Частни училища-информативно-дискусионна тема 46

• 67 592
  • 956
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Няма механична памет и няма смисъл да затвърждаваме грешни разговорни твърдения, които за съжаление са се вкоренили твърде дълбоко. Когато се учи наизуст има други механизми, дори когато децата учат стихотворения, които не разбират, това пак не е механично (направо се изприщвам като го чуя този израз за механичната памет), а схемата е доста сложна и не просто така. Мога да разказвам, но не е тук мястото, това е част от цял дял от науката.

# 691
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, имам 2 познати деца в гимназия Златарски и понеже родителите на едното са много доволни, сега записаха сестра му в прогимназията.

# 692
Анди, в курса по психология в СУ едно време ни учеха, че според начина на запаметяване и разбиране паметта бива механична и логическа. Така че, освен ако вече науката не е отрекла подобно деление, понятие "механична памет" има.

# 693
  • София
Ау, до сега бях чувала само позитиви за Златарски и си го държа, като алтернатива, но наистина тези отзиви са притеснителни Sad

# 694
Здравейте,

Планираме преместване от Чехия в София и дърщеря ни завършва първи клас тук. Основният и език е английският - някак си успява винаги да си намери приятели, които го говорят и избягва до колкото може чешки и български. Ориентирахме се към частно училище, предполагам че разбирането към ситуацията ни ще е по-голяма.  Тук училищната година завършва на 1ви юли, когато ще получи и сертификата за завършен клас. Видях, че официалното кандидатскване в повечето училища вече е приключило, пуснах мейли да попитам за свободни места и условията предната седмица до 5 - 6, за сега едно ни отказа, а останалите не са отговорили изобщо. Колебая се за Светлина, не видях много мнения за него - може ли повече информация
Благодаря ви

# 695
  • София
Анди, в курса по психология в СУ едно време ни учеха, че според начина на запаметяване и разбиране паметта бива механична и логическа. Така че, освен ако вече науката не е отрекла подобно деление, понятие "механична памет" има.

Съжалявам, в най-добрия случай това е някакво странно определен модел на паметта, който е съвсем остарял, а в най-лошия някой нещо или не е разказал, или не е разбрал. Един от класическите вече модели на паметта е на Алън Бадли, англичанин. Преди него паметта се е разглеждала като солидна единица, после той през 60те прави един от революционните модели на паметта - сензорна (иконична, слухова и т.н.), краткосрочна/оперативна памет, дългосрочна памет и един централен процесор, който е вниманието. Това като най-просто обяснение. После доразвива модела, защото експерименталните данни дават основание. Изследвали са не само хора в норма, а и пациенти с паметови увреди (заради инсулти, дегенеративни заболявания и травми), деца с различни диагнози и проблеми. Мисля, че продължава да работи, жив класик.

# 696
  • в страната на чудесата
Нищо ново и по-хубаво нямам за Светлина. Ще я вземат веднага, преди това ще обяснят че е назад с материала и много трябва да се работи. Четете назад.
Впрочем за да приемат детето не им е нужен сертификат, той е за записване. Та сте позакъснели.

# 697
  • София
Имам поглед върху 2 приятелски деца в Светлина. Много добре възпитани, не виждам да са назад спрямо връстниците си. Родителите са доволни. Лично на мен не ми направи добро впечетление собственичката (или директорката, не съм сигурна), която винаги обяснява колко са зле децата и как ако в 4ти клас не изкарват пари са закъснели и т.н.

# 698
  • в страната на чудесата
Г-жа Радкова или щерка и Simple Smile
Класовете са нищожно малки. До 4 клас МОже и да става, след това трябва да се търси друго

# 699
Много благодаря за отзивите Simple Smile

Със сигурност ще има много да се работи, последните 2 години я натискахме да учи български и чешки, а тя някакси успя да изклинчи и да се научи сама да чете и пише на английски. Като гледам повечето частни училища имат приемен изпит по български език, а и по математика условията на задачите ще са на български ... надяваме се като изключим единия от трите езика да има чувствително подобрение

# 700
Мимсси, мисля, че може да ви е от полза да се свържете с Чешкия културен център в София или направо да отидете на място. Да поразпитате кои училища са предпочитани от чешката общност, какви курсове и събития имат и може да подпомогнат детето за чешкия и адаптацията в България.

# 701
Sylviana, не мисля, че това ще помогне в случая - ние се опитваме да намалим езиците, не да ги запазим Simple Smile Общуването вкъщи протича - тя ме пита на английски, аз отговарям на български и двете заедно търсим чешките думи от учебника в Google

# 702
  • София
Наистина малко сте закъснели с кандидатстването за училище за есента, но аз бих предложила да погледнете новото училище Дени Дидро или мейпъл Беър. Аз нямам лични впечатления от тях и не знам дали са подходящи, но смятам, че тъй като сега прохождат ще са по-отворени и гъвкави, с малко деца в паралелката, което ще позволи на детето да се обърне повече внимание и да се съсредоточат върху конкретни и пропуски и проблеми

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 21:17 от Onna-bugeisha

# 703
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Иззи има прием, а деца с добър АЕ са добре дошли там.

# 704
Много благодаря за отзивите Simple Smile

Със сигурност ще има много да се работи, последните 2 години я натискахме да учи български и чешки, а тя някакси успя да изклинчи и да се научи сама да чете и пише на английски. Като гледам повечето частни училища имат приемен изпит по български език, а и по математика условията на задачите ще са на български ... надяваме се като изключим единия от трите езика да има чувствително подобрение

Частните училища в София не са много. Моят съвет - обиколете ги, поговорете с тези които вземат решения, собственици или може би директори (за по-големите). От тези, които ви влязат в положението и се наемат да ви помогнат, изберете това с най-много деца.

Общи условия

Активация на акаунт