Избор на столче за кола - 4

• 83 684
  • 836
  •   1
Отговори
# 165
Дори и да можете няма да е безопасно. Казали са ви в магазина. Но в крайна сметка детето е ваше и вие си решавате. Базите не ги продават за да вдигат цената, а за сигурност.

# 166
Не сме се консултирали със служители в магазин, нито сме разглеждали нещо на място.
Чета и проучвам до момента само в интернет, като се опитвам да се аргументирам пред ММ, че трудно ще намерим столче с директен монтаж за кг, които сме избрали.
Ирен, би ли споделила на кой модел сте се спрели?

# 167
Е, то от това по-ясно не знам. Казали са ви в магазина, че не може без базата. А и не виждам защо искате да я избегнете? Столчета с колани се продават за коли без изофикс. Но при положение, че имате, а и за тази възрастова група, е силно препоръчително да е с база. Ако не, то търсете стол, за който изрично пише, че може с колани, но при положение, че имате изофикс, звучи абсурдно да искате да го избегнете...

# 168
Мира, защо не искате столче с isofix база?
Първото, което сте показала - Cybex Sirona S i Size е с вградена база. Не е нужно да се купува отделно, идват като комплект.

# 169
Аз нямам нищо против да вземем с допълнителна база, но според мъжът ми при положение, че имаме изофикс за директен монтаж (на седалките) няма да има нужда от допълнителна база.
Но както казах, ние сме абсолютни лаици в това отношение и именно заради това писах тук, за да се информирам доколкото е възможно.

# 170
Mирa , е да де ,тя и базата директно се монтира към изофикса.

# 171
Да, разбрах 😁 просто на него идеята му е да вземем детски стол, който директно (чрез някакви щипки или нещо) да се закача на седалката.
Но според моето скромно проучване ще бъдем доста ограничени в избора, тъй като повечето, които разглеждах са с коментираната допълнителна изофикс база, стойка, краче или както я наричат.
Понеже с обясненията хич ме няма, ето пример за такова столче: https://www.baby.bg/product/cosatto-all-in-all-dragon-kingdom-isofix-0-36-kg/

# 172
Мира, търсете тогава столче, което няма Isofix система и го вържете с коланите. Двата варианта (Isofix или с колани) се водят еднакво безопасни.
Според мен ще ви е трудно да намерите столче за новородено хем с Isofix хем без база.

ПС: Само да уточня, че базата не е "допълнителна притурка" към столчето. Тя е част от цялостната му конструкция.
Явно има причина, поради която Isofix системата на столчетата е вградена в база, а не в самото столче. Просто не виждам с какво пречи базата. Simple Smile

# 173
Столчетата от база с Изофикс + кошница, която се "щраква" отгоре, обикновено ги купуват хора, които искат да щракват кошницата ту на количката, ту в колата, което аз намирам за безсмислено защото бебето не бива да стои в кошницата повече от 1-2 часа като новородено, а и когато се ползва отделно столче, отделно кош за новородено за количка се запазват в по-добро състояние. Да не говорим, че новородените често се наакват и с количката навън (с кош за новородено) е супер удобно за смяна на Памперс, докато в кошница няма как да стане (или поне Аз не го виждам). За заспиването в началото не е проблем местенето.

Нашето столче се води от 0+ с допълнителна подложка, монтира се с Изофикс и се ползва до 4 години. Моя приятелка също го използват от самото раждане. Марката е Бритакс, моделът Dualfix 2R.
Като начинаещи в търсенето ви съветвам да търсите столчета с краш тестове на марки като Britax, Be safe, Cybex, Maxi cosi и тн. И забравете за марки като Лорели, кикабу, Мони, Чиполино и тн китайски боклуци, представяни за "български" марки. Просто не са сигурни за детето ✌️

# 174
Lana, аз доколкото разбирам жената иска столче с вградена в него система Isofix, а не столче с база.
Britax, Cybex и тнт пак използват база с Isofix.
Или аз нещо не съм разбрала питането като хората. Simple Smile

# 175
Столчетата с отделна база са обикновенно за да се сложат няколко столчета различна категория. Купувате си базата и кошницата за новородено, а като порасне малко бебето, си купувате следващото столче към същата база.
Не е задължително да махате кошницата и да я закачате към количката, може да си седи и винаги там. На мен ми беше удобно да си облеча бебето в нас, да го закопчая в столчето и да го занеса до колата. Да го нося на ръце, шаващо и с друг багаж на рамо  до колата и да го закопчавам там ми беше по трудоемко. Отделно като имах да пазарувам много и ми трябваше количка за пазаруване в магазина, можех да сложа и бебето с кошчето там, а не да се чудя как да набутам кашон с памперси в багажника на бебешката количка. Бебето не е седяло повече от час в столчето, та не виждам проблем.
Като мина годинка и израстна кошницата, взех към същата база следващото столче, което се ползва до към 4 година някъде. То не се маха, седи си застопорено към базата. Свалям го само, като искам да изпера тапицерията.
Ако ме искате да имате 2 столчето, т.е. кошница и следващо до 4 година, то може да купите стол с вградена база. Cybex s е такъв модел, не знам колко става за съвсем малко, новородено бебе. Или да купите кошница без база, да я закачате с коланите на автомобила и после да купите столче с вграден изофикс. При закачане с коланите на кошница в колата трябва да се внимава да се върже правилно. А това връзване го правите на всяко пътуване. С изофикс база е важно да монтирате базата веднъж, после кошницата се слага на всяко пътуване, но новите бази има система, която казва, дали е сложено столчето сигурно. За коланите няма система, която да го каже.

# 176
Благодаря на всички за подробните отговори! Определено ми стана доста по-ясно ❤️
Исках да разбера разликата между изофикс базата и самия изофикс в колата. Първо дете ни е и никога не сме се сблъсквали с избора на детско столче, затова въпросите ми може да са ви се сторили леко неориентирани и нелепи 😁
Ще купим столче с допълнителна изофикс подложка.

# 177
Мира, нормално да сте малко объркани в началото. Мисля, че сега разбрах от къде идва объркването. ISOFIX доколкото знам е международен стандарт за сигурност и за закачане на столчето към шасито на колата.
От страната на вашата кола Isofix изглежда така:

Тези две метални скоби са Isofix на колата.
Когато се казва, че колата има Isofix система, значи, че има тези скоби.
За да се закачи за тях столче, то трябва да има съответните щипки, които изглеждат ето така:

Та тези "щипки" са вградени в базата на столчето. Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 08:10 от Rocket

# 178
Аз сега, търсейки столче за дете над 4 години и 100см, забелязах, че на страницата на производителите има списък, с кои коли е съвместимо столчето и на кои места може да се монтира. Това само за изофикса ли важи или и за закопчаване с колани?
Гледах на joie i-traver че в моята кола и тази на мъжа ми може да се монтира на седалката до шофьора, но не и на задните. Е това ме учуди, изофикс имат само задните седалки.

# 179
Аз сега, търсейки столче за дете над 4 години и 100см, забелязах, че на страницата на производителите има списък, с кои коли е съвместимо столчето и на кои места може да се монтира. Това само за изофикса ли важи или и за закопчаване с колани?
Гледах на joie i-traver че в моята кола и тази на мъжа ми може да се монтира на седалката до шофьора, но не и на задните. Е това ме учуди, изофикс имат само задните седалки.

За коланите майче е най-добре да се пробва на място столчето.
Нашата първа кошница за новородено беше с колани и се оказа, че на едната кола са прекалено къси, за да бъде монтирано правилно.

Общи условия

Активация на акаунт