COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 877
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 22 425
Малко факти. Новина от началото на месеца:  “Около половината от възрастните, които в момента са заразени с „делта“ варианта на COVID-19 в Израел, са били изцяло ваксинирани с препарата на "Пфайзер", което накара правителството да възобнови изискването за носене на маски на закрито и други мерки за ограничаване на силно вирулентния щам, съобщава американското издание The Wall Street Journal.”. А това излезе седмица по-късно: “Съобщенията за намалена ефективност на ваксината на Biontech и Pfizer Comirnaty срещу делта варианта на коронавируса предизвикаха несигурност във вторник, включително сред инвеститорите в базираната в Майнц германска компания за биотехнологии. Според нови данни на израелското министерство на здравеопазването защитният ефект на ваксината срещу заразяване с Covid-19 е спаднал до 64 процента през юни. Преди това се говореше за 94 процента.”  https://www.investor.bg/evropa/334/a/izraelsko-izsledvane-za-vaksinata-na-pfizer-predizvika-bezpokoistvo-331181/

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 20:39 от Анонимен

# 22 426
  • София
Израелската информация не означава това, което твърдиш, защото няма контролна група за сравнение (разболели се след боледуване).
За сметка на това, при исландците тази информация я има и тя е пределно ясна по отношение на това коя група в по-голям процент се разболява.

В Исландия до 1 юли всички влизащи в страната се тестваха на границата. Без значение ваксинирани, преболедували или не. Изнасяха се периодични данни от това тестване, които показваха, че макар и малък процент, ваксинираните/преболедувалите все пак могат да носят инфекция и риск си има, особено като влизат повече хора:

За периода април - май: 0,08% положителните сред ваксинираните влизащи и 0,2% сред преболедувалите Линк
За май-юни: 0,03% положителни сред васкинираните и 0,1% сред преболедувалите Линк

Искрено се надявам да спреш с разпространението на зловредните си лъжи.

# 22 427
ЛилиМ, и аз постоянно давам пример с противогрипните ваксини, които в България почти никой не слага. Шири се заблуда, че грип е безобидно заболяване, минава на крак и няма нужда.
И понеже всяка година си слагам противогрипна ваксина, никога не са ме преглеждали/мерили кръвно преди това. Нито съм стояла 15 минути след ваксинация.
Излишно се драматизира, само се чудят какво да измислят, че нямат желание да се ваксинират. Това е истината.

# 22 428
ЛилиМ, и аз постоянно давам пример с противогрипните ваксини, които в България почти никой не слага. Шири се заблуда, че грип е безобидно заболяване, минава на крак и няма нужда.
И понеже всяка година си слагам противогрипна ваксина, никога не са ме преглеждали/мерили кръвно преди това. Нито съм стояла 15 минути след ваксинация.
Излишно се драматизира, само се чудят какво да измислят, че нямат желание да се ваксинират. Това е истината.

И ние така. Ваксинирала съм се последните години в РЗИ, защото почти няма никакви хора и е много удобно и много бързо, което мен ме устройва идеално. Нито нещо са ми мерили, нито са ме преглеждали, дори не съм стояла след това пред кабинета, но мисля, че питат за алергии.  А и честно казано на мен лично нямаше да ми е много приятно там да започнат да ме преглеждат, да ми мерят кръвно, температура, да ме мотаят 1 час без причина, но разбира се, всеки сам си преценява.
Децата ги ваксинира личната им лекарка, преди това ги преглежда за инфекция - гърло/слушалка, но при тях е оправдано, защото са малки деца и не винаги могат да кажат, ако нещо им има, но възрастните хора се предполага, че щом са отишли за ваксина, значи са в кондиция.

# 22 429
В проучването пуснато от 0001 пише че преболедувалите са защитени от новите варианти. Включително от Делта. Израелското правителство пък твърди, че делтата прави немалко пробиви на ваксината на Pfizer. С две думи моето твърдение се основава на факти. Преболедувалите са много добре защитени срещу Делта, а ваксинирате са сравнително добре защитени.

