Вярно ли е, че самотните майки плащат по-малка такса за ясла на децата?

• 21 700
  • 285
  •   1
Отговори
# 210
ок,"20лв от държавата-смешни". мен пък повече ме касае приемането на деца на самотни родители с предимство.
Лени, имаш ли останала капка ентусиазъм да кажеш наредба ли е, правилник ли е или всяка градина решава за себе си?
Наредба е , разбирасе ! Как си въобразявате , че ДГ сами могат да вземат подобни решения!ДГ и ясли са общински , подчиняват се на техните разпоредби!Как ще оправдаят подобни преференции при една финансова ревизия , ако са си взели сами решение за тях! newsm78

# 211
Реза, защо не заключеш темата, че се изчерпа...  newsm78... Или Мамица като автор трябва да ти помоли... Ей аз не съм наясно с правилата на форума, каво остава в държавата  Wink

# 212
Абсолютно, а някои се хванаха за смешните 20 лева, които са нищо! Еми аз се водя подобен "самотен" родител, ама като живея с мъжа си не означава, че съм в прекрасно финансово състиояние и ако спестя тези 20 лева с тях ще му купя дреха или обувки или кактот и да било. Позлвах тази "опция" в закона по едно време и определено ми беше в помощ!
Ок, разбрах. Моят мъж няма нужда от дрехи и обувки, понеже е имал неблагоразумието да сключи брак с мен.  Crazy

# 213
Детските заведения не нарушават закони! Спазват ги! И в случая прилагат Наредба към Закона за местните данъци и такси , която определя таксите за ДГ , преференциите , както и случаите , когато те ще се прилагат! Както и необходимите за това документи , които да удостоверят мотивите за получаване на облекченията!

общините и детските заведения нарушават закона, разрешавайки на хора , живеещи без брак да бъдат третирани, като самотни родители.

Първо трябва да се запознаеш с Наредбата , а след това да отправяш обвинения! Никой не определя семействата , живеещи без брак , като самотни родители! Има преференция , повтарям, на основание :1. Самотен родител.
2.Деца , чиито родител  , е загинал при производствена авария или по време на изпълнение на служебният си дълг.
3.Деца , чиито родител , е с трайна инвалидност.
4.Деца на разведени родители.
5.Деца , на които единият или двамата родители са редовни студенти
6.Деца , чиито бащи отбиват редовната си военна служба.
7.Без брак.
Никъде , никой не е злоупотребил с дефиницията за самотен родител!

gospojata,
това от къде си го измисли  Thinking

Чл. 20.  (1) Не се заплаща такса за:

1.  (изм. - Решение № 2 по Протокол № 50 от 24.03.2003 г., Решение № 11 по Протокол № 52 от 12.05.2003 г., изм. - с Решение № 111 по Протокол № 71 от 23.02.2006 г.) деца, чиито родители са I или II група инвалиди, децата на неизвестни родители, деца пълни сираци, децата на загинали при производствени аварии и природни бедствия, децата на загинали в изпълнение на служебен дълг;

2. (изм. - с Решение № 111 по Протокол № 71 от 23.02.2006 г.) деца с тежки хронични заболявания, посочени в Приложение № 5 към Наредба № 19 от 03.10.2000 г. за експертизата на инвалидността при деца до 16-годишна възраст, издадена от министъра на здравеопазването, както и с хронични заболявания и/или с увреждания, изброени в Наредба № 6 от 19.08. 2002 г. за обучението на деца със специални образователни потребности и/или хронични заболявания,  издадена от министъра на образованието и науката, ако същите подлежат на инвалидизиране. Освобождаването от заплащане се извършва въз основа на подадена молба от единия от родителите или настойника и медицинска експертиза, издадена на основание цитираната по-горе наредба на министъра на здравеопазването и по реда, предвиден в нея. В една група от масовите детски градини могат да се приемат до две деца със специални образователни потребности;

Чл. 21.  (1)  (Изм. - Решение № 2 по Протокол № 50 от 24.03.2003 г., Решение № 11 по Протокол № 52 от 12.05.2003 г.) Таксата се заплаща с 50 на сто намаление за деца на самотни родители, деца, единият от родители на които са редовни студенти или отбиват редовната си военна служба.

НАРЕДБА за определяне и администриране на местни такси и цени на … т Столична община

# 214
Ленни , тази наредба е в сила поне от две години , така че е минало достатъчно време от прилагането и. От миналата година са включени като ползващи привилегията и деца на разведени родители.

