Имате ли изпитана рецепта за козунак без глутен? Знам, че е мисията невъзможна да стане козунак без глутен, но все пак да попитам
Не ви ли харесва резултата от рецептата на Yanka Mandicheva от "Без глутен и захар е по-вкусно"?
Козунак месен в хлебопекарна, изпечен във фурна
3 яйца
100 г кокосова захар
80 г конфитюр от сицилиански лимони (много ароматен) или настъргана лимонова кора
90 г смесих равни части свинска мас/олио/краве масло
140 мл топло прясно мляко
щипка сол
360 г безглутеново брашно Mix B на фирма Schär
11 г суха мая
5 г (равна ч.л.) гума ксантан
1 ампула течна ванилия
2 шепи шоколадови капки
В купа с тел за яйца разбърквам яйцата, захарта, конфитюра, разтопената мазнина, солта, топлото мляко и изсипвам сместа в купата на хлебопекарната.
Пресявам брашното заедно с гума ксантан и го изсипвам върху течната смес. Отгоре правя кладенче и изсипвам маята.
Включих на 2-ра програма за безглутенов хляб 2.15 ч. След като програмата завърши месенето (15 мин), изключих машината да забрави и после отново включих за повторно месене и втасване (общо 1,15 ч). След сигнала за семена сипах шоколадовите капки. След като тестото втаса изключих машината и изсипах тестото, в намазнена тавичка (съвсем малко е лепкаво). Разделих на пет топки, от които оформих фитили, усуках ги леко и ги подредих върху хартия за печене в стандартна кексова форма.
Тавичката сложих ниско долу върху решетка да втасва във фурната, която предварително е загрята на 40-50⁰. След това вдигнах решетката на 1-во ниво, усилих фурната на 200⁰ и пекох до готовност. След около 15 минути покрих отгоре с фолио. Изпече се за около 25 мин. Мек, въздушен, пухкав, а как ухае само да знаете...