Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 387
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
Знам, че има вече доста НС в Левски Г и то на много атрактивни цени. Виждам новите блокчета, излизайки към магистрала Хемус.Имам познати, които живеят в квартала и много си го харесват.

# 181
1. Хепи, ти откъде си?
2. Предполагам, че гледаш за децата си, и че гледаш основно по интернет?
3. От колко време горе-долу търсиш?

Ако е каквото си мисля, те съветвам НС в МанЛи изток. Това е най-добрата комбинация, която ми идва на ума.
И малко не ги слушай тук съветите, в някои райони си има асфалт, че и ехааа! И тротоар даже Wink)

# 182
Rumka, от София съм и съм уредила имоти за лично ползване,от които съм повече от доволна. Започнах да търся преди около 2 месеца с цел влагане на спестени пари и поради факта,че имам възможност за най-добрите лихвени условия на пазара за момента. Но след кратко проучване,подробно преглеждане на обяви и разговори с брокери ми стана ясно,че не е моментът за покупка и сега съм като 99% от хората тук само за да си проветрявам клавиатурата. Ако излезе нещо готово и на сносна цена,ок,но определено не мисля да "инвестирам" в 50-годишни панели.
Интересно ми е някъде ще се развие пазарът и дали ще има обрати.
А това да гледаш за децата си според мен е глупаво-инвестирай в жилище,но не си прави сметки без кръчмар,че децата ти един ден ще искат да живеят там (освен ако сега не са на 18+ и имат желание за това)

# 183
За инвестиция не е ли по-смарт да вземеш 2 малки, вместо тристаен за над 150? 😉

# 184
Doro, на мен лично това ми беше идеята-по-маломерни и по-изгодни. Но изгодни няма.
А по-нагоре не писах за себе си,а са хората,търсещи лично жилище. Обясних и че те са склонни да дават повече,за разлика от такива като мен,които не търсят за лично ползване и не са на пазара дори. Но пък и с повече бюджет се оплакват че няма какво да купят.

Някой път да знаеш кога да НЕ влезеш на пазара е по-смарт от това да влезеш в неподходящия момент.

# 185
  • София, България
Точно срещу Левски Г са циганите, там не бих живяла дори под наем, какво остава да купя. По-горе бяха дадени линкове - Манастирски ливади, Банишора, Дружба 1 - кой от вас би купил в Дружба? Живяла съм там до преди да имам дете, не говоря просто ей така - кучета на глутници, тръни се гонят по полетата около блоковете и отново цигани. Банишора - не бих стъпила също там.
То така излезе, че имам някакви огромни претенции, не е така, но си има квартали в София, които са си гета наистина. Живяла съм и в Разсадника ехее, много отдавна, много ми харесваше, че буквално можех пеш да отида до центъра, но беше страшно шумно и отново цигани навсякъде, но тогава се прибирах в квартирата само да спя и си ми беше чудно.

# 186
Не мога да си представя човек от София да нарече Банишора краен квартал. Просто защото се предполага, че човек от София познава града, а този, който познава града, няма как да нарече Банишора краен квартал, защото е бил такъв сигурно преди 100 години, но от много отдавна не е такъв, по обясними причини.
Дали харесваш този квартал е отделен въпрос. Бяха дадени критерии, на всичките от които и Банишора, и Дружба, и Левски-Г отговарят точно толкова, колкото и Гоце Делчев.

# 187
  • София, България
Не мога да си представя човек от София да нарече Банишора краен квартал. Просто защото се предполага, че човек от София познава града, а този, който познава града, няма как да нарече Банишора краен квартал, защото е бил такъв сигурно преди 100 години, но от много отдавна не е такъв, по обясними причини.
Дали харесваш този квартал е отделен въпрос. Бяха дадени критерии, на всичките от които и Банишора, и Дружба, и Левски-Г отговарят точно толкова, колкото и Гоце Делчев.

Ако е за моя пост не съм използвала думата краен квартал никъде, но определено не бих живяла там. Май не съм само аз иначе цените нямаше да са такива.

# 188
Мандаринка, Банишора не е краен квартал,дори го харесвам (от гледна точка цена/качество). Но имотът,който предложи,не е подходящ изобщо за 2+ човека - има само спалня и кухня. И то не особено големи по размери. Трябва да сложиш диван до спалнята,за да има изобщо някаква релакс зона. Ти какво търсиш на пазара или какво предлагаш?
Другият в Банишора е партер и е на картинка, в строеж. Този в Манастирски ще си остане завинаги без разрешение за ползване.

Последна редакция: чт, 25 мар 2021, 08:50 от HappyHeartbeat

# 189
Мона Лиза, говорим за първо жилище, самият термин предполага да е евтино и достъпно. Ако човек или двойка имат възможност да прескочат този етап и директно да си купят това, в което искат да живеят следващите 30 години, чудесно. Правят го и няма дискусия. Само че тук вече няколко души мрънкат, че нямат достатъчно бюджет за целта. Какво очакват да чуят, е загадка за мен. Че ще стане чудо и изведнъж за всички желаещи млади двойки ще има по един чисто новичък 100 кв в И Вазов или Изток?

