Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебе на 9 месеца не срича

 • 2 320
 • 21
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 031
На термин ли е родено детенцето?
Синът ми започна да казва "ма-ма-ма" точно в деня, когато навърши 9 месеца.
И той вървеше малко назад двигателно (според книгите) - вдигна главата на 4 месеца, почна да се върти на 6, седна и почна да се изправя на 8.
След като застана стабилно изправен на 2 крака, подпирайки се на мебелите, започна и да срича. Simple Smile

ПС: Сега е на 9+. Роден е 09.06.2020.

# 16
 • Мнения: 819
Бих се обърнала към специалисти (невролог,кинезитерапевт) за сядането,щом ме притеснява,за да се направи оценка на двигателните възможности и при нужда да се назначи рехабилитация.Съответно и за речта.Моториката и речта вървят ръка за ръка.

# 17
 • Мнения: 18
Включвам се и аз, че е добре да посетите специалист. За сричането не толкова, колкото за това, че не сяда стабилно, не лази и не се изправя. Оставете го на пода да поживее малко и то на бос крак.
Моя син е на 9++ и повтаря срички, но той си плямпа от 6 месечен някакви бебешки работи.

# 18
 • Мнения: 287
Здравейте,
моето дете започна със сричките на около 7м, но на 8м и половина започна да сяда сама, на 11м пропълзя и на 1г.3м проходи. Не съм се притеснявала,  всичко оставих само да се развие. Но си имахме известна "комуникация", което ме накара да изключа други проблеми.

# 19
 • Мнения: 916
Значи някои дами тук с "проговорилите" на 6 месеца повече насявате притеснение, отколкото да помогнете на авторката. Моето шматче онзи ден направи 8 месеца седи стабилно и стои изправена, като я държа за ръчички или се подпира някъде, но все още не лази и съответно не се набира по мебелите все още. Имайте предвид, че някои деца изобщо не лазят, така че това лично не го отчитам като нещо, за което да се притеснявам. Малката до миналата седмица казваше бабаба,тази седмица не ѝ е интересно вече да го казва, но това така или иначе не са осъзнати думички. Казват че след 10-я месец и нататък се появяват първите осъзнати думички. Иначе аз чак на 8 месеца съм си седнала на дупето по думите на майка ми иначе много съм дърдорела, а не съм родена преди термин, дори напротив. Имам позната, на която детето ѝ е седнало чак на около 11 месеца и проходи на година и 3 месеца.

# 20
 • София
 • Мнения: 50 265
Няма "проговорили на 6 месеца". Майките не са наясно, че това проговаряне не е проговаряне. На 6 месеца "говорят" дълги поредици от еднотипни срички - ба-ба-ба-ба... За истинското проговаряне са важни поредиците от различни срички в една серия - ба-ба-па-ба и т.н. в различни вариации и с различни поредности, а това се случва по-късно. Първите осъзнати думи са около времето на прохождане - една годинка, една осъзната дума. Разбирам, че в очите ни точно нашите деца винаги са напред в развитието, но често е сладка самозаблуда и незнание.

# 21
 • Мнения: 1 633
Между 6 и 10м се появява т.нар. лепет - поредица от звукосъчетания, които не са думи и не са осъзнати като такива. Около 10-14м се появяват първите думи, т.е осъзнато използване на едно и също звукосъчетание за назоваване на точно конкретен обект.
Моя до към 13-14м беше само на "та-та-та", каза "мама" към 1,2г, а след 1,6г започнаха да се появяват повече думички. Сега е на 1,9г и вече мога да кажа, че говори, защото и странични хора го разбират. Ама на 9м не помня да е казвал нещо различно от отделни звукове. Мен по би ме притеснило сядането.

Общи условия

Активация на акаунт