COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 926
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 22 320
  • В заешката дупка
При нас в Исландия ситуацията в момента много напомня на ситуацията преди вълната миналата есен. Ловеше се тогава вирусът известно време по границите и после се шмугна в страната. Сега същата работа - вече са открити вътрешни случаи с делта, нямащи директна връзка с границата. При това отново огнището е нощен бар, както и миналото лято.

Има обаче една съществен разлика - сега има ваксинирани, и то голямо мнозинство. Което пък е и причината по-голямата част от заразените да са ваксинирани. Главният епидемиолог за момента съветва рисковите групи и възрастните да бъдат “по-бдителни”, а болници/домове за възрастни да въведат мерки при посещения. Случаващото се е очаквано и не е изненада, каза, включително и това, че ваксинираните се заразяват. Дали и доколко ще има вълна обаче и колко сериозна, предстои да видим. Няма хоспитализирани.

# 22 321
Вече ясно се вижда статистически, че ваксините не са достатъчна бариера против заразяване. Това би трябвало да означава страните в Европа да си променят политиките и всички туристи да подлежат на тестване, но явно няма да се случи. Аналогично за ходенето на претъпкани места като барове.
Поне защитата от тежко протичане засега изглежда надеждна и според мен натам трябва да се насочи фокусът какви са ползите, защото реално ваксинационното покритие само по себе си няма да намали достатъчно разпространението.Иска ми се Георги Маринов  да не излезе прав, но май ще си се надбягваме с вариантите до безкрай.

# 22 322
Мои близки приятели, който не са ваксинирани изключително тежко изкараха Делта ,на 40 и 50 години. Карат тежък дълъг ковид в момента ,въпреки навременното лечение в болница. Дано тежките случай се разчуят ,колкото може повече и се постигне по-голям процент ваксинация в България. Колкото и са се успокоителни новините тук преди 7 дни почина в София мъж на 37 години в добро здраве. Просто трябва да се шуми повече ,за да се промени нагласата в хората и да не се стига септември до темпа на заразяване в Англия и Барселона.

# 22 323
  • София
Абсолютно безумие е да се агитира за ваксинация чрез болни, лонг ковид и трупове. Първо правило в добрата реклама е да се подхожда положително към клиента, в случая - към пациента.

# 22 324
Абсолютно безумие е да се агитира за ваксинация чрез болни, лонг ковид и трупове. Първо правило в добрата реклама е да се подхожда положително към клиента, в случая - към пациента.
А как да стане - страхотните френски реклами са базирани на това, че ще им паднат ограниченията.
Тук няма никакви ограничения, освен маски, а като чета - ако се направи реклама с призив "ваксинирайте се и ще махнем маските" - за повечето пишещи тук ще е по-депресираща реклама от такава с "болни, лонг ковид и трупове"  Simple Smile

# 22 325
  • София
Със сигурност трябва да е с позитивна нагласа. В Австралия се вихри жесток скандал заради оная реклама с респиратора, а там скептицизмът е далеч по-малко, тук си представям.
А и до момента не съм видяла някой скептик точно труповете и лонг ковид да са го убедили в мерки и ваксини, няма и да видя, убедена съм.

П.П.: Френските билбордове са шедьовър от рекламна гледна точка.

# 22 326
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ми това не е реклама за дъвки или дамски превръзки, все пак...
На 8-ми март почина майката на моя приятелка, която ми беше много близка. На първи март се бяхме видяли и говорили (по щастлива за мен случайност аз бях в колата, тя на метри от мен ан улицата, защото иначе често прекарвахме с часове заедно вътре),
а на осми вече я нямаше... Приятелката ми е записала на телефона си последния им разговор, на седми... помоли ме да го чуя.
Вярвайте ми, жената звучеше като човек с поне петдесет години отгоре, всяка дума беше с борба за въздух. Та... не знам какви точно реклами биха допаднали на обществото, но за мен нужда от замазване няма.

# 22 327
Със сигурност трябва да е с позитивна нагласа. В Австралия се вихри жесток скандал заради оная реклама с респиратора, а там скептицизмът е далеч по-малко, тук си представям.

П.П.: Френските билбордове са шедьовър от рекламна гледна точка.
Доколкото разбрах, проблемът е не че в рекламата страда човек , а че страда млад човек, който според техния ваксинационен план още дълго време няма да има право на ваксина. Това е един вид депресиращо, защото нямаш право на ваксина, а показват какво ще ти се случи, защото не си ваксиниран.

Иначе и на мен страшно ми харесаха френските реклами

# 22 328
Вече ясно се вижда статистически, че ваксините не са достатъчна бариера против заразяване. Това би трябвало да означава страните в Европа да си променят политиките и всички туристи да подлежат на тестване, но явно няма да се случи. Аналогично за ходенето на претъпкани места като барове.
Поне защитата от тежко протичане засега изглежда надеждна и според мен натам трябва да се насочи фокусът какви са ползите, защото реално ваксинационното покритие само по себе си няма да намали достатъчно разпространението.Иска ми се Георги Маринов  да не излезе прав, но май ще си се надбягваме с вариантите до безкрай.

