Нашите цветя - обща тема 7

• 31 031
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Кактусче, честита рожба. Здрави и щастливи бъдете цялото семейство.

# 406
Чудесен напредък, момичета!
Много работа в това хубаво време, нали?
Аз цял ден работя и само се изкушавам като гледам градината пред мен през прозореца:)
Но разсадът пред мен ме кара да потриваме ръце.
Като почивам между разговори, колове, файлове... правя обиколка за почивка и току щипна я тревичка, я клонче...
Ефибуш, мерси за хубавите думи. Опитах се да запазя през зимата всичко, но се изгуби, може би не трябваше да ги вадя от саксиите, а само да изрежа. На есен, живот и здраве, така ще пробвам.

# 407
  • София
Кактусче,чудесна новина.Много щастливи мигове да изживеете цялото семейство.

MarietaYo,кое е цветето в средата на първата снимка? Чудесни аранжировки:plus1:

Аз май си прецаках разсада на лобелия.В неделя го изкарах за малко на слънце и той увяхна ,но  останаха няколко коренчета.Да видим дали те ще оживеят.

# 408
Здравейте, красиви цветя и гледани с любов виждам Flowers Hibiscus  Много да ви радват с цъфтежи и красиви зелени листа. Разчиствах из къщи и намерих в една хартийка завити 3 топченца, не приличат на нищо растително, но на листчето съм писала "кала". Да пробвам ли да ги сложа в пръст и да чакам нещо да стане? Очевидно са стари, щом нямам спомен за тях. Има ли тук някой с опит в отглеждането на кала от семена да ми даде съвети?

# 409
  • София
Това е щитоносна листна въшка. Прегледай листата отдолу за гадинки. Ако е презимувала на топло и белокрилки сигурно ще си имаш. Купи мопсилан и почвай да пръскаш. Много трудно се махат и двете. Аз имам 4 хибискуса и се боря постоянно с тези гадове. Тази година изкарах най-голямата на етажа да зимува но пак я пръсках с Мопсилан поне месец докато я изчистя. Тези които останаха вътре пък хванаха акари ( две от тях). Тази която зимува на етажа на входа ми цъфтя цяла зима и цвета вместо да пада след 24 часа както е по принцип стоеше по два -три дни. Другото което можеш да си купиш за да пръскаш сега вътре е спрей ето такъв
Скрит текст:
Пръскаш обиилнооо.
Много благодаря! Тъкмо се отчаях, че няма да разбера какво й е на милата. С лупа гледахме листата с ММ, но не виждаме конкретно гадинки (за листни въшки знаех само онези черничките, ама няма такива). Сега четох обаче и всичко съвпада с диагнозата ти - и беличко в основата на листата (мислех, че е прах, та наскоро обърсах цялото растение, сигурно съм спомогнала за разпространението), и е предимно по младите листенца, и старите листа пожълтяват и падат доста (а не им е времето сега, това поне знам). На 5-6 години е, зимува вкъщи и като цъфти цветът се задържа по няколко дни, не пада веднага щом се разтвори напълно. Цъфтя от април до януари, даде си малко пауза и преди около седмица пак цъфна (нормален цъфтеж, както преди). Аз бях чела, че водата от сварения ориз била много хранителна и от няколко месеца чат-пат й сипвам по малко, дали това не е прецакало нещата, от къде тия гадини значи... Успях да направя снимки, според мен е точно каквото казваш, въпреки, че прилича на натрупана прах Sad
Скрит текст:

Мопсилан разтвор може ли да се пръска вътре вкъщи? Ако не, мога ли да я изкарвам навън докато е топло през деня, да я пръскам, да я оставям до вечерта и вечер да я прибирам, без да се притеснявам за кучето например?
Или да взимам направо този Laksi fert? Всичко ще намеря и ще взема, само да знам, че поне съм опитала да й помогна на милата китка!
Още веднъж искрено благодаря! И се извинявам, че нахълтах в темата ви като слон в стъкларски магазин - много неща се случват покрай мен и изобщо не съобразих колко просташки ще прозвуча...

# 410
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
гадовете на втората снимка изглеждат като памуклийки. Sad
пръскане със специален препарат за памуклийки - аз ползвах на лактофол и уж имаше ефект, следващия беше някакъв в бяла бутилка  с помпичка - не става.
моспилан помогна много, но борбата е много трудна. трябва да се пръска растението, да се полива почвата и да се обеззарази мястото.
да е далеч от всички други цветя, лесно се пренасят. Sad
успех. няма да е лесно.

# 411
Натуся,
Не зная...
Бях го намерила някъде на снимка и с име, но не го откривам.
Запази се зимата. Оцеля в земята. Сега изглежда така

Прави едни дъъълги тънки клончета с розови цветчета. Цъфти цяло лято.
Тук на преден план е същата саксия, но месец по-късно сигурно

# 412
stenly, много добре се заформя балкона! По тая хубава стойка не знам какво планираш, но едни каскадни цветя ще бъдат прекрасни там.