# 22 430
Скрит текст:
Цитат
author=мозак link=topic=1308546.msg43162583#msg43162583 date=1626363932]
В началото на ковид истерията по времето на локдауна, познат почина от ковид. Имаше сериозни проблеми със сърцето. Беше на 75 г.
Преди месец, 10 дена след ваксинация с “Комирнати”, почина друг мой познат от инфаркт. Беше на 60 г. с наднормено тегло. Нямал е данни за проблем със сърцето. Други от неговото близко обкръжение са ваксинирани с "Модерна" и засега нямат никакви проблеми.
Първия ако го пишем за починал от ковид, означавали, че вторият е починал от ваксината?

Не, не означава. Не може автоматично да се каже, че ваксината е причинила инфаркт, за такива неща се прави разследване. Дали е - 1- ва игла, дали е втора и т.н.

На това му се казва двоен аршин. За единия случай няма нужда от разследване, а за другия има. Странно.
Защо да е двоен аршин?
За починалия от / с Ковид е ясно, до колкото разбрах, че е бил с доказана инфекция. Предположих, че е бил направен ПСР тест.
За ваксината- до колкото ми е известно, до момента няма доказана взаимовръзка за подобен страничен ефект от ваксините.
При всички положения, съм чела, че се докладват и се разследват всякакви случаи ( със странични реакции)  на хора, които са се ваксинирали. Вярвам,  че ще се чуе ако има такъв реален  риск.

# 22 431
  • Другата България
Скрит текст:
И никой от нас не е антиваксър, всички, и внуците , имаме задължителните ваксини.
Не се сърди, но така е написано все едно "задължителните си ги слагаме". А тази, ако стане задължителна? Тоест това ли е критерият или кое по-точно? Любопитно ми стана.

Скрит текст:
Аз имам доста ваксини; тази изчаквам по различни причини (да не ме разбираш погрешно го казвам). Но имам например и няколко от препоръчаните, не само задължителните. Като помисля, че само за Мексико ми биха три Smiley Страната, в която съм, харесва ваксините. Имат си дори една популярна срещу една болест, която се разнася от кърлежите, на всеки пет години си я бият. Нито една ваксина обаче не е задължителна, защото явно имат различен подход към самата тематика.
Не се сърдя. Просто сме изпълнителни, спазваме задължителните закони и разпоредби. За пожелателните мислим, че имаме право на собствено мнение. За грип никога не сме се ваксинирали, снаха ми само веднъж, и казва, че по-тежък грип не е карала в живота си.
Първата ваксина против грип е произведена през 1947 или 1948 ако не ме лъже паметта.
Оттогава до сега милиони хора се ваксинират всяка година, вкл. и у нас, ние всички също си поставяме от години, мои познати и близки също. От тези хора по-голямата част си купуват ваксините от аптеката, и си ги поставят или сами вкъщи /с помощта на лица с медицинско образование/, или при ОПЛ. При нас РЗИ не поставя противогрипни ваксини.
Абсолютно несериозно е да се прави паралел между ваксина на една година, или по-малко, създадена за рекордно кратки срокове и реално тестовия ѝ период преминаващ върху милиони хора по света, и такава, датираща от .....всеки сам може да сметне колко години. И за която поне досега няма такава статистика на странични ефекти, някои от които сериозни.
Най-сериозното оплакване след поставяне на противогрипна ваксина, или поне което аз съм чула е, че после поставилите си я карат грип тежко, както и твоята близка. При нас имаше противоположния ефект - леко изкарване, или никакво.
Поредно доказателство, че при различни хора всяка ваксина може да реагира по различен начин.
Така, както противогрипната не е задължителна, така няма как и тази за ковид да стане задължителна.
И го казвам не като антиваксър, какъвто не съм, а като съвсем нормален гражданин, живеещ в 21 век.

