Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 72

• 43 433
  • 776
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
А кои са тези държави с преобладаващо бели чаршафи, че ми стана любопитно? Аз не съм забелязала подобни предпочитания в нито една страна, където съм ходила, но може би става дума за други държави. В болшинството има някакъв цвят, декорации, дребни елементи (моите също са с цветчета почти всички, не знам броят ли се бели в този случай). Естествено, изключвам хотелското обзавеждане, където е наложено по обясними причини.

# 601
  • Варна
И аз да дам моите пет лева за спалнята. Този полилей е органично свързан с това зелено, дори не мога да си представя по-естествена комбинация.

Чаршафите - имам бели, имам лен, имам цветни, имам бежови - секви. Имам и от баба един тъкан с дантела на една кука, боцка и ми е сантимент и стои прибран, с тъкана престилка и везана риза с чумбер. Един такъв стана на тривки на времето, сега съжалявам, но честно, няма такава масажна ръкавица.
Любими са ми едни черни чаршафи с бели фигури, аз обичам да ми е дарк в спалнята. Подкрепям Мандаринка за кувертюрата, харесвам ги, но ми е малко излишно, сутрин в цялата суматоха да оправям легло с кувертюра та да е прибрано докато ме няма Simple Smile Понякога събота и неделя след смяна на чаршафите я мятам да си я погледам Simple Smile

# 602
В темата масово не се харесват неща,които може да са издържани,но не са в любимия стил.
 И ми беше любопитно до колко сте отворени,към разхвърляни спални,нищо че няма да си ги направите у вас.Оказа се,че те не ви харесват и няма дори да пробудят желание у вас да си закупите нещо от просто нахвърляните предмети.Това бе целта-вашето виждане.И всичко започва от белите чаршафи.
Благодаря ви  за помощта и отделеното време!

Не, нищо не започва от белите чаршафи. Масово не ги харесваме, защото прекалено дълго е нямало други и са ни писнали. Но съм убедена, че децата ни няма да имат този предразсъдък, защото няма да са раснали на бели чаршафи. На запад белите чаршафи може и да са добре забравено старо и да имат чара на ретрото, но за нас още не са станали ретро.

А относно мненията, все пак следва да се отчита гледната точка и настройката на пишещите тук. Ние не обсъждаме картини от художествена галерия, къде се гледа само естетиката независимо от околната среда. Тук все пак е форум с практическа насоченост и е нормално всеки да гледа с оглед на приложимостта на дадено решение към неговия бит. А при такава настройка практичността е много важна. Ти даде пример с високите токчета, но никой няма да одобри високи токчета във форум за планинарска екипировка например. Когато аз се изказах против купчината възглавници ме водеха две идеи:
- първо, по принцип харесвам изчистен стил и смятам, че ако някой интериор се нуждае от 101 аксесоара за да стане приятен за окото, то явно нещо куца в базовия дизайн. На един добре планиран интериор му трябва само една икебана в токонома за акцент и толкова.
-и второ, представих си практичността и приложната стойност на решението и то не ми хареса. Все пак в дизайна на моето жилище практичността е била с най-висок приоритет. Само като си представя ежедневните  усилия за привеждането на тази спалня във вида от снимката и ми се отщява да я имам. Но ако беше друг вид форум, за чисто естетическо обсъждане, може би щяха да одобря това или онова. Например ако обсъждахме хотели, където друг се грижи, а аз само се възползвам и наслаждавам.

Но ако беше форум

# 603
  • SF
В темата масово не се харесват неща,които може да са издържани,но не са в любимия стил.

Нещо противоестествено ли намираш в това?
Ако харесвам всичко, нямаше да имам любим стил. Всички стилове щяха да са ми любими.

