Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 826
  • 714
  •   1
Отговори
# 525
Правих пренатален тест,и на 20 да бях щях да го направя.Едно момиче на 26 роди близнаци със синдром на Едуардс.

# 526
  • София
Аз и за четирите бременности правих еднакви тестове. При разлика 15 г между първо и последно раждане. Ако пак забременея, ще правя пак същите.
И всеки месец поне по 2-3 пъти се консултирам с гинеколози.

# 527
Абе то и аз се консултирах с гинеколог,ма тук чакаме Гинекологът!
Примадона,ти да не си Ким Чен ,че забраняваш свободното слово?И какви кръвни и други тестове знаеш?

# 528
Всеки да ражда, когато иска и се чувства готов.  Потретвам се - първото дете ми е преди 30, но следващите ще са след, потенциално и след 35. 

Не разбирам обаче защо трябва да отричаме биологията.  Колкото и да си разказваме лични истории, те са частни случаи и не са показателни какво би се случило при друг.  От чисто биологична гледна точка има някакво оптимално време за деца.  Това, че по други (по-важни) фактори избираме да не родим тогава, не отменя фактите.   На всички желая безпроблемни бременности и прекрасни деца точно когато и с когото ги искат.  Но нека не си затваряме очите, че след една определена възраст това може би ще е малко по-трудно.
Аз за себе си съм приела, че щом искам голяма разлика между децата, може би бихме имали повече проблеми с второто, но за мен си заслужава риска.  Знам, че го има, избирам да го поема.  Важното е да знам, че съяествува, а не да съм с широко затворени очи, че понеже съседката Пенка има четвърто на 40, то и при мен ще е възможно или лесно. 

# 529
От моите спомени от преди 10 г., в България можеш да си направиш всички тестове през бременността, ако си платиш. Иначе след 35 г. възраст някои като изследването за Даун бяха безплатни и се полагаха повече други безплатни тестове. Та освен биологично има и административно различие.
Иначе за мен, кой когато иска да ражда деца, стига да си ги гледа сам и да ги иска. Идеалната възраст за всяка жена е различна.

# 530
  • France
Не разбирам обаче защо трябва да отричаме биологията.  Колкото и да си разказваме лични истории, те са частни случаи и не са показателни какво би се случило при друг. 
Не я отричаме. От самото начало на темата се обуславяваме с нея. Медицината е направена от частни случаи. За това при нея, за разлика от математиката, 2+2 може да е равно на 5 или на 3.

# 531
Да, ама като раждах на 36 имах минимален риск за Даун, а на 43 вече бях с 1:40 и правих Пренатест. Има си разлика и биология,  и забременяване, и износване след 40 конкретно, поне това знам от опит.

# 532
Приемете, че има оптимална възраст за бременност и раждане, съобразена с женското съзряване и презряване. Вариантите на случване на бременност и раждане са толкова много, вътре в тоя отрязък от време, че е смешно чак да има спорове по въпроса.

# 533
Всяка бременност се следи от лекар/лекари, даже ми прави впечатление, че много бременни ходят едновременно при 3-4 АГ-та и реално нямат седмица без преглед. С възможностите на съвременната медицина и за майка и бебе рисковете за доста по-умерени и контролирани. Съвсем логично и възрастта се измества нагоре, колкото и да се дудне как било рисково. В крайна сметка жените, било то бременни и след 35г, не виждат само един положителен тест и да си стоят да чакат да видят какво ще стане до раждането.
Дори в повечето случаи родилките до 25г. са по-нахакани, от една страна необременени от лични и чужди истории, от друга уверени в младостта си и не се следят толкова строго.
В моя частен случай, с първата бременност освен месечните консултации и съвсем баналните кръв и урина, съм правила само една фетална морфология. Сега, на 34г доста по-обширно се следя при двама лекари. Не защото имам конкретни страхове от "старостта си", а защото имам много повече опит и се срещнах с доста истории през последните 7 години волно и неволно по площадки и при близки.
Риск винаги има, но който не рискува, той не печели.

# 534
Приемете, че има оптимална възраст за бременност и раждане, съобразена с женското съзряване и презряване. Вариантите на случване на бременност и раждане са толкова много, вътре в тоя отрязък от време, че е смешно чак да има спорове по въпроса.
Има,според репродуктивният ми лекар е 13-23 г.На тази възраст нито ми се гледаха деца,нити имах образование,нито партньор.
И както писах ,не само жени на 35 раждат деца със синдроми.

# 535
Според моя гинеколог възрастта е 19-43 и за мисля като него.

# 536
И аз мисля като твоя  Grinning  .

# 537
  • София
Няма как да не се съобразяваме с биологията. Така ги е измислила нещата тази биология, че най-подходящата възраст е тази, в която е най-високата фертилност и късмет да се случи зачеването.

# 538
  • София
Биологията не е единственият фактор.

# 539
  • някъде в орбита...
Според моя гинеколог възрастта е 19-43 и за мисля като него.
Така са от доста време.
И нека не говорим за биологията като за някакви "природни" рамки. Щото моето здраве на 40г няма много общо с това на пра-баба ми като е била на 40г. Нито физически съм водила такъв живот и борба, нито от медицинска гледна точка хвърлям боб относно себе си и плода.

Общи условия

Активация на акаунт