 121
Не е лошо да спрете с атаките срещу антибиотиците. Има по-лабилни хора, които се лекуват по препоръки от форума и като нищо ще откажат да се лекуват, защото тук така прочели.

От два анибиотика на никого няма да му станат разистентни бактериите.

Иска ми се да коментирам тези две изказвания.

По-лабилните хора, които се лекуват с препоръки от форума тип ''купи си тоя антибиотик и пий'', правят голяма грешка. Трябва да отидат на лекар и да се лекуват с лекарските препоръки. Не с препоръките на случайни хора в един форум. Особено пък що се отнася до антибиотици. Това изказване само потвърждава тъжната констатация в края на поста ти за ниската здравна култура. Ето това е един отличен пример за това.

Колко хора с по 2 антибиотика самолечение трябват, за да станат резистентни бактериите според теб? България е на челните места по мултирезистентни бактерии в Европа. Защо е това според теб? Аз ще ти кажа защо. Заради такива изказвания като твоето.

Ето от Уикипедия един отрязък за резистентността. Ако някой не разбира английски и има нужда от превод, ще преведа:
Скрит текст:
Self medication by consumers is defined as "the taking of medicines on one's own initiative or on another person's suggestion, who is not a certified medical professional", and it has been identified as one of the primary reasons for the evolution of antimicrobial resistance.[31] In an effort to manage their own illness, patients take the advice of false media sources, friends, and family causing them to take antimicrobials unnecessarily or in excess. Many people resort to this out of necessity, when they have a limited amount of money to see a doctor, or in many developing countries a poorly developed economy and lack of doctors are the cause of self-medication. In these developing countries, governments resort to allowing the sale of antimicrobials as over the counter medications so people could have access to them without having to find or pay to see a medical professional.[32] This increased access makes it extremely easy to obtain antimicrobials without the advice of a physician, and as a result many antimicrobials are taken incorrectly leading to resistant microbial strains. One major example of a place that faces these challenges is India, where in the state of Punjab 73% of the population resorted to treating their minor health issues and chronic illnesses through self-medication.[31]

The major issue with self-medication is the lack of knowledge of the public on the dangerous effects of antimicrobial resistance, and how they can contribute to it through mistreating or misdiagnosing themselves.  In order to determine the public's knowledge and preconceived notions on antibiotic resistance, a major type of antimicrobial resistance, a screening of 3537 articles published in Europe, Asia, and North America was done.  Of the 55,225 total people surveyed, 70% had heard of antibiotic resistance previously, but 88% of those people thought it referred to some type of physical change in the body.[31]  With so many people around the world with the ability to self-medicate using antibiotics, and a vast majority unaware of what antimicrobial resistance is, it makes the increase of antimicrobial resistance much more likely.

И тук едни таблички с картинки, където се вижда България къде е: https://www.europeandatajournalism.eu/eng/News/Data-news/The-ant … ce-crisis-deepens

Много моля да не се призовава към самолечение с антибиотици във форума и да не се омаловажава резистентността с изказвания като ''на никой нищо няма да му стане от ...''. Капка по капка вир става, а вирът вече е доста голям.

# 14 122
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Хората не осъзнават резултата от тази резистентност, а той е, че ще започнем да измираме от най- обикновени възпаления, защото никой антибиотик няма да действа на същите тези бактерии, които в миналото с лекота сме убивали, а в момента не с такава лекота.

Ще се върнем в ерата, от преди откриването на пеницилина.

Ако например хванеш бактериална ангина, на която с нищо не можеш да противодействаш или пневмония. Обикновени болести ще станат смъртоносни

Единствения шанс ни е в генното програмиране на бактериофагите и аз очаквам с нетърпение това бъдеще. Когато ще "програмираме" генно вирусите, които заразяват бактериите,  да работят за нас.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 08:48 от Роузи

# 14 123
За мен проблема е в липсата на единен протокол за лечение. На протоколите се крепи американското здравеопазване. За каквато и болест да отидеш, в каквато и болница, лечението е едно и също, и то е базирано на препоръки от съответния орган. Аз съм онкологична сестра, нашите протоколи са от NCCN (National Comprehensive Cancer Network ), мрежа от центрове за лечение на рак, които са издали съвместни препоръки за най-добро лечение на различни видове рак, базирано на клинични изпитания и опит. Здравната осигуровка покрива лечение, базирано на тези препоръки, Т.е. твоят лекар не може да предпише каквото му се струва подходящо лечение, ако не е в протокола, защото застраховката няма да му плати. Крайно време е за единен протокол за лечение на КОВИД в България, защото явно предписване на лечение по лична преценка на лекуващия не помага

За да има единен протокол за лечение трябва да има поне двама специалисти на едно и също мнение.....
В България и преди ковид обикновенно при поставена диагноза/или за поставяне на дичгноза се търси второ, трето и т.н. мнение....
Има нормативи и стандарти обвързващи брой легла с нужни специалисти и персонал - аз се съмнявам, че здарвната с-ма в България има капацитет отговарящ на стандарта за обслужване на 9 000 болни от ковид едновременно.

# 14 124
  • София

Има нормативи и стандарти обвързващи брой легла с нужни специалисти и персонал - аз се съмнявам, че здарвната с-ма в България има капацитет отговарящ на стандарта за обслужване на 9 000 болни от ковид едновременно.
То може и да има, но болните от всичко останало също ги виждаме в статистиката на НСИ.

# 14 125
Това, което ми е много странно е, че няма единен протокол за лечение. Или аз не съм разбрала? Лейка?
Има официални препоръки, отправени към болниците. Кой какво прави, какви  интерпретации има и кой и дали прави клиничен одит е друга тема, с не положителен отговор...
Лейка, а има ли протокол за доболнично лечение? И ако да - той включва ли аспирин, антистенокардин, поне два антибиотика реално от началото на инфекцията, също преднизолон? Защото това масово се изписваше есента от ЛЛ, но и от пулмолози по телефона, без никакви изследвания. Доколкото се разбра тук от темата, а и от други източници, подобен протокол не се ползва в чужбина.

# 14 126
  • София
Как така без изследвания? Поне една снимка и кръв трябва да си пусне човек. Това не зная дали е протокол, но явно върши работа като начало. После лекарят преценява.

# 14 127

То може и да има, но болните от всичко останало също ги виждаме в статистиката на НСИ.

Ами точно за да се защитят тези стандарти за адекватно лечение на всички нуждаеще се, се прилагат строгите локдауни - доболнична и болнична помощ трябва да може да получи всеки адекватно и по стандарт.

При претоварена здравна с-ма се увеличават починалите от всички заболявания.

# 14 128
  • София
Как така без изследвания? Поне една снимка и кръв трябва да си пусне човек. Това не зная дали е протокол, но явно върши работа като начало. После лекарят преценява.
ЛЛ нямат право да препоръчват изследвания, които не са по каса, предполагам. На мои познати аз изпращах лаборатории у тях, например, по чужди протоколи. Със съгласието на лекарите им, разбира се, но те не са посмели да препоръчат на възрастни хора изследвания за 200 лв. Да не забравяме, че доста късно, около декември, пуснаха ПСР по каса, та и тестовете се плащаха, освен кръвни и всичко останало.

# 14 129
  • София
Една снимка и ПКК с още няколко показателя струват максимум 100 лева, ако се наложи да ги плати човек. Но ЛЛ има право да издаде направление за тест, снимка и ПКК. Това е минималното, което човек да направи за себе си, ако усети, че е възможно да се е заразил.

Общи условия

Активация на акаунт