(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 42 986
  • 798
  •   1
Отговори
# 90
Найлонът запарва в жегата, по-добре ситна мрежа върху рамка.

# 91
Тази неделя няма да мога да съм на село, та утре за утре толкова задачи съм отбелязала.
 Само не знам дали не е време за  картофите.

# 92
  • София
Скрит текст:
...Аз хубаво се сдобих с автентични семена, обаче трябвало 150 м на открито дистанция! А на закрито в отделни парници...
Би ли обяснила по- подробно?
Ако искам да запазя сорта домати, трябвало на 150м да няма други сортове. А помежду им лятно цъфтящи медоносни цветя, за да привличат пчелите. Трябва да се отдам или на семепроизводство със сортозапазване или на ядене на домати, без да се старая за чистота на сортовете ... Трудна работа! Освен това старите семена са и буквално стари Simple Smile

Това ме изненадва!
Доматите са самоопрашващи се и не са им нужни пчели.
Достатъчно е да има ветрец и са готови.
Това го пише по всичките учебници.
Да не те пързаля някой?

# 93
Не им трябват пчели, но при неблагоприятни условия като жега или висока влажност опрашването може да се затрудни и тогава дори е полезно да му се помогне малко за по-добра реколта. Старите разновидности обикновено са по-податливи на такива неща, защото не са минали толкова много подобряващи кръстоски като по-новите видове. Макар че е достатъчно малко да разтръскаш стъблото за да се получи ефект, присъствието на пчела ще помогне за самото полепване на прашеца на място.

# 94
  • Бургас
Какво значи "автентични семена" ? Аз си мисля, че са стари сортове. Но ако е така, то те не са хибриди. Те са издържали теста на годините. Оцелели са. Устойчиви са. И  това изискване за разстояние ми е интересно. До сега знаех, че само пиперът изисква разстояния, и ако лютите чушки са близо до сладките, всички стават люти. Ама дали това, което си мисля е вярно, не знам....

# 95
.... До сега знаех, че само пиперът изисква разстояния, и ако лютите чушки са близо до сладките, всички стават люти. Ама дали това, което си мисля е вярно, не знам....
Не е вярно това за лютите чушки! Ние люто не ядем, и не сея съответно, но едната година почти всичките ми чушки, камби и чушлета бяха се подлютили, т.к. съседката ми гледа няколко коренчета огъл люти в нейния двор. Миналата година пък аз без да искам бях завъдила 5 стръка дребни камбички - уж сладки пишеше, но излязоха люти! Но нищо друго от реколтата ми не се подлюти, въпреки че бяха между пиперите тези лютите коренчета

# 96
  • София
Човекът, който ми каза за медоносните цветя е професионалист, отглежда семена. Нали не искаме чери вместо Идеал? Като няма цветя, пчелите идват и ми заразяват автохонните, архаичните или както там им викат на старите сортове с някой съседен по местоположение сорт.
Трябвало тиквички, тикви и всякакви медоносни цветя. Още не съм го пробвала Simple Smile

# 97
Да, аз винаги слагам по краищата на зеленчуковите лехи цъфтящи за дълго време цветя и билки - лавандула, карамфилчета, петунии, риган, мащерка. Много привличат пчелите!

# 98
В www.aliexpress.com потърсете за MTGATHER 50mm x10M Adhesive Single Face Electric Conduction Copper Foil Tape EMI Shielding Guitar Slug And Snail Barrier

# 99
Това за лютите чушки в нашата градина не е вярно. Садим един или два реда люти чушки, до тях сладки чушки, после пипер, камби, не сме имали проблем.
Цветята в зеленчуковата градина и не само в нея, освен да привличат пчелите, знам, че помагат и срещу вредители.
Картофите сеем след Благовещение. Но тази година е още студено и кално, така че може би началото на април. Според местонахождението може и до средата на април.

# 100
Човекът, който ми каза за медоносните цветя е професионалист, отглежда семена.
Отскоро подпитвам жената в една агроаптека до нас. Когато казах, че съм гледала няколко сорта домати заедно, тя каза, че това е грешно, защото така се разпространяват повече болестите. Споменах кои сортове са били и тя каза, че ръгбито правело така, че другите домати боледуват повече. Тя самата е производител. Ще я посещавам от време на време да се консултирам.
Просто споделям Simple Smile

# 101
  • Бургас
В www.aliexpress.com потърсете за MTGATHER 50mm x10M Adhesive Single Face Electric Conduction Copper Foil Tape EMI Shielding Guitar Slug And Snail Barrier
Би ли обяснила как се ползва тази лента? Обикаля се цялото парцелче /например със салатките/ с тази лента или се опъва във всяка леха, или ...как?

# 102
  • София
Мога ли вече да садя далиите?
А клематис? Вчера си взех един от агро аптеката покрай пакетче то грах, но не виждам точен вид за клематиса.
Вчера си играх да разрохкам почвата отгоре на разсада, да дисипя и да полея. Имаше няколко догмата които бяха полуувехнали. Явно са точно над лампите и им нагрява отдолу и по-бързо изсъхва. Звучи да не е много работа, но ми отне часове. А съм минала саксиите само в хола. В спалнята остават, но там е студено и сигурно нямат нужда от поливане. Почнах да си преброявам по колко корена от вид имам. Засега отметнах само Патладжаните. Общо към 100 корена. От тах хубави и големи към 50-60, останалите ще видя доколко ще пораснат.
Най- много и бързо изникна
Бълг патл 12 - 35 корена, следват:
Зелрн патл - 25 корена
Бял с Розова сянка - 20
Дълъг тъмен - 10
Тсаконики - 10
Бял - 5 бр
Белият почти няма читав корен.
Това са бълг 12

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 10:36 от Aila

# 103
Мисля, че може далии вече.

# 104
То и в България се продава медна лента, интересно ми е само доколко е по-евтина в Алито. Аз видях за 15лв 4м ролка. Просто напиши в гугъл "медна лента срещу охлюви" и излиза. Тя по принцип е за саксии, не пречи и да оградиш някое единично растение ама при тая цена едва ли си струва да се огражда голямо пространство в градина с много растения вътре. На земята може хоризонтално или вертикално, но понеже е тясна, а почвата неравна, ще е трудно, трябва да се сложи на летвичка може би.

По-добре да се търси медна оградка, примерна снимка, едва ли е много по-евтино но е по-практично ако имаш определени растения които ги ядат:

Общи условия

Активация на акаунт