Американски колеж - двадесет и втора тема

• 52 426
  • 728
  •   1
Отговори
# 540
Точно това си говорихме с мр. Уорд, който каза, че ще предложи тази година да обявят и номинираните, защото и това е много голям успех. Не знам какво са решили. Досега, само наградените са обявени.

# 541
Отделно имайте предвид, че всяка година се кандидатства наново за редукция на таксата, ако тази ви намалят с 50% например, това не ви дава гаранция че и следващите ще е така.
Това е по споделен опит от близка приятелка, чиято дъщеря завърши преди няколко години.

Наистина се кандидатства всяка година за намалението, но ако сте получили конкретен процент и нямате драстични промени във финансовото състояние, не се очакват и съществени промени в отстъпката. Да, може да я намалят, ако имат по--малко средтва като цяло за стипендии, но винаги са се стремяли да удовлетворят първо нуждите на учениците си и ако трябва ще раздадат по-малки стипендии на новозапочващите.
Ако са принудени, може да ви намалят отстъпката. Но в никакъв случай не го правят с цел да ви прецакат. Историята познава и обратната монета. Да започнеш с пълна такса и в един момент да ти се наложи да ти дадат съществена отсъпка. Е, влизат в положение

О не, никъде не твърдя, че искат да те прецакат, напратив, съжалявам ако така се разбира написаното от мен. Просто споделих това което знам и защото останах с впечатлението, че това ще е основната причина за взимане на решение. Исках само да дам информация, за да може да се вземе, както се казва информирано решение Simple Smile

# 542
  • В офиса
Ross, с уважение, но позволи ми да не се съглася с коментара ти за отстъпката. Ние нямаше да търсим училище в 10-и клас ако спазваха винаги това, което си описала. Просто стигнахме до момент, в който ни намалиха драстично % без драстична промяна в доходите и с увеличени разходи за образование на третото ми дете. И трябваше да преместим девойката по средата на срока (защото обявиха % след началото на уч. година)

# 543
  • София
И моят човек е приет. С други думи, от септември ще "имам човек" в АК и с удоволствие ще се присъединя към приятната ви компания. Ох, голяма емоция беше, сега полека вървим към нормализация.

# 544
Ross, с уважение, но позволи ми да не се съглася с коментара ти за отстъпката. Ние нямаше да търсим училище в 10-и клас ако спазваха винаги това, което си описала. Просто стигнахме до момент, в който ни намалиха драстично % без драстична промяна в доходите и с увеличени разходи за образование на третото ми дете. И трябваше да преместим девойката по средата на срока (защото обявиха % след началото на уч. година)

Тинки,
знаеш, че те уважавам и харесвам и моля да ме извиниш ,за това което ще напиша, но винаги съм казвала нещата в директна форма.

АК дава отстъпки на реално нуждаещи се. И когато им кажеш, че имаш разходи за образованието на друго дете, те не се чувстват задължени да финансират другото образование, като дадат отсъпка от тяхното.
Информативно:  не се съобразяват и с издръжка на студент в чужбина например. (това последното не те касае, пиша го като приципен въпрос, споделян още от СтефанБ)

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 16:03 от rosss

# 545
  • София
dream theater, първо - браво на детето!
За таксите - под резултатите от изпита имаш едни линкове, в които са описали процедурите доста подробно. Кандидатствайте си за намаление на таксата, то става преди записване и така ще стане ясно дали ще се получи. Дано...

# 546
  • София
Това никак не звучи добре. Чудя се дали ще  искат доходи на т.нар. "втори" баща, с когото нямаме брак, но живеем на семейни начала на един адрес - в имот с действаща ипотека Cold Sweat
Ако не е осиновил детето и нямате брак, той не е член на семейството /както и пълнолетните деца не са/ и няма причина да се гледат неговите доходи.

# 547
  • софия
Този човек част ли е семейството? Допринасяла ли за добруването на семейството с някакви стедства? В ролята на баща ли е наистина?
Не знам колко криво ще се възприеме следващото, но:
Имах пълното основание да получа едва ли не безплатно образование за детето си на този принцип. То не е нужно сaмо буквоядски дa си спазил закона ами и да имаш някакви очи за декларирането на реалното ежедневие на семейството.
Сигурна съм, че след като тази семейна единица ( каквато и форма да е тя-жененеи/неженени/ разведени/самотни) има нужда от помощ ще получи такава.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 16:24 от Амели

# 548
dream theater, първо - браво на детето!
За таксите - под резултатите от изпита имаш едни линкове, в които са описали процедурите доста подробно. Кандидатствайте си за намаление на таксата, то става преди записване и така ще стане ясно дали ще се получи. Дано...

Благодаря! Да, принтирах тези документи. Всъщност видях, че кандидатите за пълни степендии се явяват на повторно есе юли месец. Надявам се младежът да успее да го реализира със същия успех - сега е получил 17,5 %.

# 549
Това никак не звучи добре. Чудя се дали ще  искат доходи на т.нар. "втори" баща, с когото нямаме брак, но живеем на семейни начала на един адрес - в имот с действаща ипотека Cold Sweat
Ако не е осиновил детето и нямате брак, той не е член на семейството /както и пълнолетните деца не са/ и няма причина да се гледат неговите доходи.
Но е член на домакинството...
Всички детайли се описват в едно приложено писмо към кандидатурата.
Скрит текст:
Аз например описвах, че живея в несобствено жилище, но ми е отстъпено за безвъзмездно ползване, т.е. имам регулярни режийни разходи, но наем не плащам. Надлежно описах и издръжката за третото си дете от баща му (неколкократно надвишаваща тази за колежанина и брат му от техния баща), защото тази сума е част от общо разполагаемата в семейството ми.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 16:27 от peneva_a

# 550
  • София
Амели, то и навършилите пълнолетие деца, които са студенти, ги издържаш в голяма степен /особено ако учат в чужбина/, но АК това не ти го признава за разход, т.е. гледат точно буквата на закона.

# 551
Аз споделих какво знам и как сме процедирали ние със съпруга ми, защото дори не искам да си помисля, че заради нещо спестено от мен като информация, съм ощетила по-нуждаещо се семейство.
Каква е буквата на закона, не знам, прост икономист съм, но съм възпитавана да бъда честна и почтенна. Понякога съм до глупост такава, но ми е важно да спя спокойно 🙂

# 552
  • В офиса
dream theatre, преди да стигнат до есе, кандидатите за пълни стипендии се отсяват по социален признак. Т.е. от всички заявили желание, се отсяват 10-15 най-нуждаещи се . Пояснявам за да няма надежди и разочарование.
Сега прочетох назад, да, нямате юридически задължения да декларирате доходите на втория баща и за АК ще е напълно ОК. Честта и благородството срещу формалното право, изборът е ваш. Както и на родителите с доходи в сивата икономика. Щото някак кофти е да те карат с последен модел мерцедес, да джиткаш по най-тузарските заведения и да вземаш 80% стипендия (dream theatre, по никакъв начин не е аналогия с теб, а съвсем отделен реален случай)

# 553
Такива реални случаи не са малко.

# 554
И на какво възпитаваме златните яйца… 😒

Общи условия

Активация на акаунт