Ами първо реално все още почти няма общество, което да е достатъчно ваксинирано, почти навсякъде повечето млади хора и децата все още не са ваксинирани, а и сред възрастните въпреки че има много ваксинирани, не са всички. Второ Ro на вируса скочи страшно много като разликата между уханския първообраз и най-новия вариант Делта е доста голяма, т.е. забравете вече за тези 60-70% достатъчни за стаден имунитет, за които се говореше в началото, вече процентът, който е нужен за да няма повече епидемични вълни е много по-голям. И трето да вариантите изяждат част от ефективността на ваксините срещу симптоматични инфекции.
Само с ваксини беше ясно още в началото, че едва ли ще стане, говореше се за ваксини + мерки, но както виждаме мерките остават малко на заден план. Но едно е сигурно, по всичко изглежда, че с ковид ще си живеем още дълго време, за съжаление.

# 22 329
Аз не си представям реклама с респиратори (примерно) да свърши каквато и да било работа. У нас не мисля, че въобще нещо ще повлияе. Просто коментирам, че представянето на ваксините като  начин да се спре разпространението, накрая ще се окаже заблуждаващо и ще налее още вода в мелницата на конспираторите. А и действията на държавите все едно ваксинираните не могат да се заразят, след като се вижда, че това не е така, просто ще спомогне за по-бързото плъзване на следващи варианти преди да има достатъчно ваксинирани.  И ще има и донякъде основателни обвинения защо се тестват и ограничават неваксинирани, след като и ваксинираните могат да разнасят вируса, макар и в по-малка степен. Не ми харесва да е така, но аз съм реалист, не залитам по wishful thinking.

# 22 330
UK 42 302 нови случаи - какво са решили англичаните - да минат тази седмица 50 000, а другата седмица 100 000.

# 22 331
UK 42 302 нови случаи - какво са решили англичаните - да минат тази седмица 50 000, а другата седмица 100 000.
По важното е ние какво сме решили, според таблиците на Кацаров, никога май няма да видим страна в червения списък. Утре като ни вкарат в зеления им списък за туризъм, тогава ще го закъсаме.

# 22 332
  • София
Само да кажа, че в Австралия далеч не е проблем само възрастта на актрисата. Проблем е цялостното послание - ако не се ваксинираш, ще стигнеш до респиратор, което просто не е вярно. Пак казвам, не се прави така. Не можеш да агитираш (защото не е реклама, да) с болни и с умрели.
Не ми вярвате? Направете си експеримент - намерете някой скептик на тема коронавирус и ваксини. Пуснете му австралийския клип и чуйте/ вижте как ще реагира и какво ще каже. Бас държа, че няма да хукне към най-близкия "зелен коридор", даже няма и на бас да се хващам, убедена съм, че коментарите ще са нещо тип "Ама то вирус си има, ама той е опасен за възрастните" или "То това е преувеличение, то не става така". Защо тогава смятате, че подобна стратегия масово ще проработи? Човешкият мозък не функционира така. Това е все едно да водиш предизборна кампания с... де да знам, клипове със заклани кучета.

# 22 333
  • В заешката дупка
Вече ясно се вижда статистически, че ваксините не са достатъчна бариера против заразяване. Това би трябвало да означава страните в Европа да си променят политиките и всички туристи да подлежат на тестване, но явно няма да се случи.

В Исландия до 1 юли всички влизащи в страната се тестваха на границата. Без значение ваксинирани, преболедували или не. Изнасяха се периодични данни от това тестване, които показваха, че макар и малък процент, ваксинираните/преболедувалите все пак могат да носят инфекция и риск си има, особено като влизат повече хора:

За периода април - май: 0,08% положителните сред ваксинираните влизащи и 0,2% сред преболедувалите  Линк
За май-юни: 0,03% положителни сред васкинираните и 0,1% сред преболедувалите Линк

# 22 334
Ами по някаква причина така е решил още ЕС още с цигарените кутии, като външният им вид доведе навремето до бесен пазар на табакери.
Не съм за негативна реклама, но лично аз просто не виждам, каква положителна реклама може да се измисли за България
Освен сигурно такива -  "Ванга предсказа още през 1972 г., че само ваксините ще ни спасят", "Лечителят П.Д. препоръча билкова смес тази и тази за подсилване на ефекта от ваксината", "ШОК - следи на Марс от ваксина срещу КВ", "Екскурзия до магическите пирамиди, които насочват правилно и регулират действието на ваксините".
Тук може и да има  оспорващи ваксините с разумни аргументи, но както съм казвала и преди - социалните мрежи преливат от хора,  от чиито писания да се смееш ли, да ревеш ли. Особено ми е любимо това, как ваксинираните  са обречени и след 1 или 3 г. ще почнат да пълнят гробищата.

Общи условия

Активация на акаунт