Рецепти за православни пости

• 73 395
  • 904
  •   1
Отговори
# 255
като е казано, че може да се яде риба, ядеш
Това че може да се яде риба не означава, че си длъжен да ядеш риба. Не бъркайте православието с каторга.
Всъщност, точно това имах првдвид.

# 256
  • София
Не съм правила никога баница с праз, а обичам, бихте ли споделили изпитана рецепта?
...
Не е най - прекрасният вариант, т.к. това е постен вариант и е без яйца и сирене или извара. Но аз я правя по следния начин:

Скрит текст:
Нарязвам на ситно около 6 стръка праз лук и ги задушавам в малко олио със сол на вкус. Поякога слагам и други зелении - спанак, лобуда, киселец, магданоз (абе ако имам нещо замразено, което да се доизчиства от фризера).
Смесвам в една купичка около 200мл. соево или ядково неподсладено мляко и олио на вкус (някои обичат по-мазна баница, аз не чак толкова, но да има така да се виждат балончетата олио в млякото все пак е баница).
Взимам една кора и с четка я намазвам обилно със сместта от купичката, върху нея слагам втора и пак намазвам, върху нея трета пак намазвам, а в долния край на третата кора слагам плънка и навивам тези три кори на руло. Полученото руло завивам на охлювче с слагам в тавичка. От стандартен пакет кори стават 5 такива големи завити банички. Отгоре отново ги намазвам със сместта и пека на 180 градуса до зачервяване. Ако е останала от сместта по някое време като се позачерви пак намазвам по повърхността. И като я извадя отново намазвам ако е останала смес. Ако не е напръсквам с вода и завивам с кърпа.
Ако корите са дебели тип "Одрински" и ще правя наложена баница, слагам в сместта и 1/2 бакпулвер или разреждам с газирана вода да се понадигне баницата, а корите леко ги понадиплям, че иначе става плоска като подметка, но пак си е вкусна.

# 257
Естествено, че не си длъжен да ядеш всеки ден риба. Но не е и редно да си определяш свои правила - "аз пък през Коледните пости няма ям риба". Ако ти се иска да спазваш по-строг пост, отколкото е писано в Типика - трябва да вземеш благословия от свещеник.
Чела съм за един светогорски монах, който е прекарал живота си в изключителен пост, но в празничните дни, в които се разрешавало риба, взимал една закачена на стената сушена риба, измивал я леко във вряща вода (според него така си готвел рибена чорба) и пак я закачал на стената. Тази риба висяла там с години. Естествено, че е можел да издържи и без този "деликатес", но го е правил не за да се облажи, а от смирение, за да не се възгордява от подвига си.
Задълженията в Православието не са каторга - "игото Ми е благо и бремето Ми е леко".

# 258
Този портокалов кекс правих. Много вкусен и лесен! Според блога рецептата е гръцка, а гърците имат много хубави рецепти за пости.  При тях и продават много вкусни постни сладкиши по време на постите.
https://kitchen-miriams28.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

# 259
  • В царството на игрите:)
Аз не ям храни с животински произход за целия период на постите без два дни, когато допускам млечни и рибни.

Може да си ядете както си искате, но не се заблуждавайте, че това са православни пости. В православните пости първо не се допуска никаква млечна храна - нито един, нито два дни. Второ не се допуска сам да си измисляш правила за постене. Отклонението от канона е само с благословия на свещеник, не по собствена инициатива, независимо дали става въпрос за по-строг или по-лек режим. Трето, смирението е част от поста - като е казано, че може да се яде риба, ядеш и не се правиш на по-голям постник, отколкото е благословила църквата.
Малко назидателно прозвуча това и не е съвсем точно. Никой за нищо не се заблуждава и всеки знае какво е пост , но не омаловажавайте дори и малките /което е относително понятие/ жертви, които някой прави по време на пости. Въздържанието от храна е много важно, но може да има въздържание и от друг тип с неща, които не правиш или не ядеш през този период. Днес има много вегани, които така или иначе не консумират животинска храна и не може да се каже, че по време на пост са извършили голям подвиг, но ако страстен пушач се откаже от цигарите през време на поста, то това си е подвиг. Важното е да се лишиш от нещо и да поизмъчиш тялото си в името на вярата си  и на Бог. Фокусирането върху храната понякога се превръща в обсесия. Това не означава, че постът не е важен, но категоричността на изказването ме озадачи. Леки пости на всички!

# 260
Горгонзола, благодаря ти за рецептата! Ще я пробвам някой път и ще споделя как я намирам Simple Smile
За тези дни менюто е постен тиквеник, зеленчукова крем супа, филийки с авокадо и маслинова паста, паста с доматен сос и гъби, мисля да се пробвам да направя и миди с пикантен доматен сос в разрешените дни. За закуска вариация на пренощувала овесена каша с вода - с кокосови стърготини, с пресни боровинки, със замразени вишни.

# 261
Crystal Noir, много ми допадна идеята за миди с пикантен доматен сос. Може ли да споделиш рецепта?

# 262
Скрит текст:
Аз не ям храни с животински произход за целия период на постите без два дни, когато допускам млечни и рибни.