Мариета, такова ли беше цветето? В линка е гаура.
https://s3.amazonaws.com/finegardening.s3.tauntoncloud.com/app/u … -main-500x500.jpg

Копривки не търпят студ, единствения начин да се запазят е да си кръцнеш резници и да си отгледаш нови растения за следващия сезон от тях. Аз тази година взех пакет да пробвам от семенца.

beauty_magnolia, кала са едни топчета като малък лешник, пусни ги в чаша хладка вода за една нощ да омекне външната шушулка, ще пробият по-лесно. Намираш си малка саксийка с дупки отдолу. Напълни с почва и полей да се накваси добре. После само бучни семенце с ръка в почвата, колкото да потъне към 1см, трябва да остане да се вижда малко от него. Накрая покриваш с прозрачно найлонче някакво, и оставяш на светло, но не да го пече. Трябва му топло и гледай почвата да не изсъхва съвсем, сложи саксийката в чинийка с вода. Като покълне му махаш найлончето. Може да отнеме няколко месеца докато се покаже, не се отказвай. Като поникне също ще му трябва слънчево място, и поливане колкото да не е сухо. За постоянно му намери кисела почва.

При нас слънце изгря, ще ходим в парка да видим дали са цъфнали черешите, в Япония били нацъфтели рекордно рано, водели си записки вече 1200 години Open Mouth

# 413
  • Мадрид / София
На Кактусчето честито бебче, живи и здрави да сте и много да те радва.

Някой разбира ли от клен?

# 414

Скрит текст:
beauty_magnolia, кала са едни топчета като малък лешник, пусни ги в чаша хладка вода за една нощ да омекне външната шушулка, ще пробият по-лесно. Намираш си малка саксийка с дупки отдолу. Напълни с почва и полей да се накваси добре. После само бучни семенце с ръка в почвата, колкото да потъне към 1см, трябва да остане да се вижда малко от него. Накрая покриваш с прозрачно найлонче някакво, и оставяш на светло, но не да го пече. Трябва му топло и гледай почвата да не изсъхва съвсем, сложи саксийката в чинийка с вода. Като покълне му махаш найлончето. Може да отнеме няколко месеца докато се покаже, не се отказвай. Като поникне също ще му трябва слънчево място, и поливане колкото да не е сухо. За постоянно му намери кисела почва.

Ефибуш, много благодаря за съветите Flowers Hibiscus Безценни са ми, защото за първи път ми попадат семена, че и на кала точно. Още сега ги пускам в чашата с вода да се накиснат и утре да действам. А задължително ли трябва да са покрити с найлон и ще им навредя ли, ако го повдигам през ден примерно да наглеждам засъхнала ли е пръстта?

# 415
Някой разбира ли от клен?
Какво те интересува?

# 416
Насадих 10 бр луковици фрезия. Само 4 покълнаха и вече са бая големи стъбла. Другите луковички са в пръстта. Не са кухи, но не са и избили, едната като я подръпнах сякаш и коренчета имаше. Мога ли нещо да направя - примерно да ги извадя от пръстта, да ги накисна и пак да ги набучкам?
Понеже темата за градините нещо опустя да питам тук списващите дами с градини - имате ли опит с еонимус.
Икам да правя ниски (30-50 см) бордюри за отграничаване площ за цветя. Изложението е югзападсевер и мисля, че малко ще пази и завет от северозападния вятър. Но е селски имот, на който ще се ходи само събота и неделя.

Поздрави на Кактус за детенцето. Animal Baby Chick Ако й е на сърце - бих се радвала да науча момченце или момиченце. Sparkling Heart

# 417
Ефибуш,
Да това е! Ето така изглеждаше в саксията (нещо линкът не работи) http://borelabg.net/product/гаура-gaura-lindheimeri-60см/
Мнооого красиви нарциси!
, моите нарциси сега тръгват, лалетата са напъпили.
От мен това от сутринта

# 418
  • София
Честито ново бебче на цялото ви цветно-красиво общество тук! Да боде с бодличките само при нужда малкото кактусче Simple Smile И да е здравичко!

Моля ви, изтрайте ме още малко! Голямо чудене, сега само тези двата ли да взема, или и другия, който е за щитоносните листни въшки? Като търся по "Лактофол", само торове ми излизат, затова мисля да поръчам тези.   
Да не си съсипя цветето от неразбиране и престараване Sad
https://orhidei.bg/tor-za-orhidei/preparati-za-borba-s-vrediteli … ova-listna-vyshka
https://orhidei.bg/tor-za-orhidei/preparati-za-borba-s-vrediteli … razitel-na-pochva

# 419
ToniShu и на мен на втората снимка ми се вижда, че е прах.  Не съм се сблъсквала с памуклийка за сега ( то май само това не съм борила по розата) но в нета има снимки

А белокрилката си се вижда и с просто око. Нямаше да я пропуснете. Това че си избърсала листата не ми се вярва да е помогнало за разнасянето им. По скоро е спомогнало са премахването на яйцата примерно. Аз Мопсилан пръскам и в къщи но нямам домашни любимци за които да се притеснявам. Ето поразии от белокрилката

Белите точки са вече излюпили се яйца. Кафявичкито нимфи ( или нещо такова се наричаше преходната му форма) и умрели възрастни. Някъде бях срещала описано жизнения цикъл на тези гадини и обяснение кога къде се крият и препоръки по кое време да се пръска. Не се сещам къде беше обаче.

Общи условия

Активация на акаунт