Избор на столче за кола - 4

• 83 722
  • 836
  •   1
Отговори
# 210
РОШКО, бихте ли дали съвет? Детето е на 3 години, 95 см , 12 кг. Харесала съм BeSafe  iZi Plus X1, като до колкото разбрах освен обратно на движението не може да се монтира по друг начин. Притеснява ме дали ще иска да стои в него. Друг модел на марката и не само бихте ли препоръчали?

Детето как се е возило до момента, в посока или обратно на движението?
BeSafe iZi Plus Х! е предвиден за деца с ръст до 115 см. и към момента няма да имате проблем с ползването му като размер.
Всъщност вие в каква посока искате да возите детето си и какво ползва към момента?

До сега бяхме с Be safe с вградена база , до 2 години се возеше обратно на движението, след което я обърнахме. Счупи ни се столчето, затова се налага в момента закупуване на друго. Искам да я воза обратно на движението, дали ще успея е друг въпрос, след като свикна по посока.

# 211
Здравейте, след дълго разглеждане на столчета се спрях на 2 модела Cybex Pallas S fix и Britax romer advansafix IV R, гледах им оценките в adac и до колкото разбрах са с доста малка разлика. Кое бихте ми препоръчали? И също гледах че в сайта uberkids са на доста добри цени в сравнение с тези в България, някой ако е поръчвал от там може ли да сподели опит? Детето е на 1 година около 10кг. и досега бяхме с кошница Cybex Aton m, закрепена с коланите на колата обратно на движението.

# 212
  • Варна
Здравейте, след дълго разглеждане на столчета се спрях на 2 модела Cybex Pallas S fix и Britax romer advansafix IV R, гледах им оценките в adac и до колкото разбрах са с доста малка разлика. Кое бихте ми препоръчали? И също гледах че в сайта uberkids са на доста добри цени в сравнение с тези в България, някой ако е поръчвал от там може ли да сподели опит? Детето е на 1 година около 10кг. и досега бяхме с кошница Cybex Aton m, закрепена с коланите на колата обратно на движението.

Ако търсите висока безопасност, нито един от двата.

Причините:
1. возенето обратно на движението е 5 пъти по - безопасно, отколкото в посока на движението.
2. най - добрите столове за коли в посока на движението осигуряват 60% безопасност или 40 пострадали на всеки 100 катастрофи, за ралика от обратно на движението, които осигуряват 92% или 8/100.
3. двата стола са от комбинирани групи, които обичайно имат доста по - ниски показатели като безопасност, понеже трябва да осихурят такава за деца с ръст от 75 до 150 см., няма как да е еднаква във всички възрасти.
4. срокът им на ползване е 10-12 год., вероятно няма вещ, която да сте ползвали толкова дълго.
5. дори да приемете, че тези модели са от най - добрите в посока на движението, предвид срока на ползване, материалите им ще стареят с времето и във фазите след 1/2 от ползването им безопасността им ще е значително намалена
6. докато детето ви стане напр. на 4 год., вероятно технологиите ще са доста по- напреднали за да може в срока след 4год. да бъдат намерени модели с доста по - висока безопасност от тези които се произвеждат сега.

Моя съвет е да се ориентирате към столове до 105 см. или до 18кг. с възможност за ползване обратно на движението, минимум до 2.5 год., а ако може и повече.

До сега бяхме с Be safe с вградена база , до 2 години се возеше обратно на движението, след което я обърнахме. Счупи ни се столчето, затова се налага в момента закупуване на друго. Искам да я воза обратно на движението, дали ще успея е друг въпрос, след като свикна по посока.

Тук за съжаление няма как да дам съвет, вие трябва да прецените възможността за ползване обратно на движението, в зависимост от детето.
Ако търсите максимална безопасност, то обратно на движението осигурява възможно най - голяма степен на защита.

Последна редакция: чт, 05 авг 2021, 18:12 от РОШКО

# 213
Здравейте, избрала съм си детско столче за кола Cybex Sirona. Подходящо ли е за новородено и има ли възможност да се монтира на кола без изофикс, а само с колани, тъй като едната ни кола няма изофикс.

# 214
Не може без изофикс.

# 215
  • Варна
Здравейте, избрала съм си детско столче за кола Cybex Sirona. Подходящо ли е за новородено и има ли възможност да се монтира на кола без изофикс, а само с колани, тъй като едната ни кола няма изофикс.

Не искам да се заяждам или да влизам в конфликт, но как си избирате нещо, за което дори не знаете как се прикрепя и дали е подходящо за детето ви.
Мисля, че избора трябва да е точно в обратния ред. Първо да се прецени, дали е подходящо за детето, после да се прецени, дали е подходящо и съвместимо с автомобила, както като размери, така и като начин на монтаж.
В противен случай, може да се окажете със столче за кола, което няма да ви върши работа за конкретния период, автомобил, дете....

# 216
След известни проучвания ние също закупихме Cybex Sirona, но трябва задължително база, не може да се закрепва с коланите. Дават го подходящо за новородено. Гледайте в емаг пускат понякога доста добри отстъпки, нашето столче + базата го взехме за 550 лв.