Може да си ядете както си искате, но не се заблуждавайте, че това са православни пости. В православните пости първо не се допуска никаква млечна храна - нито един, нито два дни. Второ не се допуска сам да си измисляш правила за постене. Отклонението от канона е само с благословия на свещеник, не по собствена инициатива, независимо дали става въпрос за по-строг или по-лек режим. Трето, смирението е част от поста - като е казано, че може да се яде риба, ядеш и не се правиш на по-голям постник, отколкото е благословила църквата.
Малко назидателно прозвуча това и не е съвсем точно. Никой за нищо не се заблуждава и всеки знае какво е пост , но не омаловажавайте дори и малките /което е относително понятие/ жертви, които някой прави по време на пости. Въздържанието от храна е много важно, но може да има въздържание и от друг тип с неща, които не правиш или не ядеш през този период. Днес има много вегани, които така или иначе не консумират животинска храна и не може да се каже, че по време на пост са извършили голям подвиг, но ако страстен пушач се откаже от цигарите през време на поста, то това си е подвиг. Важното е да се лишиш от нещо и да поизмъчиш тялото си в името на вярата си  и на Бог. Фокусирането върху храната понякога се превръща в обсесия. Това не означава, че постът не е важен, но категоричността на изказването ме озадачи. Леки пости на всички!

Разбира се, че духовната страна на поста е много важна, но просто в случая не говорим за нея. Писах единствено за храненето и за правилата по Типика на БПЦ. И понеже става въпрос за правила - не може да не звучи категорично. Има толкова хора, които се информират за постите  от интернет и всеки неточен пост може да подведе много хора.
Личните жертви, за които пишете, са част от личната духовна борба, която всеки води. Те са нещо много хубаво, но са индивидуални и за тях няма правила. А за храненето има. Това, че си спрял цигарите, е чудесно, но не те освобождава от хранителния пост. Не съм чула някой свещеник да каже на някого - "щом си спрял цигарите, може да ядеш мляко или да хапнеш едно кюфте". Духовният пост не означава, че не трябва да се спазва хранителният и обратното. Смирението, с което приемаме каноните за хранене и не ги уйдурдисваме според собствените си разбирания, е част от духовния пост.
За веганството обаче трябва да поясним нещо - съгласно Правилата на светите апостоли, ако мирянин не яде месо, защото се гнуси от него, а не поради подвига на въздържанието, следва да се отлъчи от църквата. Това, че по снизхождение църквата не ги отлъчва, не означава че одобрява тяхната философия. Камо ли пък да им се зачита храненето за постене и затова още по-строго да постят през постите. Обратното - тъкмо коледният пост е моментът да хапнат риба и да си избият щуротиите от главата.
Въобще, сигурна съм, че всеки човек пристъпва към постите с искрена вяра в сърцето си и с желание да направи някаква жертва, но проблемът е, че повечето хора не са запознати в пълнота с поста и въобще с Православието. Десетилетията липса на духовно образование си казват думата и дори интелигентни и искрено вярващи хора са объркани. Трябва повече да се общува със свещениците, да се чете духовна литература, информация за каноните да се черпи от книгите, не от познати или интернет.
Извинявам се, ако съм прозвучала назидателно, но наистина пиша с най-добри намерения и нямам укорително отношение към никого.

# 263
Липсата на смирение е и в категоричността да отсичаш мнения за някой, който не познаваш. Толкова от мен. Светъл и смирен пост!

# 264
  • София
... съгласно Правилата на светите апостоли, ако мирянин не яде месо, защото се гнуси от него, а не поради подвига на въздържанието, следва да се отлъчи от църквата. ...
Може ли да ни посочите конкретното правило и източника от където сте се запознали с него.

# 265
Правило 51. Ако някой епископ, презвитер, дякон или изобщо от свещения чин отбягва от брак, месо и вино не заради подвиг на въздържание, а за това, че се гнуси, като е забравил, че всичко е много добро и че Бог, създавайки човека, създал ги е мъж и жена, и по тоя начин, хулейки, злослови създанието -такъв или да се поправи, или да бъде низвергнат от свещен чин и да се отхвърли от църквата. Също така и мирянин.

"Правила на Светата православна църква", второ издание
изд. "Св. вмчк Г. Зограф", 2004 година

http://www.sveta-gora-zograph.com/books/Pravila-1/book.html#d0e44
http://www.pravoslavieto.com/books/pravila/apostolski_pravila.htm#2

# 266
Благодаря, че споделихте. Така ясно се вижда, че правилата са писани основно за духовенството. И най- вече се вижда, че са измислени от хората, а не са ни дадени от Исус Христос.

# 267
Mia Rulana, ние всичко, което знаем за Христос, го знаем от същите тези хора - светите апостоли. Те са писали Евангелието.
Има и чудеса, описани в Евангелието, от които можеш да си направиш извод за тези неща - как Христос храни хиляди хора с  пет хляба и две риби, как благославя рибарите и мрежите им се препълват с риба и др.

# 268
  • София
Любовта към ближния е стожер на християнството. Нравоучителният тон я маскира. Успешно.
Лек да е остатъкът от поста!

# 269
  • София
От гнусене до невъзможност за консумация и до стил за хранене има огромна разлика.

Общи условия

Активация на акаунт