# 215
разведените родители отдавна според закона са самотни родители, и както се вижда - наредбата само използва понятието "свамотен родител" и не го дефинира. Дефинират го детски градини, което пък е незаконно

# 216
Иварна , далеч не съм го измислила аз- има си отговорни хора за това!Такъв тип декларация , с изброените от мен точки , както и тези , които ти си цитирала , попълват и подписват собственоръчно и носят отговорност за достоверността на сведенията , всички родители , които имат право на тези облекчения.

# 217

то, ако попиташ, повечето от тук пишещите си плащат данъците!

А колко ги плащат върху пълната си заплата???? Моите 20 лв дето си ги спестявам едва ли ощетяват държавата токкова колкото укритите огромни суми от ДОО. Айде стига...
Факта, че други не спазват законите и правилата не ни освобождава от отговорността да ги спазваме ние.

# 218
Иварна , далеч не съм го измислила аз- има си отговорни хора за това!Такъв тип декларация , с изброените от мен точки , както и тези , които ти си цитирала , попълват и подписват собственоръчно и носят отговорност за достоверността на сведенията , всички родители , които имат право на тези облекчения.
Казвам просто, че се запознах с Наредбата, както ни посъветва, и не открих такова чудо "намаление на таксата за родител, който живее без брак с другия родител на детето"  Peace

# 219
Ленни , тази наредба е в сила поне от две години , така че е минало достатъчно време от прилагането и. От миналата година са включени като ползващи привилегията и деца на разведени родители.

Сега се споменава тази наредба ( кой номер) към закона за местните данъци и такси.

До момента говорихме за понятието 'самотен родител', нали така?
И изхождахме от позицията 'самотни родители ли са живеещите без брак,за да получават това облекчение"

Ако в Наредбата на закона за Местните данъци и такси, хората, живеещи без брак са включени не като самотни родители, а като живеещи без брак - да им е честито.
основанието за получваване на облекчението не е 'самотен родител'   PeacePeace

Мир и любов, живеещте без брак са облагодетелствани по силата на тази наредба и могат спокойно да получават облекчение и да си карат колите.  Mr. Green

Дайте да я видя тая наредба към закона за МЕстните данъци и такси. Кой номер е!?

# 220
Факт е , обаче , че такава привилегия имаи хората я ползват не от вчера .И пак казвам , аз абсолютно подкрепям !Сега няма да мога , но утре ще прегледам отново и много щателно , както Наредбата , така и измененията към Закона за местните данъци и такси , за да съм наясно със себеси .Благодаря ти , че запази добрият тон в спора! Peace

# 221
не ми давай наредба на общината, погледни постинга ми за йерархията.
Тази наредба на общината ще я прочетем след наредбата към закона)))

кой номер е тази наредба? ( аз ще си я намеря  Wink)

# 222
Факт е , обаче , че такава привилегия имаи хората я ползват не от вчера .И пак казвам , аз абсолютно подкрепям !Сега няма да мога , но утре ще прегледам отново и много щателно , както Наредбата , така и измененията към Закона за местните данъци и такси , за да съм наясно със себеси .Благодаря ти , че запази добрият тон в спора! Peace
Иварна , това беше за теб!  bouquet

# 223
Лени, ето я наредбата към общината

Чл. 21.  (1)  (Изм. - Решение № 2 по Протокол № 50 от 24.03.2003 г., Решение № 11 по Протокол № 52 от 12.05.2003 г.) Таксата се заплаща с 50 на сто намаление за деца на самотни родители, деца, единият от родители на които са редовни студенти или отбиват редовната си военна служба.

НАРЕДБА за определяне и администриране на местни такси и цени на … т Столична община

Не дефинира "самотен родител", а само я ползва. "Вратичката" не е в наредбата, а в тълкуването на "самотен родител", направено от деректорите на детските градини

# 224
не ми давай наредба на общината, погледни постинга ми за йерархията.
Тази наредба на общината ще я прочетем след наредбата към закона)))

кой номер е тази наредба? ( аз ще си я намеря  Wink)

Вярвай , чета те много внимателно !Както казах и на Иварна , в момента не мога да ти предоставя инфо за Наредбата , но съм сигурна , че ти ще си я намериш преди това ! Peace

Общи условия

Активация на акаунт