# 217
Здравейте, на етап съм в който избирам столче-кошница за кола. Количката ще ми е Cubex  priam, и следователно съм се насочила към кошница cybex. Моля тези от вас, които ползват или са ползвали да ми кажат каква е разлилата между Cybex Aton 5, Cybex Aton M, Cybex Cloud Z i-size.  Освен че последния е май най-нов и разликата в цените. На мен ми изглеждат много еднакви. Дори планирам и втора употреба да го взема. Ще се радвам да споделите вашия опит и съвет ще бъде ценен за мен. Благодаря ви!

# 218
Аз нямам опит с тези столчета, но доколкото знам, не се препоръчва купуването на столче за кола втора употреба, защото не знаете кога е закупено, как е използвано, дали не е участвало в катастрофа. Всичко това може да повлияе на неговата безопасност.

# 219
  • София
Здравейте, на етап съм в който избирам столче-кошница за кола. Количката ще ми е Cubex  priam, и следователно съм се насочила към кошница cybex. Моля тези от вас, които ползват или са ползвали да ми кажат каква е разлилата между Cybex Aton 5, Cybex Aton M, Cybex Cloud Z i-size.  Освен че последния е май най-нов и разликата в цените. На мен ми изглеждат много еднакви. Дори планирам и втора употреба да го взема. Ще се радвам да споделите вашия опит и съвет ще бъде ценен за мен. Благодаря ви!

Основната разлика е, че Cloud има пълно легнало положение извън колата и може да се ползва повече време, тъй като става до по-голям ръст на детето. Прочете характеристиките в сайта на Cybex.

# 220
Единствените варианти, които се справят с този проблем са BeSafe iZi Turn i-Size, BeSafe iZi Turn B i-Size, BeSafe iZi Twist i-Size и BeSafe iZi Twist B i-Size, които имат система за изравняване и нивелиране на наклона на автомобилната седалка.

Докато сте на тези ще се вмъкна и аз в дискусията да попитам няколко неща:
1. По описанията не виждам някаква съществена разлика между IziTwist и IziTurn, има ли всъщност нещо, което пропускам или просто IziTurn е новия модел?
2. Никъде не намирам оценка от краш-тестове на IziTurn, нито от адак нито от плюс тест. Знаете ли как всъщност се представя това столче?
3. I-size е стандарта, на който отговаря базата, а не самата база, нали така?

# 221
  • Варна
Докато сте на тези ще се вмъкна и аз в дискусията да попитам няколко неща:
1. По описанията не виждам някаква съществена разлика между IziTwist и IziTurn, има ли всъщност нещо, което пропускам или просто IziTurn е новия модел?
2. Никъде не намирам оценка от краш-тестове на IziTurn, нито от адак нито от плюс тест. Знаете ли как всъщност се представя това столче?
3. I-size е стандарта, на който отговаря базата, а не самата база, нали така?

по т.1 - разликата е, че iZi Twist се върти само на 180 градуса и може да се използва само обратно на движението до 105 см, докато iZi Turn се върти на 360 градуса и може да се използва както обратно на движението до 105 см., така и в посока на движението до същия ръст.

по т.2 - все още ADAC не са избрали модела iZi Turn за тестове, що се отнася до Plus Test, този тест се прави само на седалки с монтаж обратно на движението (какъвто iZi Turn не е).
Въпреки това, докато се използва обратно на движението iZi Turn ще е с резултатите на iZi Twist, втория има тестове и VTI Plus Test и ADAC.
Реално докато се използва обратно на движението iZi Turn е абсолютно идентичен на iZi Twist

по т.3 - I-size се нарича наредбата R129, това е най -новата наредба, която урежда изискванията към столчетата за кола. Старата наредба е ECE44/04 има принципни разлики между двете наредби. Първата урежда делението на основа ръст, втората на тегло (по принцип и двата критериия са от значение, но .........).
При старата децата бе задължително да се возят обратно на движението до 9м., в новата до 15м., новата изисва тестове при страничен удар и т.н.

# 222
Рошко, а имаше ли някакъв закон в България за седалките 15-36 кг да са с гръб, а не само под дупето? Аз знам плюсовети, но приятерка се притеснява само до не я глобят и ако мога да използвам този коз...

# 223
Безумни са ми такива хора, честно. Напоследък все повече чета как търсят стол за кола втора употреба но 40 лв, как слагат деца на годинка в такива седалки ...
Кръстя се и хвърлям по една молитва за децата, защото не са виновни, че имат такива родители....

# 224
Рошко, а имаше ли някакъв закон в България за седалките 15-36 кг да са с гръб, а не само под дупето? Аз знам плюсовети, но приятерка се притеснява само до не я глобят и ако мога да използвам този коз...
Скоро бяхме на презентация, в която говори собственикът на един от големите бебешки магазини и според него има изменение на закона и вече бустер седалките са забранени. Не  съм търсила и не съм се интересувала, едно че ни е много далече и второ такава седалки не бихме взели
Аз имам един малко страничен въпрос свързан пак с возенето в стлче за кола. Спрели сме се на такова, което може да се монтира обратно на движението до 18кг, минало е краш тестове и т.м. Аз съм активен шофьор  и живеем на такова място, че почти за всичко съм вързана с колата, а ММ често е в командировка. Тук идва притеснението ми - как наблюдавате децата , които са обратно на движението, ако трябва да сте сами с тях в колата? Гледах някакви допълнителни огледала има из чужди сайтове, но нямам идея къде и как се монтират.
Всякакви идеи ще са ми добре дошли.

Общи условия

Активация на акаунт