# 22 432
Естествено, че може да изкараш тежък грип, дори с ваксина.
Тя не действа от днес за утре, нужно е време да се изгради имунитет. Това всеки го знае.
За другото - ами да чакаме 80 години тогава, според противогрипните, че да се потвърди дали са безопасни КОВИД ваксините. Щом някой е ОК, да си чака.
Аз нямам такива намерения.

# 22 433
  • Другата България
Всеки може и следва да има каквито си иска намерения.
Лични и индивидуални.
Свобода на действие.
Въпросът е да не натрапва избора си на останалите, които имат различен избор от неговия.
И да не ограничава свободата/свободите му на личен избор и мнение, отнасящи се за собственото му здраве.
Говоря по принцип.

Аз вече познавам двама, които се отказаха от ваксина именно защото това постоянно натрапване отвсякъде и "заплахи" за ограничаване на свободи и други неща /не следя темата по принцип - за ваксините/, ги отвратиха.

# 22 434
Merry_An[/b], аз не правя паралел между двете ваксини като такива, а като задължителни и пожелателни.

# 22 435
Bond001, ако има и частичка истина в това, което пишеш, бих била много натъжена. Силно се надявам, че не се демагогства.
Четох за някакъв "кардит"...възпаление, което се получава , рядко, но е документирано.
Лично аз имах стягане, пробождания в сърдечната област между двете ваксинации и се бях стреснала, защото никога не съм имала оплаквания за кръвно, сърце или сърдечни функции.

Но за инфаркти, като реакция към ваксината, не съм срещала още инфо. Дано и да няма.

# 22 436
  • Другата България
Merry_An[/b], аз не правя паралел между двете ваксини като такива, а като положителни и пожелателни.
Именно.

# 22 437
“Преди да се ваксинирате срещу COVID, си направете серологично изследване за наличие на антитела. Така ще избегнете голяма част от най-тежките реакции на ваксината и инфаркт, съветва италианският професор Фабрицио Салвучи, който е хирург кардиолог и медицински директор на Ticinello Cardiovascular&Metabolic”  https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9608664

# 22 438
  • Пловдив
На фона на опитите на здравното министерство да увеличи ваксинирането Мангъров продължава преспокойно и необезспокоявано да саботира ваксинирането с постоянни изцепки. Поредната такава:

Мангъров: Има мания за ваксиниране, която е плашеща

Но да се налагат тези ваксини, които не са изпитани по правилата на медицинското изкуство за масово прилагане и хората да се заплашват, че могат да загубят работата си, че не могат пътуват, ако не са ваксинирани. Това е много страшно и много неетично, защото, като човек отива да се ваксинира с COVID, това трябва да бъде негово лично желание. Защото, преди да се ваксинира, него го карат да подпише едно информирано съгласие, с което той освобождава от отговорност всички тези, които го карат да се ваксинира“, казва Мангъров.

„В другите ваксини тези неща ги няма. Там, ако нещо се случи, всички, свързани с производството на ваксината, носят отговорност. Тук се казва на хората: "Бъдете отговорни, спасявайте другите, но вие, когато се ваксинирате, за вашето собствено здраве – никой не носи отговорност", обяснява инфекционистът.

„Нормалният срок за производството на една ваксина е най-малко 10 и повече години, докато тези ваксини бяха създадени за няколко месеца. Ние не сме наясно каква е тяхната ефективност. Казва се, че тя е 80-90%, но се вижда, че се наблюдават пробиви. Също така не сме наясно каква е тяхната продължителност на действие. Защото сега се казва, че е нужна, може би, трета ваксина. Също така не е ясно какви са техните странични действия. Всички тези неща трябва да бъдат включени в досието на една ваксина, което няма как да се случи поради кратките срокове," смята лекарят.

https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/07/15/mangyrov-ima-maniia-z … plasheshta.497130

# 22 439
Той май чете темата?
Същите неща ги четем и тук. Simple Smile
Но пак е в издънка, защото в информираното съгласие не освобождаваш никого от отговорност. Поне да беше го прочел.

Общи условия

Активация на акаунт