# 604
Аз подкрепям идеята за практичност. Когато обзавеждах съвсем наскоро новия ми дом, точно от това се ръководех. На първо място практичността, а след това вече и визията, естетиката. Гледах да съчетая в обзавеждането тези два параметъра.
И това изхождайки от предишното ми жилище. Където  имаше възглавнички, шалтета, одеалца, какви ли не аксесоари... красиво е на снимка, да, но трудно за поддържане. С годините се научих да си ценя свободното време и труда и вече нямам намерение да "слугувам" на дома, а той на мен.

# 605
  • При елфите ...
Понеже ми "затрупахте" въпроса с чаршафи Wink пак да попитам... Искам да сложа постери (2 или 3) в рамки с размер 50 х 70 см. на стена към, която се отваря вратата на стаята... Чудя се как да ги разположа, как ще е по-добре визуално... да разпределя разстоянието от стена до стена или да измеря от отворената врата до другата стена?!? Успоредно на въпросната стена има разположена маса за хранене със столове, която не е центрирана спрямо стената заради вратата?!?

# 606
  • SF
В моя любим стил практичност, визия и естетика се припокриват и не ми се налага да избирам между тях. Точно така - домът трябва да ни е удобен на нас, а не ние на го бършем и подреждаме нон-стоп.

Ако някой харесва възглавнички, защото много хора си падат по домашния текстил, бих го посъветвала да си избере възглавнички, но по-малко от другите украшения - лампиони, книги, статуетки, цветове, кошчета, за да не става претрупано. Ако харесва картини, постери, фотографии, тогава да не трупа възглавнички. Не диктувам, не променям вкус и визия, но съветвам да няма от всичко по много.

# 607
  • софия
Понеже ми "затрупахте" въпроса с чаршафи Wink пак да попитам... Искам да сложа постери (2 или 3) в рамки с размер 50 х 70 см. на стена към, която се отваря вратата на стаята... Чудя се как да ги разположа, как ще е по-добре визуално... да разпределя разстоянието от стена до стена или да измеря от отворената врата до другата стена?!? Успоредно на въпросната стена има разположена маса за хранене със столове, която не е центрирана спрямо стената заради вратата?!?

# 608
  • Пловдив
Аredhel,понеже аз съм виновна да ти затрупат въпроса , отговарям.
  Разположението на картините зависи от това какво има под/пред тях.Никой по правило не ги центрира,водейки се само от стената.Ако масата е близко пред тях,защото не стана ясно,следва тя да е водеща при избора на мястото им.

Очаквах,че чаршафена дискусия е приключича.
  Отговарям на въпросите ви!
 Учудвам се,че не е станало ясно ,че последната ми професия бе дизайн на интериорен текстил.Фирмата се занимаваше предимно с италиански пран лен.Основният пазар бе UK ,но имаше износ и за Франция.
 И най-продаваните продукти бяха белите чаршафи и декоративните възглавници,наметките,покривките за маса и в края на класацията пазарски и плажни торби.
 Всички луксозни брандове за текстил на Английския пазар се ориентират предимно към този цвят.Вючват се и бежово, сиво и черно ,но те се котират предимно при покривки и декоративни калъфки.
 Моите ленени чаршафи никога не съм гладила,просто не съм сушила в сушилня.Това им придава онзи леко намачкан елемент,който е в основата на чара им.
   Точно за същото време за което при свеки изпъвам чаршафа и намятам някаква кувертюра,точно за толкова просто оставям чаршафите си неглидже и хвърлям(да това е точния термин)3-4 декоративни възглавници(престояли на стола за вечерта)
  Не съм усетила да влагам много усилия,но за голяма част от вас това е загуба навреме и най-важното не изглежда добре.
 Надявам се,че приключихме по моето питане,за да може темата да продължи по същество.Благодаря!

# 609
  • Варна
nelina_london
Не бях разбрала, че си дизайнер на интериорен текстил. Но винаги ми е било ясно за усета ти за съчетаване на цветове и изобщо за интериор. Много ми харесва и английското и българското у вас!

Дори и аз понякога правя разни декорации в спалнята като блогърите, имам чувството, че подготвям декор за театрална сцена.