Банишора не е краен квартал, разбира се, направо в центъра е.  Но е по-евтин от други централни, а и не толкова централни, вярно е. Има си причини за това.

# 190
От обявите на мандаринка единствено панелът в Гоце Делчев не е краен квартал и не е в строеж

Ето на това твое изказване възразих. За мен то означава, че Банишора е краен квартал, след като 2 обяви бяха в него. Пак казвам - не обсъждам харесва ли ти или не, дали на мен ми харесва или не, а само дали е краен квартал.
СС в Банишора си е едностаен (гарсониера) в оригиналния си вид, но банята граничи с тясната стена на хола, т.е. преустройството в кухньохол вероятно ще е сравнително лесно. Кухнята изглежда с прилични размери и става на малка спалня. Балконът е цял и пред хола, и пред кухнята, така че ако се усвои частично, кухнята (бъдеща спалня потенциално) би се увеличила още малко. Така ще е абсолютно аналогично като квадратура на рекламирани 2-стайни НС с около 65 кв.м. площ, с ид.ч., с реални (ЗП) пак около 48 кв. И съм виждала по темите във форума, примерно в интериорната или тази за кухните достатъчно много питания за обзавеждане/кухня в кухньохол НС и с по-малки размери от хола на тази стара гарсониера.
Жилището в строеж в Банишора наистина е първи етаж, ама е с т.нар. дворче към него. То и заради това цената е по-ниска. Хипотетичното търсене беше за жилище наполовина на 150К за млада двойка. За първо жилище. Без деца, засега, но с планове за такива, в неясното бъдеще. Както и Попея каза, все с нещо трябва да се направи компромис, всеки си решава с какво. Ако по-престижната локация е по-важна, търсят стар 1-стаен (гарсониера) СС и я преустройват. Ако квадратурата е по-важна, купуват реален 2-стаен, но в по-малко престижен квартал.

# 191
  • София
И аз не разбирам мрънкането.
Струват толкова, за колкото се продадат.
Банишора е чудесен вариант за хора с малък бюджет, особено за първо жилище. Локацията е компромис, но е близо до центъра, комуникативно е. Баба ви само за релакс зона е мислила едно време.
И в темата за кварталите много е говорено защо един квартал е по-скъп от друг. Който не иска в Левски, Банишора, Дружба..., вади примерно 30% отгоре и купува в Гоце Делчев. Или 50-60% отгоре за Яворов и Долен Лозенец.

Да не говорим за растящите размери на обезщетенията на собствениците на имота, повишаването на заплатите на работниците, материалите, повишените изисквания за качество на потенциалните купувачи, извиването на ръце от страна на администрацията и още, и още. Ами колко да струва? Ама не на теория в стил "с баджанака и комшиите си построих вила в Каспичан за 300лв на квадрат". Всеки, който си мисли, че това е лесна работа с огромни печалби, нека се захване той. Хем няма да мрънка, хем ние ще купуваме качество Артекс на цени на соц панелка в Обеля.

# 192
Хайде някой, който си е купил наскоро да сподели - цена,квартал,състояние,отстъпка от обявената цена. Смятам,че би било полезно да чуем за реални сделки.Единствено Пух сподели за реална сделка в хубав квартал с 30% отстъпка. Друга конкретика освен обиждане как хората нямали пари не съм прочела.

П.п. Не съм забелязала някой да мрънка. Хора,които наистина търсят,споделят опита си.  На мен това ми е полезно.

# 193
150k бюджет за първо жилище, айде малко по сериозно, но го пожелавам на всички от сърце! Аз лично купих едностаен, продадох, после двустаен, продадох и рискувах на зелено за да си позволя нормален тристаен, въпреки, че се водя от ИТ групата Simple Smile
На който са му високи цените, просто да не купува, сега има прекрасни предложения под наем. Но 2023-2024 цените ще са още по високи, и съшите хора пак ще мрънкат Simple Smile

# 194
Хайде някой, който си е купил наскоро да сподели - цена,квартал,състояние,отстъпка от обявената цена. Смятам,че би било полезно да чуем за реални сделки.Единствено Пух сподели за реална сделка в хубав квартал с 30% отстъпка. Друга конкретика освен обиждане как хората нямали пари не съм прочела.

П.п. Не съм забелязала някой да мрънка. Хора,които наистина търсят,споделят опита си.  На мен това ми е полезно.

115 к, миналата година по това време (добре че не слушах форумните пророци за апокалипсис, че досега щях да съм си под наем), ОК старата част (близо до Борис), ремонтиран, полуобзаведен, ЕПК 100 кв., теглихме една боя по наш вкус, поръчах мебели по мой вкус и това беше Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт