Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 534
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, моята госпожица е на 1 месец, изцяло на кърма, без да изцеждам, поднасям и двете гърди. От няколко дни започна едно теглене на зърното, дърпане на главата назад и като цяло едно неспокойно сучене. Каква може да е причината и какво може да се направи?
Може да е силна струя, може да е слаба струя, може да е рефлукс, има различни варианти. Прочетете това http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html и ако искате разкажете повече за кърменето (отговорете на въпросите към съфорумката по горе , без тези за цеденето), за да се придобие представа за ситуацията.
[/quote]

Здравейте,
Бебето е на 1 месец и 4 дни, рождено тегло 3370, изписано тегло 3210, сегашно ~4200. Кърменията са на всеки 3 часа (8-9 на брой), суче от двете гърди като я изчаквам сама да пусне гърдата (понякога през нощта суче само от едната). Към момента не съм се изцеждала.
Неспокойното кърмене е вечер при храненията в 18ч и 21ч- започва добре и след няколко минути започва да дърпа гърдата като дърпа глава назад, изпуска зърното. Възможно ли е да не й стига храната в тези часове, защото след снощното хранене в 21ч опитах да изцедя, но нищо не излезе.
Какво ще ме посъветвате- да изцеждам през останалото време и да додавам или да дохранвам с АМ?
Благодаря

# 556
Бебе наддало почти 1000гр и да не му стига кърмата?

Писахме за причините за такава реакция точно на предната страница, погледнете.

# 557
YanKi, звучи като колики. Може би са по- слаби и затова се разминавате само с мрънкането.
Със сигурно не е от глад, няма защо да дохранвате или цедите.

# 558
Здравейте! Мога ли да кинсумирам бакла, докато кърмя ? Много я обичам и видях днес, та си купих. Но майка ми ме накара да се зачудя.. Било вредно за кърмачки.. Anguished

# 559
Здравейте, моята госпожица е на 1 месец, изцяло на кърма, без да изцеждам, поднасям и двете гърди. От няколко дни започна едно теглене на зърното, дърпане на главата назад и като цяло едно неспокойно сучене. Каква може да е причината и какво може да се направи?
Може да е силна струя, може да е слаба струя, може да е рефлукс, има различни варианти. Прочетете това http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html и ако искате разкажете повече за кърменето (отговорете на въпросите към съфорумката по горе , без тези за цеденето), за да се придобие представа за ситуацията.

Здравейте,
Бебето е на 1 месец и 4 дни, рождено тегло 3370, изписано тегло 3210, сегашно ~4200. Кърменията са на всеки 3 часа (8-9 на брой), суче от двете гърди като я изчаквам сама да пусне гърдата (понякога през нощта суче само от едната). Към момента не съм се изцеждала.
Неспокойното кърмене е вечер при храненията в 18ч и 21ч- започва добре и след няколко минути започва да дърпа гърдата като дърпа глава назад, изпуска зърното. Възможно ли е да не й стига храната в тези часове, защото след снощното хранене в 21ч опитах да изцедя, но нищо не излезе.
Какво ще ме посъветвате- да изцеждам през останалото време и да додавам или да дохранвам с АМ?
Благодаря
[/quote]
При нас е същата ситуация. Всеки ден по това време е неспокойна и отказва да суче, а в същото време иска постоянно да е на гърдата, но я пуска след няколко гълтания Grin бебешка му работа. Просто по това време е характерно за бебенцата да са неспокойни и заради коликите. При нас няма плач, просто помрънква и не иска да суче.

# 560
Здравейте! Мога ли да кинсумирам бакла, докато кърмя ? Много я обичам и видях днес, та си купих. Но майка ми ме накара да се зачудя.. Било вредно за кърмачки.. Anguished
Можете да консумирате бакла. Няма забранени храни по време на кърмене. Само прясното мляко в умерени количества.
Янки,
Пробвайте вечер да инициирате вие по-кратък интервал на хранене. Например 18, после 20 часа. Написах вече в цитирания пост възможните причини, но е възможно и интервалът да е дълъг и детето да огладнява много, а когато едно бебе е твърде гладно, то се дразни,че млякото не потича веднага и се дърпа. Просто направете интервалът между храненията по-къс - 2 часа и половина или 2 часа. Не е нужно да се цедите, а да храните по-често. Кърма се стимулира с повече кърмене, а кърмата се обработва за час и половина от бебешкия организъм. Тъй,че е нормално бебе да си търси млякото и да огладнява на по-кратък от тричасов интервал.

Това, че първият месец бебето е наддало 1кг не бива да е успокоение и теглото трябва да се следи и да има добра честота на хранения. Защото физиологично първият месец мляко има и наддаването е добро. От там насетне зависи от стимулацията. 8 кърмения за 24 часа е абсолютният минимум, оптимално е 8-10. Когато се храни на поискване бебета си търсят между 8 и 12 пъти в денонощие. Ако бебето е поспаливо и спи много, майката трябва да инициира тази честота на кърмене.

# 561
Здравейте, имам малко необичаен въпрос. Аз съм с доказана ендометриоза, имам 2 лапароскопски операции и след това забременях чрез инвитро. Бременността и спирането на цикъла се влияят много добре на заболяването, но за съжаление обикновено щом цикълът се възстанови и ендометриозата се завръща. Сега активно проучвам как да отложа цикъла си за по- дълго след раждането чрез кърмене. Трябва ли да се цедя с помпа по-често. Някой може ли да ми даде съвет?

# 562
То явно е индивидуално. Аз кърмя почти 9 месеца и още нямам цикъл. Иначе доколкото аз разбрах, трябва да се стимулират гърдите по-често чрез сукане. Сукането пред цеденето, но нека някой по-запознат те насочи. ✌🏻 Успех! 🌷

# 563
О, няма универсален и точен отговор, уви.
Кога ще се възстанови цикълът е строго индивидуално. Не съм чувала за възможност да се повлияе на това.
Определено си струва да направиш всичко възможно да се случи кърменето, да е на поискване и често и ти пожелавам да се позабави цикълът при теб.

Отделно ендометриозата е автоимунно  и си струва да видиш там по-специфичните протоколи за хранене и промени в начина на живот, които повлияват добре симптомите и в идеалния случай водят до ремисия.

# 564
Много е индивидуално. Аз кърмя вече 13 месеца, активно, по десетина пъти на денонощие. Цикълът ми дойде на втория месец след раждането и е доста редовен. Близка приятелка пък кърми 6 месеца, менструацията и се възобнови след още 3. Та си е до организъм 🤷🏽♀
Успех Simple Smile

# 565
Казали са момичетата вече, индивидуално е и няма как да повлияем.  Моят цикъл дойде след година и 8 месеца кърмене. Продължих да кърмя още след това, та...просто кърмене на поискване. И предварителна подготовка с четене за кърмене (Всичко за кърменето на Христина Янева-Хедра или статиите в блога й и страницата на НАПК), една консултация преди раждане и след него с консултант също ще е супер полезно. Лека бременност и раждане желая!

# 566
  • София
Не съм се включвала отдавна, тъй като от два месеца не кърмя след 1г 8мес успешно кърмене Simple Smile Не знам дали е тук мястото, но въпросът ми е свързан с кърменето или по-точно последиците от него. Никога не съм имала големи гърди, но винаги са били стегнати и оформени, с големи оформени зърна. Първото си дете го кърмих 1г 2 мес и след това гърдите ми си върнаха първоначалния облик. Но сега след второто положението е трагично! Всеки път като се погледна в огледалото и се депресирам ужасно -  гърди нямам никакви, чашка А ми е голяма ( носех В), а като вдигна ръце съм си дъска направо. И освен това зърната са супер деформирани и сплескани. Кажете ми изобщо има ли надежда да си оправя бюста или да почвам да спестявам за силикон? Идвинявам се още веднъж, ако въпросът не е  за тук.

# 567
Ние вече сме на 9 дни. Хапваме на 2 часа 60мл на порции 2 или 3 пъти с кратки паузи между тях. Примерно 20мл хапва набързо за 4-5мин, правим оригване и продължаваме.
Има хубаво жълто ако, течно.
Изцяло на кърма. Или от гърда, или от шише изцедена.
Вчера се събуди с голям рев и превиване и повърна пресечена кърма. При положение, че беше направил почивка от 3 часа между храненията.
За деня писледваха още 2 повръщания отново в момент, когато се събужда от сън и е гладен.
На какво се дължи рефлукса?
Не мисля, че преяжда-"60мл за 9 дневно бебе 🤔 пък и повръща, когато скоро не е ял.

# 568
Малките бебета повръщат, защото клапичката на стомахчето им е още недоразвита и съответно връщат. Това се оправя към 3-4 месец. Ако бебето не повръща на фонтан и наддава добре, не е нищо притеснително.

# 569
Аз съм обсъждала с двама лекари повръщането на пресечено мляко и двамата казаха, че това не е повръщане.

Общи условия

Активация на акаунт