От фотографите в темите разбрах, защо има раздвижено одеяло, трохи в чинията с кекса и около нея в подноса с кафе, небрежно отворена книга с очила и разбухнати завивки и много възглавници. Динамика. Така снимката придобива истинност и не е като спалня в шоурум.

Понякога, когато се налага да тръгна много рано хвърлям нощницата и тръшвам вратата Simple Smile

Цитат
Esmee - Потребител
# 603 5 май 2021, 09:40 ч.
Цитат на: nelina_london в ср, 05 май 2021, 01:57

Нещо противоестествено ли намираш в това?
Ако харесвам всичко, нямаше да имам любим стил. Всички стилове щяха да са ми любими.

Аз харесвам много стилове, някои не бих ги направила у нас по ред причини. Опитвам да вникна в идеята на всеки стил обожавам еклектика и смесване. В съвременните жилища не мисля, че се следва строго един стил.

Странно ми е да имам само един любим стил. Мога да взема нещо от минимализъм, сканди, индустриал, етно, за разкош капка от старите стилове, малко кич от поп арт Simple Smile

Вече си имаме и готови смесени стилове като Джапанди.

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 11:40 от Doris

# 610
  • При елфите ...
Аredhel,понеже аз съм виновна да ти затрупат въпроса , отговарям.
  Разположението на картините зависи от това какво има под/пред тях.Никой по правило не ги центрира,водейки се само от стената.Ако масата е близко пред тях,защото не стана ясно,следва тя да е водеща при избора на мястото им.

Скрит текст:
Очаквах,че чаршафена дискусия е приключича.
  Отговарям на въпросите ви!
 Учудвам се,че не е станало ясно ,че последната ми професия бе дизайн на интериорен текстил.Фирмата се занимаваше предимно с италиански пран лен.Основният пазар бе UK ,но имаше износ и за Франция.
 И най-продаваните продукти бяха белите чаршафи и декоративните възглавници,наметките,покривките за маса и в края на класацията пазарски и плажни торби.
 Всички луксозни брандове за текстил на Английския пазар се ориентират предимно към този цвят.Вючват се и бежово, сиво и черно ,но те се котират предимно при покривки и декоративни калъфки.
 Моите ленени чаршафи никога не съм гладила,просто не съм сушила в сушилня.Това им придава онзи леко намачкан елемент,който е в основата на чара им.
   Точно за същото време за което при свеки изпъвам чаршафа и намятам някаква кувертюра,точно за толкова просто оставям чаршафите си неглидже и хвърлям(да това е точния термин)3-4 декоративни възглавници(престояли на стола за вечерта)
  Не съм усетила да влагам много усилия,но за голяма част от вас това е загуба навреме и най-важното не изглежда добре.
 Надявам се,че приключихме по моето питане,за да може темата да продължи по същество.Благодаря!
[/spoiler]
Много благодаря... масата е успоредно на стената, но не е центрирана... картините ще са над нея... Притесняваше ме дали няма да ме дразни несиметрията, когато вратата е затворена... Simple Smile

# 611
Някой беше питал и ме интересува и мен, а не видях отговор: с какъв латекс марка вид е боядисан красивия тъмнозелен цвят?

# 612
https://bg-mam.ma/p/1314699/42783683

На 39-та страница, по средата горе-долу.

# 613
  • SF
Doris, еклектиката също е стил.
Не е странно да имаш много любими стилове, странно е да са ти любими и да не ги харесваш. Поне за мен.
Аз също имам няколко любими стила. Но имам един най-най-любим. Като го видя и ми омекват колената.

# 614
  • Sofia
Как търсите цветови палитри/комбинации?
Май ще се спра на римски щори за дневната, която ще бъде в естествен дъб/мръсно бяло и диван в сиво-кафяво. Как да намеря идеи за цветовете на щорите, с които мога да съчетая тези мебели?

Общи условия

Активация на акаунт