Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 20 311
  • 714
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Какви са репродуктивните проблеми на примерно 35 годишните?
Намаляващ брой яйцеклетки. Май точно от 35 започва стремителното намаление.
Като започнете да приравнявате 25 с 35 - ами не, има разлика.
Понеже всеки дава своята камбанария, ето и моята - заченах на 23 от раз, неочаквано, на 24 "успях" да зачена със спирала. На 37 ми трябваше горе-долу година. Съответно и мъжът ми не се е подмладил за това време, което също е фактор.

Да, навремето след 25 е било съвсем в реда на нещата жената да има поне 1 дете. Напр. по времето на майка ми - 60-те години на 20 в., а и всъщност до 10 ноември. След като държавата "даваше" жилище и работа, нямаше толкова напъни за кариера и непременно отделна стая за всяко дете. Не че е нямало жени, отдадени на кариерата си, но не беше чак масово.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 15:37 от Cuckoo

# 361
Говорите само за жените. Пропускате мъжки фактор. И не, съвсем не е малък процента, и още, не, не зависи от възрастта.

# 362
Е затова питам,защо масово се смята ,че като станеш на 30-35 и ставаш стерилен?
Cuckoo,има жени с изчерпан яйчников резерв и на под 30,моя на 34 беше перфектен.Ендометриоза,запушени тръби,хидросалпингс,ЛУФ синдром и нещото наречено неизяснен стерилитет се среща на всяка възраст .Знам,че на повечето хора,тези термини не говорят нищо,затова се говори наизуст.
Мъжкият фактор също,мъже на 27 имат вариколеце,хидроцеле и отклонения в спермограмата .И аз забременях от първо инвитро на 34,а ромско семейство на 25 правиха второ и двойки на по 30 също.

# 363
  • някъде в орбита...
Всъщност на малка част от двойките им е проблем възръстта на жената.
Броя оставащи яйцеклетки се гледа във връзка с вероятната бройка такива да бъдат извадени при стимулация, и каква процедура е най-подходяща, а не защото ще свършат като станеш на 35г.
Най-често случаите нямат връзка с годините или броя яйцеклетки, а са мъжки фактор, съвместимост и прекрасни проблеми дето са налични и на 20г.

# 364
Клиниките съвсем не са пълни с двойки на 40+, ще се учудите колко 20+ има там. Да не кажете, че ,ето- имат време за реакция. За съжаление, гаранции няма.

# 365
  • София
Имам предвид не само количеството, но и качество на яйцеклетките, сперматозоидите и не само тях.
Сещате ли се в стари времена как са наричали последното дете в едно семейство и какъв е преносният смисъл на същата дума? (някой да не заподскача, говоря за общия случай)

При мен изходът беше успешен, но чуждият опит точно в тази област е доста неприложим, освен като обща статистика. Елена Йончева и Юлиана Дончева също са пример, но колко от нас могат да последват техния пример? Аз със сигурност не.

# 366
Е затова питам,защо масово се смята ,че като станеш на 30-35 и ставаш стерилен?
Cuckoo,има жени с изчерпан яйчников резерв и на под 30,моя на 34 беше перфектен.Ендометриоза,запушени тръби,хидросалпингс,ЛУФ синдром и нещото наречено неизяснен стерилитет се среща на всяка възраст .Знам,че на повечето хора,тези термини не говорят нищо,затова се говори наизуст.
Мъжкият фактор също,мъже на 27 имат вариколеце,хидроцеле и отклонения в спермограмата .И аз забременях от първо инвитро на 34,а ромско семейство на 25 правиха второ и двойки на по 30 също.

Съгласна съм, никой никога не е застрахован. Но все пак смятам, че един и същи човек по-лесно ще забременее на 25, отколкото на 35.
И ако иска деца и има с кого и как да ги греда -по-добре е да започне опитите преди 30, За да има време за реакция ако има проблем, а и да е в своите собствени по-"лесни" за зачеване години.  Продължавам да твърдя, че по-ранното започване дава възможност и за повече деца по-нататък ако ги иска човек.

# 367
  • София
А ако не иска, независимо, че има възможност?

# 368
Това, че яйчниковият резерв с всеки цикъл, а и поради други причини намалява е факт, но така или иначе за една бременност трябва 1 яйцеклетка. Аз преди да забременея се бях отписала. Даже и ЯР си пусках и не беше много ок. Ама забременях от раз. Преди 10 години сумати и приятелки правиха инвитро. Тогава са били на 23-25г. И още нещо, докторката в деня след раждането ми с учудване сподели изумлението си, че съм забременяла, защото съм имала много сраствания и някакво хронично възпаление от години, за които за пръв път чух. Ама ей на. Божа работа. Ние си мислим, че Бог няма пръст ама той има.

# 369
Явно, някои от вас не контактуват с различни възрастови групи. За мен пък е шокиращо, че толкова е намаляла възрастта на влизането в критическата- на 45 години, масово жените вече са в критическата.
Майка ми е влязла в критическата на 55 години. Смята се, че дъщерите ще повторят развитието на майките си, да, ама не.
По въпроса на авторката- Най-подходящата възраст за дете е когато двамата се чувстват готови за дете.

# 370
А ако не иска, независимо, че има възможност?
Прекрасно. В този случай проблем няма. Проблем има ако иска, но няма възможност.

Всеки да ражда когато/ако иска, разбира се, но в момента се смята едва ли не за ненормално да родиш първо дете преди 30 - За мен това "избутване" на раждането за все по-късно и по-късно за мен не е добра идея.

# 371
  • София
А за мен това е най-добрият вариант. Направих нещо подобно, само че "избутах" възрастта за брак. На принципа съм, че когато нещо работи добре, няма нужда да го поправям, а на мен свободна ми беше добре.

# 372
  • София
Всеки да ражда когато/ако иска, разбира се, но в момента се смята едва ли не за ненормално да родиш първо дете преди 30 - За мен това "избутване" на раждането за все по-късно и по-късно за мен не е добра идея.
И друг път съм отбелязвала, че някъде четох Стаменов да призовава първо дете - до 30.
Може би по-ранното влизане в пубертета влияе и на по-ранното "излизане" от фертилност. Ей ме на - на 39 родих, на 45-46 цикълът ме заряза. Ми не беше честно Disappointed Relieved

# 373
Alyssa,както вече писах,да пробваш да имаш деца ,първото и най-важно условие за мен е било да срещна подходящият човек .Срещнах го ,когато бях на 30 и ме удари товарния влак,такава не голяма,огромна любов .Не съжалявам,че не съм пробвала по-рано.На 31 започнахме да опитваме,и проблемите са в мен,и съм ги имала винаги вероятно.Но мъжът ми беше моята скала,когато изпадах в периоди на самообвинение и самосъжаление,той ме вдигаше .И ми каза-искам да имам деца с теб,дори да не са от теб.
С точния човек се минава през всичко,и не съжалявам,че съм чакала принца.

# 374
  • София
И на 20, когато тръгнахме по специалисти, и на 45 имахме едни и същи репродуктивни проблеми със съпруга ми.

Общи условия

Активация на акаунт