Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 797
  • 956
  •   1
Отговори
# 495
Дъщеря ми четвърта година учи АЕ по някаква иновативна система. Няма диктовки, нито "писане на думите по 10 пъти". Но пишат много - проекти за книги, комикси, дори простички стихчета. Като питах за диктовки ме помислиха за "древна" Laughing Първите 2 години беше пълна трагедия, но после нещата се промениха осезаемо.

# 496
  • София
Ох, никой не взима материала за една година напред. Rolling Eyes В началните класове, защото материалът е лесен и малко, след като се приключи с него, се взима малка част от материала за следващия клас, което облекчава децата през следващата година.

# 497
Ама аз предлагам още от зачеването да спрем да говорим на български и да минем на английски, че те още в утробата ни чуват. За какво да им губим времето?

За други не знам, ама у наше село се обсъждат и ЧП, и история, и география.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 22:19 от Fancy

# 498
Даже в някои класове имат малко повече хорариум по тези предмети от монския.

# 499
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз не мога да си представя да изучавам какъвто и да било предмет, без да знам езика си. Изобщо въпросът ме изуми и се чудя как да формулирам отговор...и дали има смисъл.

# 500
То голямо родолюбие, но в темата май само Аш и Дъждец са с никове на кирилица...
Фенси, билингвалните програми се продават добре още от ДГ, а също и "английските" (каквото и да значи когато дама на средна възраст евтусиазирано вика по ясленче "Летс плей уит дъ боол").

# 501
  • София
Аз не мога да си представя да изучавам какъвто и да било предмет, без да знам езика си. Изобщо въпросът ме изуми и се чудя как да формулирам отговор...и дали има смисъл.
Е, може детето на потребителката, задала въпроса, да не учи в българско училище и там въобще да не е нужно да се учи български наистина.

# 502
  • София
Българският първо е родният език на голяма част от населението и второ, той е официалният език в държавата. Затова обучението в българското училище и детските заведения се извършва на български. Дори човек да няма сантиментални причини, то  докато детето му е в българската образователна система, няма как да избяга от него. Ако не иска детето му да говори и да учи български, да запише детето в чуждо училище или да емигрира.

# 503
Децата ми не са в български училища, да. Интересно ми е какво се случва в образователната система у нас и как вървят ЧУ, чисто любопитство. Някой напред спомена пасионатните училища, макар и с ирония. Аз ги харесвам след определена възраст и записах дъщеря ми в едно за следващата учебна година. Ако не се получи добре, ще се върне в 'дневното'. В България май все още няма такива? Или имаше пансион към АК...

# 504
  • Пловдив/София
И моят ник е на кирилица, но това е последният признак на родолюбие, за който бих се сетила Simple Smile))
Учудвам се, че никой не спомена най-важната причина да учиш родния си език,а  именно, че добрата грамотност на майчиния език е предпоставка за добра грамотност на всеки следващ чужд след това. Знам, че децата могат да проговорят на друг език първо и тн, но под "грамотност" разбирам наистина богата езикова култура, безупречен правопис, добро изразяване. И най-малкото това е официалният език, ако се наложи една  молба да се пусне в институция, на китайски ли ще я напише, или ще я предаде пълна с грешки? Наистина не разбирам въпроса.
(преди бях още по-крайна на тема правопис и интелект, но взех, че се омъжих за човек, който освен грозно, пише с много грешки, а се оказа всестранно развит и успешен в няколко области..та вече внимавам с генерализациите, но все пак).

За интернат към този етап съм твърдо против, винаги ми е звучало като наказание. Ползите спрямо минусите не виждам да са измерими. Може би ако живея в Долно Камарци и там е циганска гимназия, тогава да, но в един приличен град по-важно ми е детето да е наблизо и да има подкрепата ми, отколкото да е в лъскаво училище. Направо ми е немислимо. Друга причина би била, ако има някакъв супер талант и само на едно място могат да го развият.

# 505
Пипи, мисля, че просто имаш предразсъдъци към този тип училища. Условията в тях нямат нищо общо с изправителните интернати от соц време, ако това ти е първата асоциация.

# 506
  • София
Предполагам, че са прекрасни условията в пансионатните училища, но винаги са ме изненадвали познати, които обмислят подобно решение за децата си. Макар и днес тийнът да ми вдигна нервите, не мога да си представя доброволно да ускоря момента, в който няма да живее у дома. Какви са плюсовете на едно такова решение?

# 507
  • София
Бе не знам.
Виреят разни форми на bullying по такива места.
Не е като да е излязла малко информация по темата. Католически пансиони, Джереми Кларксън и Рептън...
Подрастващите по-добре да са под някаква форма на родителски контрол, а не на такъв от уж официални длъжностни лица. Лично мнение.

# 508
  • София
Не мога да се сетя за нито един плюс на това детето ми да не си е у дома в пубертетско-ученическите години.
Всъщност, да, както каза Пипи, ако няма друга алтернатива само. Мъжът ми е живял на общежитие в града, за да учи в езикова гимназия, но дори в такъв вариант в петъците си се е прибирал.

# 509
  • в страната на чудесата
Аз въобще не мисля Силвиана, че имам някакви пресекателни с Вас. Но понеже аз писах не без ирония за пансионите ще кажа, че ако някой желае да нанесе трайна травма на детето си, облечена в скъпа и парвенюшка грижа, веднага може да го изпрати в пансион, без да чака.
Високият стандарт в познаването на родния език е белег за добро възпитание и интелект във всяка общност. Изобщо няма да псоменавам изключителното му значение в изграждането на устойчиви личности, с усещане за корен и произход, независимо от местопребиваването за момента. Липсата му е видна в телевизора ежедневно. Никой не презира повече новите "британци", говорещи срещу родината си и не познаващи българския език в неговата дълбочина. Езикът е порта към историята, към културата на един етнос. Изобщо без да коментираме и духовния смисъл на езика. Точно на нашия език.
Английският е езикът на магазинерите (цитирам Наполеон Simple Smile ), необходим е за търговия и за пари. Не е някаква велика ценност.

Общи условия

Активация на акаунт